Zoek in het uitgebreide archief van 1 maart 2007 tot nu

Inhoud

ik ga Bouwen van 22/03/2018
 
VOORWOORD NR. 409
Comfort, zei u?
ACTUEEL NIEUW
Meer comfort met een hybride haardBuitenafwerking van ramenMinder slijpwerk, meer mogelijkhedenInox werkbladenTrap in kurkEchter dan echt
ACTUEEL PRIKBORD
Vlamingen stellen aankoop woning uitCijfer van de maand 130.000Woont u in een gezond huis?
ACTUEEL ARCHITECTUUR
Gezelligheid in het hart van de Marollen

Met het renovatieproject voor het cultureel centrum Bruegel, dat in 2011 werd gelanceerd door de Stad Brussel en door Roose Partners Architects werd uitgevoerd, wilden de initiatiefnemers een nieuw uitstalraam verlenen aan de sociaalculturele activiteiten in deze bruisende buurt. Opzet geslaagd.

Studio MOTO “We zoeken naar een spanning tussen het alledaagse en het avontuurlijke”

Studio MOTO is een jong architectenbureau, vorig jaar pas opgericht maar nu al met naam en faam. Dit is het bureau achter het spiegelende ontwerp voor de Brusselse frietkoten. “Zoeken naar een spanning tussen het alledaagse en het avontuurlijke.” Zo verwoorden Mo Vandenberghe en Thomas Hick hun ontwerpfilosofie. De heren zijn veel meer dan alleen frietkoten.

EEN GREEP UIT HET PORTFOLIOHi-tech villaINFOTiny Houses. Minder huis, meer leven
AGENDA
ACTIVITEITEN | LEZINGENLezing: Across – Bernard DuboisRondleiding: Dumontwijk in De PanneTENTOONSTELLINGENTENTOONSTELLINGENBEURZENSalone del MobilePoème BrutHomeDo it like DroogRichard Hutten. Zit!
ACTUEEL DESIGN
BoffiSeraxVerlichtingTraditioneel glas in een hedendaags kleedje

Met hun kleurrijke glazen creaties blaast de Praagse designstudio Dechem het wereldberoemde glas uit Bohemen nieuw leven in. Op Light + Building presenteert het duo, Michaela Tomišková en Jakub Jand’ourek, zowel onder hun eigen label als bij het Tsjechische Bomma nieuwe creaties.

Living in style. The new art deco
BOUWEN RENOVEREN - RUWBOUW
Materialen voor hellende daken

Hellende daken duiken nog altijd het vaakst op in het huidige straatbeeld. Qua bedekking zijn vooral de traditionele dakpannen en leien populair, maar er is meer op de markt. Materialen in grote formaten, zoals metalen dakplaten in zink en koper, zitten in de lift en bieden ook interessante voordelen. Een overzicht.

VOOR BIJNA ALLE DAKENSchuiven, draaien en kiepen

Als het over ramen en deuren gaat, denken we dikwijls aan het glas en de materialen voor de profielen. Maar hoe zit dat eigenlijk met de manier waarop ze opengaan?

ENERGIEZUINIG BOUWEN = NADENKEN OVER OPENINGENOPEN DAK
BOUWEN RENOVEREN - REPORTAGE
Een boomhut in de stad

Deze woning werd met zorg neergeplant in een tuin in het historische hart van Doornik. Ze biedt plaats aan twee studio’s, en omarmt de omgeving terwijl ze er opvallend uitspringt.

BEKLEDING MET SHINGLESPROJECTinfoMinimaal budget, maximaal effect

Een jonge architecte toverde een verouderde bel-etagewoning in het centrum van Kessel-Lo om tot een eigentijdse eengezinswoning. Ondanks de ingrijpende metamorfose bleef de renovatiekost beperkt. De sleutels tot succes: inventieve ingrepen, maximaal hergebruik en een flinke dosis creativiteit.

PROJECTinfo
BOUWEN RENOVEREN - BIO-ECOLOGISCH BOUWEN
Voordelig isoleren met een natuurlijk materiaal

Kalkhennep is een veelbelovend isolatiemateriaal. Niet alleen vanwege haar unieke eigenschappen, maar ook door enkele voordelige nieuwe toepassingen, bijvoorbeed in prefabmethodes, die heel wat tijdwinst opleveren. Nochtans is dit natuurlijk materiaal nog relatief onbekend en onbemind. Met dit artikel brengen we daar definitief verandering in.

WAT DOET VIBE?
BOUWEN RENOVEREN - ENERGIE
UITBREIDEN Hoe je nieuwe ruimtes verwarmen?

Wanneer je beslist je woning uit te breiden, word je willens nillens geconfronteerd met het probleem van verwarming. Hoe krijg je het er warm? Bouw je verder op je bestaande systeem of zijn andere technieken interessanter? En heb je warm water nodig? Vragen waar je best zo snel mogelijk een antwoord op vindt, want sommige technieken zoals vloerverwarming, de systemen op basis van warmtepompen en houtkachels moeten immers van bij het ontwerp worden ingepast.

HEEL HET VERWARMINGSSYSTEEM HERDENKENDE NETELIGE WARMWATERKWESTIEHernieuwbare verwarmingstechnieken: wat brengt de toekomst?

Vroeger werd de keuze voor een verwarmingssysteem vooral bepaald door de brandstof: gas, stookolie of steenkool. Het was het een of het ander. Vandaag zijn de technologieën veel diverser geworden. Het maakt de keuze een stuk complexer, maar anderzijds bestaat er nu wel een optimale verwarmingsoplossing voor elke situatie en elk moment. Een overzicht van de nieuwe technologieën waar je voortaan best rekening mee houdt, of net niet.

DE ENERGIEPRIJZENBELANG VAN HET WARMTEAFGIFTESYSTEEMFOTOVOLTAÏSCHE PANELEN OF BRANDSTOFCEL?
KOPEN VERKOPEN - VASTGOEDPRIJZEN WEST-VLAANDEREN
NIEUWE APPARTEMENTEN - Prijsopstoot in Brugge

Een krap aanbod lijkt de prijzen van nieuwe appartementen in Brugge de hoogte in te duwen.

Bestaand vastgoed - GROTE REGIONALE VERSCHILLEN

De woningprijzen in West-Vlaanderen variëren sterk van regio tot regio. Vooral in het zuiden van de provincie is het nog goedkoop wonen.

KOPEN VERKOPEN VASTGOEDPRIJZEN WEST-VLAANDEREN
UP & DOWN
KOPEN VERKOPEN - INTERVIEW
"De West-Vlaamse steden hebben een aangename schaal"

Jonge mensen staan volgens architecte Rita Agneessens meer open voor nieuwe woontypologieën. “Maar om de Vlaming echt te doen afstappen van het ideaalbeeld van huisje-tuintje, moet je woonvormen aanbieden die dezelfde kwaliteiten hebben zonder de nadelen."

DE VASTGOEDTIP VAN RITA AGNEESSENS
KOPEN VERKOPEN - RECHT
Als je huurder je huis renoveert…

Als je een huis verhuurt, gebeurt het wel eens dat de huurder tijdens de huurovereenkomst bepaalde verbouwings- en/of verfraaiingswerken uitvoert. Maar kan dat zomaar?

DE BESTE RENTEVOET voor je hypothecaire lening
KOPEN VERKOPEN - FINANCIËN
Lenen met de hulp van je ouders

Uit een recente studie van adviesbureau Immotheker Finotheker blijkt dat twintigers het almaar moeilijker hebben om een woonkrediet vast te krijgen voor een eigen huis. Daarom dragen ouders vaak hun steentje bij.

AFWERKEN INRICHTEN - INTERIEUR
Hoe akoestiek bijdraagt tot een goede gezondheid

Door een toenemende voorkeur voor minimalistische woningen kampen steeds meer mensen met akoestische problemen. Want in die strakke woningen zijn te weinig elementen die de storende geluiden van het dagelijkse leven in huis kunnen absorberen. Met deze tips kom je weer echt tot rust thuis.

WELKE FREQUENTIES?SLIM OPBERGEN

Met de steeds kleiner wordende woonoppervlaktes is een dosis vindingrijkheid nodig om de beschikbare ruimte optimaal te benutten. Met inbouwmeubels op maat gaat er geen vierkante centimeter verloren. Een reuzegrote boekenkast tegen een wand van de woonkamer, een kinderkamer die functioneel is ingericht, een dressing met Hollywoodallures: er bestaan pasklare oplossingen en configuraties voor elke ruimte, voor elke wens.

AFWERKEN INRICHTEN - REPORTAGE
TABULA RASA

Van nul herbeginnen – dat was het uitgangspunt voor deze verbouwing. Verder werden de plannen ingegeven door duurzame keuzes en een zorgvuldige isolatie van het bestaande omhulsel. Voor ingenieurarchitect Muriel Brandt, opdrachtgever en uitvoerder tegelijk, kreeg het verminderen van de milieu-impact immers prioriteit.

PROJECTinfoRobuust en imposant

Deze vrijstaande woning in een doodlopende straat lijkt op het eerste gezicht een eenvoudig vormgegeven moderne kubuswoning, zoals je er wel vaker ziet. Wie van dichterbij een kijkje gaat nemen, merkt dat er veel meer aan de hand is. Grote open en gesloten vlakken wisselen elkaar af, met de halfopen claustragevel boven de inkompartij als blikvanger.

PROJECTinfo
AFWERKEN INRICHTEN - TREK JE PLAN
Carte blanche in de leefruimteontwerp 2ontwerp 3
AFWERKEN INRICHTEN TREK JE PLAN
ontwerp 1
AFWERKEN INRICHTEN - OUTDOOR
Natuurlijke zonwering voor je terras

Iedereen geniet van een plekje in de zon. Zeker in zo’n wisselend klimaat als het onze, willen we des te meer profiteren van de aangename zonnestralen. Maar als de zon hoog aan de hemel staat en de temperaturen de hoogte in schieten, ben je wel tevreden met een schaduwplekje in de tuin of op het terras. Als je dan nog eens onder het groen kan zitten, is dat extra meegenomen. Een boom filtert namelijk het zonlicht en gaat tegelijk voor een verkoelend effect.

BOMEN, BETER DAN AIRCO
GIDS - PRIJZEN
NOG MEER GEDETAILLEERDE PRIJZEN?DE RICHTPRIJZEN van de woningbouw

Bouwen of renoveren kost veel geld. Je moet de prijsoffertes die je van de diverse bouwondernemingen krijgt dan ook grondig analyseren. Daarbij kunnen deze richtprijzen je zeker helpen. Opgelet, de uitvoering van de werken is wél inbegrepen, de btw niet.