Afwerking: de recentste installaties

19 april 2018

  • Vouwmachine Heidelberg Stahlfolder KH 82-P.

  • Gerd Wild (Digital Printing Manager), Michael Bühl (Technical Manager) en Peter Stein (Area Sales Manager van Müller Martini Duitsland) naast de nieuwe Vareo van Cewe bij Eschbach.

In december 2017 installeerde manroland Benelux een snijlijn Baumann Wohlenberg 115 met stootmachine en stapelheffer bij drukker De Melle in Turnhout. De snijmachine Baumann Wohlenberg 115 krijgt er een plaatsje naast drie andere snijmachines van het merk Polar. De Melle is gespecialiseerd in de offsetdruk en de afwerking van bijsluiters.

In diezelfde periode heeft leverancier Best-Matic (Mechelen) bij Graphius een machine van Bacciottini geïnstalleerd als aanvulling op een al bestaande uitrusting om producten te rillen, te perforeren en te vouwen als voorbereiding op het binden. Sinds augustus beschikt Graphius ook over een automatische verzamelen bindlijn (naaien) AsterTop van Meccanotecnica (300 cycli/minuut) voor gebonden boeken. Daarnaast heeft Best-Matic, dat ook de distributeur van Horizon is, in januari laatstleden een StitchLiner Mark III aan Antilope De Bie Printing (Duffel) verkocht die de productie van dat bedrijf sterker automatiseert. En eind april wordt in Turnhout een brocheermachine Horizon BQ-480 met een vouwmachine AFV-566 F geïnstalleerd.

Bobst heeft een vouw- en lijmmachine VisionFold 110 A2 geïnstalleerd bij de Oostendse drukkerij Lowyck. Die drukker, die met offsetpersen van Heidelberg werkt, specialiseert zich in een nichemarkt van de tabakssector. En in minder dan een jaar heeft Du Caju Printing (Erpe-Mere), gespecialiseerd in creatieve en voedingsverpakkingen, twee stanspersen Visioncut 106 LER aangekocht om oude systemen te vervangen. In Kortrijk heeft Lambrecht Packaging in maart een vouw- en lijmeenheid ExpertFold 2.3 in gebruik genomen waarmee gestanste vellen karton en golfkarton met een breedte tot 2,30 meter tot dozen gevouwen worden. Met de machine kan het bedrijf inspelen op de groeiende vraag naar dozen in golfkarton voor het transport. En voor eind juli zal Packaging4Professional een vouw- en lijmmachine VisionFold 80 A2 van Bobst, met een halfautomatische uitlegmodule, geïnstalleerd hebben.

De voorbije twee jaar heeft Heidelberg Benelux 44 modules van de geautomatiseerde vouwmachine Stahlfolder TH/KH verkocht, waarvan 8 volledige installaties. Meer bepaald bij VD Drukkerij die zijn productiviteit heeft kunnen verhogen door vier oude vouwmachines door één nieuwe installatie te vervangen. De nieuwe generatie vouwmachines van Stahlfolder dateert van de Drupa 2016. Die vouwmachines mikken net zo goed op handelsdrukkers als op verpakkingsdrukkers en boekendrukkers. In vergelijking met de vorige generatie ligt hun productiviteit tot twee keer hoger. Die productiviteitswinst is te danken aan de manier waarop de gevouwen vellen op de Stahlfolder verwerkt worden – terwijl ze op de vervoersband liggen, overlappen ze elkaar bijna voor de helft. Dat maakt het mogelijk om meer vellen in dezelfde tijd te verwerken zonder dat de snelheid van de machine opgevoerd moet worden.

De commerciële partner van C.P. Bourg, Albyco, heeft onlangs twee uitrustingen van de fabrikant van thermische bindmachines uit Ottignies geïnstalleerd. De inlegeenheid BSF en de productiemodule BM-e voor gebrocheerde boekjes, naast een geautomatiseerde bindlijn Bourg BB3102 die de thermische bindeenheid BB3002 combineert met de lader BBL. Met die configuratie heeft de operator minder dan zes minuten nodig om tot 120 boekblokken in de BBL te laden. De volledige lijn kan tot 350 boeken per uur verwerken.

We eindigen met Müller Martini. De Zwitserse fabrikant van afwerkingssystemen meldt geen installaties in België. Wel heeft het bedrijf in februari nog bij Cewe in Duitsland een installatie geleverd. Die specialist in de online druk van fotoboeken heeft voor een Vareo gekozen, een brocheermachine met drie grijpers. De nieuwe machine die in een van de vier Duitse productievestigingen van Cewe opgesteld staat, produceert evenveel als twee oude brocheermachines. De Vareo haalt een snelheid van 1.350 cycli per uur, regelt het opbrengen van de lijm en meet automatisch de dikte van het boek. De machine kan net zo goed kleine oplagen aan – tot één enkel digitaal gedrukt exemplaar – als grote offsetoplagen. In de 23 jaar dat Cewe bestaat, heeft het bedrijf meer dan 50 miljoen fotoboeken verkocht. Begin dit jaar had Müller Martini aangekondigd de bindactiviteiten en boekenlijnen van Kolbus over te nemen.