Riso: nieuwe showroom in Brussel en nieuw gamma printers

11 september 2017

Met RISO als partner huldigde de Luikse distributeur Arcatech in juni laatstleden een showroom in Brussel in, met de naam ‘RISO by Arcatech’. Die vestiging legt zich toe op de koude inkjet-productiesystemen en afwerkingsmodules van de Japanse fabrikant Riso.

De ploeg van ‘RISO by Arcatech’ tijdens de inhuldiging van de showroom in Brussel.

In 2015 doorkruiste de Japanse constructeur Riso, waarvan de Europese verkoopdiensten in Frankrijk gevestigd zijn, België op zoek naar een distributeur voor België en Luxemburg. Uiteindelijk lieten de Japanners hun keuze vallen op Arcatech, een onderneming die in 1994 in Luik opgericht werd en printoplossingen, informaticasystemen en software levert. Binnen een groeistrategie voor België heeft Arcatech met Riso als partner een gloednieuwe showroom geopend. Die showroom die ‘RISO by Arcatech’ gedoopt werd, ligt aan de Leuvensesteenweg in Zaventem.

Met de koude-inkjettechnologie van Riso mikt Arcatech onder andere op de mailingsector, de copycenters, het onderwijs, de overheden en de KMO’s. Op het ogenblik staan er een vijftigtal installaties van Riso in België, bij Speos onder andere, tegen 150 in Nederland. In Frankrijk draaien zelfs 10.000 printers van Riso. Het merk Riso mag in België dan al minder bekend klinken, RISO by Arcatech is echter vast van plan om duidelijk te maken dat Riso een plaatsje verdient naast Canon, Xerox, Ricoh of nog HP. “In België is de printtechniek van Riso te weinig of te slecht bekend,” zegt Arcadipane Emmanuele, gedelegeerd bestuurder van Arcatech. Heel wat mensen associëren Riso met de koude printtechniek van de kopieermachines, de zogenaamde risografie, die in 1958 het licht zag.

De koude inkjettechnologie

In 2005 ging de Japanse groep Riso Kagaku Corporation van start met een nieuw gamma vierkleuren productieprinters op basis van de inkjettechnologie ‘Forcejet’. In tegenstelling tot de lasertechnologie met toners werkt Riso met inkten op basis van olie en natuurlijke pigmenten. Dat maakt het mogelijk om koud te drukken. Volgens de fabrikant maakt de afwezigheid van een droogeenheid bij deze technologie de machine betrouwbaarder. Omdat de uitgevoerde vellen niet gaan golven onder invloed van de warmte, vermindert de kans op problemen bij de papierdoorgang. Volgens de fabrikant stoten de productieprinters van Riso geen ozon uit en verbruiken ze weinig energie.

Het gamma ComColor

De nieuwe serie ComColor GD werd in januari 2017 uitgebracht en is bedoeld om documenten in grote volumes te printen, catalogi bijvoorbeeld. Het gamma omvat de printers GD 7330 en GD 9630 die met een productiesnelheid van resp. 130 en 160 pagina’s per minuut halen en die voor de productie van publicaties en beheerdocumenten ingezet kunnen worden. Dankzij de grijze inkt die als vijfde kleur gebruikt wordt, ligt het inktverbruik lager en is de kleurweergave beter dan bij de vorige generatie printers. Om op de vierkleureninkten te besparen, worden combinaties van cyaan, magenta en geel (die grijs opleveren) door de grijze inkt vervangen. Volgens Arcatech neemt de kwaliteit van de beeld-weergave dankzij de grijze inkt met 15 % toe, verlopen de kleurovergangen subtieler en zijn de kleuren intenser. In combinatie met de zwarte inkt vermindert de grijze kleur de lichtweerkaatsing op het papier en ontstaat er een intenser zwart. De serie ComColor GD is uitgerust met de Efi Fiery controller waarmee de kleuren en de lay-out beter beheerd kunnen worden.

Op het vlak van de afwerking biedt Riso twee modules voor de versies van de ComColor GD aan. Enerzijds de bindmodule die tot 62 boekjes per uur kan afwerken, en anderzijds een module om tot 8 A4-pagina’s in enveloppes te steken (tot 2.400 enveloppes per uur). Publimail uit Brussel heeft onlangs de print- en enveloppe-module in gebruik genomen.

Aurelia Ricciardi