Zoek in het uitgebreide archief van 1 maart 2007 tot nu

Inhoud

ik ga Bouwen van 27/04/2017
 
VOORWOORD
NR. 400
Een immer luisterend oor
ACTUEEL - NIEUW
Beveilig je huis tegen waterTerug op de marktVouwzonweringOnzichtbare garagepoortenDuurzame isolerende beglazingVilten plafond
ACTUEEL - PRIKBORD
Profiel kredietnemersHoe scoort jouw dak voor zonne-energie?162 procentConflicten in flatgebouwenGemengde balansEn de winnaar is…
ACTUEEL - ARCHITECTUUR
Styfhals & Partners realiseert passiefgebouw in Brusselse Marollen

In hartje Brussel, midden in de volkswijk de Marollen, heeft het bureau Styfhals & Partners een passief gebouwencomplex opgetrokken. Het project Kapucijnen omvat 35 hedendaagse appartementen voor oudere personen en een commerciële ruimte. Aannemer van dienst was Democo.

Robbert Errico (UAU collectiv)

Robbert Errico werkt voor het jonge Hasseltse UAU collectiv. UAU collectiv ontstond in 2014 toen Massimo Pignanelli (MASS architects), Joris Diliën (D_AR) en Frederik Vaes (SAQ architects) de handen in elkaar sloegen.

AGENDA
ACTIVITEITENLEZINGENTENTOONSTELLINGENShopping Towns EuropeHet Paleis voor Schone Kunsten van Victor HortaBEURZENPower of materialsSelect Art FairTefaf New YorkEttore Sottsass: The GlassRietvelds meesterwerk: leve De Stijl
ACTUEEL - DESIGN
Rotan in een fris kleedje

Voor dit feestnummer focussen we op Belgische ontwerpers en bedrijven, designed and made in Belgium, die uitblonken tijdens het Salone del mobile in Milaan. - Als het op nieuwe producten lanceren aankomt, behoort de Brusselse Alain Gilles tot de Belgische top. Zo presenteerde hij in Milaan nieuwe collecties bij het Italiaanse Bonaldo, het Franse La Chance en het Belgische Vincent Sheppard.

Muzikaal tapijtHedendaagse beeldhouwwerkjesHet gordijn van de 21e eeuw

Squid is een gloednieuw Belgisch bedrijf dat in Milaan voor het eerst haar innovatieve, zelfklevende gordijn aan een internationaal publiek presenteerde. Want hoewel Squid pas in mei 2016 op de markt kwam, heeft directeur Johan Bonner de ambitie om snel wereldwijd door te breken.

“Alles heeft bij mij een functie”

De Brusselse ontwerper Benoît Deneufbourg breide samen met het Brusselse bedrijf Cruso een vervolg aan zijn Paddle-collectie. “Ik wilde een extra grote rugleuning voor de stoelen en een groot zitvlak voor de krukken, en vond daarvoor inspiratie in de organische, maar tegelijk rechte vorm van een peddel.”

Entryways of Milan“De geschiedenis bevestigt dat Kewlox een goed product is”

Sinds eind jaren 1950 maakt het Belgische Kewlox modulaire opbergmeubels. In al die tijd is er niets veranderd aan het concept en ook de productie bleef in België. Dankzij de samenwerking met Brusselaar Julien Renault is het merk nu helemaal klaar voor de 21e eeuw.

shoppingKnallende kamerschermen

Met Fireworks presenteerde Muller Van Severen een gloednieuwe collectie kamerschermen. Daarvoor werkte het duo samen met Emaillerie Belge, de laatste emailproducent in ons land. “Zoals altijd onderzochten we hoe de stukken de ruimte, maar ook elkaar, beïnvloeden”, vertelt Fien Muller.

klein maar fijnInteractieve lampen met een vleugje magie

Om de twee jaar strijkt Euroluce neer in de Milanese beurshallen. Wat presteerden de Belgen op het vlak van verlichting? - Op de vorige editie van Euroluce in 2015 maakte Kinetura met haar ademende verlichting haar debuut in Milaan. Die deelname bezorgde Xaveer Claerhout en Barbara Van Biervliet, een architectenduo en de drijvende krachten achter Kinetura, wereldwijd aandacht. Ook van het Centre Pompidou, want dat Parijse instituut nam recent drie Kinetura-producten op in haar vaste collectie.

Speelse hommageArchetype in hedendaags jasjeshopping
BOUWEN RENOVEREN - RUWBOUW
De kracht van traditionele STAALBOUW

Skeletbouw staat voor snel en flexibel bouwen. In die categorie is het houtskelet ondertussen al goed gekend, maar ook een staalstructuur is een meer dan interessante optie. Net als in de industriebouw wordt er gewerkt met stalen kolommen en liggers die bouwefficiëntie combineren met een grote constructieve vrijheid. En dat tegen een redelijke prijs.

BIJZONDERE METHODELichte GEVELBEKLEDING: een waaier aan mogelijkheden

Baksteen domineert nog altijd het straatbeeld, maar dankzij het toenemende aantal renovaties zitten ook alternatieve, dunnere gevelbekledingen in de lift. Logisch, want daarmee scoor je twee keer: je kan je bestaande gevel inpakken in een dikke laag isolatie én je woning krijgt een totaal nieuwe look. Om nog maar te zwijgen van de vele mogelijkheden!

BESTAANDE GEVEL BEHOUDEN OF NIET?TRADITIONELE DAKPANNEN OF LEIEN TEGEN JE GEVEL?
BOUWEN RENOVEREN - REPORTAGE
Een strak plan

De strakke staalbouwwoning die Silvia Mertens en Pieter Peerlings van architectenkantoor sculp[IT] ontwierpen, is opvallend en mooi in al zijn eenvoud. De witte, compacte doos heeft bovendien geen fortuin gekost, onder meer dankzij de repetitie in het ontwerp.

PROJECTinfoPROJECTinfo
BOUWEN RENOVEREN - BIO-ECOLOGISCH BOUWEN
ZWAMMEN: het bouwmateriaal van de toekomst?

Voor het welzijn van onze planeet is het cruciaal dat we voortaan meer en meer opteren voor hernieuwbare of composteerbare bouwmaterialen met een zo laag mogelijke milieuimpact. Een ontwikkeling die in dat opzicht erg interessant kan zijn, is het gebruik van zwammen als onuitputtelijke grondstof voor ecologische bouwstenen of isolatie. Zwammen, zeg je? Schimmelvorming dus? Ja, maar dan op een gecontroleerde manier, zodat de veronderstelde nadelen na het droogproces integraal verdampen tot een ongekend potentieel.

BOUWEN RENOVEREN REPORTAGE
Spel van VOLUMES en MATERIALEN

Aan de rand van een weids landschap in Waals-Brabant staat een huis met een opvallende grafische uitstraling. De architect wisselde hout af met bepleistering en speelde tegelijk met eigentijdse lijnen en de combinatie van verschillende volumes. Een houten skelet vormde het uitgangspunt voor deze milieuvriendelijke woning.

BOUWEN RENOVEREN - ENERGIE
LUCHTDICHTHEID: een uitdaging van formaat!

Luchtdichtheid is een relatief nieuw begrip. De wetenschappelijke onderbouwing, de vele professionele opleidingen en de talrijke publicaties ten spijt, hebben tal van aannemers dit concept echter nog niet volledig onder de knie en wordt het door particulieren nog vaak verkeerd begrepen. Nochtans is luchtdichtheid essentieel voor de verbetering van de energieprestaties van je woning.

BLOWERDOORTESTLUCHTDICHTHEID EN VENTILATIE
AFWERKEN INRICHTEN - INTERIEUR
ALUMINIUM in het interieur

Net als staal is aluminium toe aan een comeback in het interieur. Het grote voordeel van aluminium is dat het licht is, zeer fijne afwerkingen toelaat en 100 procent recycleerbaar is. Een overzicht van de meest gebruikte toepassingen.

Onmisbaar in de keuken SPOELBAKKEN EN KRANEN

De spoelbak in de keuken gebruiken we ontelbare keren per dag. We kunnen dus maar beter goed nadenken als we er eentje kiezen én een bijpassende kraan willen vinden. Bovendien duiken er steeds vaker interessante innovaties op die ons gebruikscomfort verhogen.

KoopgidsVerlaagde PLAFONDS

Vaak is een verlaagd plafond zowat het laatste waar je aan denkt. En toch. Mits een mooie afwerking en aangepaste verlichting geeft zo’n plafond je ruimte een esthetische meerwaarde. Bovendien verbeter je zo het isolatieniveau en kan je er allerlei leidingen in kwijt. Genoeg redenen dus om er even bij stil te staan.

DE JUISTE VERLICHTINGVERWARMING VIA HET VERLAAGD PLAFOND: INTERESSANT?
AFWERKEN INRICHTEN - REPORTAGE
SPELEN MET CONTRASTEN

Een Brusselse woning uit de jaren dertig renoveren volgens de principes van de moderne architectuur… Hajrije Bergsoj ging de uitdaging aan en slaagde met glans. De jonge architecte liet zich inspireren door de ziel van het huis en maakte een renovatie- en uitbreidingsplan met veel contrasten.

INFO & BUDGETPANORAMISCHE FACELIFT

In de gemeente Schaarbeek onderging een penthouse van 120 m2 op de elfde en meteen ook hoogste verdieping van een appartementsgebouw uit 1958 een grondige en doordachte facelift, ondertekend Hunington & Mills.

PROJECTinfo
AFWERKEN INRICHTEN - OUTDOOR
Natuurlijke WATERZUIVERING

Water in wijn veranderen is (voorlopig toch nog) onmogelijk, huishoudelijk afvalwater terug gezond en helder maken is dat niet. Planten en natuur doen het voor jou, helemaal gratis.

IDEALE PLANTENSTERKE WANDENONDERHOUDKOKOS KAN OOK
GIDS - ARCHITECTENADVIES
Wanneer schakel je een ARCHITECT in?

Voor welke verbouwingswerken schakel je beter een architect in, ook al is dat wettelijk niet vereist? Het antwoord is genuanceerd.

GIDS - EVENEMENT
PRAKTISCHLaat je inspireren

Zit je met renovatieplannen, maar ontbreekt het voorlopig nog aan ideeën, antwoorden, een duidelijk masterplan of budget? Omcirkel zondag 28 mei dan alvast maar in het rood in je agenda, voor de Vlaamse Renovatiedag.

In het bos daar staat een huisjeDoorkijk zonder inkijkAandacht voor natuurlijke materialen
GIDS - RECHT
Wat als je AANNEMER failliet gaat?

De aannemer die bij jou de bouw- of verbouwingswerken uitvoert, gaat failliet. Wat dan? Schakel je onmiddellijk een andere aannemer in om de werken te voltooien? Kan je het voorschot terugvragen? En hoe zit het met je garantie?

GIDS - FINANCIËN
SAMENWONEN Bescherm je bij overlijden

Samenwonende partners die samen een woning kopen, nemen vaak een tontine of een beding van aanwas op in de aankoopakte. Zo willen ze elkaar beschermen voor het geval dat een van beiden overlijdt. Maar zo’n beding is niet altijd de beste keuze.

PUBLIREPORTAGE
Plafond op dossierkosten van woonlening biedt maar gedeeltelijk soelaas

Sinds 1 april 2017 staat er een plafond op de dossierkosten die banken mogen aanrekenen voor het opmaken van een kredietdossier. Toch worden hiermee niet alle kosten in bedwang gehouden. Zo hebben kandidaat-kredietnemers die een lening willen voor de aankoop van een woning nog steeds geen vat op de schattingskosten.

DE BESTE RENTEVOET voor je hypothecaire lening