Zoek in het uitgebreide archief van 1 maart 2007 tot nu

Inhoud

ik ga Bouwen van 29/05/2017
 
VOORWOORD - NR. 401
Alternatieve financiering
ACTUEEL - NIEUW
Special architect@workEen vleugje pastelElegante thermostaatHad u ruw beton gewenst?Hout in de doucheAkoestische kastdeurenLumineuze lijnen
ACTUEEL - PRIKBORD
Isoleren op twee maanden tijd fors duurder

Wie isolatieplannen heeft, voorziet best wat extra budget. Door een schaarste van grondstoffen zijn vooral de isolatiematerialen op basis van polyurethaan op korte tijd een kwart duurder geworden.

Geen bouwvergunning zonder internetverbinding2,6 procentBesparen met elektroBoetes voor nietaangeven zonnepanelenDuidelijk btw-tarief voor groendaken
ACTUEEL - ARCHITECTUUR
Wonen in een Chambon

Midden in het historisch centrum van Brussel, tussen de Koninklijke Muntschouwburg en het Martelarenplein, ligt een perceel van een hectare waarop initieel kantoren stonden. De architecten van A2RC Architects en Jaspers-Eyers renoveerden het complex, dat nu een onderkomen biedt aan appartementen, studentenkamers en kantoren rond een uitgestrekte groene ruimte. Kijk mee binnen in dit stukje erfgoed, ontworpen door Belgisch architect Alfred Chambon.

Stijn Cockx (LOW Architecten)

Stijn Cockx (rechts) leidt samen met zijn studiegenoot Tom Hindryckx het architectenbureau LOW architecten op de Rooseveltplaats in Antwerpen.

Woning Van den BrandenBuitengewoon Belgisch Bouwen 4
AGENDA
LEZINGENEagles of ArchitectureTENTOONSTELLINGENTENTOONSTELLINGENNendoInterior objects with a storyThe Paper RevolutionMutations/Créations
ACTUEEL - DESIGN
PavilionVirus“Comfort wint aan belang”

Toen Koen Van Extergem (°1989) voor zijn studie productontwikkeling stage liep bij een meubelfabrikant, kreeg hij de smaak helemaal te pakken. Met een extra jaar meubelontwerp op zak is hij sinds 2013 aan de slag bij het Belgische Manutti, dat exclusief tuinmeubilair ontwerpt en produceert.

shopping

Wie aandacht heeft voor schoonheid in zijn interieur, wil ook mooi buitenmeubilair. Daardoor vervagen de grenzen hoe langer hoe meer. Drie sofa’s voor buiten, die ook perfect in een interieur zouden functioneren.

Small homes, Grand living
BOUWEN RENOVEREN - RUWBOUW
HOUT ZO HARD ALS BETON

CLT – Cross Laminated Timber – is een van de meest recente houtbouwmethodes. Het CLT-systeem duikt het vaakst op bij de bouw van individuele woningen, maar er zijn nog mogelijkheden. CLT hoeft qua structurele eigenschappen immers niet onder te doen voor staal en beton en zo kan hout zich dus ook een weg banen naar de collectieve woningbouw en niet-residentiële toepassingen.

GELIJMD OF GENAGELD?VOORDELEN EN BEPERKINGEN VAN CLT TEN OPZICHTE VAN HOUTSKELETBOUWEen glasheldere kijk op BEGLAZING

Beschermen tegen koude, lawaai en oververhitting, ongewenste bezoekers buiten houden, de privacy vrijwaren, een blik geven op buiten, de zonnewarmte binnenhalen, makkelijk te onderhouden zijn…: de ramen in onze woning moeten aan heel wat – soms tegenstrijdige – eisen voldoen. Een overzicht.

VERSCHILLENDE SOORTEN BEGLAZING IN ÉÉN GEBOUWHET GEWICHT VAN BEGLAZING
BOUWEN RENOVEREN - REPORTAGE
Gezinswoning met LOFTALLURES

Wat ooit een donkere, vervallen loods was, groeide via een doorgedreven renovatie uit tot een fraaie eengezinswoning met een overvloedige lichtinval. De nadelen van de originele constructie werden integraal omgebogen in waardevolle voordelen. Met dank aan enkele welgemikte architecturale ingrepen.

PROJECTinfoOVER TREFWOORDEN EN BEPERKINGEN

Het bouwterrein lag moeilijk, maar voor architect Stéphane Dortu was het vanzelfsprekend: het huis moest in de glooiing van het terrein worden ingebouwd, zodat het onzichtbaar zou zijn vanaf de straat. Een van de gevels is dus volledig blind, maar de andere werd helemaal opengegooid en laat het licht tot diep in de woning binnen, met een quasi onbelemmerd zicht op tuin en omgeving.

PROJECTinfo
BOUWEN RENOVEREN - ENERGIE
Warm water produceren

Heb je vandaag een alleenstaande elektrische boiler voor de productie van je sanitair warm water? Dan heb je waarschijnlijk een stevige elektriciteitsfactuur op het eind van de maand. Is je boiler aan vervanging toe of ben je die elektriciteitsfactuur meer dan moe, dan is het misschien tijd om over te stappen op een hedendaags toestel op hernieuwbare energie. Je hebt hierbij de keuze uit een zonneboiler of een warmtepompboiler.

PREMIESVENTILATIE Ecodesign en energielabel

Sinds 1 januari 2016 is de regelgeving inzake ecodesign en energie-labeling ook van toepassing op ventilatiesystemen. Wat zijn de doelstellingen juist? Hoe lees je de energielabels? En welke gevolgen heeft dat voor de ventilatiesystemen waarmee onze woningen voortaan uitgerust moeten worden?

VENTILATIE IN EEN NOTENDOPHET ENERGIELABE ONDER DE LOEPSECTOR NOG NIET OVERTUIGD
AFWERKEN INRICHTEN - INTERIEUR
OP ZOEK NAAR DE PERFECTE MATCH

Voor vloeren en wanden bestaan er heel wat soorten natuursteen, cementtegels en keramische tegels. Maar welke elementen geven de doorslag in je uiteindelijke keuze? Kies je voor het authentieke karakter van natuursteen of artisanale tegels? Of primeert het onderhoudsgemak van de keramische varianten? En wat moet dat allemaal kosten?

BETON ook interessant aan de binnenkant?

Beton is eerlijk en pretentieloos. Het imiteert geen andere materialen, maar is door nieuwe samenstellingen en technieken almaar ruimer inzetbaar. Ook in het interieur.

CREATIEF MET BETON…BETON, DE LOOK-A-LIKES…EEN OVERVLOED AAN MATERIALEN

Douchebakken, badkuipen, waskommen… de materialen waaruit deze sanitaire toestellen vervaardigd zijn, beperken zich niet tot acryl en keramiek. Er zijn tegenwoordig een pak meer mogelijkheden en de fabrikanten pakken uit met steeds innoverender producten voor een stralender uitzicht en een makkelijker onderhoud.

EEN HISTORISCH MATERIAALMAROKKAANSE STIJLGLAZEN WASKOMMEN
AFWERKEN INRICHTEN - REPORTAGE
Duet van HOUT en BETON

Toen Matthias en Lien hun rijwoning kochten, was er geen sprake van gezellig buiten zitten want hun perceel was volledig volgebouwd. Architect Nicolas Blondeel van Enplus Architecten slaagde erin niet één, maar twee terrassen in zijn ontwerp te integreren. En op vraag van de bewoners legde hij een glansrol weg voor beton.

PROJECTinfoEen beetje van VROEGER en NU

In een dorpje in de omgeving van Doornik kreeg een eeuwenoude hoeve een tweede leven. Oud en nieuw zijn er nauw met elkaar verweven. De ingrijpende renovatie van architect David Autem brengt vervlogen charme en moderne architectuur op één lijn, vanuit originele invalshoeken die van respect getuigen. Het werd een bijzonder inspirerende evenwichtsoefening.

PROJECTinfo
AFWERKEN INRICHTEN - TREK JE PLAN
Twee nieuwe kinderkamersproject 1project 2
AFWERKEN INRICHTEN - OUTDOOR
Groene oplossingen voor TERRAS en OPRIT

Iedereen wil graag een terras om te genieten van de zonnestralen of een oprit om je auto te parkeren. Allemaal goed en wel, maar regenwater kan geen kant meer op, met de gekende gevolgen van dien. Er bestaan echter alternatieven die beide verzuchtingen verzoenen. Dus, maak je tuinverharding “hard” voor het bedoelde gebruik, maar “zacht” voor regenwater. Het resultaat is bijzonder, uniek, traditioneel als je wil, maar in elk geval ecologisch.

BENOR-KEURINGDICHTE, MAAR WATERDOORLATENDE VOEGENWATERDOORLATEND OP TEGELDRAGERS
GIDS - BIO-ECOLOGISCH BOUWEN
VERANDERINGSGERICHT BOUWEN: slim en betaalbaar

De vrije ruimte wordt almaar schaarser en duurder, en renoveren is zowel voor het milieu als de portemonnee niet altijd ideaal. Dit maakt dat we steeds creatiever te werk moeten gaan bij het realiseren van woningen. Door vooruitziend en out of the box te denken kan je heel wat geld besparen. Is België klaar voor aanpasbaar en milieuverantwoord bouwen?

WAT IS LABLAND?
GIDS - ARCHITECTENADVIES
Zelf verbouwen. Wat mag je verwachten van je architect?

Het feit dat je (alle) werken zelf uitvoert en geen of minder aannemers inschakelt, betekent niet dat je architect ook minder werk heeft. Integendeel zelfs.

GIDS - RECHT
WAT ALS… je werken wil uitvoeren aan een huis dat je verhuurt ?

Je verhuurt een woning of appartement, maar er zijn dringende herstellingen nodig of je wil er graag renovatiewerken in (laten) uitvoeren. Kan je dat zomaar doen? En hoe zit het met de rechten van de huurder?

GIDS - FINANCIËN
Na de werken de BTW-AANGIFTE

Wanneer je een nieuwe woning bouwt of een bestaand huis of appartement grondig renoveert, moet je als eigenaar een btw-aangifte van de gedane werken indienen. Wat houdt dat precies in?

AANGIFTE NIET INDIENEN: WAT DAN ?WAT BIJ KLEINE VERBOUWINGEN?
PUBLIREPORTAGE
Onmiddellijke opeisbaarheid krediet ligt aan banden

Wie een woonlening heeft lopen en het wat lastig heeft om zijn afbetalingsverplichtingen na te komen, moet niet meteen vrezen voor de gedwongen verkoop van zijn pand. De wetgever stelt duidelijke voorwaarden.

DE BESTE RENTEVOET voor je hypothecaire lening