C.P. Bourg: geautomatiseerd binden en lijmen

28 juni 2018

Van 14 tot 17 mei zette C.P. Bourg zijn deuren open voor distributeurs, partners en eindgebruikers uit de hele wereld. Voor het bedrijf de gelegenheid om via een reeks demonstraties en lezingen zijn nieuwste technologieën te tonen. Het grote gespreksonderwerp was de procesautomatisering, van de drukvoorbereiding tot het afgewerkte product.

  • De Bourg Preparation Module (BPM).

  • De loopbrug Bourg Walk Over (BWO).

Overal worden productieprocessen geautomatiseerd. Logisch dus dat ook C.P. Bourg, dat zijn activiteiten in het teken van ‘kwaliteit, innovatie en efficiëntie’ zet, de afwerking wil automatiseren. Dat bleek met de voorstelling van een nieuwe machine die de Belgische fabrikant van afwerkapparatuur officieel op 14 mei op de internationale markt bracht. Het gaat om de uitbreidbare BPM waarmee de productie van brochures en boeken met een rechte gelijmde rug geoptimaliseerd kan worden. De Bourg Preparation Module (BPM) is een geautomatiseerde module om vellen voor te bereiden en kan in lijn grote bedrukte vellen tot kleinere formaten herleiden. De BPM die tussen de druk- en de afwerkingsmachine opgesteld wordt, maakt het mogelijk om in één doorgang boeken en brochures van uiteenlopende formaten te produceren, op basis van één enkel papierformaat. Zo kunnen bijvoorbeeld SRA3-vellen automatisch tot A5 herleid worden.

De integratie van deze module in een productielijn maakt het mogelijk om het proces tot 30 keer te versnellen. C.P. Bourg heeft de BPM ontworpen om een aantal tijdrovende processen – zoals de voorbereiding van vellen van verschillende formaten, de manuele configuratie van de machines en het schoonsnijden – te elimineren. De wachtrijen kunnen zo verminderd worden, net als de kans op vergissingen. Volgens C.P. Bourg kan de volledige productie nu in enkele minuten afgehandeld worden, in plaats van in enkele uren. Dankzij de procesautomatisering vermindert de BPM “aanzienlijk de productiekosten doordat gebruikers nu verschillende pagina’s van een document op grote vellen kunnen drukken. De module maakt ook mankracht vrij voor andere taken – bijv. door het manueel versnijden van grote vellen in kleine formaten te elimineren. Bovendien is er nu nog maar één operator nodig waar er vroeger vier vereist waren. Die man kan vier verschillende productielijnen controleren,” aldus de verkoopvertegenwoordigers van C.P. Bourg. De nieuwe module is sinds half mei op de markt te koop, maar voordien werkten drie drukkerijen tijdens een beta-testfase al met de apparatuur: Dupliprint en So Book in Frankrijk (gelijmde rechte ruggen) en Wihabo in Nederland (vouwen en nieten). Wihabo gebruikt een productielijn van C.P. Bourg (inline en nearline) om brochures die op een HP Indigo gedrukt werden, te vervaardigen.

Modulair en in twee richtingen werkend

Elke eenheid van C.P. Bourg kan in twee richtingen werken, waarbij het papier van links naar rechts loopt of omgekeerd. De machine kan aangesloten worden op digitale inkjet- of tonerprinters. De officiële partners zijn Canon Océ, HP Indigo, Ricoh, Kodak en Xerox. De BPM kan zowel in lijn als standalone werken, of in een dubbele modus waarbij de BPM aan de inlegeenheid BSF gekoppeld wordt. De vellen kunnen direct vanuit de BPM naar de Booklet Makers (BM-e of BDF-e) of thermische bindeenheden (BB3x02) van C.P. Bourg geleid worden. Volgens Eric Le Moine, Quality Manager bij C.P. Bourg, is de BPM bestemd om de ril- en snijmodule BCM-e te vervangen. De BPM is modulair en kan tot vier functies integreren. De basisuitrusting van de BMP omvat papiertransport met functies om de vellen 90 ° te roteren en de positie ervan te registreren. De roteerfunctie, die gedeactiveerd kan worden, maakt het mogelijk om het vel wanneer dat uit de pers komt, in landschapspositie te leggen. De andere optionele functies zijn: schoonsnijden (randen van 4 tot 100 mm boven- en onderaan wegsnijden, tegen 25 mm voordien), rillen met een mes (tot 3 mm), snijden (in twee halve vellen) of vouwen. De rilfunctie heeft tot doel de kwaliteit van de vouw te verbeteren door barstjes in de toner te vermijden. Een BPM kan gebruikt worden voor 1-up en 2-up jobs en ook uitgebreid worden voor 4-up jobs door er een tweede module aan toe te voegen. Bij 2-up drukwerk op een oneven aantal vellen, isoleert de BPM automatisch het laatste vel en verwijdert ze de overtollige helft. Optioneel is ook een streepjescodelezer beschikbaar om de betrouwbaarheid van de eenheid te verbeteren en om de productie volledig te kunnen controleren. Op het vlak van de impositie en de automatisering van de workflow werkt C.P. Bourg samen met de Canadese softwareleverancier Ultimate TechnoGraphics. De BPM is compatibel met de standaard JDF- en XML-workflows.

Ergonomie

Behalve de BPM brengt C.P. Bourg nog een ander product op de markt dat het comfort van de operator moet verhogen. Het gaat om de Bourg Walk Over (BWO) brug, een conveyor waarmee een afwerkingslijn C.P. Bourg aan een printsysteem gekoppeld kan worden en die tegelijk een loopbrug voor de operator vormt. Op grote productielijnen beperkt de BWO zo de verplaatsingen van de operator waardoor die tijd wint.

Tijdens de opendeurdagen toonde C.P. Bourg zijn nieuwe producten in acht verschillende configuraties, in lijn, als standalone of aangesloten op tonerprinters van Canon, HP Indigo, Kodak en Xerox. De producten van C.P. Bourg zijn ook compatibel met de printers Ricoh Pro en met inkjetprinters, zoals de Océ Vario-Print. De BPM en de BWO vullen het afwerkingsaanbod van C.P. Bourg voor kleine oplagen aan en dragen er toe bij om de productietijden en -kosten tot een minimum te beperken.

Voorbeeld van een configuratie: printer Canon Titan VP 6330 + BWO (loopbrug) + BSF (inlegeenheid) + BPM (positie bepalen, roteren en snijden) + BB3202 EVA (thermisch binden) + CMT330TC (driesnijder). In demonstratie: voor de productie van gelijmde boeken in twee formaten werden de vellen eerst 90 ° gedraaid en vervolgens in twee gesneden – vanaf SRA3 (omslag) en SRA4 (binnenpagina’s). Afgewerkte formaten: 110 x 180 mm en 130 x 200 mm. Eindformaat van het grootste boek: 150 x 230 mm vanaf het formaat SRA3 (omslag en binnenpagina’s). Gramgewicht papier: 80-90 g/m2. Afhankelijk van de configuratie bedraagt de capaciteit 400 à 750 boeken per uur.

C.P. Bourg in cijfers

C.P. Bourg bestaat bijna 58 jaar en heeft zich hoofdzakelijk in bookletmakers en garenloze bind-machines voor handelsdrukkerijen en interne drukkerijen gespecialiseerd. De machines worden volledig in België vervaardigd, in de vestiging van Ottignies, en worden wereldwijd verkocht. De fabrikant, die ook vestigingen in Luxemburg, Frankrijk en de Verenigde Staten heeft, telt in totaal meer dan 255 medewerkers. C.P. Bourg werkt met een internationaal netwerk van ongeveer 180 distributeurs en telt meer dan 100.000 klanten. Het merk wordt in België door Albyco verdeeld.

Aurelia Ricciardi