Cast & Cure: het nieuwe holografische 3D-effect van Scodix

23 november 2017

Naar aanleiding van de lancering van het nieuwe Cast & Cure-effect organiseerde Scodix op 10 oktober laatstleden een opendeurdag bij Drukkerij VD, in Temse. De ongeveer zestig Europese bezoekers konden daar de toepassingen van de veredelings-machine Scodix Ultra Pro en van Scodix Foil, de digitale eenheid voor foliedruk, ontdekken.

Scodix Cast & Cure, het nieuwe holografische 3D-effect om drukwerk te veredelen, is sinds oktober op de markt. Het gaat om een afwerkingsoptie, bovenop de acht andere digitale afwerkingsopties die al met het systeem Scodix mogelijk zijn. De mogelijke effecten omvatten pregen, metaaldruk, spotvernis, 3D-vernis (reliëfeffect), braille, holografie, enz.

Om de nieuwe afwerkingsoptie Cast & Cure te lanceren, organiseerde de Israëlische fabrikant Scodix op 10 oktober laatstleden een opendeurdag bij zijn Belgische beta-klant Drukkerij VD. Die onderneming uit Temse heeft immers onlangs in een Scodix Ultra Pro met de optie Scodix Foil, een digitale eenheid voor foliedruk, geïnstalleerd. Bij VD vervangt die machine een MGI JET-varnish 3D, een al langer geïnstalleerde digitale verniseenheid. De nieuwe uitrusting stelt Drukkerij VD in staat om elk type van drukwerk te veredelen – van verpakkingen over wenskaarten en boekomslagen tot brochures.

Een zestigtal grafische bedrijven uit Europa kreeg tijdens de opendeurdag de gelegenheid om voor de eerste keer een demonstratie van de holografische toepassing Cast & Cure op de Scodix Ultra Pro bij te wonen. Ter herinnering: de Scodix Ultra Pro maakt gebruik van een UV-inkjettechnologie om spotvernis met een dikte tot 250 micron aan te brengen. Met de eenheid Scodix Foil is het bovendien mogelijk om in dezelfde doorgang meteen voort te gaan met de digitale folie- of metaaldruk. Daarbij wordt een goud-, zilver- of metaalkleurige film op het drukwerk aangebracht. Bij het procedé Cast & Cure wordt in eerste instantie een fijne polymeerlaag op bepaalde zones van het drukwerk gespoten. Die laag wordt onmiddellijk met UV-licht uitgehard. De drager gaat vervolgens naar de eenheid Scodix Foil waarin het polymeer een wafelmotief krijgt. “Dat zorgt voor verbluffende holografische effecten door de verschillende manieren waarop het licht gebroken wordt,” vertelt Amit Shvatz, ondervoorzitter van Scodix en bevoegd voor marketing.

Volgens Scodix maakt dit procedé holografische effecten toegankelijk voor producenten van merkgoederen en stelt het handelsdrukkerijen in staat om zich op de markt te differentiëren. “Die bijzondere afwerking valt enorm in de smaak bij eigenaars van merknamen en we verwachten dat ze populair wordt in de sectoren van de verpakkingen en de wenskaarten. Meer specifiek zien we ook toepassingen voor de identificatie van producten omdat namaak hoe langer hoe meer een probleem voor de bedrijven wordt,” vertelt Amit Shvatz.

Dragers die de Scodix Ultra Pro kan verwerken, zijn gestreken papieren en gelamineerde vellen met gramgewichten van 135 tot 675 g/m2. Scodix heeft overigens onlangs het gamma erkende dragers uitgebreid met een aantal niet-gestreken papieren. Naast de niet-gestreken papieren van Fe drigoni, die al goedgekeurd waren, omvat het nieuwe gamma nu ook dragers van Arctic Paper, Arjowiggings, Gruppo Cordenons, Mohawk Paper, Favini en Neenah Paper. Volgens Scodix werkt zijn technologie met meer dan 200 verschillende substraten, waaronder 36 films, plus het nieuwe gamma niet-gestreken papieren.

Het distributienetwerk van Scodix telt een dertigtal agenten in de hele wereld. In België heeft Libertec een jaar geleden Heidelberg Benelux als distributeur vervangen. De constructeur laat ook horen dat de verkoop van de Scodix Ultra Pro sinds de Drupa 2016 als een raket de hoogte ingegaan is. Op het ogenblik zijn er in de hele wereld 250 exemplaren van het systeem, al dan niet met een eenheid voor foliedruk, geïnstalleerd. Twee daarvan staan er in België - Dele Printing (Roeselare) was de eerste drukkerij die een Scodix Ultra Pro in huis haalde, in tegenstelling tot Drukkerij VD echter zonder eenheid voor foliedruk.

Aurelia Ricciardi