Opendeurdagen Igepa in teken van meerwaarde

18 december 2017

Drukwerkveredeling en grootformaatprinten waren opvallend aanwezig op de opendeurdagen van Igepa op 22 en 23 november. De leverancier toonde oplossingen en toepassingen voor nieuwe marktgebieden onder het thema “Tegen de stroom in”.

  • PrintCare

Een interessant nieuwtje was alvast dat bij afwerkingsbedrijf Faigin in Jabbeke het eerste Motioncutter digitale lasersysteem voor gelijktijdig snijden, stansen, graveren, vouwen en perforeren werd geïnstalleerd. Het is een primeur voor de Benelux. De Motioncutter was een blikvanger op de opendeurdagen van vorig jaar. Grafisch Nieuws 6 van dit jaar werd gepubliceerd met een omcover waarmee de mogelijkheden van de Motioncutter werden geïllustreerd.

Duplo-oplossing voor UV-spotvernis

Heel nieuw was de DuSense Sensory Coater van het Japanse Duplo. Het toestel was niet fysiek aanwezig, maar de mooie drukwerksamples trokken de aandacht. De DuSense Sensory Coater beleefde zijn première op 31 oktober op Ipex in Birmingham. Het gaat om een toestel dat met 600 x 600 inkjetkoppen in één doorgang UV-spotvernis kan spuiten met een laagdikte van 20 tot 80 micron. De DuSense ondersteunt een papierformaat van 364 x 740 mm. Snelheid: 540 B3-vel/uur voor laagdiktes tussen 50 en 80 micron, 1080 B3-vel/uur voor laagdiktes tussen 20 en 40 micron.

Substraten: gestreken papier tussen 160 en 450 g/m2, OPP en PET film. Details in spotvernis worden zo fijn gespoten als 5 punt karakters. Duplo noemt het glossy driedimensionale spotverniseffect ‘sensory coating’. De machines worden in Japan gefabriceerd.

Folie + lamineren met één toestel

Een nieuwigheid die in de showroom van Igepa in Aalter werd gedemonstreerd, was de Matrix 370 (max. breedte van 340 mm) waarmee folie kan worden aangebracht op met toner beprinte oppervlakken. Met hetzelfde toestel kan eveneens worden gelamineerd. Daarvoor hoeven wel de rollen te worden gewisseld maar dat zou niet langer dan 2 minuten in beslag nemen. Het principe is eenvoudig. De zwartwit toner op het beprinte vel wordt zacht doorheen de passage in het toestel en zorgt ervoor dat de folie die ermee in contact komt blijft zitten op de toner-beeldgedeelten. De mogelijkheden zijn divers zoals: soft touch laminaat + tonerprint + metaalfolie op de tonerprint; volvlak tonerprint + metaalfolie op het volvlak + extra kleurenprint op de metaalfolie; tonerprint + spot ‘UV’-effect met een transparante folie die blijft kleven op de tonerprint; enz. Van het toestel komt in januari een semi-automatische versie met autofeeder uit.

Toepassingen met grootformaatprinten

Op de verschillende grootformaatprinters in de showroom werd telkens een toepassing op een ander materiaal getoond. Dit is een selectie uit wat werd gedemonstreerd: met een Mimaki JV300-160 ecosolventprinter werd geprint op Textile Tango Solatuv FR 180 g/m2 voor backlit en frontlit en indoor soft signage toepassingen. Andere Mimaki-systemen beprintten VirtuWall 200 g/m2, voorgelijmd en gestructureerd behangpapier en een metaalfolie voor car wrapping van 3M. De voorbeelden zijn illustratief voor belangrijke markten als soft signage, interieurdecoratie en voertuigdecoratie. Op de Mimaki UCJV300-160 (UV LED print&cut) liep een dag-ennacht toepassing waardoor een backlit-sign er bij dag anders uitziet als bij nacht. Het toestel heeft 7 kleuren aan boord (CMYK + Licht C + Licht M + W) en kan tegelijkertijd 4 lagen in één doorgang printen (meerkleuren, K, W, meerkleuren), wat de machine bijzonder geschikt maakt voor day&night-applicaties. Op de Epson Sure-Color SC-P10000 werd met watergebaseerde pigmentinkten geprint op een textielsubstraat. Het toestel is uitgerust met een 10-kleuren inktset en bedoeld voor hoogwaardige fotoprints en POS-toepassingen. Van Agfa vernamen we op de beursvloer van Igepa dat de eerste hybride Jeti Tauro LED (breedte tot 2,54 m) is geïnstalleerd bij GSI Printing in Kontich. De printer heeft 5 mogelijke productiesnelheden, variërend van 41 tot 275 m2/uur.

Andere nieuwigheden

Nieuw voor het tentoongestelde SRA3+ tonerprintersysteem Konica Minolta AccurioPress C6100 (100 ppm, tot 400 g/m2) is de geïntegreerde Color Care Unit IQ-501. Dat is een unit waarin het printvel dat erdoorheen loopt wordt gescand en met een spectraalfotometer wordt gemeten. Het zorgt voor automatische duplex registratie aan de hand van één proefvel en zorgt ervoor dat de kleuren gedurende de volledige oplagerun gelijk blijven. Optioneel: het printen op langere formaten, het zogenaamde banner printing, behoort tot de mogelijkheden: tot een lengte van 1300 mm of in auto duplex printing tot 762 mm.

PrintCare-plotters om te snijden en te rillen (de toestellen zijn in vier verschillende formaten verkrijgbaar ) en de aankondiging van de samenwerking met Trotec voor diens lasergraveer- en snijmachines.

Stand alone Phoenix impositieen planningsoftware van Tilia Labs voor label- en verpakkingsproductie. “Het is een economische oplossing die als alternatief wordt aangeboden voor de bekende en dure gespecialiseerde softwareoplossingen. Er is een duidelijke marktvraag voor dit soort van producten,” zegt een medewerker van Igepa. Igepa en Tilia Labs pesenteerden eveneens ‘Griffin’, een automatische layout-oplossing met nesting-mogelijkheden voor grootformaatprinten.

Er was nog meer te zien zoals het bekende afwerkingsprogramma van Duplo, de digitale drukpers van MGI, de verpakkingsproducten uit de Packaging-divisie. Toepassingen toonden de combinatie van mogelijkheden met de verschillende machines. De welkomstkaart was bijvoorbeeld geprint op de Konica Minolta Accurio Press C6100 op de papierkwaliteit Dilight Silk 300g/m2, gelamineerd en voorzien van een goudfolie op de Matrix 370 en gesneden en gerild op de Duplo 646.

De visser en de zee

Het thema van de opendeurdagen was gekoppeld aan een Igepafilmpje over de zee en de visserij. Daarin wordt het verhaal verteld van een visser die besluit op het eiland een vuurtoren te bouwen om verder gelegen zeegronden te kunnen bevissen. Het levert nieuwe en andere dan de gebruikelijke vissoorten en betere marktprijzen op. In de vertrouwde en dichtbij gelegen wateren dobberen namelijk heel veel concurrenten rond die allen dezelfde vissoorten bovenhalen. De vuurtoren maakt het mogelijk de grenzen te verleggen en nieuwe gebieden te verkennen. Het lichtbaken verwijst dan weer naar de ‘Lightbox’ van Igepa waarin verschillende papiersoorten zijn verzameld. Die flashy designbox bevat een selectie van gestreken en niet-gestreken witte papieren die zich onderscheiden door de manier waarop ze aanvoelen of door hun drukweergave. Het doel van de box en de opendeurdagen: klanten uit de grafische sector ervan overtuigen dat papieren en toepassingen met meerwaarde ook meer marge kunnen genereren.

Alain Vermeire