Zoek in het uitgebreide archief van 21 januari 2005 tot nu

Inhoud

Grafisch Nieuws van 22/02/2018
 
PURE DIGITAL – HET DIGITALE-PRINTEVENT VOOR DE CREATIEVE SECTOR
RAI ontvangt nieuw evenement
INKJET EN VOEDINGSMIDDELENVERPAKKINGEN
Printen met UV nagenoeg onmogelijk

Inkjet wordt als druktechniek een grote toekomst voorspeld. Het combineert volgens de protagonisten de snelheid van offset en de variabele mogelijkheden van digitaal drukken. Dat lijkt niet anders voor het bedrukken van voedingsmiddelen. Zij het dat het hier gaat om een product dat speciale aandacht verdient vanwege de directe impact voor de menselijke gezondheid.

CONSOLIDATIES IN DE BELGISCHE GRAFISCHE INDUSTRIE
Groeien! Maar hoe?

Communicatie, of het nu om informatieverspreiding of marketingtoepassingen gaat, vertoont een almaar sterkere trend om van papier naar het virtuele over te stappen. Met als gevolg een overcapaciteit die faillissementen noch vrijwillige bedrijfssluitingen kunnen indijken. Dat leidt dan weer tot een permanente druk op de prijzen, terwijl drukkers er geen idee van hebben hoe ze die druk kunnen verminderen.

WAT IS ER GEBEURD? WAT GAAT ER GEBEUREN?
Drukkers aller landen, verenigt u (eindelijk eens)!

Wie graag laat uitschijnen dat hij een ‘printorakel’ is, kan er niet onderuit dat hij af en toe met een vraag over de ‘toekomst van het drukken’ geconfronteerd wordt. Wanneer je met producenten van vouwdozen spreekt, weet je dat de discussie over die producten zal gaan. Krijg je met een online drukker te maken, dan gaat de aandacht naar de online druk. En grootformaatdrukkers hebben vooral oog voor producten op groot formaat. Maar altijd is de teneur: hoe zal het met mijn sector in de toekomst gaan …

FEBELGRA-PRIJZEN 2017
De Vlaamse winnaars aan het woord

Ook afgelopen jaar ging sectororganisatie Febelgra op zoek naar de meest verdienstelijke studenten uit de opleidingen grafische en digitale media. Voor 2017 sleepten Kelly Berghman (AP Hogeschool) en Linde Aerts (Arteveldehogeschool) de prijs in de wacht. Grafisch Nieuws sprak met de fiere winnaars.

De Franstalige laureaat

De Febelgra-prijzen bekronen de meest verdienstelijke, jonge grafische talenten uit de grafische scholen. Meer dan een duwtje in de rug voor de jongeren is de overhandiging van de jaarlijkse prijs ook een manier om de banden tussen onderwijs en arbeidswereld te versterken.

THIJS CLAES - COMMUNICATIE- EN PRINTBEDRIJF DADDY KATE
Passie voor muziek

De sportieve ondernemer Thijs Claes deed aan ontwikkelingshulp in Zuid-Afrika, houdt van Russische literatuur en is fan van Radiohead en Nick Cave.

MARKETING EN TECHNOLOGIE
Wanneer de 3D-druk merken inspireert

De 3D-productie of de additieve productie vindt nicheafzetgebieden in heel wat sectoren, waaronder de communicatie en marketing. Productlanceringen, evenementen, nieuwe 3D-diensten … de 3D-druk ontpopt zich op uiteenlopende domeinen tot een echt marketinginstrument. Grote merken zoals CocaCola, Volkswagen, Belvita of nog de Belgische verzekeraar DVV bewijzen dat met creatieve campagnes die de gebaande paden verlaten.

ISRAËL HEEFT WAT MET HIGH TECH
Het succes van Tech Aviv

De voorbije decennia ben ik vele malen in Israël geweest. Dat was telkens voor bezoeken aan bedrijven met activiteiten in de grafische sector. De grootste gemene deler van die ondernemingen is hun hoge high tech-gehalte en het vermogen om uit te groeien tot internationale bedrijven met wereldfaam. Bekende namen uit verleden en heden zijn ondermeer Scitex, Indigo, Scodix, Highcon, Massivit 3D, Landa, enz. Meermaals heb ik getracht een antwoord te krijgen op de vraag welke randvoorwaarden van belang waren voor het welslagen van deze ondernemingen. Collega Patrick Claerhout van Trends stelde zich dezelfde vragen over het succes van de fintech-bedrijven en start-ups in Israël. Zijn bevindingen vormen een deel van het antwoord. (Alain Vermeire)

B-Hive wil de toegangspoort tot Europa zijn