Schijnwerpers op de digitale afwerking

19 april 2018

De drie dagen die de eerste editie van de Argos Inspiration Days duurde (6-8 maart), brachten niet de grote massa’s op de been. Toch was het evenement een goede gelegenheid om kennis te maken met het aanbod van Belgische en Europese specialisten op het vlak van de digitale afwerking – voornamelijk vellensystemen voor kleine en middelgrote oplagen. Een overzicht vanuit het museum Autoworld in Brussel.

  • De VPaper-binding van Peleman.

  • De VPaper Tower.

  • De layflat-binding van Imaging Solutions.

  • De Bibliocoater.

  • De UniFoil Printer.

  • De nieuwe verniseenheid MK3 van Argos Solutions.

  • Het stans-, ril- en perforatiesysteem Touchline CPC 375 van Multigraf in lijn met een verniseenheid van Argos Solutions.

  • De Horizon SmartSlitter SMSL-100 op de stand van Best-Matic.

  • Het systeem RDC 3852 op de stand van Plockmatic Group.

Boeken die vlak open blijven liggen

Volgens een onderzoek van Info-Trends is de productie van boeken een van de grafische activiteiten die tegen 2021 een sterke stijging zou kennen. Meer dan genoeg reden om oplossingen voor te stellen die het leescomfort verhogen en de zichtbaarheid en het esthetische karakter van het gedrukte beeld verbeteren. En dat is precies wat het Belgische Peleman Industries en het Zwitserse Imaging Solutions op de Argos Inspiration Days deden. Hoewel de twee producenten een andere techniek toepassen, bieden ze beiden zogenaamde ‘layflat’-bindsystemen aan om boeken te vervaardigen die bij het lezen helemaal plat openplooien.

Na drie jaar ontwikkelingswerk bracht Peleman Industries uit Puurs enkele maanden geleden een nieuw layflat-bindsysteem op de markt: de VPaper Tower die in een productielijn geïntegreerd kan worden. Heel concreet maakt de machine een speciale dubbele vouw langs de rand van elk vel (van 70 g/m2 tot 250 g/m2). Dankzij die vouw blijft het gebonden document perfect open liggen wanneer je het opent. De VPaper Tower kan 6000 vellen per uur verwerken voor bureautoepassingen (bedrijfsbrochures, catalogi, boeken in kleine oplages, enz.). Behalve de VPaper Tower verkoopt Peleman ook al gevouwen papierbundels VPaper. Die vellen kunnen met driedubbele nietsystemen of met warmbindsystemen gebonden worden. Eind maart werd een VPaper Tower geïnstalleerd bij Jacop in Bornem, een bedrijf dat zich gespecialiseerd heeft in het drukken op aanvraag, meer bepaald voor uitgaven in eigen beheer. “Dat systeem betekent een echte toegevoegde waarde voor de dienstverlening van het bedrijf. De machine is een element waarmee het zich van zijn concurrenten onderscheidt,” aldus Peleman Industries.

Voor de hoogwaardige afwerking van boeken op aanvraag stelt Imaging Solutions (IS) eveneens een layflat-bindsysteem voor. De systemen van IS zijn ontworpen voor elk soort van publicatie met een groot aantal hoogwaardige illustraties: salontafelboeken, kookboeken, maar ook catalogi en bedrijfsbrochures. Bij foto- of geïllustreerde boeken met een dikte tot 5 cm zorgt de layflat-binding van IS ervoor dat de dubbele pagina’s volledig vlak liggen en dat de beelden ter hoogte van de vouw niet verspringen. Het resultaat: de beelden op de dubbele pagina’s zijn in hun geheel te zien, zonder dat een deel ervan in de rug van het boek verdwijnt. Om dat mogelijk te maken, worden de vellen alleen recto bedrukt en op de versozijde warm gelijmd. Het gamma layflat-bindmachines omvat verschillende productiesystemen voor zowel kleine als industriële oplagen, met een vellen- of een rollenvoeding. Daarbij zijn verschillende formaten mogelijk. Om fotoproducten professioneel af te werken, is er bijvoorbeeld de automatische oplossing fastBook Professional. Die machine kan formaten tot 457 x 457 mm aan. Dat levert een beeld van 914 mm breed over twee pagina’s op, wat interessant is voor illustraties op groot formaat. Afhankelijk van het model kan het fastBook Professional bindsysteem tot 600 of 1000 vellen per uur verwerken. Het volledige blok van de op een panoramische wijze gebonden vellen wordt in één doorgang vervaardigd – met rillen, samendrukken en lijmen. Imaging Solutions (IS) is een Zwitserse fabrikant die ook gespecialiseerd is in de productie van industriële zilverdruksystemen. Klanten die zich op de online druk van fotoalbums toeleggen, zoals Smartphoto, Cewe of nog Albelli, hebben zulke systemen in huis.

Een glanzende afwerking van drukwerk

GMP Bibliofilm heet vanaf nu gewoon Bibliofilm en laat die naamsverandering gepaard gaan met een nieuw logo. Het bedrijf maakte gebruik van het evenement om zijn nieuwe bedrijfs-identiteit te onthullen. Bij zijn talrijke oplossingen om drukwerk en presentatiedocumenten af te werken, legde Bibliofilm de aandacht op professionele verguld- en lamineersystemen. Daarnaast was er ook aandacht voor thermische bindsystemen en voor het bedrukken van PVC-kaarten. De badges voor de Argos Inspiration Days waren trouwens gedrukt met de transferprinter Avansia van Evolis die Bibliofilm distribueert. De blikvanger op de stand van Bibliofilm was echter de nieuwe Bibliocoater, een deskmachine. Die machine die in oktober 2017 uitgebracht werd, kan een coating aanbrengen op drukwerk dat met zwarte toner vervaardigd is, puntsgewijs of over het hele vel. Dit systeem is geschikt voor kleine oplagen en voor SRA3-vellen. De coating-films zijn beschikbaar in verschillende kleuren.

Op de stand van Peleman Industries werd een soortgelijk systeem voorgesteld, de Unifoil, een digitale machine die films verwerkt. Daarmee kunnen kleine lamineeropdrachten uitgevoerd worden – in goud, zilver, blauw of rood – op stijve omslagen, naamkaartjes, enz. Binnen het systeem Unifoil kunnen de films eveneens direct op zwarte toner aangebracht worden.

Vermeldenswaard zijn ook de vernissystemen UV-LED en Cold UV van Argos Solutions, een bedrijf uit Edingen dat geleid wordt door Tony Michiels, de organisator van de beurs. De fabrikant onthulde in Brussel zijn nieuwe verniseenheid ‘MK3’ die het inkjetprincipe toepast. Van het systeem dat op de beurs op een inlegeenheid van Multigraf aangesloten was, werden twee stuks besteld. De machine heeft een printformaat van 360 x 720 mm en verwerkt papieren van 135 tot 600 g/m2. Volgens de fabrikant hoeft het digitale drukwerk geen voorbehandeling te krijgen om gevernist te worden. Bovendien kan de machine ook reliëfeffecten tot 220 micron realiseren.

Stansen, vouwen, rillen, …

Multigraf demonstreerde op zijn stand een andere verniseenheid van Argos Solutions, de F400 LED die met de Touchline CPC 375 een productielijn vormde. De Touchline is een stans-, ril-en perforatie-eenheid van de Zwitserse producent Multigraf waarvan de machines in België gedistribueerd worden door Sagam (Igepa). De Touchline CPC 375 kan papieren van 80 tot 400 g/m2 verwerken (tot 300 g/m2 bij perforatietoepassingen).

Best-Matic (Mechelen) dat in grafische afwerksystemen gespecialiseerd is, presenteerde zich op de beurs als de Belgische distributeur van de producten van de Japanse producent Horizon. Het model dat in Brussel centraal stond, was de SmartSlitter SMSL-100 die vellen in één doorgang stanst, rilt en perforeert. De SMSL-100 die op de Drupa 2016 gepresenteerd werd, is een automatische stansmachine voor de productie van uiteenlopende kaartjes (naamkaartjes, getrouwheidskaarten, kortingsbonnen, …). De machine kan tot 54 vellen (van 210 x 210 mm tot 370 x 670 mm) per minuut verwerken. Een ander en complexer systeem van Horizon dat niet op de beurs te zien was, is de RD-4055 met een magnetische cilinder en een een stalen tegendrukcilinder. Daardoor kan de rotatieve stansmachinemachine drukwerk stansen, semi-slitten, rillen, perforeren of er brailletekens in aanbrengen.

De Zweedse fabrikant Plockmatic Group, gespecialiseerd in afwerking en mailing, toonde met de rotatiestansmachine RDC 3852 op zijn beurt een systeem om kleine oplagen digitaal drukwerk te stansen, semi-slitten, rillen en te perforeren. Met die machine kunnen kaarten, etiketten of kleine etuis in karton vervaardigd worden.

Industriële afwerkingslijn

Dit jaar geen Hunkeler Innovation Days – de volgende editie van dit tweejaarlijkse evenement vindt plaats van 25 tot 28 februari 2019 in Luzern. De Zwitserse fabrikant had dus tijd om aan de Argos Inspiration Days deel te nemen en er zijn nieuwe afwerkingslijn die sinds begin dit jaar op de markt is, voor te stellen. Het gaat om de afwerkingslijn Gen 8 (Generation 8) met alle bijhorende modules (stansen, scheiden, stapelen, vouwen, enz.) voor de productie van brochures, mailings, handelsdrukwerk, enz. De nieuwe lijn is nog sterker geautomatiseerd, productiever, beter ‘connected’ en ook breder dan zijn voorgangers – de machine verwerkt rollen met een breedte tot 22,5 inch (57,15 cm). “Generation 8 is 20 % sneller en 10 % breder,” geeft Hans Gut mee, VP Marketing van Hunkeler. In België wordt er in de loop van april een exemplaar van dit volledig vernieuwde systeem bij een specialist op het vlak van de direct mail geïnstalleerd.

Deze eerste editie van de Argos Inspiration Days, die aan digitale print- en afwerksystemen voor vellen gewijd was, liep van 6 tot 8 maart in het museum Autoworld in Brussel. Ondertussen is ook een tweede editie voor 2020 gepland.

Aurelia Ricciardi

Nieuw distributieakkoord tussen Argos Solutions en Renz GmbH

Tijdens de Argos Inspiration Days hebben Renz GmbH, een Duitse fabrikant van perforatie- en bindsystemen (spiraalbindingen), en Argos Solutions een akkoord gesloten over de distributie en verkoop van de verniseenheden UV-LED Argos.

Renz GmbH legt zich toe op de distributie en verkoop van de systemen van Argos, terwijl Argos zich meer zal concentreren op de ontwikkeling van de systemen en mogelijkheden. Dankzij de samenwerking met Argos kan Renz zijn aanbod perforatie- en bindmachines voor de digitale drukkerijen aanvullen.

Tijdens de Argos Inspiration Days demonstreerde Renz de automatische productielijn Renz Inline 500 Compact om drukwerk te perforeren en te binden (spiraalbinding). Ondanks haar compacte vorm kan de lijn middelgrote en grote oplagen verwerken: tot 1.200 blokken per uur. De lijn bestaat uit een perforatiemodule van 500 mm breed en een automatische bindmodule (ook 500 mm breed). De maximale perforatiedikte: 4,5 mm. Binddikte: tot 20 mm met de metalen ringen van Ring Wire die een diameter van 5,5 tot 25,4 mm hebben. De Renz Inline 500 kan alleen werken of in lijn met andere modules. In december laatstleden werd een vergelijkbare uitrusting bij Smartphoto geïnstalleerd om daar de productiviteit te verhogen. Met de Renz Inline 500 Compact kan die producent van online fotoboeken nu bijvoorbeeld ook muurkalenders of foto-agenda’s met een spiraalbinding vervaardigen.