Zoek in het uitgebreide archief van 12 oktober 2007 tot nu

Inhoud

Datanews van 21/04/2017
 
EDITO
Werkbaar werk
DATANEWS.BE
NET GEMIST
4/4/17 Trump wil uw Facebook-wachtwoord4/4/17 5/4/17 5/4/17 Unit4 neemt Assistance Software over Unix-Solutions opent eigen datacenter in Leuven Thuisscanner Carrefour zoekt nieuwe partners ADIDAS WIL 3D-PRINTING IN MASSAPRODUCTIE IBM ontslaat weer in de VS NMBS stelt haar data open 6/4/17 10/4/17 10/4/17 11/4/17
OPINIE
De war on talent in cybersecurity
INTERVIEW
JOOST ROMMELAERE, CIO VAN PSA ANTWERP
JOOST ROMMELAERE“Informatica is essentieel voor de business”

Als er een informaticapanne is bij PSA Antwerp, dan is dat onmiddellijk voelbaar voor de economie van het hele land. De haven van Antwerpen wordt dan ook als een kritieke infrastructuur beschouwd. Het is dus geen verrassing dat (cyber)veiligheid één van de prioriteiten vormt van de nieuwe cio van PSA Antwerp, Joost Rommelaere, naast de it-integratie met MPET binnen de groep.

PSA ANTWERP
INTERNATIONAL
CEBIT
‘s Werelds grootste IT-beurs zoekt een nieuwe wind

Artificiële intelligentie, robots, document management of virtual reality. CeBIT, ’s werelds grootste computerbeurs, zoekt zijn identiteit tussen een dozijn verschillende trends maar weet zelden echt te verrassen.

Vergane glorie? HET BETERE JAPANS

Gastland van CeBIT is dit jaar Japan en dat zullen we geweten hebben. Een blik op enkele opvallende producten.

CLOSE THE GAP
Van schoolcomputers tot Afrikaans ondernemerschap

Close the Gap stuurt al meer dan tien jaar pc’s naar Afrika. Dat loopt vlot maar naarmate de wereld verandert, kijkt ook de non profit organisatie (NPO) verder dan herverdelen en recycleren. “We willen nu transformeren naar een ecosysteem dat ook morgen kan blijven bestaan.”

VAN UW KANTOOR IN BELGIË NAAR EEN SCHOOL IN NAIROBIKytabu Brck Education - Digitaal onderwijs in een koffer
SOUTH BY SOUTHWEST
START-UPS VERDEDIGEN DE BELGISCHE DRIEKLEUR

South by Southwest (SXSW) in Austin trok dit jaar 80.000 bezoekers aan uit alle hoeken van de wereld. Ze konden er kennis maken met de nieuwste trends en ontwikkelingen in technologie. In het kielzog van Startups.be reisden tien Belgische start-ups mee naar de Texaanse hoofdstad om onze driekleur te verdedigen.

Belgisch collectief op creatieve broedplaats
ANALYSE
BOSCH CONNECTED WORLD
Bosch wil met IoT naar een hogere versnelling

Bosch werkt al enkele jaren in relatieve stilte aan een transformatie. Het bedrijf omarmt de IoT-revolutie en wil met een nuchtere aanpak uw wagen vanzelf laten rijden en uw fabriek automatisch laten draaien.

Bevrijding met blockchainDeutsche Telekom: 5G is niet genoegThe Internet of AspergesZelflerende chip voor in de wagen
DIGITAL LEADERSHIP
“Op termijn is elke functie digitaal”

Digitale leiders beschouwen ict niet als een ondersteunende tool maar als een essentiële bouwsteen voor de realisatie van hun bedrijfsdoelstellingen. Het is één van de bevindingen uit nieuw onderzoek van DXC Technology, het bedrijf dat begin april ontstaan is uit de fusie van HPE Enterprise Services en CSC. Om de visie van de digitale leider te toetsen aan de Belgische realiteit, nodigde DXC vijf ceo’s en cio’s uit voor een debat.

De deelnemers Wat typeert een digitale leider?
DOSSIER
SALARISENQUÊTE
De Belgische IT’er heeft er vertrouwen in

De Belgische it’er heeft best vertrouwen in zijn job. Dat blijkt uit de 2017 editie van de Data News Salarisenquête. Diezelfde it’er is ook best tevreden met het loon dat hij of zij daarvoor krijgt.

De deelnemersDE STUDIEHoe trouw is de IT’er?

Weinig mensen zijn zo populair op de arbeidsmarkt als een goede it-specialist. Dat weten bedrijven ook. Maar hoe zit het eigenlijk met de loyauteit van de ict’er? En hoe zorgt hun werkgever ervoor dat ze niet naar groener oorden vertrekken?

RECHT VAN DE SCHOOLBANKENBelgische IT’er zelfzeker over de toekomst

De Belgische informaticus lijkt zich niet veel zorgen te maken over de robotisering. Amper 6 procent vreest dat zijn of haar job in de nabije toekomst vervangen wordt door een robot, app of stukje software.

JOBS DIE VERDWIJNEN? DAT IS ALTIJD AL ZO GEWEEST
WERKBAAR WERK
Een millennial-proof werkomgeving

Flink wat bedrijven gaan gebukt onder de snelheid van technologische evoluties. Meer dan ooit lonken ze in de it-sector naar millennials, vaak doorgedreven specialisten die gepokt en gemazeld zijn in de nieuwste technologische toepassingen. Het vinden en houden van dat talent blijkt echter een uitdaging van formaat, zo vertelt Sander Poos, managing director Belux bij jobsite Indeed.com.

Workflows moeten de printer redden

We printen met z’n allen minder op de bedrijfsvloer. En dat zet de fabrikanten van multifunctionele printers onder druk. De toekomst is aan de workflows.

Applification-trend bereikt mfp’sVERGEET DE HÏERARCHIE NIET - OF NET WELIk kies waar en hoe ik werk

Tegen 2018 zal de helft van alle werknemers een smartphone of tablet als primaire device gebruiken. En dat heeft zo zijn impact op de it in de werkomgeving.

“Een zorg minder voor de ict-afdeling”

Alle Europese vestigingen van Gevers maken via de cloud gebruik van unified communications (uc). Het consultancy-bedrijf koos voor een oplossing van Alcatel-Lucent, beheerd door Quant ICT.

Het kantoor verdwijnt. En uw weekend binnenkort ook.

Wanneer Douglas Coupland spreekt, hangt het publiek aan zijn lippen. De man die Generation X als term bedacht is dan ook erg kritisch voor de werkplek. “Misschien werken mensen nu teveel, maar teveel vrije tijd is zeker een ramp.” Een verhaal over hoe binnenkort elke weekdag er als een woensdag gaat uitzien.

23 FUNCTIES DIE AI BETER DOET DAN DE MENS ‘De werkkrachten van de toekomst zijn digitale freelancers’

Disruptie en een bende jonkies die niet zonder smartphone kunnen zijn al lang niet meer uw enige probleem als werkgever. Ook een opkomende freelancer-klasse betekent dat bedrijven zich moeten aanpassen aan een hele nieuwe manier van werken.

BELGIAN
MULTIPHARMA
Het nieuwe werken ondersteunt groeistrategie

Het nieuwe werken vraagt meer dan een landschapskantoor met een softphone. Bij Multipharma gaat het om een nieuwe manier van communiceren en samenwerken, om sneller en efficiënter op de markt te reageren. Het doel ? De groeistrategie van het bedrijf ondersteunen.

LAMPIRIS
Business zoekt toegevoegde waarde in data

Lampiris geeft de medewerkers van zijn bedrijfsafdelingen toegang tot allerlei interne gegevens en open data. Met Qlik Sense gaan ze zelf op zoek naar relevante informatie, zonder dat ze daarvoor telkens bij het business intelligence-team moeten aankloppen.

GDPR
Excellium mikt (vooral) op veiligheid en GDPR

It-integrator Excellium werd vier jaar geleden opgericht in Luxemburg en heeft zich nog geen jaar geleden ook bij ons gevestigd. Het bedrijf telt ondertussen zeven medewerkers. De voornaamste ontwikkelingspijlers zijn veiligheid, governance en databescherming.

CASE
“Drie kwart lopende projecten, één kwart nadenken”

Digitalisering is cruciaal voor het groeitraject van Locinox. Het bedrijf uit Waregem zet sterk in op automatisering, met Microsoft Dynamics AX als centrale motor. De it-afdeling zit daarbij niet tot over haar oren in louter operationele taken, maar krijgt tijd om actief naar verdere optimalisering te zoeken.

Muizen vangen met IoT

De digitale muizenval is niet alleen een term uit de wereld van de online marketing. Het toestel bestaat ook echt – intussen al minstens tien jaar – en het vangt geen argeloze surfers, maar muizen. Het Internet of Things (IoT) zorgt voor een versnelling.

START-UP
PIESYNC
PIESYNC Weg met fragmentatie in de cloud

Er bestaan honderden toepassingen die zich ‘in the cloud’ bevinden maar er zijn er niet veel die al die applicaties ook met elkaar doet communiceren. PieSync doet dat wel en richt zich specifiek op de talloze kmo’s wereldwijd die hun zaakjes vlotter willen kunnen afhandelen.

CASE
SAVACO
IoT met toegevoegde waarde als uitgangspunt

Het Internet of Things is geen toekomstmuziek. Het is er al. Savaco bouwde een ‘proof of concept’ voor een IoT-platform. Het bedrijf uit Kortrijk stapt met die oplossing – een combinatie van IoT en augmented reality – nu naar de markt.

TECH TEST
ZAKELIJKE LAPTOPS
Laptops met Intel Kaby Lake-processoren

We testen deze keer acht zakelijke laptops. Vijf daarvan zijn 2-in-1 systemen met 360-graden draaiend aanraakscherm. Daarnaast testen we twee kleine traditionele laptops en één compact mobiel werkstation.

Individuele besprekingen per merk
CAREERS
CAREERS
CHANGE MANAGEMENT
“Durven pleiten voor authenticiteit en kwetsbaarheid”

Voortbouwend op zijn expertise in de telecom- en banksector startte Peter Billiau bij energiebedrijf EDF Luminus een uitgebreid change management programma dat gericht is op menselijke waarden als authenticiteit en kwetsbaarheid.

TALENTTESTER
Maar klopt het ook ? Smile! Uw gezicht bepaalt mee of u geschikt bent voor de job

TalentTester is een nieuw online platform om na te gaan welke sollicitanten perfect zouden passen binnen uw bedrijf. Uniek is de persoonlijkheidsanalyses op basis van karakterkunde.

TECH-CAMPUS
Corda denkt over de grenzen heen

Corda Campus in Hasselt heeft grootse plannen. Op korte termijn komt er extra kantoorruimte, op langere termijn wil algemeen directeur Raf Degens intensief samenwerken over de landsgrenzen heen.