Zoek in het uitgebreide archief van 12 oktober 2007 tot nu

Inhoud

Datanews van 17/03/2017
 
EDITO
Negens na de komma
DATANEWS.BE
NET GEMIST
15/02/17 Uber onder vuur voor... alles 17/02/17 20/2/17 22/2/17 23/2/17 Android Pay voortaan ook in België 17.000 bejaarden lopen steun mis door softwareprobleem SWIFT: beter beveiligd maar risico blijftSONOS BOUWT SOUNDBAR OM TOT TV-ONDERZETTER Amazon cloud gaat de mist in België krijgt 4,5G 2/03/17 6/3/17 6/3/17
OPINIE
Tijd voor de Digital Transformation Lady of the Year
SHE GOES ICT
JURYAND THE WINNERS ARE...

Muriel De Lathouwer (EVS) is door de lezers van Data News en de professionele jury uitgeroepen tot ICT Woman of the Year. Valerie Taerwe (AE) mag zich dan weer Young ICT Lady of the Year noemen.

HALL OF FAME
ICT WOMAN OF THE YEAR
‘Een mannelijk bedrijf is daarom nog geen macho bedrijf’

Ze staat aan het hoofd van EVS Broadcast equipment, een wereldleider in technologie voor live videoproductie met hoofdzetel in Luik. Ze hielp het bedrijf en zijn 500-tal medewerkers om over te schakelen van klassieke uitzendingen naar een meer flexibel model gebaseerd op IP-technologie. En ze is onze ICT Woman of the Year. Data News sprak met Muriel De Lathouwer.

MURIEL DE LATHOUWER
YOUNG ICT LADY OF THE YEAR
VALERIE TAERWE ‘Impact is voor mij belangrijker dan een titeltje’

Een gebrek aan energie kan u Valerie Taerwe moeilijk verwijten. Ze stond als student al mee aan de wieg van studentengroep CenEka en it-dienstverlener G-Flux. Ondertussen is ze consultant bij AE, een functie die ze combineert met een zitje in het management van c-Quilibrium. En dan geven wij bij Data News haar nog een extra rol : Young ICT Lady of the Year.

ANALYSE
SECURITY
GDPR vraagt nieuwe kijk op ICT-beveiliging

Verantwoordelijkheid opnemen voor de persoonsgegevens die een bedrijf beheert. Dat is het kernbegrip van de nieuwe privacyregelgeving van de Europese Unie. Maar is iedereen daar straks ook echt klaar voor ?

FIBER TO THE HOME
GELOOF NIET IN ‘BUILD IT AND THEY WILL COME’ !

De jaarlijkse hoogmis voor glasvezelspelers slaat zichzelf op de borst. Gigabitsnelheden liggen binnen handbereik en meer landen, zelfs België, zetten de stap. Maar terwijl grootsteden worden aangesloten rijst de vraag hoe ook afgelegen gebieden hypersnel internet krijgen. En hoe balanceert u miljardeninvesteringen met regulering om het zowel voor operatoren als klanten interessant te houden ?

‘OPEN’ NETWERK NIET NOODZAKELIJK VEEL DUURDERBIPT BEKIJKT NOOD AAN GLASVEZELREGULERING
AUGMENTED REALITY
Hoe verdient u geld met AR?

Sinds de hype rond Pokémon Go midden vorig jaar, weet iedereen wat augmented reality is. Wilt de technologie een toekomst hebben, dan moet ze echter meer worden dan een spelletje. Zo trekken steeds meer AR-makers de kaart van de businessmarkt.

MACHINE LEARNING
‘De mens moet artificiële intelligentie opvoeden’

Van Microsoft en Facebook tot Google en Amazon : zowat elk technologiebedrijf zet massaal in op ‘machine learning’, een onderzoeksgebied binnen artificiële intelligentie. Ook in België wint de technologie aan terrein, meer bepaald door start-ups die gepokt en gemazeld zijn in de wereld van machine learning.

CISCO LIVE
Blockchain interesseert Cisco ‘Security moet een katalysator in digitalisering zijn, geen hindernis’

Security hoeft geen belemmering of vertraging voor de uitrol van nieuwe technologie te betekenen. Met een goede architectuur kan security zelfs de verdere digitalisering in een bedrijf versnellen, zo luidt de boodschap van Cisco.

OpenDNS is extra laag
BELGIAN
G-CLOUD
DE WOLK DIE VAN BENEDEN KOMT

Onder de motorkap van de overheid draaien duizenden IT-processen. De ene al wat geavanceerder dan de andere. G-Cloud moet die krachten bundelen en een oplossing bieden die iedereen past, zonder voor iedereen identiek te zijn.

FERRANTI
De virtuele helpdeskmedewerker

Als we de trendwatchers mogen geloven, zijn chatbots de grote hype van 2017. Weg met warrige FAQ’s, gedaan met een kwartier luisteren naar Vivaldi’s Vier Seizoenen. Via een simpele chatinterface zou u het antwoord op al uw vragen moeten vinden. Als het van Ferranti afhangt is dat zelfs voor uw energieleverancier mogelijk.

NIXXIS
Nieuw filiaal in Marokko en Mauritius‘Contactcentra denken nu eerder kwalitatief en niet kwantitatief’

De tijd dat bedrijven hun contactcenter outsourceten naar de laagste bieder is voorbij. “Contactcentra worden nu eerder als een profit center in plaats van een cost center gezien. Dat geeft kansen voor onze werkgelegenheid”, stelt Luc Jacobs van Nixxis.

OVERNAME
Flow Pilots komt in handen van Cipal Schaubroeck

Het Belgische it-bedrijf Flow Pilots wordt een volledige dochter van de eveneens Belgische joint-venture Cipal Schaubroeck. “We hadden financiële slagkracht en een krachtige partner nodig”, zegt Koen Pellegrims, mede-oprichter en managing partner van Flow Pilots.

ICT-DIENSTVERLENING
First gaat voor de lange termijn

Ict-dienstverleners staan voor meer dan één uitdaging. Ze moeten de huidige behoeften van klanten afdekken. Tegelijk moeten ze zich voorbereiden op een toekomst die zich maar moeilijk laat voorspellen. First doet dat door de nabijheid van de klant op te zoeken en in te zetten op authentieke medewerkers.

DOSSIER
MOBILE
APPLE BLIJFT BELGISCHE ZAKELIJKE TABLETMARKT DOMINEREN

Ondanks de inspanningen van met name Samsung en Microsoft houdt Apple behoorlijk stand in de zakelijke markt van tablets en smartphones. Al wordt de kloof met Samsung in smartphones wel heel erg klein. Dat blijkt uit een onderzoek van Computer Profile in opdracht van Data News.

Mobile maakt wel degelijk het verschil

Belfius is de eerste Belgische bank waar u via uw smartphone een zichtrekening kan openen. Het levert Belfius per dag twintig nieuwe klanten op. Mobile is hier duidelijk meer dan zomaar een extra kanaal.

BNP Paribas Fortis investeert in mobiele toestellen

BNP Paribas Fortis heeft zijn byod-beleid tijdelijk teruggeschroefd, met beheer en beveiliging als belangrijkste redenen. De bank standaardiseert op iPhone en iPad. Toch gaat de deur voor byod niet voorgoed op slot.

Drukken op digitale dragers

Mobile content publishing is een niche binnen ‘mobile’ software, maar wel eentje met groeipotentieel. “Verregaande automatisering kan het uitgeefvak redden”, stelt Rainer Kirschke, business manager mobile publishing bij Eversify.

E-HEALTH
NEPHROFLOW NephroFlow zorgt voor een kwantumsprong in de nierdialyse

Dokters die op papier hun orders naar de dialyseruimte overbrengen, het is niet meer van deze tijd. Toch is het pas nu, met NephroFlow, dat de nierspecialisten eindelijk over ernstige software beschikken. “Eerst de ziekenhuizen, dan de private dialysecentra van Duitsland en Frankrijk”, zeggen de jonge honden achter deze start-up.

FIBRICHECK Check uw hartritme

Met een nieuwe app van de Limburgse start-up FibriCheck kan u uw hartritme controleren met een smartphone, en dat zonder ook maar één opzetstukje. Op die manier kunnen risicopatiënten beroertes vermijden.

DOSSIER MOBILE
Eén technologie, meerdere netwerkenMWC WACHT NOG ALTIJD OP 5G

The Next Element. Met die slogan wil het Mobile World Congress tonen dat het niet enkel een beurs voor smartphones is. 5G komt er ook aan. Doet u dat een belletje rinkelen ? Het moet wel, want het is exact wat we vorig jaar en het jaar daarvoor te horen kregen.

DE BLIKVANGERS
START-UP
HOWABOUTSALES
HOWABOUTSALES Sales als sociaal netwerk

Hoe beheert u een uitgebreid netwerk verkopers of filialen ? Hoe zorgt u ervoor dat ze aan de basis niet van nul moeten beginnen als het hoofdkantoor al wat online grondwerk deed ? Met Howaboutsales krijgen bedrijven een performante digitale tool om hun sales te beheren. Een kapitaalronde van 700.000 euro moet de start-up nu laten groeien.

TECHTEST
WIFI-REPEATERS
DRAADLOZE NETWERKEN SNEL UITBREIDEN

We testen zes wifi-extenders, ook wel draadloze repeaters genoemd, waarmee u het bereik van een draadloos netwerk eenvoudig vergroot. Werken ze echt, wat zijn de voor- en nadelen en waar let u het best op tijdens de installatie ?

CASE
VDAB
Aanbevelingen op maat dankzij big data

De analyse van big data moet zowel werkzoekenden als werkgevers met vacatures vooruit helpen. De VDAB past het principe toe voor het formuleren van advies op maat.

CAREERS
CAREERS
THE IRIS BOOK
Een succesverhaal op zijn Belgisch

1,5 miljard euro gecumuleerde omzet, 80 miljoen euro gecumuleerde operationele winst, 1,8 miljoen mandagen werk, 200.000 mandagen O&O : dat zijn enkele cijfers om de dertig jaar Iris samen te vatten. Het bedrijf uit Louvain-la-Neuve is gespecialiseerd in slimme karakterherkenning. Haar geschiedenis wordt naverteld in ‘The Iris Book’, geschreven door oprichter en (voormalige) ceo Pierre De Muelenaere.