Zoek in het uitgebreide archief van 12 oktober 2007 tot nu

Inhoud

Datanews van 16/03/2018
 
EDITO
Omdat het nodig is
DATANEWS.BE
Citaat Over welke outsourcer zijn Belgische bedrijven het meest tevreden? Nutanix Nokia-Ericsson Cloud Group Tragere klokken door stroompanneStaat Vlaanderen nog op de shortlist van Tesla?VOO in zee met ZTE30 procent NMBS investeert in digitale tickets GFI Informatique aast op Realdolmen Interoute Amazon Europa KotNet
OPINIE
De digitale verlichtingJe kan verpleegster worden, maar ook zorgrobots bouwen
ANALYSE
MOBILE WORLD CONGRESS
Vier trends die de netwerkwereld moeten veranderen

Wat speelt er zoal in de netwerkwereld? Tussen de aankondigingen van smartphones, ‘bananenfoons’ en tablets door, blijft Mobile World Congres in Barcelona nog altijd de grootste telecombeurs ter wereld. Data News trok naar MWC en nam mee naar huis... verhalen over artificiële intelligentie, het Internet of Things en 5G.

Het genetwerkte schaapHet beste van MWC

Onze journalisten gingen de beursvloer op om de interessantste en beste producten van MWC op te zoeken.

BLOCKCHAIN
Wie bestuurt Bitcoin?

Bitcoin werd ongekend populair na een enorme stijging in waarde enkele maanden terug. De digitale munt wordt echter vormgegeven door een complex kluwen aan actoren zonder duidelijke bestuursstructuur. Wie zijn die actoren, en hoe regelen ze het netwerk?

BOSCH
Het internet der wagens naar een hogere versnelling

Tien jaar na de eerste verkennende stapjes geeft Bosch zijn mobiele IoT-activiteiten meer volwassenheid in de vorm van een volwaardige afdeling. De technologie is er, nu moet ze geld opleveren.

Carpoolen met Bosch DHL wil uitstootvrije vliegtuigen
KONICA MINOLTA
Konica Minolta schuift verder op naar IT-services

Het Konica Minolta van nu is niet langer de Japanse printerfabrikant van weleer. Het bedrijf evolueert verder door tot een globale leverancier van IT-diensten. De Workplace Hub is een van de ankerpunten in die strategie.

R&D niet langer gecentraliseerd in Japan
INTENT-BASED NETWORKING
Wat als het netwerk wéét wat u van plan bent?

In juni vorig jaar kondigde Cisco ‘intent-based networking’ aan: meer dan zomaar een productaankondiging. Op de afgelopen Cisco Live gebruikersconferentie in Barcelona maakte het bedrijf duidelijk dat het om een compleet nieuwe benadering van netwerken gaat.

SENSE-GARDEN
‘Technologische’ tuinen voor dementiepatiënten

Dat technologie en gezondheidszorg een mooie match kunnen zijn, werd in ons land al bewezen door verschillende health tech start-ups. Het kersverse Sense-Garden is dan wel geen klassieke start-up, het onderzoeksproject wilt dementerende bejaarden terug laten ‘connecteren’ met de werkelijkheid.

SHARP
Sharps ecosysteem wil uw digitaal kantoor zijn

De overname door Foxconn geeft Sharp een nieuw leven. Dat leven speelt zich vooral af in het digitale kantoor. Voor het weinige papier zijn er multifunctionals. Voor al de rest is er het ‘8K ecosysteem’ en AIoT. Maar wat is dat eigenlijk?

SHE GOES ICT
Hall of Fame And the winners are ...

Ingrid Gonnissen (Orange) is door de lezers van Data News en de professionele jury uitgeroepen tot ICT Woman of the Year. Laurence Schuurman (Capgemini) werd bekroond tot Young ICT Lady of the Year.

ICT WOMAN OF THE YEAR 2018
‘Diversiteit is een taak van vrouwen èn mannen’

Van leerkracht in het kunstonderwijs tot chief enterprise officer bij Orange Belgium, met daartussen dertig jaar bij Xerox. Het parcours van Ingrid Gonnissen is er eentje om te bewonderen. Maar ook eentje dat het beste maakt van elke situatie.

Ingrid Gonnissen
YOUNG ICT LADY OF THE YEAR
‘Zodra je credibel bent, heb je meteen ook een heel sterke stem’

Ze kwam pas bij haar eerste job in contact met ICT, keert momenteel terug na twee jaar in New York en loopt over van ambitie. “Je kan niet alles doen, maar je kan wel alles leren.” Alleen al voor die zin verdient Laurence Schuurman de titel van ICT Young Lady of the Year.

Laurence Schuurman
GENOMINEERDEN ICT WOMAN OF THE YEAR
Ontdek de andere genomineerden

Ingrid Gonnissen haalde het als ICT Woman of the Year van vier andere door de redactie genomineerde topdames. We stellen ze graag nog even aan u voor.

Ambitieuze jongedames

Laurence Schuurman kreeg haar titel Young ICT Lady of the Year zeker niet cadeau: ze moest afrekenen met stevige concurrentie van deze vier jongedames, die we heel graag nog even aan u voorstellen.

Jury
ONDERWIJS
“Alles staat of valt met het onderwijs”

Vrouwen enthousiast maken voor de IT-sector is nog altijd niet evident. Het beeld van de pizza-etende nerd in de kelder blijft hardnekkig bestaan. Techbedrijven trekken niet alleen aan de alarmbel, ze leveren ook concrete inspanningen om IT aantrekkelijk te maken voor meisjes en vrouwen.

25 procent 15 procent
BARRIÈRES
‘Je hebt iemand nodig die je talent opmerkt’

Een tekort aan vrouwelijke rolmodellen, loonverschillen en ongelijke groeimogelijkheden zijn de belangrijkste barrières voor vrouwen in IT, zo blijkt uit een studie van technologievereniging ISACA. Data News vroeg aan Giselle Vercauteren, CEO van Sirus, en Agnieszka Kosna, actief in cyberveiligheid, wat zij van deze barrières denken.

DOSSIER
DIGITALE TRANSFORMATIE IN CULTUUR
België zendt zijn dienstverleners uit

Digitalisering is er, in de grond, om organisaties efficiënter te maken. Meer doen met minder. En er zijn weinig sectoren waar het zo krap is als in de cultuur. Digitalisering staat hier dan ook al vrij ver, dankzij enkele Belgische start-ups.

Wegwijs in het cultuurdoolhof

Bij Salesforce denkt u misschien niet meteen aan theatervoorstellingen. Maar deSingel, het cultuurhuis op de ring van Antwerpen, zette het in om zijn hele werking te stroomlijnen, van marketing en website tot de planning van producties, werknemers, zalen en meer.

Salesforce
PSD2
Alles wat u moet weten over PSD2

U weet niet wat PSD2 is? U bent niet alleen: 8 op de 10 Belgen horen het in Keulen donderen. Hoog tijd om uw kennis even bij te spijkeren, want het gaat per slot van rekening om uw financiële gegevens.

Belg wil financiële gegevens niet delen met derde partijen
CASE
MEDIALAAN
MedialaanMedialaan zet nieuw datacenter in de kelder

Een datacenter is zelden een eenvoudig project. Maar bij Medialaan komen er nog extra uitdagingen bij kijken. Een bedrijf dat de klok rond uitzendt, vraagt namelijk een heel specifieke aanpak, zeker als er verbouwingen bijkomen.

START-UP
EVENTS
Preesale Preesale laat u vlot tickets verkopen

Om uw evenement te organiseren bestaan er wel wat platformen. Om ook meteen vlot tickets te verkopen, daar is vaak nog wat meer voor nodig. De Waalse start-up Pree-sale biedt het allemaal, en belooft de meest performante systemen.

STRIP-APP
Delitoon Delitoon maakt strips voor je telefoonscherm

Niets klassieker dan de Frans-Belgische strip, en net daarom lijkt het genre de boot van de 21ste eeuw te hebben gemist. Met dank aan Koreaanse inspiratie maakt de Frans-Brusselse start-up Delitoon nu toch strips die op een telefoonscherm te lezen zijn.

START-UPS
BERLIJN
Artificiële intelligentie Een ‘sense of urgency’ die in België ontbreekt

Belgische start-ups missen het potentieel dat Berlijn te bieden heeft. Dat was de motivatie voor Co.Station om - in samenwerking met Beci en Brussels Creative - met een delegatie van 100 ondernemers af te zakken naar de Duitse hoofdstad.

TECH TEST
VIER ‘WHOLE HOME’ WIFI-SYSTEMEN
Zelfregelend draadloos netwerk

We testten vier zelfregelende ‘whole home’ wifi-netwerksystemen voor thuiswerkers en kleine kantoren, sommige in een maasvormige of ‘mesh’ configuratie, andere in een stervormige of ‘star’ opstelling. Naast eenvoudigere installatie beloven dit soort systemen een betere draadloze dekking met consistente prestaties.

Conclusie
CAREER
REKRUTERING
Theorie versus praktijk

Talent is schaars. Zeker in IT. De juiste profielen aantrekken is en blijft een stevige uitdaging, die bedrijven proberen aan te gaan met studentendagen, in-house opleidingen, jobbeurzen en meer. Enkelen komen nog net iets creatiever uit de hoek.

CAREERS
Careers
WELZIJN OP HET WERK
Hoe zit het met uw smartphoneverslaving?

Digitale Detox. Daarover gaat de keynote die Florence Pérès brengt op She Goes ICT. Over hoe we met zijn allen misschien een beetje verslaafd zijn aan sociale media en digitale toestellen, en hoe dat leidt tot extra stress, met alle gevolgen van dien. Data News sprak haar al even.

Tips tegen stress
GESPOT
Nieuw bij Nokia: de banaan