Zoek in het uitgebreide archief van 1 maart 2007 tot nu

Inhoud

ik ga Bouwen van 29/06/2017
 
VOORWOORD - NR. 402
Het dictaat van de olie
ACTUEEL - NIEUW
Duo van kranenDesignradiatoren tegen een vriendenprijsjeBeter dan een schakelaarMakkelijk in te bouwen doucheGeniet van de zon… in de schaduwWarme voeten
ACTUEEL - PRIKBORD
Energielening hervormd

Een goede twee jaar na de invoering van de Vlaamse energielening - die toelaat om aan een lage rentevoet te lenen voor energiebesparende investeringen - keurde de Vlaamse regering de hervorming ervan goed. Die houdt in dat de energieleningen in eerste instantie worden uitgebreid om tegen 2019 te worden teruggeschroefd.

Het warmteplan

Na het zonneplan en het windplan, komt de Vlaamse regering, op initiatief van minister van Energie Bart Tommelein, met haar warmteplan naar buiten. Bedoeling is om de warmte-energie in Vlaanderen te stimuleren.

Bouwverlof 2017
ACTUEEL - ARCHITECTUUR
Dockside Gardens

Aan de Doornzelestraat in Gent verrijst vanaf september 2017 een nieuwbouwproject van de hand van Bontinck Architecture & Engineering. Het project Dockside Gardens omvat 63 woonunits.

Michel Wiseur

Een nieuwe bestemming geven aan leegstaande kerken: het is tegenwoordig een hele uitdaging. Michel Wiseur, een architect uit Doornik, bleef niet ongevoelig voor het trieste lot dat de Sainte-Marguerite kerk beschoren leek. Hij richtte er exclusieve flats in. Hij is ook van plan er een hotel te bouwen. Is hij een iconoclast?

Villa CuylenVector City
AGENDA
Architectuurwandeling TervurenBrussel is een plaizierPrelude. Een wevende generatieSave | Change the City – Unbuilt Brussels #01Corporate ArcadiaXY. 10 jaar GlazenhuisPanoramaMood/IndigoCraft becomes modern. The Bauhaus in the makingArchitectuur en interieur. Het verlangen naar stijl
ACTUEEL - DESIGN
GhyczyEmecoObjecten als zachte huisdieren

Met het ontwerp van haar lampje Binic voor het Italiaanse Foscarini verwierf de Franse ontwerpster Ionna Vautrin in een klap wereldfaam. Al weerhoudt dat haar er vooral niet van haar eigenzinnige weg te blijven bewandelen.

MET EEN PENNENTREKSCHITTERENDE PRIVACYKleur verkooptVLOEIENDE VORMEN

Het Japanse collectief Nendo, onder leiding van Oki Sato, is een van de meest gevraagde designstudio’s ter wereld. Telkens opnieuw slaagt Nendo erin om ontwerpen via subtiele ingrepen een speelse twist te geven. Tijdens de jongste meubelbeurs in Milaan lanceerde de studio, wiens werk momenteel te zien is in Le Grand-Hornu, onder meer deze drie nieuwe creaties.

BOUWEN RENOVEREN - RUWBOUW
STRAKHEID IN VORM EN AFWERKING

Bij het woord “prefabriceren” denk je misschien wel sneller aan beton dan aan andere materialen. Misschien niet zozeer voor volledige woningen, wel voor trappen, gevelelementen, kroonlijsten… Zelfs keukenelementen, baden en douches. Toch zijn er ook bouwbedrijven die zich gespecialiseerd hebben in het volledig prefabriceren van wand- en zelfs dakelementen voor woningen in beton.

Barsten in je ruwbouw? ZO PAK JE ZE AAN!

Zit er een barst in je ruwbouw? Dan hoef je zeker niet meteen te wanhopen. Maar een correcte inschatting van het probleem is wel een must.

STRUCTURELE BARST IS MEESTAL GEEN VERBORGEN GEBREKZIJN BEPAALDE BOUWTECHNIEKEN GEVOELIGER VOOR BARSTEN?LAAT JE GEVEL WEER STRALEN

Weer en wind en de tand des tijds zijn de voornaamste vijanden van onze gevels. Beetje bij beetje tasten ze de buitenkant van de woning aan, soms zelfs ten koste van de beschermende functie ervan. Wil je dus dat je gevel zijn oorspronkelijke waarde (en uitzicht) behoudt, dan is een regelmatig onderhoud een must. Liet je het iets te ver komen? Dan bieden een grondige renovatie of de vervanging van de gevelbekleding soelaas.

NABEHANDELINGWELKE BESCHERMING?WELKE VERGUNNINGEN?
BOUWEN RENOVEREN - REPORTAGE
Langgevelhoeve IN ERE HERSTELD

Oud en nieuw met elkaar verzoenen: het kan. Deze langgevelhoeve in de Antwerpse Kempen is daar een mooi bewijs van. Een brok architecturale geschiedenis waar een modale eigenaar zou voor terugschrikken om ze aan de huidige eisen aan te passen. Niet in dit geval. Het huis straalt de glorie uit van weleer maar vervult met verve de functie die je van een moderne woning mag verwachten.

PROJECTinfoNETJES VERSTOPT

Voldoende volume tussen gemene muren in, maximaal natuurlijk licht en voeling met de natuur in hartje stad – dat zijn de troeven van dit project, een realisatie van architectentandem Ofer Levy en Daniele Wagner. Achter de smalle, bijna blinde gevel wacht een verrassing van formaat.

PROJECTinfo
BOUWEN RENOVEREN - BIO-ECOLOGISCH BOUWEN
KURK: natuurlijk bouwmateriaal met vele gedaantes

Wie het woord “kurk” uitspreekt, verwijst meestal naar de stop op een fles wijn of champagne. Kurk komt echter ook prima tot zijn recht in heel wat bouwgerelateerde toepassingen, en dat zowel in nieuwe als gerecycleerde vorm. Het is het schoolvoorbeeld van een duurzaam, “nagroeibaar” materiaal en bezit enkele waardevolle eigenschappen die de keuze voor kurk als bekleding of isolatie zeker de moeite waard maken. Bovendien zorgt de veelheid aan mogelijke afwerkingen ervoor dat “creatief met kurk” niet langer een schampere boutade is…

BOUWEN RENOVEREN - ENERGIE
EEN NACHTELIJKE BRIES door de woning

Na enkele warme dagen blijft de warmte onvermijdelijk in de woning hangen. Het gevolg: een onaangenaam leefklimaat. Nachtkoeling is een energiezuinige manier om de warme lucht uit huis te verdrijven. Er zijn tegenwoordig verschillende manieren om de woning ‘s nachts gratis af te koelen. Een overzicht.

DE OMKEERBARE WARMTEPOMP ALS ALTERNATIEF VOOR NACHTKOELING?HET KOELPLAFONDCOLLECTIEF VERWARMEN

60 procent van het totale energieverbruik gaat naar de verwarming van gebouwen, waarvan meer dan de helft woningen zijn. Wil de overheid het energieverbruik in ons land met 20 procent terugdringen (in het kader van de 20-20-20-doelstellingen), dan is de warmtevraag van woningen beperken een must.

BOUWEN RENOVEREN - VEILIGHEID
OP REIS? Geef inbrekers geen kans

Elke dag zijn er in ons land ruim 180 woninginbraken. Het verloop van zo’n inbraak? Maximaal drie minuten om binnen te dringen en nog eens drie tot vijf minuten om de buit te verzamelen. Ook interessant: in zowat 80 procent van de gevallen gaat het om gelegenheidsdieven. Een paar maatregelen volstaan om zulke daders op betere gedachten te brengen.

TIJD WINNEN? LET OP DE WEERSTANDSKLASSEMINDER DAN ÉÉN MINUUT. ZO KOMEN INBREKERS BINNEN…VOOR WELKE PRIJS?
AFWERKEN INRICHTEN - INTERIEUR
DE ULTIEME AFWERKING

Uiteraard zijn het de meubels die de stijl van een keuken bepalen, maar het werkblad en de spatwand zorgen voor de finishing touch. Naast praktische overwegingen is het esthetische aspect doorslaggevend voor de materiaalkeuze.

SUPERCOMPACTALUMINIUM SPATWAND
AFWERKEN INRICHTEN - REPORTAGE
EEN GLAZEN KUBUS ALS UITBREIDING

De tuin van deze negentiende-eeuwse stadswoning vormde de aanleiding voor dit renovatieproject. Verschillende pistes passeerden de revue, maar uiteindelijk viel de keuze op een transparant element in het midden van de tuin. Het oorspronkelijke keukentje groeide aanzienlijk in omvang en biedt nu een prachtig uitzicht op het groen.

DE PLANNENEEN TUIN IN HUIS

De eigenaars van deze rijwoning in Anderlecht droomden ervan hun tuin als een natuurlijk verlengstuk van hun binnenruimte te kunnen beleven. Die droom werd realiteit, dankzij architect Nicolas Périer van bureau VLA-Architecture.

INFO & BUDGETOPTISCHE ILLUSIES

Deze strakke zwart-witte woning is het resultaat van een creatieve samenwerking tussen opdrachtgevers en architect. De combinatie van hout, beton, glas en pleister - zowel binnen als buiten - zorgt voor bijzondere accenten en een grote ruimtelijkheid.

PROJECTinfo
AFWERKEN INRICHTEN - TREK JE PLAN
Een buitenkeukenontwerp 1ontwerp 2ontwerp 3JIJ OOK…
AFWERKEN INRICHTEN - OUTDOOR
Compacte zwembaden en zwemgeulen EINDELOOS ZWEMPLEZIER

Je hoeft geen grote tuin te hebben om te kunnen genieten van een frisse duik of om af en toe wat baantjes te trekken. Met een zwemgeul of -kanaal, een minizwembad of citypool met tegenstroominstallatie kan je je al helemaal uitleven.

ZWEMMEN IN EEN XXL-JACUZZIIN DE GROND OF EROP
AFWERKEN INRICHTEN OUTDOOR
VLOEIBARE OVERKAPPING
GIDS - ARCHITECTENADVIES
Een woning kopen om te verbouwen?

Voor je een woning koopt die je wil verbouwen, loont het zeker de moeite om het pand eerst te bezoeken met een architect. Hij of zij kan je een heleboel nuttige adviezen geven en zo ontgoochelingen en nutteloze uitgaven achteraf voorkomen.

GIDS - RECHT
Cohousing Maak goede afspraken

Overweeg je om samen met een aantal anderen een onroerend goed aan te kopen om te gaan cohousen? Of wil je in een bestaand cohousingproject stappen? Dan verlies je best de juridische omkadering niet uit het oog. Wat moet je daarover weten?

GIDS - FINANCIËN
ZIJN GROEPSAANKOPEN voor je woning interessant?

Groepsaankopen zijn populair in ons land. Almaar meer Belgen investeren samen met anderen in onder meer zonnepanelen, isolatie en groene energie. Dat moet leiden tot een besparing op hun factuur.

PUBLIREPORTAGE
Banken vaak goedkoper dan overheid voor energielening

De Vlaamse regering hervormt de energielening. Wie vanaf 2019 nog een financiering wil aanvragen voor het isoleren van zijn woning, zal hiervoor geen beroep meer kunnen doen op de overheid, maar moet zich sowieso tot een bank richten. Alleen voor sociale doelgroepen en verenigingen zal nog een uitzondering worden gemaakt. Een ramp hoeft dat niet te zijn. Vandaag is het al goedkoper om te lenen bij sommige banken dan bij de overheid.

DE BESTE RENTEVOET voor je hypothecaire lening