Zoek in het uitgebreide archief van 12 oktober 2007 tot nu

Inhoud

Datanews van 15/12/2017
 
EDITO
Hoe het Internet of Things u op kosten jaagt
DATANEWS.BE
NET GEMIST
NG Data Telenet ATX Alexa Hasselt krijgt nu al 5GKBC zet robots in voor schadeaanvaarding YouTube moet ouders en adverteerders sussen Meer consumenten met onbeveiligde IoT aan de slagAIBO ROBOTHOND KOMT TERUG Passwerk bestaat tien jaar Uber verzwijgt grootschalig datalek Botnet Messenger Tetramax CES in cijfers Wat heeft CES 2018 ons te bieden?

De eerste halte van technologiejaar 2018 is de Consumer Electronics Show in Las Vegas van 9 tot 12 januari. Om ons daarvoor warm te maken zakte organisator Gary Shapiro zelf af naar Amsterdam.

ACTUA
INTERVIEW
Destiny geeft groeiambities vorm

De Belgische scale-up Destiny heeft grootse plannen. Het bedrijf kondigt twee overnames aan, en wil niet langer meer als pure telco door het leven gaan. Data News sprak met general manager Daan De Wever over zijn ambities.

OPINIE
Meet u alleen de ‘makkelijke’ KPI’s?
INTERVIEW
HERMAN HERTELEER, CIO LAMPIRIS – TOTAL SPRING GROUP
Herman Herteleer ‘IT is een business enabler’

Voor energieleverancier Lampiris is informatica een strategisch instrument dat creativiteit ten dienste moet zetten van de business. Daarbij ligt de prioriteit op een maximale wendbaarheid om perfect te kunnen inspelen op de evoluties van de markt en de behoeften van de klanten.

Lampiris
ANALYSE
BLOCKCHAIN
Belgische politieke partijen Is blockchain een liberale technologie?

Recent stelde Jong-VLD voorzitter Maurits Vande Reyde dat blockchain hét politieke onderwerp van 2018 zal worden. Het achterliggende idee - tussenpersonen zoals de overheid vervangen - is aantrekkelijk in bepaalde liberale en radicaal libertaire kringen. Dat blockchain populair is bij hen, betekent echter niet noodzakelijk dat de technologie inherent ideologisch is.

CYBERSECURITY
Is uw bedrijf klaar voor de cyberdreiging?

Het was een druk jaar voor cybersecurity. Van ransomware over IoT-botnets tot Noord-Koreaanse spionnen: nu technologie steeds belangrijker wordt in het dagelijks leven van bedrijven en politiek, gaat de cybercrime gewoon mee. Bent u er klaar voor?

De menselijke kant van threat response
CA WORLD
CA geeft zijn Modern Software Factory vorm

“Je eigen moderne softwarefabriek bouwen is nu een absolute voorwaarde om concurrentieel te blijven. En wij willen daartoe de motor, de architect, het model en ook de tools aanleveren.” Aldus Mike Gregoire op de recente gebruikersconferentie van CA Technologies in Las Vegas.

DREAMFORCE
Hoe AI de toekomst van Salesforce moet verzekeren

Salesforce mag dan wel een pionier in cloud-CRM zijn, dat betekent niet dat het bedrijf nu zomaar op zijn lauweren kan rusten. Verregaande personalisatie en kunstmatige intelligentie moeten de komende jaren de concurrentie afhouden.

Salesforce en Google gooien marketing- en salesdata samen
GAMES EN DATA
Samen in de race

De ontwikkelingsbedrijven achter racegames hebben het afgelopen decennium een innige band ontwikkeld met automobielfabrikanten. Ze krijgen toegang tot de fabrieken om auto’s en hun componenten op de lens te nemen, maar er wordt ook een hoop data gedeeld: telemetrische gegevens gaan van de fabrikant naar het gamebedrijf, en dat laatste stuurt bruikbare simulatie-info weer terug naar het automerk.

Game voedt zelfrijdende AI
NETAPP
Balanceren tussen legacy hardware en next-gen software

“Netapp zoekt nieuw elan” kopten we een jaar geleden. De storagespecialist moest zich heruitvinden nu steeds meer bedrijven hun data in de cloud zetten. De stappen zijn ondertussen gezet, maar dat wil niet zeggen dat het zomaar hardware kan laten vallen.

Geen Belgische ontslagen
INTERSYSTEMS SUMMIT
InterSystems? Welke InterSystems? Luidt IRIS een nieuwe groeispurt in?

InterSystems, de maker van database management software, heeft een nieuw data-platform aangekondigd, IRIS, dat snelle ontwikkeling en implementatie van businesstoepassingen mogelijk moet maken.

AUTODESK UNIVERSITY
Autodesk zet in op connectiviteit en generative design

Meer applicaties via de cloud onderling verbinden en meer automatiseren. En waar het kan generative design gebruiken. Autodesk heeft duidelijke lijnen uitgezet voor zijn ‘The Future of Making Things’.

VLIEGTUIGSECURITY
Kan de automatische piloot het wel aan?

In de luchtvaart is automatisering al jaren ingeburgerd. Maar als het mis gaat, dan geven constructeurs als Airbus of Boeing hun eigen fouten zelden toe.

DOSSIER
E-GOVERNMENT
Diverser dan ooit

De verschillende overheidsniveaus in ons land zouden niet werken aan ‘e-government’? Dat moet u de jury van de Agoria eGov awards niet wijsmaken! Gemeenten, gewesten, federale en andere overheidsdiensten dienden voor de editie 2017 samen niet minder dan 36 projecten in.

De Agoria eGov awards 2017 WANFIN in cijfers Nieuw WANFIN netwerk verhoogt capaciteit Financiën

WANFIN, een project om de verschillende gebouwen van FOD Financiën te verbinden met de hoofdzetel in een Wide Area Network, werd deze zomer afgerond door Belnet. Een succes, zo zegt Jan Torreele, algemeen directeur van Belnet. “Nu beschikt FOD Financiën over een nieuw WAN-netwerk dat tien keer sneller is en een stuk goedkoper dan hun vroegere oplossing.”

Het Flageyplein in de hitparade van Wifi.Brussels

40.000 gebruikers per maand. Daarmee is het Flageyplein de belangrijkste plek voor het online openbare leven van Brussel, vóór het Rogierplein en het Koningsplein. Wifi.Brussels is een van de belangrijkste projecten waar IRISnet op zijn vijfde verjaardag mee uitpakt.

BELGIAN
NETWERK
Orange lanceert dubbel IoT-netwerk

Een jaar na de aankondiging is Orange klaar met zijn eigen IoT-netwerk. Niet één maar twee netwerklagen die volgens de operator beter gestandaardiseerd zijn dan de concurrentie.

CIO’S
Waalse CIO-kringen gaan samen

De Cercle francophone des Décideurs des Technologies du Numérique (CfDTN - Franstalige Kring van Besluitvormers van Digitale Technologie) werd in november officieel gelanceerd. De vereniging ontstond uit de fusie tussen de CIO-Club Wallonie-Bruxelles (CIO-Club Wallonië-Brussel) en de Association des Directeurs des Systèmes d’Information Francophones (ADSIF - Vereniging van Directeurs van Franstalige Informatiesystemen).

CASE
HEALTHCARE
UZ Gent vervangt hart informaticasysteem

Al sinds enkele jaren was het UZ Gent op zoek naar een opvolger voor zijn elektronisch patiëntendossier (EPD). “We willen een EPD dat ons naar de toekomst loodst”, zegt CIO Christiaan Polet. “De keuze is gemaakt en we staan nu voor een grootse en ambitieuze opdracht.”

Geniuz
VAN DE VELDE
‘Belgische digitale specialisten mogen wat minder bescheiden zijn’

Lingerie moet niet gewoon goed zijn, ze moet perfect passen. Dat is het uitgangspunt waarmee de Belgische lingeriespecialist Van de Velde het verschil maakt. De klant vindt de perfecte pasvorm niet alleen dankzij het advies van de retailer. Van de Velde zet ook voluit in op digitale ondersteuning. “Maar het blijft moeilijk om in België de juiste digitale profielen aan te trekken”, zegt ceo Erwin Van Laethem.

INDUSTRIE 4.0
150 MILJOEN Minder papier, betere batterijen

Digitalisering maakt kantoren flexibeler. Maar ook een klassieke fabriek, zoals de productiesite van Duracell in Aarschot, moet zich omvormen. Niet in het minst om even competitief te zijn als de Chinese collega’s.

NETWERKEN
‘Een migratie voor het Guinness Recordboek’

Op een goede vier maanden tijd stapten de Onafhankelijke en Neutrale Ziekenfondsen over naar nieuwe leveranciers voor datanetwerk, vaste en mobiele telefonie. Efficiënt projectbeheer, grondige voorbereiding, degelijke planning en realistisch risicobeheer vormden de basis voor die korte doorlooptijd.

STARTER
EPIHUNTER
Epihunter Jagen op epilepsie-aanvallen

Met een cloudplatform en een EEG-headset helpt de Hasseltse start-up Epihunter om moeilijk zichtbare epilepsie-aanvallen op te sporen. Een eerste kapitaalinjectie van IMEC moet het bedrijf nu helpen om zijn product naar de markt te brengen.

TECH TEST
VIER VIRTUELE-CONSOLEPROGRAMMA’S
Toetsenbord en muis met meerdere pc’s

Met een consoleschakelaar bedient u meerdere computers of servers met één muis en toetsenbord. Dure en imperfecte hardwareschakelaars hebt u daarvoor dankzij ip-netwerken en virtuele consoles niet meer nodig. Wij testten vier programma’s waarmee u toetsenbord en muis deelt, in enkele gevallen zelfs tussen computers met verschillende besturingssystemen.

CAREERS
CAREERS
HR VAN DE TOEKOMST
‘De meeste HR-managers onderschatten de technologische revolutie’

Het gaat hard in HR Tech: technologie die HR-processen faciliteert, ondersteunt en optimaliseert. “Maar de meeste HR-managers beseffen nog niet wat er allemaal mogelijk is”, zegt Jochen Bessemans van HR Tech Valley in Corda Campus Hasselt.

Wat met de chief happiness officer?
FUJITSU
De werkplek van de toekomst

Op verzoek van Fujitsu voerde consultant PAC een studie uit over de evolutie van de werkplek tegen 2025. Daaruit kwamen vijf belangrijke technologische trends waarrond de producent nu aangepaste oplossingen ontwikkelt.