Baumann Wohlenberg-Label Days

11 september 2017

Het was een slimme zet van Baumann Maschinenbau GmbH & Co.KG om ruim vóór Labelexpo-Brussel (25-28 september 2017) opendeurdagen over etikettenafwerking te organiseren in Solms (D). Het werden de drie dagen van de ‘Baumann-Wohlenberg-Label Days’.

  • 1. Drukbezochte Label Days in Solms.

  • 2. Toevoer Epsilon-lijn.

  • 3. Blumer Atlas-1110.

  • 4. Basic Line 80.

  • 5. 100e BASA triltafel via manroland Benelux.

  • 6. MBO K80.

  • 7. Hohner’s HSB9000.

Zo’n driehonderd gasten bezochten het evenement. Een teken dat de nat-lijm etikettensector, het gaat om bijna een kwart van de totale labelmarkt, springlevend is. (1) De dag richtte zich op het efficiënt etiketten-schoonsnijden èn voorsnijden van bruto etikettenblokken. Die werden door een Blumer-stanskanon geperst en gestanst tot vrijgevormde schone etiketten. Het was een zeer levendige mini-afwerkdrupa. Want naast Baumann exposeerden/demonstreerden verschillende partnerfabrikanten van afwerkmachines: AVD-lamineren, Blumeretiketstansen, Bograma-rotatiestansen, Hohner-hechten, Kern-couverteren, MBO-vouwen en Wohlenberg’s Quickbinder. Verder nog toeleveranciers als Stamag-stansmessen en anderen.

Etiketten snijden en stansen

In combinatie met Blumer demonstreerde (2) Baumann-Wohlenberg’s Epsilon Labelsysteem, gespecificeerd tot 20 miljoen labels per shift voor bedrijven die grote hoeveelheden papier- of inmould-labels moeten verwerken. Epsilon bevoorraadde de Wohlenberg-132 snijmachine ‘achter het mes’ als volgt: vanaf een nieuwformaat stapel-lift BSH 800 liepen vellenriemen via een nieuwe triltafel BSB3L-professional (80 x 114 cm) naar het afpersstation BPS. De BPS oefent een effectieve druk à circa 50 ton op een blad van 80 x 114 cm. Dat geeft een massieve stapel zonder lucht tussen de vellen. De Wohlenberg-132 leverde gesneden stroken aan (3) Blumer’s ATLAS-1110, die de stroken tot stansstapels/blokken sneed, gevolgd door stansing in het stanskanon en het banderen van de etiketten (zie ook YouTubefilmpje ‘Blumer Atlas 1110’). Nieuwlanceringen in deze proceslijn waren: een wereldpremière op de Wohlenberg-132: namelijk een semiautomatisch correctiesysteem van het neig- en schuinzadel. Dat werkt als volgt: meegedrukte wigvormige/driehoekige snijtekens signaleren (bij doorsnijding van driehoekjes ) op gesneden zijkanten van stapels, onmiddelijk of er een afwijking in het snijden zit. Dat komt vaak voor bij dunne papiersoorten door luchtfilms tussen de vellen. Met behulp van het meegedrukte wiggensysteem detecteert de snijder onmiddellijk of hij correcties moet doorvoeren via het zadel om afwijkingen te herstellen. Vernieuwingen aan de BSB-triltafel waren een schuinere trilhoek, een nieuwe aandrijving via perslucht en bediening via touchscreen. Verder demonstreerde er een Baumann BASA offline-systeem met een automatisch beladen triltafel. Zo’n enkele BASA is inzetbaar voor meerdere snijmachines (YouTubefilmpje ‘GTS Baumann BASA’). Zo kunnen bijvoorbeeld drukwerkstapels voorgetrild en afgestapeld worden op een bufferstation, dat op zijn beurt wordt aangevoerd naar een snijmachine.

Hardwarevernieuwingen

Baumann Wohlenberg lanceerde bij stapelkeerders nieuwtjes zoals een nieuwe palletklemmingsysteem voor het wisselen van (eenmalige) houten- naar systeempaletten. Naast de volledig geautomatiseerde Baumann BSW AUP is nu ook een eenvoudiger stapelkeerder beschikbaar met zo’n klemsysteem; bedoeld voor gebruikersvriendelijk uitruil van eenmalige paletten naar systeempaletten voor non-stopsystemen in drukpersen (zie YouTubefilmpje ‘BSW 3 - 1200 AUP’). Voor stapelkeerders is er ook een ionisatiesysteem beschikbaar om materialen, zoals statisch geladen folies, te ontdoen van hinderlijke statische elektriciteit.

Baumann Wohlenberg lanceerde in Solms ook haar entrylevel snijmachine-serie: de ‘Basic Line’. Die focust op basale snijconfiguraties voor één- of tweeploegendiensten. Die serie is verkrijgbaar in snijbreedtes 80 cm, 115 cm of 137 cm. (4) De Basic Line 80 werd bijvoorbeeld al geïntroduceerd op drupa 2016. Baumann Wohlenberg’s ‘Master Line’ blijft toegespitst op de complexere-, geautomatiseerde snijconfiguraties voor drieploegen- of continudiensten. Bijvoorbeeld gekoppeld met een automatische BASA triltafel-belading. Met die triltafel viel manroland Benelux overigens ‘in de prijzen’. Tijdens Label Days kreeg manroland’s verkoop van de (5) honderdste BASA automatisch triltafel aan Royal Hoit-sema Labels in Groningen (NL) volop aandacht. Zie www.binde-report.de/de/post/royaler-event-100-basa-verkauft.

Softwarevernieuwingen

BaumannWohlenberg’s periferiehulpapparatuur als BASA, BMR buffersystemen en meer, zijn voortaan ook koppelbaar met andere merken. Dit dankzij belangrijke software-innovatie in de machineaansturing (JDF/JMF) met open connectiviteit naar MIS-systemen. Bovendien wordt alle periferie-apparatuur geïntegreerd in het bedieningsdisplay van de snijmachine. Dit verschaft een centraal overzicht en dito bedieningstrefzekerheid. En voortaan kunnen ook data worden gedownload vanuit elke server bij de klant om automatische snijprogramma’s te genereren. Vanaf nu kunnen alle machines servicetechnisch online gekoppeld worden om updates en kleine interventies remote uit te voeren.

Je kan gerust stellen dat Baumann Wohlenberg-Label Days aantoonden dat alle gelanceerde en gedemonstreerde vernieuwingen een opschakeling zijn naar Labelindustry 4.0! Alle Baumann Wohlenberg-systemen worden geleverd door manroland Benelux in Wemmel.

Première combivouwer MBO K80

Dankzij een 2 cm breder invoerformaat dan MBO’s drupavouwmachine K70, had MBO in Solms met de (6) K80 combinatievouwmachine een première voor de Label Days’ bezoekers. (YouTubefilmpje https://youtu.be/koGRNyD69 Hs). Maar MBO’s deelname aan Baumann Wohlenberg-Label Days vertegenwoordigde vooral het begin van de vernieuwde samenwerking tussen de twee bedrijven. Vanaf 1 juli 2017 is Heinrich Baumann Grafisches Centrum & Co. KG de officiële verkoop- en serviceagent voor MBO-producten in Midden-, Oost- en Zuid-Duitsland. Voor België is het Wifac-Mechelen.

Hohner’s verzamelhechter

(7) De Hohner HSB9000 werd ook in Solms gedemonstreerd. Heeft weliswaar geen rol te vervullen in etikettenproducties, maar zit in Baumann-Wohlenberg’s portfolio. Verkoop in België is via manroland Benelux in Wemmel. Hohner spreekt zelf over ‘HSB 9000, der Werkzeuglose’. Het getal staat voor de max. output. Max. formaat 36,5 x 35 cm. Vier hechtkoppen en ringösen zijn optioneel. Er valt ook te kiezen uit verticale- en/of horizontale oplegapparaten en omslagtoevoer. Er is geen deelsnede-voorziening (YouTubefilmpje ‘Hohner HSB 9000 The Toolless One’.

Jan Vroegop

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen, stemt u in met ons cookie-beleid. Meer info