Smart Packaging Solutions installeert indrukwekkende machine

18 december 2017

Smart Packaging Solutions produceert en bedrukt massief kartonverpakkingen. Het maakt deel uit van de VPK Packaging Group. In de vestiging in Hoogstraten-Meer drukt sinds begin dit jaar een enorme vellenpers: de vijfkleuren + lak Heidelberg Speedmaster XL 162-5+L met een max. vellenformaat van 1210 mm x 1620 mm. Een groep van internationale journalisten kwam de installatie bekijken.

  • Plant Manager Marc Hopstaken

  • De Speedmaster XL 162-5+L is geplaatst op een 57 cm hoge betonnen sokkel en weegt 180 ton.

  • Alles is groot en stevig: links de stapelkeerder.

  • De vellenstapels worden op een transportband tot bij de inleg van de pers gebracht.

Smart Packaging Solutions werd in 1989 opgericht als de massief karton divisie van VPK Packaging Group. De divisie massief karton is een van de vijf segmenten van de groep die met 46 sites actief is in 16 landen. De VPK Packaging Group met bijna 5000 mensen in dienst, is een internationale producent van verpakkingen op basis van gerecycleerde vezels: massief karton, gerecycleerd papier voor verpakkingsdoeleinden, golfkarton verpakkingen, kartonnen kokers en hoekbeschermers. De Belgische kartonfabriek is gevestigd in Oudegem, niet ver van Dendermonde. Daar werken 600 mensen. De site in Meer op een steenwerp van de Nederlandse grens, dateert van 2008. Sinds begin 2017 heeft Smart Packaging Solutions (Hoogstraten-Meer en Oudegem) er een derde vestiging bij gekregen na de overname van SolidPack in het Nederlandse Loenen. De massief karton divisie is vandaag goed voor een productie van 150.000 ton karton en telt 425 medewerkers.

Waarom massief karton? “We produceren bedrukte transportdozen die in tegenstelling tot dozen in golfkarton, beschikken over een hoge vochtresistentie wat hen geschikt maakt voor vervoer en opslag in gekoelde ruimtes. Ze zijn soepel en hebben een beperkte dikte waardoor ze kostenefficiënt zijn voor logistieke doeleinden. De vlakheid van massief karton garandeert een betere bedrukbaarheid in flexo en offset. Bovendien zijn ze voedselveilig. Onze transportdozen worden gebruikt voor het bewaren en beschermen van verse producten zoals bloemen, fruit, groenten, vis, vlees, gevogelte of industriële producten,” antwoordt een medewerker van Smart Packaging Solutions.

De keuze van de vellenpers

Smart Packaging Solutions had een drukpers, maar de investering in een nieuwe snel instelbare en producerende machine drong zich op. Na een studie-ronde en praktijktests werd gekozen voor een vellenpers van Heidelberg. Plant Manager Marc Hopstaken: “Een belangrijk argument voor de keuze van de pers was de velleninvoer en het vellentransport doorheen de machine. Onze kartonvellenstapels zijn niet mooi vlak maar dat leverde tijdens de druktests geen problemen op, ook niet met de max. bedrukbare kartondikte van 1,6 mm. Dat komt ondermeer door de zeer vlakke en langere invoertafel van de pers.”

De pers is uitgerust met volautomatische gesynchroniseerde plaatwisseling. De machine heeft geen inline kleurencontrole aan boord. “Niet nodig,” zegt Marc Hopstaken. “Het drukken van een controlestrip kost extra plaats op het vel en massief karton is een dure grondstof. Klanten verwachten van ons ook geen topkwaliteitsdrukwerk. Na 5 à 10 vellen produceren we al verkoopbare vellen. Het is veel belangrijker dat Smart Packaging Solutions kan beschikken over een sterke en stevige machine en een non-stop logistiek systeem aan de in- en uitleg, waarmee de vele stapelwissels snel en vlot kunnen verlopen.”

180 ton

Met de installatie van de pers werd in december van vorig jaar begonnen. Van begin februari, het tijdstip waarop de pers volledig operationeel was, tot 9 november werden 17 miljoen kartonvellen bedrukt. De gemiddelde oplage bedraagt 50.000 vel. De pers drukt bij Smart Packaging Solutions aan snelheden tussen 9000 en 13.000 vel per uur. De max. mechanische snelheid van de machine bedraagt 15.000 vel per uur. Er wordt gedurende 5 weekdagen in 3 ploegen gedrukt. De Speedmaster XL 162-5+L is geplaatst op een 57 cm hoge betonnen sokkel en weegt 180 ton. Ze wordt bediend door 3 operatoren: een mannetje aan de stapelkeerder, een bediener aan de inleg (die ook de platen klaarzet, de inkt inschept, paletten regelt) en een drukker. Er wordt doorgaans karton bedrukt met gramgewichten tussen 700 en 900 g/m2, max. 1200 g/m2. De stapelkeerder is van Krifft & Zipsner Maschinenbau. De logistiek werd in samenwerking met Heidelberg ontwikkeld. De vellenstapels worden na de stapelkeerder met een transportband tot aan de inleg gebracht. Aan de uitleg belanden de bedrukte vellen op paletten die met een manuele vorklift vanonder de pers worden verwijderd. Smart Packaging Solutions koos voor offset en niet voor flexo omdat offset-platen gemakkelijker zelf te maken zijn. De vorige machine was trouwens ook een offsetpers. Naast de nieuwe Heidelberg vellenpers investeerde Smart Packaging Solutions nog in een Bobst stansmachine cut 162CER en een dozenlijmmachine van dezelfde fabrikant.

Alain Vermeire