EFTA-Benelux Flexo Awards uitgereikt

18 december 2017

EFTA-Benelux, de flexo-brancheorganisatie van bedrijven en toeleveranciers die zijn gespecialiseerd in het flexo drukprocédé, staat de laatste jaren nadrukkelijker op het voorplan. Op 9 november organiseerde EFTA-Benelux in het Antwerpse Hilton-hotel de tweede editie van haar Flexo Awards-evenement.

  • Detail van de winnende inzending van Mondi Poperinge.

  • Wim Buyle (op de foto met blauwe strik), is de drijvende kracht achter de EFTA-Benelux Flexo Awards. © Simon Van Ranst Photography

  • © Simon Van Ranst Photography

Drijvende kracht en initiatiefnemer van het evenement is de Belg Wim Buyle (Advanced Machinery), tevens vicevoorzitter van EFTA-Benelux en Vice-President van de Europese koepelorganisatie FTA Europe. De avond werd gepresenteerd door televisiepersoonlijkheid Anne De Baetzelier.

Er werden EFTA-Benelux Flexo Awards uitgereikt in 10 categorieën. Onder de Belgische winnaars noteerden we Bastin-Pack uit Wetteren (flexodruk op folie/medium) met de verpakking ‘Bruine Bloem 1 kg’ voor Camp Rémy; Mondi Poperinge (flexodruk op papier/breed) met een haarscherp bedrukte papieren zak voor konijn- en knaagdiervoer; VPK Packaging (corrugated post print/coated) met de realisatie Tray hero; VPK Packaging (corrugated post print/uncoated) voor Leffe de Noël; Athena Graphics uit Roeselare (technische innovaties leveranciers) voor het concept Smart Flexo; LC Packaging uit Sint-Katelijne-Waver (technische innovaties drukkers), Potato bags - Promozak LC Packaging.

De Nederlandse winnaars zijn: Max Aarts (flexodruk op folie/smal), McCain Oven Specials; Oerlemans Plastics (flexodruk op folie/breed), Vlaco-Compost 40 liter; Etiket Nederland (flexodruk op papier/smal), Corny Bakers - Nacho sliced Jalapeno peppers; Papierindustrie Adriaan Dekker (flexodruk op papier/medium), vel zonnebloem -Van Gogh Museum.

De Benelux-winnaars in de verschillende categorieën strijden op 30 mei volgend jaar om de Europese FTA Europe Diamond Awards in Milaan. De volgende editie van de EFTA-Benelux Awards staat gepland in 2019.

EFTA-Benelux startte vorig jaar eveneens met de EFTA Flexo Academy om de algehele kennis over flexo te verbeteren en te verspreiden. Het gaat om een 5-daagse cursus bij fabrikanten en productiebedrijven, die over het jaar is gespreid. Vorig jaar schreven zich daar 25 deelnemers voor in, dit jaar zijn er 20 deelnemers.

VPK, twee keer goud

VPK behaalde goud in de categorieën corrugated post print coated en uncoated. BU Manager Patrick Leclercq: “Dat we in beide categorieën de hoofdprijs wonnen, is een mooie erkenning voor het harde werk van onze teams. In het bijzonder voor de snelle opstart van onze nieuwste casemaker, waarop we de dozen voor Leffe produceerden tegen een snelheid van 12.000 stuks pers uur.”

Athena Graphics bekroond voor Smart Fexo

Dirk Goethals, BU Manager Athena Graphics Veenendaal over Smart Flexo: “Smart Flexo is een concept dat flexodrukkers toelaat om meer kleuren te drukken met minder flexoplaten. Dat komt door de combinatie van Full HD LED inline-Flexo, HD-screenings en MicroCells (een microrastering die over de hele drukvorm wordt gelegd). Het resultaat bij kleurendruk ervan, zijn hogere densiteiten en een kleinere minimale flexorasterpunt hetgeen flexodrukkers in staat stelt dekwit en zwart in één keer te drukken. De combinatie levert ook een grotere kleurenruimte (kleurengamut) op. In vierkleuren kunnen tot 65 % van de Pantone-kleuren worden gereproduceerd, in multicolor (CMYK + Oranje + Groen + Violet) tot 80 à 85 % van het Pantone-gamma. Full HD-Flexo zorgt in full color voor standaard rasterlineaturen van 150 lijnen/inch, in multicolor gaan we tot 220 lijnen/inch.” Athena Graphics heeft daarnaast het bestelproces van flexoplaten vereenvoudigd via een portaalsite met gepersonaliseerde toegang voor iedere individuele klant. De bestellingen via de portaal-site kunnen vanuit het ERP-systeem van de klant worden geplaatst. Ook druktechnische parameters kunnen via het ERP-systeem en de portaalsite voor evaluatie en bijsturing worden overgemaakt.

Alain Vermeire