Zoek in het uitgebreide archief van 12 oktober 2007 tot nu

Inhoud

Datanews van 03/02/2017
 
EDITO
Alles is ‘smart’, maar daarom nog niet slim
DATANEWS.BE
NET GEMIST
11/1/17 Microsoft koopt intelligentie12/1/17 13/1/17 16/1/17 19/1/17 Belgische techbedrijven spijzen hun bankrekening ALLEEN NOG E-FACTURATIE BIJ VLAAMSE OVERHEIDHET INTERNET OF BIKES Oracle op het matje voor discriminatie Samsung schept duidelijkheid over ontbrandende Note 7 20/1/17 20/1/17 23/1/17
OPINIE
Niet meer e-mailen na de werkuren, echt ?
INTERVIEW
MARC G. LALLEMAND, CIO VAN ENGIE ELECTRABEL M&S BELUX
MARC G. LALLEMAND“Informatica is de drijvende kracht achter de business”

Als CIO van het departement information services van marketing & sales, de commerciële afdeling van Engie Electrabel in België, moet Marc Lallemand en zijn team de klanten in de eerste plaats een dienst te leveren. Zijn M&S-departement bevindt zich dus in ‘het hartje van de business’, helemaal anders dan een externe IT-support zoals we die kennen van het klant-leverancier-model.

ENGIE ELECTRABEL
BELGIAN
VLERICK DIGITAL LEADERSHIP WINTER SCHOOL
Stability management

Innovatie, disruptie, het zijn bijna modewoorden maar hoewel iedereen er de mond van vol heeft, zijn nog lang niet alle bedrijven klaar voor innovatie. We pikken een van de lessen mee op de Digital Leadership Winter School bij Vlerick, een opleiding waar managers een week lang worden ondergedompeld in digital transformation. Het aanpakken van uw bedrijfscultuur is daarbij uiterst belangrijk.

ZORA ROBOTS
De robotverpleegster

Robots maken al auto’s en brengen pakjes aan de voordeur maar steeds vaker worden ze ook ingezet in ziekenhuizen en verzorgings-centra. Zora, van het Belgische bedrijfje Zora Bots, helpt daar onder meer kinderen en ouderen bij het revalideren.

ANALYSE
MARKTSTUDIE TELECOM
DE DEELNEMERSNiet elke operator wil ook integrator zijn

Hoe kijken bedrijven naar unified communications, security en het internet of things ? Hoe evolueren de marktaandelen van de operatoren ? Speelt er voldoende concurrentie ? Het zijn maar enkele van de vragen waarvoor Orange, Proximus en Telenet bij Beltug aan tafel schoven. Het leverde een hoffelijk debat op, vaak geanimeerd, nooit openlijk gecrispeerd – al scheelde het een paar keer niet veel.

Voice over wifi
DATACENTERENQUÊTE
Bedrijven laten eigen datacenter niet los

Heeft een onderneming het over haar datacenter, dan blijven in de eerste plaats kosten en bedrijfszekerheid aan de orde. Termen als ‘software-defined’ en ‘hyperconverged’ doen hooguit een vaag belletje rinkelen. En ook voor de stap naar de cloud houden heel wat drempels hardnekkig stand.

De deelnemers
PC-MARKT
Pc-fabrikanten spelen ‘deathmatch’ om de gamer

Gaming-pc’s waren tot nu toe het terrein van nichefabrikanten als Alienware en MSI. Maar nu begeven ook de twee pc-reuzen, Lenovo en HP, zich op dat terrein. Hun drijfveren zijn eenvoudig : ze zien gaming en de opkomende vr-rage als een van de weinige groeipolen in een stevig dalende markt.

INTERNATIONAL
SUSECON
Acquisitie als aanloop naar nieuwe groeispurt ?

Op Susecon, de jaarlijkse gebruikersconferentie van Suse in Atlanta, kondigde de Linux-pionier de eerste overname uit zijn geschiedenis aan. “En dat is nog maar een begin, want we hebben begrepen dat organische groei alleen niet volstaat, we moeten sneller op marktwijzigingen kunnen inspelen”, zegt ceo Nils Brauckmann.

TRAVEL TECH
VAN DE GROND IN IERLAND

In de profileringsdrang die zich enkele jaren geleden meester maakte van stedelijke technologiehubs in Europa, koos Dublin voor ‘travel tech’ : technologieën die reizen efficiënter en stress- vrijer moeten maken. De aanwezigheid van internetluchtvaartmaatschappij Ryanair is een serieuze motor daarvoor, maar reizen, zo luidt het, zit de Ieren ook gewoon in het bloed.

ENKELE BELOFTEVOLLE IERSE ‘TRAVEL TECH’ START-UPS :
CA WORLD
MEER DAN DE MAINFRAME

Een van de klemtonen op de jongste CA World-conferentie was het gebruiksvriendelijker maken van de hele productportefeuille. “Die tendens is een jaar of vijf geleden ingezet maar komt nu in een stroomversnelling”, zegt Steven Moerman, country manager België en Luxemburg voor CA.

DOSSIER
ARTIFICIËLE INTELLIGENTIE
Made in Belgium

Kunstmatige intelligentie situeren we doorgaans bij reuzen als Amazon, IBM of Microsoft. Nu beweert een jong Limburgs bedrijf bijna even ver te staan, maar met een pak minder complexiteit.

Watson woont en werkt in de Louizalaan

Vanop de 21ste verdieping aan de Brusselse Louizalaan programmeert Sopra Steria robots en experimenteert het volop met IBM Watson en andere kunstmatige intelligentievormen.

Een slim systeem volstaat nietWatson: de machine die het saaie werk wilt doen

De bekendste zakelijke AI-assistent, Watson, draait intussen al zeven jaar mee. De machine werkt onder meer mee aan kankerdiagnoses maar IBM doet zijn best om de zelflerende machines overal in te zetten.

Met dank aan de GPU “AI wordt mainstream”

De convergentie tussen big data en rekenkracht in de cloud zal ervoor zorgen dat kunstmatige intelligentie mainstream wordt.

De computer leert gamen

De artificiële intelligentie van videogames en ‘ware’, zelflerende AI zijn twee werelden die los van elkaar staan. Videogamebedrijf Blizzard Entertainment en Googledochter DeepMind willen daar nu een brug tussen bouwen : door het gedrag van miljoenen spelers in Blizzards game ‘StarCraft II’ te analyseren, leren de DeepMind-systemen beter hoe het menselijke brein problemen oplost.

START-UPS
LINDACARE
Hartmonitoring op afstand

De techniek staat niet stil, ook niet op het vlak van pacemakers. Mooi dus dat die hartimplantaten tegenwoordig van op afstand gemonitord kunnen worden. Dat elke fabrikant zijn eigen standaarden hanteert, maakt het voor verpleegkundigen echter nogal vervelend. De Leuvense start-up LindaCare lost dat probleem op.

CASE
LIÈGE AIRPORT
Oscars Liège Airport Oscars geolokaliseert de activiteiten van de Luikse luchthaven

Als specialist in de optimalisering van GIS-gegevens (gegevens afkomstig van geografische informatiesystemen) wist Oscars een contract met de luchthaven van Luik in de wacht te slepen voor de geolokalisatie van objecten en evenementen die verband houden met de luchthavenactiviteiten. Daarmee wilt het bedrijf op de lange termijn geautomatiseerde besluitvormingsprocessen vergemakkelijken.

START-UP
CALLRESCUE
CallRescue Switch van telefoon alsof het niets is

De grootste frustratie van de huidige smartphonegebruiker ? De batterij. Heeft u een dag belwerk voor de boeg, dan valt ie gegarandeerd halverwege plat, op een plek waar geen stopcontact in de buurt is. De oplossing die de Waalse start-up CallRescue nu biedt ? Een tool waarmee u zonder problemen op de telefoon van iemand anders uw eigen instellingen en contacten kloont.

CLEVER
Een slimme oplossing voor het wachtmuziekje

Staat steevast de Top Tien van Ergernissen Allerhande : het eindeloos wachten aan de telefoon als u bij de bank, elektriciteitsleverancier of andere klantendienst aan de lijn hangt. En dan nog dat hatelijke wachtmuziekje. Met de chatbots van de Gentse start-up Clever moet dat eindelijk gedaan zijn.

SKILLSBRIDGER
SkillsBridger overbrugt de skills gap

U wilt iets worden in de financiële, economische of marketingwereld maar u weet dat uw toekomstige werkgever andere vaardigheden verwacht dan wat u in uw opleiding hebt geleerd. Om die skills gap te vullen, kan u nu een beroep doen op SkillsBridger, een Gentse start-up die tot een echt rekruteringsplatform wilt uitgroeien.

TECHTEST
ZEVEN ENCRYPTIETOOLS
Communiceren en uitwisselen zonder pottenkijkers

We testen zeven compacte tools waarmee u zonder veel moeite uw communicatie versleutelt en afschermt tegen pottenkijkers.

CAREERS
CAREERS
INTUO
De kloof tussen welzijn en performance

Apps genoeg die de zoektocht naar personeel vergemakkelijken. Maar ervoor zorgen dat werknemers betrokken blijven en personeelsverloop tot een minimum herleiden, dat is een ander paar mouwen. De Gentse start-up Intuo maakt online talent software waarmee het net die talentontwikkeling en –management wilt verbeteren.

THALENTO
Screenen via video

Welke vaardigheden en karaktereigenschappen heeft kandidaat X ? Als het van Hasseltse HR-softwarespeler Thalento afhangt, ontdekt u dat door nauwgezet gelaatsuitdrukkingen te bestuderen tijdens een video-interview. Het bedrijf heeft een participatie genomen in het Nederlandse Facelytix, die de technologie ontwikkelde.

SYMPL
Rekruteren via de jobbot

De drie moeilijkste dingen in een mensenleven : een lief zoeken, een huis zoeken, een job zoeken. Met de jobbot van Sympl wordt alvast dat laatste een stuk aangenamer. En dat allemaal dankzij een eenvoudig stuk chattechnologie.