Zoek in het uitgebreide archief van 6 maart 2014 tot nu

Inhoud

Hospitals van 21/03/2019
 
EDITORIAAL
Een nieuwe lente…
INFORMATICA
InformaticaLaagvariabele zorg: aanpassing van de facturatie‘Het EPD zal nooit af zijn’

De meeste Franstalige ziekenhuizen in België maken gebruik van elektronische patiëntendossiers van Xperthis. Melchior Wathelet, CEO van het Belgische bedrijf, wijst op het belang van nauwe samenwerking tussen ziekenhuizen, gebruikers en producenten van digitale oplossingen om de complexe systemen op een optimale manier te kunnen implementeren.

Drie EPD’sLuiks ziekenhuis gehackt

In de nacht van 10 maart werd de Clinique André Renard in Herstal twee keer aangevallen door hackers, vermoedelijk van Russische origine. De informaticadienst van het ziekenhuis ontkoppelde de besmette machines snel en het ziekenhuisnoodplan werd afgekondigd. “Ze konden niet één gegeven over patiënten ontvreemden”, zo zegt IT-directeur Marc Delforge.

Cloudsysteem voor bionische prothesen minder veilig dan gedacht‘Men is nog te weinig met cybersecurity bezig’

In 2017 teisterde Wannacry bedrijven over de hele wereld – nogal wat ziekenhuizen gingen plat. België bleef redelijk gespaard. Maar ieder ziekenhuis moet voorbereid zijn op een cyberaanval. “De vraag is niet of er ooit één komt. De vraag is wanneer die er komt.” En of je hem dan ziet komen.

CommunityWachtdiensten digitaliseren levert kostbare tijdswinst op

Het Centre Hospitalier Chrétien (CHC) in Luik besloot komaf te maken met papier voor het beheer van de wachtdiensten. Het kiest voor een volledig gedigitaliseerde lijst in elk van de zes ziekenhuizen van het netwerk. Op die lijst staan 961 zelfstandige artsen en zorgverstrekkers.

DOSSIER VS. IN ZIEKENHUISMANAGEMENT
Minder dan een vijfde ziekenhuisdirecteurs is een vrouw

Het percentage vrouwen dat het dagelijkse bestuur van een ziekenhuis leidt in Vlaanderen bedraagt 17 procent. Minder dan een op vijf Vlaamse ziekenhuisdirecteurs is dus een vrouw. Dat blijkt uit een onderzoek van Artsenkrant en zusterkrant Le journal du Médecin.

Zo gingen we te werk‘Vrouwen moeten meer geloofsbrieven kunnen aanbieden’

Na een carrière van 15 jaar als staflid intensieve zorgen werd Katrien Bervoets zo’n 2,5 jaar geleden algemeen medisch directeur van de ZNA-ziekenhuizen. Daarvoor was ze 2,5 jaar voorzitter van de medische raad. Verantwoordelijke functies opnemen schrikt haar dus niet af. Een gesprek.

‘Je moet voor je ambities durven gaan’

Karen Pieters is vandaag ceo in AZ Sint-Blasius – het ziekenhuis in Dendermonde waar haar carrière zo’n twintig jaar geleden startte. “Als vrouw kun je zeker naar een topfunctie doorstoten. Het is misschien iets lastiger ervoor te kiezen.”

TRANSMURALE ZORG
Up-to-date consultaties in het Erasme Medical Center

In de zomer opent het Erasme Medical Center de deuren in de voormalige gebouwen van Multipharma, dichtbij het ziekenhuis. Niet minder dan 6.000 m2 werd getransformeerd voor patiëntvriendelijkere consultaties.

INTERNATIONAAL
Brexit houdt Britse ziekenhuiswereld in de ban

Door de nakende brexit komt (ook) de Britse ziekenhuiswereld opvallend veel in het nieuws. Daar zullen de gevolgen van een brexit, en vooral als er geen deal is, uiteraard goed voelbaar zijn. Britse media staan vol met onheilspellende berichten.

Franse ziekenhuizen vragen hervormingen

Na lange onderhandelingen heeft de Franse minister van Volksgezondheid Agnès Buzyn het budget van de ziekenhuizen naar 82 miljard euro. Helemaal tevreden zijn de ziekenhuisdirecties niet: ze hadden een stijging van 1% gevraagd.

TECHNOLOGIE
Geneesmiddelenautomaat aan het bed van de patiënt

In de Cliniques universitaires Saint-Luc in Brussel wordt een systeem van automaten voor het afleveren van geneesmiddelen op de afdelingen geïntroduceerd. Dit proefproject verandert de manier waarop apothekers en verpleegkundigen werken en vereist dan ook de nodige begeleiding.

Is het nieuwe systeem doeltreffender?
MANAGEMENT
Personeelsbeheer: 8 fouten om te vermijden

Tulay Kasap en Ali Amerian, juristen gespecialiseerd in sociaal recht in zorginstellingen bij Deloitte Private, geven advies om de meest voorkomende fouten bij personeelsmanagement in de zorg te vermijden.

FINANCIËN
Een rating om goedkoper te lenen?

Verscheidene Nederlandse ziekenhuizen kregen een rating om zich vlot te kunnen financieren via andere kanalen dan het bankkrediet. Het idee werd door audit- en consultancygroep EY (het voormalige Ernst & Young) gelanceerd. Die verkent momenteel ook de Belgische markt.

GEZONDHEIDSRECHT
‘Een vals gevoel van veiligheid’

“Niet altijd stemt het eisenkader van de Vlaamse regering overeen met de federale bepalingen uit het Koninklijk Besluit op het chirurgisch dagziekenhuis. Hierdoor ontstaat een grijze zone waarbij sommige regels een vals gevoel van veiligheid kunnen geven.”

Wat als… normen niet worden nageleefd?

De overheid beperkt zich uiteraard niet tot het uitvaardigen van functionele en organisatorische normen. Men gaat ook na of het Chirurgisch Dagziekenhuis (CDZ) en de zorgverstrekkers de criteria wel correct naleven.

ARCHITECTUUR
Nood aan een revolutie

De ziekenhuisarchitectuur van vandaag is achterhaald en heeft nood aan een revolutie. Dat is de stelling van architect Olivier Barré. Zijn discours ging niet onopgemerkt voorbij.

Panorama van de Belgische ziekenhuizen anno 2018

Ver weg van de humanistische overwegingen van Olivier Barré, openden twee ziekenhuizen de deuren in 2017 en in 2018: het AZ Zeno in Knokke-Heist en het Ziekenhuis Maas en Kempen (ZMK) in Maaseik. Twee ziekenhuizen en twee fundamenteel verschillende benaderingen van zorg.

15 jaar ervaringMont-Godinne en Xylowatt gaan voor biomassa-cogeneratie

De Waalse Minister-president Willy Borsus (MR) bezocht de biomassa-cogeneratie installatie op de Godinne-site van het Universitair Ziekenhuis UCL Namur. Het is een productie-eenheid voor hernieuwbare energie van Xylowatt. De installatie, eind 2017 officieel ingehuldigd, is vandaag goed voor meer dan 50% van de energiebehoeften van het ziekenhuis.

COLUMN
Wacht het ziekenhuis een kerk- of stationscenario?Twee vliegtuigcrashes per dagZuinig met geneeskunde