Zoek in het uitgebreide archief van 1 maart 2007 tot nu

Inhoud

ik ga Bouwen van 31/05/2018
 
VOORWOORD NR. 411
Het grote woondebat
ACTUEEL
NIEUW
Elegantie en topkwaliteit in de badkamerStenen, overal waar je kijktEen spoelbak met karakterEen spoelbak op maatCombineer comfort en besparingenPerfecte cirkel
ARCHITECTUUR
Het Naamse Huis van Cultuur in het nieuw

Het gebouw in het centrum van de stad Namen, op de noordelijke oever van de Samber en tegenover de wijk Le Grognon, dateert alweer uit het begin van de jaren 1960. Het ontwerp van Victor Bourgeois was aan vernieuwing en uitbreiding toe om aan de huidige vraag te kunnen voldoen. Twee jaar geleden nam architectenbureau Samyn & Partners de leiding over dit iconische project, dat begin 2019 voltooid zou moeten zijn.

Eagles of Architecture – “We tekenen illustere voorbeelden uit de geschiedenis ter inspiratie”

Eagles of Architecture. Achter dit jonge Antwerpse architectenbureau gaat veel meer schuil dan een klinkende naam. In deSingel in de koekenstad loopt dezer dagen een tentoonstelling volledig gewijd aan de visie op architectuur van deze “adelaars”. We vonden het dan ook hoog tijd om oprichter Bart Hollanders aan het woord te laten over het werk en de filosofie van zijn bureau.

Een greep uit het portfolioBlaton. Een dynastie van bouwersStrak gebogenInfo
PRIKBORD
Slimme toestellen nog onvoldoende beveiligd tegen inbraak-20 procentTijdelijke woonboxen oplossing voor betaalbaar wonen én leegstand?
DESIGN
MoróroCarl Hansen/Bodil KjaerShopping

Steeds meer merken ontwerpen producten waarmee je het buiten even gezellig kan maken als binnen. Dankzij die huiselijke aankleding vormen je tuin en terras deze zomer het ideale decor om tot rust te komen.

“Mijn vormgeving vertrekt vanuit de materie”

Al meer dan dertig jaar creëert Philippe Allaeys sculpturale objecten die flirten met de grenzen tussen architectuur, design en kunst. Daarbij werkt hij het liefst met natuurlijke materialen, die met hun tactiliteit en geur al onze zintuigen aanspreken.

New wave clay
AGENDA
ActiviteitenTentoonstellingenBouwen aan samenwonen – participatie in woonprojectenTentoonstellingenDesign GenerationsBreathing ColourThe future starts hereDesign Miami/Basel
BOUWEN RENOVEREN
RUWBOUW
Meer ruimte zonder extra vierkante meters

In het noorden van de Verenigde Staten en in Canada, maar ook in Scandinavië is door de herhaaldelijk barre winters een traditie ontstaan om met een ondergrondse verdieping – basement genaamd – te bouwen. Los van enige historische context vinden hedendaagse architecten en bouwheren andere voordelen of argumenten om oude kelders te renoveren tot woonen slaapvertrekken of om nieuwbouwwoningen volledig of gedeeltelijk ondergronds te bouwen.

Onderdak, dampscherm, regenscherm… Wat hoort waar?

De folies die je nodig hebt om het dak en sommige muren water-, wind- en luchtdicht te maken, zien er op het eerste zicht allemaal hetzelfde uit. Toch zijn de verschillen groot. En een foute keuze of plaatsing kan zware gevolgen hebben voor je comfort en energiefactuur.

Isolerend onderdakLuchtdicht of winddicht?Luchtscherm, dampscherm, damprem…?
REPORTAGE
Diep ingegraven

Architect Julien Déom slaagde erin dit bijzonder originele project te integreren in een dorpje dat als een van de mooiste van Wallonië staat omschreven. Het gaat helemaal op in een vroeger sparrenbos op een helling. De realisatie overstijgt de architecturale dimensie en komt daarbij volledig tot haar recht.

Speciale voorschriftenProjectinfoEen toonbeeld van integratie

Dit compacte huis in twee delen sluit nauw aan bij de omliggende natuur. De leefruimte is ondergebracht in het houten volume, waar reusachtige ramen de bewoners in elk seizoen de indruk geven dat ze buiten leven.

Projectinfo
BIO-ECOLOGISCH BOUWEN
Gesloten waterkringlopen – Kan je zelf volledig instaan voor je watervoorziening?

Een gesloten waterkringloop is voor heel wat pioniers op het vlak van ecologie een cruciale stap in het streven naar een zelfvoorzienende levensstijl. Op de schaal van woningen impliceert het concept dat er geen vers water aangevoerd wordt en dat er na gebruik ook geen water geloosd wordt. Maar is dat in de praktijk ook haalbaar en wenselijk? “Het lijkt me niet ideaal dat elk huishouden op termijn zijn eigen zuiveringsinstallatie zou bezitten, maar er is wel nog heel wat potentieel om de in- en uitstroom van water sterk te reduceren”, nuanceert experte Rilke Raes (OVadis), die in dit artikel uitlegt hoe we ons waterverbruik kunnen optimaliseren.

IBA’sWAT DOET VIBE?
ENERGIE
Hoe energiezuinig zijn ventilatiesystemen?

Ventilatiesystemen zijn ontworpen om continu te functioneren. En dus houden de fabrikanten hun energieverbruik zo laag mogelijk. Dat doen ze onder meer door warmte te recupereren en/of CO2- of vochtsensoren, energiezuinige motoren, zelfregelende ventilatieroosters, ventilatiemonden met variabel debiet, systemen voor voorverwarming van de lucht… te integreren. Maar hoe energiezuinig zijn deze ingrepen in werkelijkheid?

De andere systemenSysteem E+Welke ventilatiekokers kiezen?
KOPEN VERKOPEN
VASTGOEDPRIJZEN VLAAMS-BRABANT EN BRUSSEL
Nieuwe appartementen – Dure vierkante meters in Leuven

De Leuvense nieuwbouwappartementen zijn de duurste van de provincie. Het prijsverschil met de Leuvense rand is aanzienlijk.

Up & downBestaand vastgoed – Brussel dicteert de prijs

De nieuwste prijsgegevens van de Notarissen bevestigen nog maar eens dat woningvastgoed in Vlaams-Brabant stevig geprijsd is.

INTERVIEW
De vastgoedtip van Erik Van Hoof“We onderschatten het belang van Brussel”

Waarom zou een appartement in de stad niet geschikt kunnen zijn voor jonge gezinnen, vraagt Erik Van Hoof zich af. In hartje Leuven bouwt deze projectontwikkelaar een van de grootste stadsvernieuwingsprojecten van Vlaanderen.

RECHT
Verplichte verzekering voor aannemers Wat betekent dit voor jou?

Als je een beroep doet op een aannemer voor het uitvoeren van werken aan je woning, is die vanaf 1 juli verplicht een verzekering voor zijn tienjarige aansprakelijkheid af te sluiten. Waarom is dat nuttig en wat betekent dat precies?

De beste rentevoet voor je hypothecaire lening
FINANCIËN
Kan je besparen door casco te kopen?

Een afgewerkte woning kost handenvol geld. Door te kiezen voor een “naakte” cascobouw, koop je eigenlijk enkel het skelet. Je kan dan flink besparen door de woning nadien zelf af te werken volgens je eigen budget.

AFWERKEN INRICHTEN
INTERIEUR
Lichte tussenwanden – Eenvoudig je ruimtes opdelen

Door gewijzigde gezinssamenstellingen en een andere manier van leven dringt een herindeling van onze woning zich steeds vaker op. Lichte tussenwanden bieden in dat opzicht een eenvoudige en voordelige oplossing, zowel in demonteerbare, wegneembare of mobiele versie. We zetten de mogelijkheden even op een rij.

Mobiel vs. wegneembaarEn zware muren?Het bad in de hoofdrol

De badkuip, fel bekritiseerd of uitermate geliefd, is een optie die heel wat bouw- en renovatiekandidaten tot nadenken stemt. Niet milieuvriendelijk, niet economisch, neemt te veel plaats in… Al die tegenargumenten ten spijt opteren de meeste particulieren uiteindelijk toch voor een bad.

Een bad op maat van mindervalidenInstallatie voor beginnersKoopgids
REPORTAGE
Ruimte en licht troef

Met haar strakke, modernistische gevel, uitstekende ligging en rationele, ruimtelijke indeling kon deze bel-etagewoning het architectenkoppel Barbara Leenaards en Alexander Janssens meteen verleiden. Binnen leek de tijd er echter stil te hebben gestaan. Met enkele eenvoudige ingrepen en een beperkt budget gaven ze de woning een stevige opknapbeurt.

ProjectinfoBinnen-buitengevoel onder een dekzeil

Dit herenhuis in hartje Mechelen had achteraan een houten verandaconstructie uit de jaren 1980. Ze kampte met bouwfysische problemen en de grote raamprofielen maakten dat het er in de zomer veel te warm was. Met een paviljoen uit staal, schuifpanelen en dekzeilen als zonwering zorgde dmvA Architecten voor een op-en-top binnen-buitengevoel.

Projectinfo
TREK JE PLAN
Nieuwe plannen voor bestaande ruimtes – Eenheid en rust in de leefruimteOntwerp 1Ontwerp 2Ontwerp 3
OUTDOOR
Geniet langer van je terras

Terrasoverkappingen winnen aan populariteit en maken ondertussen zo goed als onlosmakelijk deel uit van de woning, of is het nu van de tuin? Ze situeren zich precies op de grens tussen de twee. Ze vormen een naadloze overgang van binnen naar buiten en laten je zowel in volle zomer als op minder zonnige dagen van je terras genieten. Ook het EPB van je woning kan erbij winnen.

Bouwvergunning nodig?Een beter EPBBeschermd tegen wind en inkijk
GIDS
PRIJZEN
Nog meer gedetailleerde prijzen?De richtprijzen van de woningbouw

Bouwen of renoveren kost veel geld. Je moet de prijsoffertes die je van de diverse bouwondernemingen krijgt dan ook grondig analyseren. Daarbij kunnen deze richtprijzen je zeker helpen. Opgelet, de uitvoering van de werken is wél inbegrepen, de btw niet.