Zoek in het uitgebreide archief van 12 oktober 2007 tot nu

Inhoud

Datanews van 13/10/2017
 
EDITO
Geen klanten, geen omzet, geen probleem?
DATANEWS.BE
NET GEMIST
Blockchain Oracle automatiseert databaseToshiba 280 Equifax YouTube Google neemt HTC gedeeltelijk over Dataverbruik in buitenland verdubbeld na afschaffing roamingkosten Facebook populairst voor gratis data bij Proximus Nest gaat de securitytoer op Limburgse batterijen moeten elektriciteitsnet in evenwicht houdeniOS 11 Facebook Dyson
OPINIE
Robots zullen jobs automatiseren, en dat is maar goed ook
INTERVIEW
SONJA NOBEN, CIO BNP PARIBAS FORTIS
Sonja NobenIn 2020 zal onze infrastructuur volledig in de cloud zitten

Sonja Noben is sinds een jaar de chief information officer van BNP Paribas Fortis. Zij en haar team moeten de bank transformeren voor het digitale tijdperk. Intussen breekt regelgeving de markt open en lonken ook technologiereuzen en fintech-starters naar de moderne bankklant. Spannende tijden voor de bank in een wereld vol verandering.

ANALYSE
START-UPS IN ISRAËL
Is Silicon Wadi het beloofde land?

Start-up Nation: zo laat Israël zich maar al te graag bestempelen. De regio van Tel Aviv tot havenstad Haifa wordt zelfs omschreven als Silicon Wadi: Hebreeuws voor Valley. Gaat die vergelijking op? In het zog van Antwerpse start-ups en ondernemers ging Data News op zoek naar antwoorden.

Toch nog iets om rekening mee te houden Beginnen met de exit Gelijkenissen met Silicon Valley
PHILIPS
Transformatie van een tankerVan elektronicareus tot healthcarespeler

Philips heeft al vele wateren doorzwommen. Van gloeilampen tot internetgestuurde LED-verlichting en van de eerste scheerapparaten tot de Senseo’s en Airfryers. Maar de tanker wordt al enkele jaren gekeerd. Zeg niet langer elektronicafabrikant tegen het healthcarebedrijf dat uw leven thuis of in het ziekenhuis een pak voortvarender wil maken.

GAMEONTWIKKELING
Geen lot getart

De game Destiny leek drie jaar geleden een peperdure gok voor videogamereus Activision. Maar nu opvolger Destiny 2 uit de werf rolt, is het duidelijk dat het erg weinig met toeval te maken heeft: de designers van de game testen zelfs hun miniemste beslissingen op basis van gerichte focustests bij spelers.

VMWORLD EUROPE
VMware wil het Zwitserland worden van de cloud

VMware heeft zijn naam gemaakt met de hypervisor. Het was een van de eerste, en ook een van de grootste leveranciers van virtualisatie in het servertijdperk. Nu iedereen massaal richting cloud gaat, moet het bedrijf opnieuw op zoek naar zijn plaats in de wereld.

VMware, het securitybedrijf
INTERNET OF THINGS
Nu beginnen of eerst bezinnen?

De toekomst zal er een zijn vol geconnecteerde sensoren die uw bedrijf meer informatie en nieuwe inkomstenstromen opleveren. Maar hoezeer we innovatie en pionierswerk ook toejuichen, we moeten realistisch zijn: veel projecten falen of worden vroegtijdig stopgezet. Dell wil daarop inspelen met een eigen IoT-lab.

Het Internet der Koeien
CASE
FOD FINANCIËN/NRB
NRB gaat in ‘dienst’ bij de FOD Financiën

In het kader van de verdere modernisering van haar infrastructuur klopte FOD Financiën aan bij NRB. Die laatste krijgt de migratie toevertrouwd van de applicatie ‘Inning en invordering’, een applicatie die in de eigen datacenters op Bull GCOS draait.

CIRQUE DU SOLEIL
Circuspubliek beleeft magie met SAP

Dan gaat u eens een avondje uit, blijk dat u eens te meer in een verhaal vol technologische hoogstandjes bent terechtgekomen. Cirque du Soleil werkt al langer met SAP maar geeft de technologie sinds enige tijd ook een concrete rol tijdens de voorstellingen.

VGD
Boekhouder wordt coach

Boekhouders die nog op de klassieke manier een schoendoos met bonnetjes in een spreadsheet gaan steken, verdwijnen in sneltempo. Nu klanten zelf de nodige spreadsheets per mail doorsturen, evolueert de taak van boekhouders en accountants mee. Het Belgische VGD gebruikt zijn digitaliseringstraject om resoluut de kaart te trekken van adviseur en business coach.

DOSSIER
WORKING IN ICT
Kan de data scientist opkrassen nu AI er is?

Data is het nieuwe goud, zo luidde het nog maar enkele jaren geleden. Hogere opleidingen en bedrijfsbijscholingen voor data scientist schoten uit de grond. Maar toen kwam er de snelle opmars van artificiële intelligentie, waardoor die datatovenaars ineens ook weer niet meer zò nodig lijken. Of worden ze er gewoon efficiënter door?

Maakt de bedrijfswagen nog het verschil?

Tal van IT-bedrijven trekken starters over de streep met een bedrijfswagen en andere extralegale voordelen. Hoewel de auto vaak nog een statussymbool is, denken bedrijven toch anders na over mobiliteit. Of ze charmeren beginnende IT’ers met andere troeven zoals de bedrijfscultuur of alternatieve beloningssystemen.

Digitalisering laat HR groeien als businesspartner

De HR-afdeling was één van de eerste om het ICT-luik van haar activiteiten uit te besteden. De HR-dienstverleners zetten op hun beurt de stap richting cloud. En even goed surfen ze vandaag volop mee op de nieuwe golf van digitalisering, zowel intern als extern. Data News ging op zoek naar concrete toepassingen bij Attentia en SD Worx.

Gebrek aan visie doet ict’er afhaken

De vraag is groter dan het aanbod. Dat zorgt ervoor dat ict’ers zich net iets kritischer kunnen opstellen tegenover een jobvoorstel. De uitdaging voor de bedrijven is duidelijk: ict en hr beter op elkaar afstemmen. Zo blijven de ict-medewerkers langer aan boord en kan de onderneming meer inzetten op interne groei. Het salaris bepaalt het geluk van de ict’er gedeeltelijk maar het kan wel een goede reden zijn om het bedrijf te verlaten.

Met geld alleen komt u er niet

Het blijft moeilijk om in de IT de juiste profielen aan te trekken. En met de aanstormende digitalisering lijkt die krapte alleen maar erger te worden. Om de juiste werknemers te vinden en te houden, worden alle registers opengetrokken.

74 procent
GREEN IT
“Zelfs kleine projecten dragen bij tot de grotere zaak”

Al jaren doen IT-bedrijven inspanningen om milieuvriendelijker te werken. Maar duurzaamheid gaat verder dan het groener maken van de producten of het verminderen van de ecologische voetafdruk. Sommige bedrijven willen ook een antwoord bieden op maatschappelijke problemen.

START-UP
TOADI
De maairobot opnieuw uitgevonden

De klassieke maairobot? Kan beter, zegt Toadi. De intelligente maairobot van de West-Vlaamse start-up gebruikt het principe van de zelfrijdende auto, maar dan net iets kleiner. Het toestel kan bovendien meer dan enkel het gazon maaien.

START IT @KBC
“In technologiestart-ups draait het om de mensen”

In het start-uplandschap wordt er vaak gehamerd op het belang van een ‘sterk team’. Alleen zitten tig ondernemers nog met vraagtekens over de invulling daarvan.

LOCALYSE
ODIQ analyseert het verkeer met Google Maps

Hoe komt het dat op één bepaald punt elke dag het verkeer vast staat? En hoeveel wagens passeren er daar nu eigenlijk precies? Met ODIQ bezorgt de Antwerpse start-up Localyse gemeentebesturen en andere werkuitvoerders daar precieze informatie over, en dat allemaal dankzij Google Maps.

LISTINGS
Op zoek naar werk?

Toe aan een nieuwe uitdaging? Op deze en volgende pagina's vindt u een omvangrijke lijst van bedrijven en rekruteerders die op zoek zijn naar ICT-profielen. Bij elk bedrijf krijgt u in een oogopslag de activiteiten te zien en hoeveel personeelsleden en ict'ers er werkzaam zijn.

TECH TEST
ZES ANDROID SMARTPHONES
Duurzaamheid geen prioriteit

We testten zes Android-smartphones uit het hogere en middenklasse prijssegment.

CAREERS
Careers