Bobst in digitaal labelprinten met Mouvent

11 september 2017

Mouvent is het nieuw bedrijf van meerderheidsaandeelhouder Bobst (50,1 %) en de ingenieurs en kernmedewerkers van Radex (49,9 %). De firma toont op Labelexpo twee digitale UV-labelpersen en een watergebaseerde labelpers. Een andere nieuwigheid is een digitale textielprinter met watergebaseerde reactieve inkten.

  • Piero Pierantozzi en Jean-Pascal Bobst stelden in Wetzikon het nieuw opgerichte bedrijf Mouvent, de digitale printpoot van Bobst, voor.

  • De zeer compacte Mouvent LB 701-UV met een printbreedte van 170 mm.

  • De Mouvent LB 702-UV met een breedte van 340 mm.

De twee labelpersen die begin juli werden onthuld en die te zien zijn op Labelexpo Europe in Brussel, zijn de Mouvent LB 701-UV met een breedte van 170 mm en de Mouvent LB 702-UV met een breedte van 340 mm. Beide systemen hebben 7 kleuren (wit + CMYK + Oranje + Violet) aan boord. Het gaat om single-pass inkjetsystemen met een lineaire snelheid van 100 m/min en een resolutie van 2000 dpi. Op Labelexpo Europe zal ook een watergebaseerde versie van de Mouvent LB702 worden getoond. De persen zijn gemakkelijk toegankelijk voor servicedoeleinden. Er volgen meer machines want de printkoppenconfiguratie is schaalbaar in veelvouden van 170 mm. Volgend jaar wordt een printsysteem voor verpakkingsdruk gelanceerd. De achtkleuren multi-pass textielprinter Mouvent TX801 werd in de vestiging van fabrikant Mouvent in het Zwitserse Wetzikon gedemonstreerd met zeven kleuren (CMYK, Rood, Blauw en Oranje). De machine print met watergebaseerde reactieve inkten, een beproefde inkttechnologie. De machine haalt eveneens een lineaire snelheid van 100 m/min., maar zoals gezegd gaat het vandaag om een multipass inkjet textielprinter. De printkoppen-shuttle gaat dan meerdere keren over het substraat heen om het beeld te vormen. De productiesnelheid bedraagt 200 m2/uur. Later volgen nog textielmachines.

De basis van de inkjetkoppen zijn uitgeklede Samba-printkoppen van Fujifilm waarop in de fabriek van het F1-team van Sauber, de door Mouvent ontwikkelde bovenbouw in 3D wordt geprint.

Radex werd in 2013 opgericht door de vier ingenieurs en oprichters van Graph-Tech AG, het bedrijf waarvan de resterende aandelen in juni 2012 aan minderheidsaandeelhouder Domino Printing werden verkocht. Mouvent, Bobst en Radex zijn Zwitserse bedrijven.

De digitale transformatie van Bobst

De oprichting van Mouvent kadert in de digitale transformatie van de Bobst Group. Jean-Pascal Bobst, CEO van de groep, zegt dat Bobst en Mouvent moeten gezien worden als ontwikkelaars en niet als integrators. Het design van de inkjetkoppen, workflowen frontend-oplossingen, inkten en lakken voor de verschillende substraten, de machineframes, alles wordt in eigen huis ontwikkeld. Mouvent wil onafhankelijk kunnen beslissen over inkjetkoppen en inkten. Daarmee komt een einde aan de samenwerking met Kodak. Bobst ontwikkelde een hoog productieve digitale vierkleurenpers voor het bedrukken van golfkarton op basis van de continuous inkjetkoppen van de Amerikaanse fabrikant. Van deze persen werden twee exemplaren geïnstalleerd.

De bouw van de inkjetkoppen

Mouvent ontwikkelde een inkjetkop die zal worden gebruikt voor alle markten, machines en substraten. De inkjetkop is opgebouwd volgens de Mouvent Clustertechnologie. Zo één cluster bestaat uit 4 lagen met van boven naar onder: de electronische laag, de inkttoevoerlaag, de mechanische laag en de inktkoppenlaag. De inktkoppenlaag heeft 4 inkjetkoppen, 8192 nozzles en een printbreedte van 170 mm. De resolutie bedraagt 1200 x 1200 dpi. Eén cluster is één kleur. Voor single pass printing zijn de kleuren achter elkaar in de bewegingsrichting van het substraat gerangschikt. Een cluster weegt minder dan 2 kg. Voor grotere printbreedtes worden verschillende clusters naast elkaar geplaatst: 3 clusters is dan 517 mm, 19 clusters is 3290 mm.

Het basisgedeelte van de Mouvent-kop is een uitgeklede Samba-inkjetkop van Fujifilm. Samba-koppen worden ondermeer gebruikt in de digitale vellenpersen van Fujifilm en Heidelberg.

De Mouvent-persen

Mouvent-machines zijn compacte lichtgewicht digitale printsystemen. De 170 mm brede LB701-UV lijkt wel een copier. De UV-machines hebben UV-droging, de watergebaseerde machines IR/hete lucht-droging aan boord. Op de UV-machineversies wordt het wit digitaal gespoten, de watergebaseerde printers worden uitgerust met een flexostation voor het aanbrengen van het wit. Naverwerken zoals rotatiestansen en slitten gebeurt op randapparatuur. De 170 mm brede UV-pers is net als de textielmachine nog dit jaar commercieel beschikbaar. De 340 mm brede UV-machine zal begin 2018 kunnen worden gekocht. Contactloos lakken (digitaal lakken) voor de watergebaseerde systemen is nog niet beschikbaar en zal in huis worden ontwikkeld. De machines kunnen aan bestaande workflows worden gekoppeld. Mouvent ziet voor zijn persen toepassingen op textiel; vouw- en golfkarton (B1/B2); labels en flexibele verpakkingen; metaal, glas, leder, enz. Piero Pierantozzi, één van de ingenieurs van Radex en medeoprichter van Mouvent, zegt dat de machines een erg gunstige TCO hebben met een aantrekkelijke inktprijs. Pierantozzi is één van de ontwikkelaars van de Cluster-technologie waaraan 14 manjaren werd gewerkt. Mouvent gaat de persen zelf bij de klanten installeren en onderhouden. Voor de verkoop van de digitale persen, zal een dealerkanaal worden uitgebouwd.

Het bedrijf

Mouvent werd in juni 2017 opgericht door de Bobst Group en Radex. Het bedrijf heeft 80 mensen in dienst en heeft 5 vestigingen in Zwitserland: Chesaux: rotatieprinters en vellenprinters; Marly: inkten (in de vroegere vestiging van Ilford); Solothurn en Sarmenstorf: Cluster-technologie; Wetzikon: rotatieprinters en textielprinters.

Alain Vermeire

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen, stemt u in met ons cookie-beleid. Meer info