Zoek in het uitgebreide archief van 12 oktober 2007 tot nu

Inhoud

Datanews van 16/12/2016
 
EDITO
Haal die valse beloftes offline
DATANEWS.BE
NET GEMIST
25/11/16 MIVB deelt reisdata met ontwikkelaars 29/11/16 30/11/16 1/12/16 Groeikapitaal moet ESAS klaarstomen voor overnames in het buitenland Regering maakt software ontwikkelen aantrekkelijker TSJING WERKT AAN LANGETERMIJNSTRATEGIENIEUW BIJ NINTENDO: DE CONSOLE VAN DERTIG JAAR GELEDEN EU wil eigen bug bounty programma Google investeert in Belgische paywall 2/12/16 2/12/16 3/12/16 RECHTZETTING
OPINIE
Ook processen kunnen een goed design gebruiken
INTERVIEW
JO SONCK, INFORMATION SYSTEMS MANAGER VAN OCTA+
JO SONCK ‘IT is een wapen in de concurrentiestrijd’

De activiteiten van Octa+ zijn fors uitgebreid sinds Jo Sonck er 15 jaar geleden aan het hoofd van informatica kwam te staan. Hij is, samen met zijn directie, des te meer overtuigd van het strategische belang van IT om de business te ondersteunen. “Dankzij IT kunnen we ons voorbereiden op wat er morgen zal gebeuren”, vindt hij.

OCTA+
ANALYSE
FUJITSU FORUM 2016
Nieuwe baas Benelux Digitale transformatie door innovatie

Ter gelegenheid van zijn jaarlijkse Forum legde Fujitsu de nadruk op de absolute noodzaak voor bedrijven om te innoveren en zo in de voorhoede van de digitale transformatie te staan. Om dit te doen stelt de groep, naast zijn technologieën, een co-creatieproces voor.

MEDISCHE VR
Gamen om te revalideren

We associëren virtual en augmented reality nog vaak met videogames, maar om echt door te breken, moet de technologie ook zijn nut bewijzen in andere departementen. En daar komt medische VR om de hoek kijken.

INTERNET OF THINGS
Veiligheid is eerste bekommernis voor IIoT

IoT dringt door tot in de industrie. Het levert een nieuw acroniem op : IIoT of ‘Industrial Internet of Things’. Niet alleen de schaal van de genetwerkte dingen is er anders, ook de impact van die connectie. Een genetwerkte kerncentrale is van een ander kaliber dan een slimme thermostaat.

AMAZON WEB SERVICES
‘Cloud computing is het nieuwe normaal’

Amazon opent begin 2017 een kantoor in Brussel, maar dat betekent niet dat het bedrijf zijn consumentenaanbod in ons land uitbreidt. De vestiging is vooral gericht op Amazon Web Services, de clouddivisie waarmee de Amerikaanse techreus concurrenten Google, Microsoft en IBM het nakijken geeft, zegt cto en onderbaas Werner Vogels.

Wie is Werner Vogels ?
NETAPP INSIGHT
NetApp zoekt nieuw elan

Naarmate meer bedrijven naar de cloud trekken, heeft NetApp het moeilijk om zijn opslag-technolgie te slijten. Maar achter de donkere wolken ziet het bedrijf betere tijden : door flash aan te bieden en door zelf deels in de cloud te stappen.

AUTODESK
Autodesk is niet bang van kunstmatige intelligentie

Machine learning, kunstmatige intelligentie, virtual reality en generative design - dat waren vier belangrijke thema’s op Autodesk University, de jaarlijkse gebruikersconferentie van Autodesk, leverancier van CAD/CAM- en andere designsoftware. En het bedrijf gaat overtuigend voor alle vier.

BIG DATA
Hoe marketing uw data gebruikt

We worden met zijn allen steeds meer immuun voor reclame. Het antwoord dat de marketing- en advertentie-sector daarop gevonden heeft is personalisatie. Of hoe big data soms voor heel simpel ogende dingen wordt gebruikt.

DOSSIER
AGORIA E-GOV AWARDS 2016
G-Cloud grote winnaar bij e-Gov Awards

Ongeacht besparingen blijft het e-gov gebeuren in ons land levendig, zo blijkt uit de rist projecten op alle niveaus van de overheid die ingediend werden bij Agoria. Al bestaat er wel wat koudwatervrees in het zuidelijk landsgedeelte.

E-government vereist ‘e-inclusiviteit’

Nu de relatie tussen de burger en alle niveaus van de overheid steeds meer in digitale diensten wordt vertaald, mag niemand worden uitgesloten van de baten van die digitalisering. Het boek ‘Allemaal Digitaal ?’ biedt concrete, op onderzoek gestoelde aanbevelingen om iedereen mee te krijgen.

ICT TOP 1000
BELGISCHE ICT-GROEI ZET ZICH DOOR

In boekjaar 2015 gingen de 1.000 grootste ict-ondernemingen er samen bijna 8 procent op vooruit, zowel in omzet als personeel.

HOE KWAM DEZE ICT TOP 1.000 TOT STAND ? Meer en uitgebreidere info nodig ? 1. AVNET EUROPE 2. PROXIMUS 3. TELENET 4. BICS 5. TECH DATA 6. ORANGE BELGIUM 7. AGFA HEALTHCARE 8. TELENET GROUP 9. S.W.I.F.T. 10. HP BELGIUM WIE ZIJN DE STERKSTE STIJGERS EN DALERS ?

Net als vorig jaar gaat het omzetcijfer van ict-distributeur Avnet Europe er alweer sterk op vooruit tot bijna 4,5 miljard euro.

BELGIAN
BELTUG
Methodologie De vraagstukken voor 2017

Ook in de volgende twaalf maanden wordt technologie alomtegenwoordig. Maar nieuwe uitdagingen betekenen ook nieuwe vraagstukken voor de piekerende it-verantwoordelijke.

DATACENTER
Automation ziet markt voor prefab datacenters

Automation in Halle blijft verder bouwen aan kant-en-klaar geleverde datacenters in containervorm. “Een ideale manier om kort op de bal te spelen en investeringen in facilities te laten samenvallen met die in IT”, aldus CEO Jo Aelbrecht.

SERVICE MANAGEMENT
ServiceNow slaat de brug tussen ERP en CRM

‘The enterprise cloud company’ : zo omschrijft ServiceNow zichzelf. “We zijn geboren in de cloud en stroomlijnen de workflows tussen erp- en crm-software”, legt country manager Geert Speltincx uit.

INTERNATIONAL
SMART CITIES
EEN STAD IN UW BROEKZAK

In de smart city komt u nooit te laat, want alle mobiliteitspaden zijn precies op elkaar afgemeten. U hoeft nooit meer een parkeerplaats te zoeken, want die worden u met een slim sensorsysteem aangewezen. En de straatverlichting is aangepast aan de drukte. De toekomst lacht ons allen toe in de hoogtechnologische stad van de (nabije) toekomst. Nu ze nog gebouwd krijgen.

72 HOUR RELOAD
Van België naar New York

Tijdens het 72 Hour Reload event ruilden 27 vrouwen het Belgische leven in voor de bruisende ondernemerscultuur van New York. Ze vonden er onder meer Hanna Zubko, die haar schouders zet onder de wereldwijde implementatie van blockchain.

START-UP
SLUSH
Grenzeloos optimisme

Digitalisering gaat de wereld veranderen. Minder auto’s in de steden, meer plaats voor mensen, die langer leven, met propere energie en ga zo maar door. Het grenzeloze optimisme van de start-up scene is overal in Helsinki tijdens de Slush-conferentie.

START-UP SPEAK
FAILING FORWARD
‘Ondernemen is topsport : falen hoort erbij’

Falen hoort bij ondernemen. Met die gezonde leuze luidden Startups.be, Agentschap Innoveren en Ondernemen en De Vlaamse overheid in november het jaarlijkse ‘Failing Forward’-evenement in.

DISRUPTIE IN DE HOTELSECTOR
‘TECHNOLOGIE VERVANGT GEEN MENSEN, MAAR HELPT HEN WEL KLANTVRIENDELIJKER TE ZIJN’

‘Disruptie gebeurt wanneer digitale transformatie stopt en pijn begint te doen’, zegt Peter Hinssen op het nexxworks-bootcamp. Een fenomeen dat ook de hotelsector niet is ontgaan.

DIGITALISERING
‘Digitalisering is een opportuniteit’

De dienstensector staat onder druk, jobs zullen massaal verdwijnen en België moet dringend worden wakker geschud. “We zouden beter eens kijken welke opportuniteiten er voortkomen uit die sectoriële verschuivingen”, stelt Stijn Bijnens, ondernemer en directeur van investeringsmaatschappij LRM.

TECHTEST
HIGH-END DRAADLOZE ROUTERS
Sneller draadloos dankzij meervoudige streams

We testen negen geavanceerde dual- en tri-band wifi-routers met mu-mimo (multi-user multiple-input and multiple-output) zend- en ontvangststromen.

CAREERS
CODING SCHOOL
Cegeka wil IT-profielen aantrekken met eigen softwareschool

Hoewel het volgens Agoria goed gaat met technologie-opleidingen, raken heel wat vacatures voor informatici niet ingevuld. Daarom gaat IT-specialist Cegeka gewoon zelf van start met een softwareschool.

LAWAAI OP DE WERKVLOER
Impact van lawaai op het werk nog vaak onderschat

Vaak zijn we er ons niet van bewust hoeveel lawaai er rondom ons is - tot we willen telefoneren. Onderzoek van oortjesspecialist Plantronics wijst uit dat lawaai zowel ons stressniveau verhoogt als onze productiviteit verlaagt. Vandaar de zoektocht naar toestellen die ons stiller laten bellen.

PEOPLE
PEOPLE
BRUNO BLOGT
‘iMinds inside’