Zoek in het uitgebreide archief van 1 maart 2007 tot nu

Inhoud

ik ga Bouwen van 15/02/2018
 
VOORWOORD NR. 408
In de bouwheer zijn schoenen
ACTUEEL PRIKBORD
ZonnedelenMinder jongeren op de woningenmarkt50%
ACTUEEL ARCHITECTUUR
Afgebrande kerk krijgt tweede leven

Na een verwoestende brand in maart 2013, bleef er van de Sint-Niklaaskerk in Westkapelle weinig meer over dan een ruïne. Om het dorp haar kerk terug te geven, zorgde Architectenbureau Bressers voor een transformatie. De Sint-Niklaaskerk 2.0 krijgt een intieme sacrale ruimte en zal uitgroeien tot een trefpunt voor sociaal-culturele activiteiten.

NICOLAS DEVUYST (Atelier d’Architecture NDA)

Nicolas Devuyst ontwerpt graag gezellige, heldere en modulaire woningen. Zijn realisaties vallen telkens weer op door een zoektocht naar daglicht, zicht naar buiten en de natuurlijke overgang van binnen naar buiten. Een ritmisch spel van daken zorgt ervoor dat het licht de hele dag door in de woning dringt, en vloeren en verlaagde plafonds lopen door in terrassen om de ruimte visueel te vergroten en ze naar de wensen van de bewoners in te vullen.

Villa Georges BainesSelected Works 1992-2017 - Niels DonckersINFO
AGENDA
Film: Haus Tugendhat – Dieter ReifarthLezing: Farshid Moussavi FMACursus: Herbestemming van erfgoedNatura Naturans: een portret van COUSSÉE & GORIS Architecten door Marie-Françoise PlissartBatibouwInside OutIdeaal WonenCollectiblePeter Ghyczy, 50 years of functionalismLight + BuildingTefafConcrete poetry
ACTUEEL DESIGN
G Circle Alain GillesHermèsRond de wereld

Maar liefst tachtig nieuwe meubels lanceerde het Limburgse bedrijf Recor Home tijdens de Brusselse Meubelbeurs. Die zijn ondergebracht in vijf stijlen, werden ontworpen door Belgische designers en worden ook grotendeels in ons land geproduceerd. Wij pikten er drie uit.

“We volgen de trends niet”

Al twintig jaar staat ze aan het hoofd van een van de meest tot de verbeelding sprekende designmerken ter wereld. Als je haar ontmoet, begrijp je meteen het totaalplaatje waarbinnen de kleurrijke, vaak extravagante meubels van Moroso passen. Elke dag opnieuw kleurt Patrizia Moroso enthousiast buiten de lijntjes.

Insta Interieur
BOUWEN RENOVEREN RUWBOUW
Een plaatje van een gevel

Plaatmaterialen zijn een dankbare en veelzijdige oplossing om een gevel af te werken. Het rijke aanbod biedt onbegrensde creatieve vrijheid, of je nu een accent wil leggen in je gevel of een volledig verminkte gevel een tweede leven wil schenken. Een doordachte keuze en verstandige plaatsing is de sleutel naar een geslaagd eindresultaat. Deze gids zet je alvast op weg.

VEZELCEMENTSTROKENKUNSTSTOF (PVC)METALEN SANDWICHPANELENMINERALE WOLPANELENALUMINIUM CASSETTESVENTILERENHIGH PRESSURE LAMINATE (HPL)KERAMISCHE GEVELPANELENSTONEGLASSKOPERZINKBLAUWE HARDSTEENHOUTHOUTCOMPOSIETRenoveren of slopen en HERBOUWEN?

Sinds 2007 geldt in een aantal steden in België een verlaagd btwtarief van 6 procent voor vernieuwbouw, oftewel een nieuwe woning bouwen na afbraak van een bestaand oud gebouw. Deze maatregel werd in het leven geroepen om kandidaat-bouwers naar de verstedelijkte gebieden te lokken om zogenaamde “stadskankers”, ontstaan door leegstand en verkrotting, aan te pakken. Meer bewoners in de steden betekent ook minder nood aan verkavelingen op het platteland. Een item dat in de aanloop naar de betonstop brandend actueel is.

DE 32 STEDELIJKE GEBIEDENEEN ENKELE BOUWAANVRAAG
BOUWEN RENOVEREN REPORTAGE
EIND GOED, SMAL GOED

In Kortrijk staat een huisje. En ja, dat mag je gerust letterlijk nemen, want de voorgevel is hoop en al drie meter breed. Velen zouden zich daardoor laten afschrikken. Dat was echter buiten Zoë Van de Velde gerekend. Deze jonge architecte kwam, zag en overwon. En dat zonder het budget uit het oog te verliezen.

PROJECTinfoLAAT HET LICHT BINNEN!

Een kleine donkere rijwoning met veel tussenwanden, maar wel een met troeven: gelegen in een fijne wijk in het hogere gedeelte van Luik met een panoramisch uitzicht op de stad. Architecte Corinne Simon benutte het potentieel van het pand door het naar buiten open te trekken en het licht tot in elke hoek te laten doordringen.

PROJECTinfo
BOUWEN RENOVEREN BIO-ECOLOGISCH BOUWEN
Het begin van een nieuwe toekomst?

"Beter een goede buur dan een verre vriend", luidt het gezegde. Waarom zouden we onze woningen dan niet samen met de buren of op wijkniveau renoveren? Collectieve renovaties steken steeds vaker de kop op, ook in ons land. Sterke argumenten zoals een betere kwaliteit en een lagere kostprijs trekken veel eigenaars over de streep. Wij spraken met twee ervaringsdeskundigen uit Antwerpen en Gent, die een collectieve aanpak noodzakelijk achten om ons verouderd woningbestand energiezuinig te maken.

WAT DOET VIBE?
BOUWEN RENOVEREN ENERGIE
Onderhoud van TECHNISCHE INSTALLATIES

Het onderhoud van de technische installaties in je woning is wettelijk verplicht, maar daarnaast is hun regelmatig onderhoud ook nodig om optimaal te blijven presteren en je veiligheid te garanderen. De onderhoudsfrequentie verschilt weliswaar van toestel tot toestel. En soms is ook de tussenkomst van een erkende technicus nodig. Een overzicht.

Ventilatie D met of zonder enthalpie? Enthalwat?

Mechanische ventilatiesystemen met een warmtewisselaar lijken zeer aantrekkelijk op papier. Toch loopt het niet storm voor deze systemen. Tot de vaakst geciteerde bezwaren behoort het feit dat ze de lucht in de woning te veel uitdrogen. Hoe komt dat? En hoe los je het op?

OPGELET!HET WARMTEWIEL, EEN SPECIAAL GEVAL
KOPEN VERKOPEN VASTGOEDPROJECTEN OOST-VLAANDEREN
Projecten in ontwikkeling GOEDE DEKKING VAN DE PROVINCIE

Zowat overal in de provincie Oost-Vlaanderen groeien nieuwe residentiële projecten uit de grond, met aandacht voor de woonkwaliteit. Wij selecteerden er een aantal die een mooi beeld scheppen van de belangrijkste nieuwe trends. Alle vermelde prijzen zijn exclusief btw.

’T FINEER IN SINT-NIKLAAS Kleinschalig tussen de grootsteden

In centrumstad Sint-Niklaas bouwt Re-Vive het kleine maar fijne project ’t Fineer. Een nieuwe kindvriendelijke wijk op een boogscheut van de stadskern.

KOPEN VERKOPEN RECHT
WANNEER KAN JE BEGINNEN VERBOUWEN?

Je koopt een huis of appartement, maar wil er voor het verlijden van de notariële akte al gaan wonen. Of je zou er graag al starten met de renovatiewerken. Kan dat wel? Welke afspraken kan je met de verkoper maken?

KOPEN VERKOPEN FINANCIËN
Digitaal lenen: een nieuwe trend?

Almaar meer Belgen gebruiken hun computer of smartphone voor de afhandeling van hun dagelijkse bankzaken. Maar ook het afsluiten van een woonkrediet kan soms al helemaal online.

DE BESTE RENTEVOET voor je hypothecaire lening
AFWERKEN INRICHTEN INTERIEUR
Zeg niet zomaar een TRAP

De trap is de noodzakelijke verbinding tussen verdiepingen. Nu eens staat hij in de hal, dan weer in de woonkamer. Maar de plaats is lang niet de enige keuze die je moet maken.

WAT ZIJN DE IDEALE MATEN?HOEVEEL PLAATS HEB JE NODIG?WAT KOST EEN TRAP?Elektriciteit zonder sleuven

Wie een bestaande woning koopt, heeft anderhalf jaar de tijd om de elektrische installatie in orde te brengen en te laten goedkeuren. Maar wat als extra slijp- of breekwerken om de bekabeling aan te passen niet mogelijk of gewenst zijn? Enkele alternatieven op een rijtje.

ONTWERP OP PAPIERENERGIE-EFFICIËNTIE
AFWERKEN INRICHTEN REPORTAGE
STATIG STRAK

Hoog, hoger, hoogst. Architect Hansi Ombregt reikte met zijn gezinswoning enthousiast naar de Antwerpse hemel. Maar liefst vijf verdiepingen telt deze constructie. Een intrigerende mix van strakke vlakken en een trap die speelse sprongen maakt.

PROJECTinfoCOCON VAN LICHT

Om hun nestje op de zolderverdieping van een woning in Brussel te verbouwen, deden de eigenaars een beroep op architect Le-Nhu Dao van architectuurbureau DAO.

PROJECTinfo
AFWERKEN INRICHTEN TREK JE PLAN
Multifunctioneel op zolderontwerp 1ontwerp 2ontwerp 3
AFWERKEN INRICHTEN OUTDOOR
Een groengevel, hoe doe je dat?

Groendaken sieren meer en meer het platte dak van een woning. Groengevels zijn echter een pak minder ingeburgerd in het straatbeeld. Ze bieden nochtans grote voordelen voor mens en milieu. Als groene aankleding voor terras en balkon, stadstuin en gevel zijn het absolute aanraders.

PLANTENWIJZEREEN GOEDE BASIS
BATIBOUW ALGEMEEN
Beleef Batibouw 2018

Your home your life, het is de nieuwe slogan van ‘s lands grootste bouw- en renovatiebeurs. Daarmee geeft Batibouw aan dat de beurs oplossingen biedt voor iedereen die van zijn woning een plek wil maken waar het aangenaam leven is. Vanaf 24 februari kan je opnieuw negen dagen lang in de Heizelpaleizen terecht voor alles wat de sector te bieden heeft.

PRAKTISCH
BATIBOUW NIEUWIGHEDEN
BEWOODLIME ALTERNATIVE SUPPLIERLPW POOLSMARLUXQUBE BY VAN PRAETRENSONSTONE & STYLE BY EBEMAUMBRISARGENT ALUCAMBERCUBE33D’HONDT INTERIEURHÜLSTA BY FORME & STYLESTEELITALUKDAKOHAROLPROFELRENSONREYNAERS ALUMINIUMSKYLUXSOPROFENBETONALDERBIGUMETERNITNELISSENRECTICEL INSULATIONSTOWIENERBERGERDDGFLOORIFYLAMETT-PARQUETVINYLQUICK-STEPSANTANAUSFLOORS-CORETECALKEAXOR BY HANSGROHEDETREMMERIEHÜPPE BY FACQVAN MARCKEDOVY KEUKENSSTABILAMETHOMAS & PIRONBTICINO BY LEGRANDDOMINTELLLEGRANDNIKOPRIMAVERDEBAUKNECHT BY WHIRLPOOLBLANCOBULTHAUPCOSENTINODE KEUKENARCHITECTENDIRK COUSAERTFRANKENOVYQUOOKERSIEMATICV-ZUGWAVEWHIRLPOOLBULEXDAIKINDUCOEASYKITGENERALPRIMAGAZRADSONTHERMIA BY GEOTHERMAMarshallsMiniflatKewloxFakroWilmsXellaPar-ky CabbaniCSDKWC by FrankeRedwellVascoèggo
GIDS PRIJZEN
NOG MEER GEDETAILLEERDE PRIJZEN?DE RICHTPRIJZEN van de woningbouw

Bouwen of renoveren kost veel geld. Je moet de prijsoffertes die je van de diverse bouwondernemingen krijgt dan ook grondig analyseren. Daarbij kunnen deze richtprijzen je zeker helpen. Opgelet, de uitvoering van de werken is wél inbegrepen, de btw niet.

VOLGENDE MAAND
NIEUWE RUBRIEK