Technieken om gedrukte communicatie te verfijnen

19 april 2018

Papier verkopen is vandaag niet alleen maar een kwestie van hoeveelheid, maar ook van kwaliteit. De afwerking wordt dan een toegangsdeur tot de zoektocht om het drukwerk extra toegevoegde waarde te bezorgen. Daarom is het goed om weten wat de nieuwste ontwikkelingen op het vlak van de grafische afwerking zijn, en waarin de drukkerijen investeren.

  • Een met de thermische lamineermachine D&K gemetalliseerd drukwerk.

  • De lamineermachine TLM 700 van Fetzel met het assortiment thermische lamineerfilms KDX. Het karton met een zwart vlak werd met een krasvrije, matte film gelamineerd. Nadien heeft de klant een transparante vernis op het witte gedeelte aangebracht.

  • De etikettenpers Jetvarnish 3D van MGI met de AIS-registertechnologie.

  • 3D-spotvernis van Scodix.

  • Toepassingen met het digitale stans- en rilsysteem Highcon.

  • De PaperOne 5000 van SEI Laser op het Xeikon Café 2018.

  • Enkele voorbeelden van toepassingen van de laserstanstechniek met de PaperOne: wenskaarten, zelfklevers en verpakkingsdozen.

Heel wat drukkers zoeken vandaag uit hoe ze zich kunnen diversifiëren en hoe ze zich van de concurrentie kunnen onderscheiden. Een mogelijkheid bestaat erin om het drukwerk via de afwerking toegevoegde waarde te bezorgen. Zich specialiseren en zich van de concurrentie onderscheiden: om verschillende redenen is dat vandaag echt wel nodig. En redenen zijn er meer dan genoeg – de prijzenoorlog die vermeden moet worden, de sterk gestroomlijnde productie van de online printers die hun een concurrentievoordeel oplevert, de daling van de oplagen of nog het overwicht van de digitale marketing. Om te overleven, kan de handelsdrukker dan de kaart van de toegevoegde waarde uitspelen. Afwerkingstechnieken stellen de drukker in staat om gesofisticeerd drukwerk te maken en zijn communicatiedragers te verfijnen. Bovendien heeft de invoering van de nieuwste, hoogtechnologische druksystemen tot een productiviteitswinst geleid en dat betekent dat afwerkingsapparatuur ook die hogere snelheden moet aankunnen. Alleen al de opkomst van de led-UV-technologie laat er geen twijfel over bestaan dat de productie snel van de pers naar de afwerking moet gaan. Om nog meer tijd te winnen …

Daarom schetsen we hier de afwerkingstechnieken op de markt, voor grote en kleine oplagen, en voor grote en kleine formaten.

Lamineren

Glanzend voor een catalogus, mat voor een prestigieus boek of nog ‘soft touch’ (gesatineerd) voor luxedrukwerk dat zacht en zijdeachtige moet aanvoelen: lamineren verbetert het uitzicht van het drukwerk en beschermt het. Voor een handelsdrukkerij is een lamineermachine dus een basisuitrusting en meteen ook de gemakkelijkste manier om toegevoegde waarde te creëren. Lamineren wordt onder meer toegepast om boekomslagen, verpakkingen, naamkaartjes, etiketten, uitnodigingen enz. uit de band te doen springen. De moderne lamineermachines behandelen overigens niet alleen het volledige drukoppervlak, maar kunnen ook spotvernis aanbrengen of bepaalde elementen zelfs digitaal metalliseren om die onder de aandacht te brengen. Dat is wat GMP, de Koreaanse producent van thermische lamineermachines, ‘sleeking’ noemt. Daarbij wordt een transparante of gemetalliseerde film op de met toner bedrukte zones aangebracht waarna die film zich onder invloed van warmte en druk op de drager hecht. Een andere manier van werken bestaat erin om eerst een folie op het gedrukte vel aan te brengen en vervolgens alleen de zones die naar voren gehaald moeten worden, nog eens te vernissen of te metalliseren. Dat betekent dat bij gebrek aan een digitale verniseenheid op basis van de inkjettechniek ook een goed uitgeruste thermische lamineermachine een uitkomst kan bieden.

Veel voorkomende lamineermachines op de Belgische markt zijn de thermische modellen van de Britse fabrikant D&K die verscheidene formaten kunnen verwerken en verschillende productiesnelheden halen. Volgens de Belgische distributeur Printemat zijn de D&K Neptune en Europa de blikvangers in het aanbod. De lamineermachine D&K Europa is een volledig automatische eenheid die drukwerk tot het B2-formaat aankan, en zowel offset- als digitaal drukwerk met een snelheid van 20 m/min verwerkt. Optioneel kan ze met een transparante film (sleeking) ook verschillende lamineereffecten of de illusie van een spotvernis creëren. De automatische lamineermachine Neptune, de recentste machine van D&K, is op haar beurt ontwikkeld voor de sector van de print op aanvraag. Een nieuwe versie (Neptune PB) onderscheidt zich door het vermogen om drukwerk in één doorgang recto en verso te lamineren, wat ideaal is om fotoalbums te vervaardigen. De machine die matte, glanzende of soft-touch films op drukwerk van het A4- en B3-formaat kan aanbrengen, heeft een productiviteit van 15 m/min. Als de D&K Neptune voorzien is van de optie om het materiaal weer op te wikkelen, kan de machine ook drukwerk lamineren, van een transferfilm (goud, zilver, blauw, rood, …) voorzien of zelfs een transparante film aanbrengen die het effect van een spotvernis imiteert (glanzend, mat of hologram). Het voorbije half jaar is een tiental exemplaren van de lamineermachine D&K Neptune geïnstalleerd, bijvoorbeeld in Gent bij Drukkerij Alfabet (met de speciale optie), en in Brussel bij Replay Studio en DB Printing. Dominique Bouchez, bedrijfsleider van Printemat: “De voorbije maanden kent de markt een grote belangstelling voor vernissen en lamineren. In de eerste plaats willen de drukkers hun documenten een toegevoegde waarde bezorgen. Bovendien zijn de machines technisch gezien veel beter geworden en maken ze het mogelijk om lamineren en metalliseren te combineren. Vroeger was dat met een transferfilm onmogelijk.”

Een vergelijkbaar aanbod lamineermachines vinden we bij de Koreaanse fabrikant GMP die in België door Bibliofilm gedistribueerd wordt. Het aanbod gaat van het instapmodel Surelam III 380R (SRA3) over de Qtopic-380 (SRA3) met automatische of halfautomatische invoer en stansmogelijkheid tot de automatische Protopic-540 met stansfunctie (540 mm). In tegenstelling tot de modellen van D&K kunnen de lamineermachines van GMP slechts één zijde van het drukwerk behandelen. De Koreaanse lamineermachines kunnen eveneens verschillende films aanbrengen (metaalfilms, kleuren, glanzende of matte vernis, holografische films), al dan niet over het hele drukoppervlak van digitaal drukwerk. De voorbije twee maanden werden een Qtopic-380 voor kleine en middelgrote oplagen bij 123 Printing (Antwerpen) en Drukkerij Danneels (Poperinge) geïnstalleerd. Door op de Qtopic en Protopic een tweede lamineerrol te installeren, zijn met de machines verschillende reliëfeffecten mogelijk: foto-effecten (gegreind en gesatineerd), textiel- of ledereffecten. Bij Igepa vinden we eveneens een vergelijkbaar systeem: de Matrix 370 van de Engelse fabrikant Vivid Laminating. Deze machine met halfautomatische invoer heeft een geïntegreerd scheidingselement, werkt met een snelheid van 7 m/min en verwerkt dragers met een breedte tot 352 mm. Sinds januari is dat systeem ook met een automatische inlegeenheid beschikbaar.

Een andere fabrikant van thermische lamineermachines is Komfi. De producten van deze Tsjechische fabrikant worden in België door Albyco gedistribueerd, van het instapmodel Junior (B3, 15 m/min) voor digitaal drukwerk tot de Sagitta 76 (een automatisch en industrieel model, 76 x 112 cm, 50 m/min). Tussen die twee modellen biedt Albyco nog de Amiga 36 en 52 aan, respectievelijk voor de formaten B3 en B2 en met een productiesnelheid van 15 à 20 m/min. De best verkopende machine is de Komfi Amiga waar er in België 147 stuks van opgesteld staan (drie nog heel recent).

Bij Vegram Graphics (Antwerpen) zijn het de thermische lamineermachines TLM van de Oostenrijkse producent Fetzel die via de partner GLS gedistribueerd worden. De lamineermachines van Fetzel kunnen formaten van 21 x29 cm tot 55 x 76 cm (TLM 500) of tot 76 x 106 (TLM 700) aan en halen, afhankelijk van de papiersoort die gelamineerd moet worden, een snelheid tot 40 m/min. Een bijzonder kenmerk van deze lamineermachines is de stapelinleg die gebruik maakt van de technologie BDT Tornado. Het gaat om een aanzuigsysteem dat de vellen scheidt om ze vervolgens een voor een op te tillen en te vervoeren. Vegram Graphics levert de thermische films KDX, die in verschillende afwerkingen beschikbaar zijn (transparante, geparelde, krasvrije, gemetalliseerde, soft-touch en andere films). Onder ander de drukkerij European Graphics, in Strépy-Bracquegnies, zet zulk een systeem in.

Voor middelgrote en grote oplagen (15.000 vellen/uur) vindt men bij Heidelberg Benelux de industriële lamineermachines van het Engelse Autobond. Als optie kunnen deze machines uitgerust worden met een optie om recto en verso te lamineren. Autobond produceert ook industriële inkjet-verniseenheden om UV-vernissen selectief op offset-en digitaal drukwerk aan te brengen.

Warm metalliseren en stansen

Warm metalliseren is een andere courante techniek om drukwerk te valoriseren. De techniek wordt vaak gebruikt bij boekomslagen, wenskaartjes, etiketten en verpakkingen. Een gemetalliseerde of gekleurde film wordt op een drager overgebracht onder invloed van warmte en drukkracht. De uitrustingen mikken in dit geval op geïndustrialiseerde en gespecialiseerde markten zoals verpakkingen of wijn- en dranketiketten. Ze vergen dus een bepaalde deskundigheid en een behoorlijke investering. De warm-metalliseer-techniek wordt voor decoratieve doeleinden gebruikt, het creëert een prestigieus effect en wijst op een hoogwaardig product. Dit procedé wordt ook gebruikt in de strijd tegen vervalsingen. Terwijl de oosterse en Aziatische markten sterk geneigd zijn om alle soorten van producten te metalliseren, wordt die techniek in Europa minder vaak toegepast en krijgt ze een exclusiever cachet. In België heeft een handvol drukkers de stap naar een industriële installatie gezet. Volgens Michel Kervyn, Global Account Manager van Bobst Benelux: “Er zijn groeikansen voor gespecialiseerde bedrijven die al een voet aan de grond hebben in nichemarkten. Voor algemene drukkers is het complexer. Maar om winstmarges te creëren, loont het om zich in een marktniche te specialiseren. Onze metalliseermachines zijn geschikt voor industriële producties en leveren producten met een bijzonder hoge toegevoegde waarde. Cartamundi bijvoorbeeld maakt gebruik van die machines om zijn speelkaarten produceren en de kwaliteit van die kaarten wordt internationaal erkend.” De drie voorbije jaren heeft Bobst Benelux vier warm-metalliseerpersen die drukwerk ook een structuur kunnen geven, geïnstalleerd. In België werden twee exemplaren van de Masterfoil 106 PR geïnstalleerd, een bij Van Genechten Packaging in Turnhout en een bij Van Lijsebetten in Sint-Niklaas. In het Nederlandse Eindhoven werd ook een installatie geplaatst bij Vrijdag Premium Printing, een bedrijf gespecialiseerd in de productie van luxeverpakkingen en -etiketten. Toen Packaging4Professionals (Charleroi) in 2015 opgericht werd, kocht het bedrijf meteen ook een metalliseereenheid VisionFoil. Al die bedrijven zijn gespecialiseerd in de productie van kartonnen verpakkingsdozen en proberen hun productie te optimaliseren. De veredelingspers Kama ProCut Foil is een andere oplossing voor de offset- en digitale druk omdat ze zowel kan stansen (ook tot op de helft van de papierdikte), als het drukoppervlak van een reliëfstructuur of een metalliseerlaag kan voorzien. In december 2017 heeft Libertec in een handelsdrukkerij in Vlaanderen een Kama ProCut 76 geleverd. De Kama ProCut is compatibel met de al bestaande stansvormen en vervangt de oude stansdegels van Heidelberg.

De Chinese constructeur MK Masterwork die bij ons nog weinig bekend is, levert ook stans-, metalliseer- en structuursystemen om karton te veredelen. MK Masterwork, sinds drie jaar de partner van Heidelberg, heeft in mei 2017 drie nieuwe post-press-systemen voor de verpakkingsindustrie uitgebracht, daaronder de nieuwe Promatix 106 FC (stansen, metalliseren en structureren). “Dit is een markt die we herontdekt hebben sinds Heidelberg de productie van de vouw- en lijmmachines Diana aan MK Masterwork toevertrouwd heeft. De machines van die constructeur komen hoe langer hoe meer tegemoet aan de Europese normen op het vlak van gebruikersveiligheid, ergonomie en betrouwbaarheid,” zegt Filip Marichal, Product Manager Postpress Benelux. MK Masterwork produceert overigens niet alleen in China, maar ook in Slowakije. Sinds 2016 werden er in de hele wereld 277 exemplaren van de MK Masterwork geïnstalleerd, waarvan 17 met een metalliseeroptie. In de Benelux zijn twee stanssystemen MK Masterwork (zonder metalliseren) geïnstalleerd bij producenten van kartonnen vouwdozen. Een van de eerste metalli-seersystemen van MK Masterwork die in Europa geïnstalleerd werd, staat in Frankrijk bij HGV in de Ardèche. HGV is een gespecialiseerde dienstleverancier voor de parfumeriesector (geurkaarten, enz.) en installeerde in augustus 2017 een metalli-seerpers MK Easymatrix 106 FC om een hoogwaardige, industriële productie mogelijk te maken. De Chinese fabrikant MK Masterwork wordt als de grootste producent van stans- en metalliseermachines in Azië beschouwd. Het bedrijf is ook de belangrijkste leverancier van de tabaksindustrie.

Digitaal vernissen en metalliseren

De inkjettechnologie is niet alleen meer weggelegd voor de digitale druk, maar palmt nu ook de digitale veredelingspersen in. De inkjet-verniseenheden spuiten op de drager een polymeer-vernis die onder UV-licht uithardt. Dat systeem bezorgt drukwerk nog een extra dimensie dankzij de verschillende texturen en reliëfeffecten die met de digitale spotvernis gerealiseerd kunnen worden. Sommige inkjet-verniseenheden evolueren ook tot digitale metalliseer-systemen. Dat vergt wel een bijkomende eenheid met een me-talliseerrol in lijn. De metalli-seerfilm hecht zich door een led-UV-behandeling op het polymeervernis. In enkele jaren heeft de Israëlische constructeur Scodix zich opgewerkt als de referentie op het vlak van de digitale inkjet-veredeling. De systemen van Scodix zijn bijzonder productief, maar zijn ook duur. Het Franse MGI is een andere leverancier die inkjet-verniseenheden met digitale metalliseermogelijkheden levert. Het bedrijf heeft zelfs een rollenversie voor de veredeling van etiketten. In het verleden hebben bepaalde ontevreden gebruikers bij grote oplagen gewezen op registratieproblemen met de inkjetkoppen voor het vernissen en die voor het metalliseren. Maar met Konica Minolta als partner blijft de technologie Jetvarnish evolueren. De registercamera’s uit het verleden zijn nu vervangen door de technologie AIS SmartScanner, een AI-systeem (artificiële intelligentie) dat we onder andere op de verniseenheid Jetvarnisch 3D Evolultion aantreffen. Volgens Konica Minolta garandeert het AIS-systeem een automatisch register van de inkjetkoppen om de voorgedrukte vellen te vernissen en te metalliseren. Zowel Scodix als MGI bieden naast B2-machines ook B1-machines voor de verpakkingssector aan. In België heeft Drukkerij VD een verniseenheid van Scodix met metalliseereenheid aangekocht. Langs de andere kant van de grens, in het Franse Rijsel, is Reprocolor ondertussen ook actief op de markt van de digitale veredeling. De drukkerij heeft in december een Jetvarnish 3DS iFoil van MGI geïnstalleerd (verkocht door Konica Minolta) en een nieuwe tonerpers Color 1000i van Xerox (die met een vijfde eenheid – een extra kleur of zilver – uitgerust is). Voor Reprocolor, dat op de kwaliteit en toegevoegde waarde mikt om zijn drukwerk te verkopen, is de keuze voor de digitale veredeling een première. Het bedrijf streeft ernaar om 5 à 10 % van zijn productie te veredelen en om een nieuw klantenbestand te veroveren dat drukwerk met toegevoegde waarde weet te waarderen. De Komfi Spotmatic 54, die door Albyco gedistribueerd wordt, is een andere B2-inkjetoplossing om UV-spotvernis aan te brengen. Die machine brengt vernis aan op mat of glanzend gelamineerde vellen.

Op de Ipex 2016 lanceerde de fabrikant Duplo de digitale verniseenheid DuSense Sensory Coater voor het B3-formaat. In België verkoopt Igepa sinds kort de DuSense DDC-810. Een eerste presentatie van de machine vond plaats in november op de opendeurdagen van Igepa. De machine die uitgerust is met inkjetkoppen die een resolutie van 600 x 600 dpi mogelijk maakt, brengt een UV-vernis met een dikte van 20 tot 80 micron aan met een snelheid van 540 tot 1080 vellen per uur, afhankelijk van het soort van vernis. Ten slotte vermelden we nog de UV-LED-verniseenheden made in Belgium van de fabrikant Argos Solutions uit Edingen. Het recentste model van het bedrijf is de MK3 die in een B2- en B3-versie bestaat en die op de Argos Inspiration Days in Brussel voorgesteld werd.

Laserstansen

De digitale evolutie van de afwerkingstechnieken heeft ook tot laserstanssystemen voor de grafische sector geleid. Maar omdat de drukkers trouw blijven aan de traditionele stanssystemen, hebben de digitale laser-stanssystemen het moeilijk om zakenmodellen te vinden waarin ze zich efficiënt kunnen integreren. Toch zijn de unieke en moderne grafische mogelijkheden die het laserstansen biedt, het waard om er even bij stil te staan. Een populaire toepassing is bijvoorbeeld het effect van kantwerk creëren (filigraanwerk), bijvoorbeeld bij uitnodigingen, boekomslagen enz. Laserstans-systemen zijn er niet alleen voor de handelsdruk, maar ook voor de etikettensector. In België gebruikt Label’Or (Lontzen) bijvoorbeeld een SEI-laser om goedkoper kleine oplagen etiketten voor regionale producten te vervaardigen.

Het voordeel van laserstansen is dat die techniek komaf maakt met stansvormen en andere instrumenten, en toch zo goed als een onbeperkt aantal complexe vormen uit alle soorten van papier en karton kan snijden. De systemen op de markt worden almaar performanter en leveren op basis van digitale bestanden zuiver en precies stanswerk. De brandsporen kunnen tot een minimum beperkt worden door de kracht van de laser te regelen. Richard de Bruijn, algemeen directeur van Tripa, over het laserstansen: “Hoe groter het vermogen van de laserstraal, hoe minder tijd hij nodig heeft om materiaal te snijden. Er is dus minder impact op het materiaal en er zullen dus ook minder sporen zijn.” Het vermogen van de laser moet overigens altijd geregeld worden volgens het traject dat de laser volgt. Omdat de laser bij kromme lijnen een tragere snelheid heeft, wordt het vermogen verminderd om een optimaal snijre-sultaat te verkrijgen. Gekleurd papier of een bedrukte rug gebruiken, zijn andere manieren om sporen te maskeren.

Er zijn meer dan genoeg fabrikanten die specifiek voor de sector van de handelsdruk en de kartonnage laserstanssystemen produceren. Te beginnen met het Israëlische Highcon waarvan de digitale stans- en rilsystemen in België verkocht worden door Komori. Met het model Euclid IIIC heeft Highcon onlangs de derde generatie van het gamma Euclid uitgebracht. Dit nieuwe model is ontwikkeld voor de sector van het golfkarton en verwerkt dragers met een dikte van een tot drie millimeter. Het Zwitserse bedrijf LxBxH, een specialist in de productie van dozen op aanvraag, is sinds twee jaar een beta-gebruiker van de digitale stans- en riltechnologie Euclid van Highcon. LxBxH vervaardigt kleine reeksen kartonnen dozen. In de loop van 2018 wordt een digitaal stans- en rilsysteem Highcon Beam geïnstalleerd bij Autajon Packaging Haubtmann in Frankrijk. Met dat systeem kunnen tot 5.000 B1-vellen per uur vervaardigd worden. Met de Highcon Beam hoopt het Franse bedrijf om zijn efficiëntie te verhogen en de flessenhalzen te vermijden (die zijn het gevolg van de korte levertermijnen en de snelle productie). Hoewel de Highcon-technologie performant is en vanuit creatief standpunt aantrekkelijke mogelijkheden biedt, blijft ze moeilijk te verkopen wegens haar hoge prijs. Nog maar eens, het zijn de grote, gespecialiseerde productiebedrijven die er interesse voor hebben. Bovendien doet in de eerste plaats de verpakkingsindustrie haar voordeel met die technologie. Naast Highcon heeft het Italiaanse SEI Laser een plaats veroverd in de sector van de industriële afwerking met lasers, zowel voor rollen (etiketten) als voor vellen. De Benelux-distributeur van de stanssystemen van SEI Laser is Tripa uit het Nederlandse Utrecht. Richard de Bruijn, algemeen directeur van Tripa: “We hebben vastgesteld dat de markt van de digitale druk en van de afwerking van vouwdozen nog niet even rijp is als die voor de etiketten. De etiketten-markt heeft al voor de digitale druk gekozen en beseft dat ze niet zonder de digitale afwerking kan. Zo hebben we in Nederland al verscheidene exemplaren van de SEI LabelMaster geïnstalleerd. En er staan er nog op het programma, ook in België trouwens.” De recentste installatie van een SEI LabelMaster was voor Vila Etiketten (Breda, Nederland). Zolemba (voordien Label Collective Group), dat zich gespecialiseerd heeft in de online verkoop van blanco etiketten en zelfklevers, en Probo Sign, een specialist van de grootformaat reclame, zijn andere gebruikers van de LabelMaster.

Tripa was met de PaperOne 5000 present op het Xeikon Café. De PaperOne 5000 is een modulair stans-, ril- en microperforeersysteem voor de verpakkings- en grafische sector. Dit digitale afwerkingssysteem (vellen) verwerkt net zo goed papier en karton als PET, PP en BOPP – allemaal in het B2-formaat en met een dikte van 0,15 tot 0,6 mm. Met de PaperOne 3500 (0,10 tot 0,60 mm dikte) is er ook een B3-systeem beschikbaar. Specialisten van hoogwaardig laserstanswerk in papier en karton zijn Asuvorm (België) en Point to Paper. Dat laatste bedrijf heeft vestigingen in Nederland, Duitsland, Denemarken en het Verenigd Koninkrijk en zet verscheidene lasermachines in, waaronder ook de PaperOne 5000. Point to Paper werkt voor drukkerijen, communicatiebureaus, ontwerpers, grafici, industriële bedrijven uit de papier- en verpakkingssector, … Toepassingen zijn decoratief stanswerk op wenskaarten, naamkaarten, dozen, marketingmateriaal, enz.

Er bestaan echter ook goedkopere laserstanssystemen. De Motioncutter bijvoorbeeld die door Igepa gedistribueerd wordt. Met de Motioncutter kan materiaal voor de gepersonaliseerde marketing en voor verpakkingen gesneden, gestanst, geëtst, gerild of nog geperforeerd worden. Faigin (Jabbeke), een specialist in gepersonaliseerde klasseurs en in de grafische afwerking, was de eerste Belgische gebruiker van een Motioncutter. In de loop van april zou een tweede Motioncutter bij een Vlaams bedrijf in gebruik genomen worden. Ook Polar is met zijn laserstansmachines Digicut (stansen, perforeren, etsen en rillen) op dezelfde markt actief. Er bestaan twee modellen: de Digicut Eco voor kleine oplagen (manuele verwerking) en de Digicut Pro, die op de Drupa 2016 voorgesteld werd en die bedoeld is voor de industriële productie in grafische bedrijven. De Digicut Pro is uitgerust met een vlakstapelinleg die de drager automatisch in de snijcel geleidt. De commerciële partner van Polar in België, Heidelberg, meldt nog geen verkopen in België. “Er is belangstelling in de papier- en kartonsector, maar er zijn nicheproducten en een aangepast bedrijfsmodel nodig,” zegt Heidelberg Benelux. Op het ogenblijk zijn het vooral de snijmachines van Polar die goed verkopen – 66 installaties in de Benelux in 2017.

Aurelia Ricciardi

Lancering van nieuwe bindproducten

In de loop van mei brengt C.P. Bourg twee nieuwe producten uit. Het gaat om een module om vellen voor te bereiden (de BPM – Bourg Sheet Preparation Module) en een loopbrug (BWO – Bourg Walk Over Bridge). De BWO maakt het mogelijk om de thermische binder Bourg BB3202 met de printers en persen te verbinden op een manier die de operator een kortere toegang tot de machines biedt. De BPM van zijn kant is een uitbreidbare module om de vellen voor te bereiden met het oog op een automatisering van de productie van boeken en brochures. De machine, waarvan een prototype op de Drupa 2016 gedemonsteerd werd, komt binnenkort op de markt.

Afwerking: de recentste installaties

  • Vouwmachine Heidelberg Stahlfolder KH 82-P.

  • Gerd Wild (Digital Printing Manager), Michael Bühl (Technical Manager) en Peter Stein (Area Sales Manager van Müller Martini Duitsland) naast de nieuwe Vareo van Cewe bij Eschbach.

In december 2017 installeerde manroland Benelux een snijlijn Baumann Wohlenberg 115 met stootmachine en stapelheffer bij drukker De Melle in Turnhout. De snijmachine Baumann Wohlenberg 115 krijgt er een plaatsje naast drie andere snijmachines van het merk Polar. De Melle is gespecialiseerd in de offsetdruk en de afwerking van bijsluiters.

In diezelfde periode heeft leverancier Best-Matic (Mechelen) bij Graphius een machine van Bacciottini geïnstalleerd als aanvulling op een al bestaande uitrusting om producten te rillen, te perforeren en te vouwen als voorbereiding op het binden. Sinds augustus beschikt Graphius ook over een automatische verzamelen bindlijn (naaien) AsterTop van Meccanotecnica (300 cycli/minuut) voor gebonden boeken. Daarnaast heeft Best-Matic, dat ook de distributeur van Horizon is, in januari laatstleden een StitchLiner Mark III aan Antilope De Bie Printing (Duffel) verkocht die de productie van dat bedrijf sterker automatiseert. En eind april wordt in Turnhout een brocheermachine Horizon BQ-480 met een vouwmachine AFV-566 F geïnstalleerd.

Bobst heeft een vouw- en lijmmachine VisionFold 110 A2 geïnstalleerd bij de Oostendse drukkerij Lowyck. Die drukker, die met offsetpersen van Heidelberg werkt, specialiseert zich in een nichemarkt van de tabakssector. En in minder dan een jaar heeft Du Caju Printing (Erpe-Mere), gespecialiseerd in creatieve en voedingsverpakkingen, twee stanspersen Visioncut 106 LER aangekocht om oude systemen te vervangen. In Kortrijk heeft Lambrecht Packaging in maart een vouw- en lijmeenheid ExpertFold 2.3 in gebruik genomen waarmee gestanste vellen karton en golfkarton met een breedte tot 2,30 meter tot dozen gevouwen worden. Met de machine kan het bedrijf inspelen op de groeiende vraag naar dozen in golfkarton voor het transport. En voor eind juli zal Packaging4Professional een vouw- en lijmmachine VisionFold 80 A2 van Bobst, met een halfautomatische uitlegmodule, geïnstalleerd hebben.

De voorbije twee jaar heeft Heidelberg Benelux 44 modules van de geautomatiseerde vouwmachine Stahlfolder TH/KH verkocht, waarvan 8 volledige installaties. Meer bepaald bij VD Drukkerij die zijn productiviteit heeft kunnen verhogen door vier oude vouwmachines door één nieuwe installatie te vervangen. De nieuwe generatie vouwmachines van Stahlfolder dateert van de Drupa 2016. Die vouwmachines mikken net zo goed op handelsdrukkers als op verpakkingsdrukkers en boekendrukkers. In vergelijking met de vorige generatie ligt hun productiviteit tot twee keer hoger. Die productiviteitswinst is te danken aan de manier waarop de gevouwen vellen op de Stahlfolder verwerkt worden – terwijl ze op de vervoersband liggen, overlappen ze elkaar bijna voor de helft. Dat maakt het mogelijk om meer vellen in dezelfde tijd te verwerken zonder dat de snelheid van de machine opgevoerd moet worden.

De commerciële partner van C.P. Bourg, Albyco, heeft onlangs twee uitrustingen van de fabrikant van thermische bindmachines uit Ottignies geïnstalleerd. De inlegeenheid BSF en de productiemodule BM-e voor gebrocheerde boekjes, naast een geautomatiseerde bindlijn Bourg BB3102 die de thermische bindeenheid BB3002 combineert met de lader BBL. Met die configuratie heeft de operator minder dan zes minuten nodig om tot 120 boekblokken in de BBL te laden. De volledige lijn kan tot 350 boeken per uur verwerken.

We eindigen met Müller Martini. De Zwitserse fabrikant van afwerkingssystemen meldt geen installaties in België. Wel heeft het bedrijf in februari nog bij Cewe in Duitsland een installatie geleverd. Die specialist in de online druk van fotoboeken heeft voor een Vareo gekozen, een brocheermachine met drie grijpers. De nieuwe machine die in een van de vier Duitse productievestigingen van Cewe opgesteld staat, produceert evenveel als twee oude brocheermachines. De Vareo haalt een snelheid van 1.350 cycli per uur, regelt het opbrengen van de lijm en meet automatisch de dikte van het boek. De machine kan net zo goed kleine oplagen aan – tot één enkel digitaal gedrukt exemplaar – als grote offsetoplagen. In de 23 jaar dat Cewe bestaat, heeft het bedrijf meer dan 50 miljoen fotoboeken verkocht. Begin dit jaar had Müller Martini aangekondigd de bindactiviteiten en boekenlijnen van Kolbus over te nemen.