Zoek in het uitgebreide archief van 1 maart 2007 tot nu

Inhoud

ik ga Bouwen van 28/09/2017
 
VOORWOORD - NR. 404
De kansen van de Brexit
ACTUEEL - PRIKBORD
Fiscale vrijstelling voor wonen boven winkelsBrusselse groene lening ook voor hernieuwbare energie40 procentEen woning huren? Eerst 500 euro waarborg betalen
ACTUEEL - NIEUWS
Prikkel je zintuigenTerrazzo in platenDiversifiëringOptische illusieTerras zonder schroeven15 jaar garantie op de natuur
ACTUEEL - ARCHITECTUUR
Ecowijk Gantoise beperkt ecologische voetafdruk

Een woonwijk met een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk dankzij een minimale CO2-uitstoot en lokaal opgewerkte hernieuwbare energie. Dat is wat Bontinck Architecture & Engineering gaat realiseren in de ecowijk Gantoise in Gentbrugge, in samenwerking met Areal Architecten en denc!-studio.

Hervé Vanden Haute Architect

Hervé Vanden Haute woont in Waals-Brabant, maar is als architect actief in de drie gewesten. Zijn projecten worden gekenmerkt door hun hedendaagse, gestileerde en minimalistische stijl. Indeling, oriëntatie en omgeving vormen steeds de uitgangspunten. Daarnaast houdt hij ook rekening met begrippen als ruimte, licht, uitzicht, welzijn… zonder de functionaliteit van het gebouw, het energieverbruik en het budget uit het oog te verliezen. Het resultaat is telkens een coherent en harmonieus geheel, in lijn met de verwachtingen van de bouwheren en zelfs daarboven.

Villa GCThe LEGO Architect
AGENDA
Victor Horta: 70 jaar later nog steeds miskend?Lezing Duurzame stadsontwikkeling, Leo Van BroeckJonge architecten aan het woord #3Lezing Cristian KerezBIS 2017Mies van der Rohe Award 2017Tefaf NY FallWeek van het OntwerpenBlauw (ceci n’est pas une couleur)Tribute to ComponibiliArt Deco - Paris
ACTUEEL - DESIGN
BurgbadPaola Navone“Materiaal weggooien is niet meer van deze tijd”

Met het World Design Event stampt de Dutch Design Week een compleet nieuw evenement uit de grond rond hoe de toekomst van de stad er moet uitzien. Samen met bureau SLA bouwt het Nederlandse ontwerpbureau Overtreders W, dat bestaat uit Hester van Dijk en Reinder Bakker, het centrale paviljoen.

shopping

Met zijn grappige, flamboyante stijl is de Spaanse Jaime Hayon zonder enige twijfel een van de designsterren van het moment. Een selectie uit de resem gloednieuwe projecten die hij momenteel lanceert.

Urban Potters: Makers in the city
BOUWEN RENOVEREN - RUWBOUW
STAALFRAMEBOUW waardevol alternatief

Als het op bouwen aankomt, houdt de modale Belg van vaste waarden. De traditie wil dat een huis wordt opgetrokken in baksteen. Toch wint een aantal alternatieve bouwmethodes aan belangstelling. De jongste telg in de rij is staalframebouw. Voorlopig met een marginaal marktaandeel, al zou daar wel eens snel verandering in kunnen komen.

MARKTAANDEEL STAALFRAMEBOUW (2013)Ramen in hout, pvc, aluminium… Wat maakt nog het verschil?

De ramen vormen een essentieel onderdeel van elk gebouw. Ze brengen uiteraard licht binnen en bieden zicht op de omgeving, maar ze dragen net zo goed bij aan de esthetiek van de gevels en bepalen mee de architecturale uitstraling van een gebouw. Bij de keuze van de ramen spelen echter ook tal van technische eisen mee, net als die andere terechte zorg van de eigenaar: het onderhoudsgemak. Al deze overwegingen beïnvloeden de keuze voor een raamkader uit hout, pvc, aluminium of zelfs composiet.

EN STAAL?ALTERNATIEVEN
BOUWEN RENOVEREN - REPORTAGE
EEN LOFT OPGEVAT ALS DUPLEX

In de Brusselse gemeente Schaarbeek lag een oud pakhuis te midden van een woonblok te smachten naar een nieuwe invulling. Dat is ondertussen gebeurd, en goed ook. Het bureau Arts & Architecture nam het gebouw onder handen en bracht er een kantoorruimte en drie heldere wooneenheden in onder, waaronder één duplex.

PROJECTinfoHART van STEEN

Deze interbellumwoning in de Aarschotse stations-buurt was liefde op het (bijna) eerste gezicht. Terwijl de voorgevel veeleer klassiek en discreet is, getuigt al wat zich daarachter bevindt van een moderne architecturale visie. Eigenaar en architect Jo Vanden Eynde: “Ik heb volledig mijn ding kunnen doen.”

PROJECTinfo
BOUWEN RENOVEREN - BIO-ECOLOGISCH BOUWEN
Een gesprek met mobiliteitsexpert KRIS PEETERS

Er is de laatste jaren heel wat te doen rond mobiliteit. Files, verkeersveiligheid, parkeerproblematiek, verkeersoverlast, overvolle treinen, het steeds langere woon-werktraject…: het zijn euvels waar heel wat Belgen mee geconfronteerd worden. We staan er echter zelden bij stil dat dit allemaal gebonden is aan de keuze van onze woonplaats. Samen met mobiliteitsexpert Kris Peeters en mobiliteitsplatform Mobiel 21 gaan we op zoek naar de verbanden en ontdekken we waar we allemaal op moeten letten, zodat wonen en mobiliteit elkaar aanvullen in plaats van bemoeilijken.

HANDIGE TIPSSTOP-PRINCIPEINSPIRERENDE VOORBEELDENINTERESSANTE LINKS
BOUWEN RENOVEREN - ENERGIE
Fossiel en hernieuwbaar combineren

Heb je een woning met traditionele technieken op fossiele energie of sta je op het punt een te kopen? Een update naar hernieuwbare energiebronnen dringt zich in elk geval op. Maar hoe ga je te werk om de ecologische voetafdruk van je huis te minimaliseren? Welke investeringen zijn zinvol? En wat is hun impact op jouw maandelijkse energiefactuur?

CONDENSATIETECHNIEKTERUGDRAAIENDE TELLERDE JUISTE HAARD VOOR JOUW WONING

De meeste eengezinswoningen zijn uitgerust met een centrale verwarmingsinstallatie, die doorgaans op gas of stookolie werkt. In veel van die woningen prijkt echter ook nog een haard als bijverwarming. Zo hopen sommige bewoners te besparen op hun verwarmingskosten, anderen houden gewoon van de dansende vlammen. In ieder geval is er aan keuze geen gebrek.

VERWARMEN ZONDER ELEKTRICITEITTERMINOLOGIEKoopgids
AFWERKEN INRICHTEN - INTERIEUR
NATUURLIJK LICHT in je woning

Een somber of opgesloten gevoel in huis? Een verbouwing is het ideale moment om je oude woning meer daglicht te geven. En dat kan op verschillende manieren.

GLAZEN DEURENACRYLAAT vs. POLYCARBONAATTRAPVORMIGE LICHTINVALBUITEN DE GEBAANDE PADEN

Hout, steen, glas, metaal en beton zijn materialen die we meestal standaard in huis aantreffen. Maar daarnaast bestaan er nog heel wat andere materialen, soms innovatief, die je misschien niet meteen in architecturale toepassingen of meubilair zou verwachten.

INDIRECTE VERLICHTING terug van weggeweest

Met de opkomst van leds is ook indirecte verlichting aan een hernieuwde opmars bezig. Indirecte verlichting maakt het mogelijk om extra sfeer te creëren in huis en van de woning een echte belevingsruimte te maken.

NIEUWBOUW OF RENOVATIE?VERLICHTING VIA PLAFONDVERLICHTING VIA MEUBELBUDGET
AFWERKEN INRICHTEN - REPORTAGE
DE DETAILS ZIJN GEEN DETAILS…

… ze maken het ontwerp. Dat weet ook Armand Eeckels van NU architectuuratelier. Hij experimenteerde volop in deze splitlevelwoning en maakte zelf een gelaserde stalen gevel en een gietvloer met vlindermotief. Ook het dakterras is niet alledaags dankzij een transparant scherm met dezelfde helling als een zadeldak.

PROJECTinfoUITBREIDING VAN WONING ÉN TUIN

Op een steenworp van het centrum van Ciney werd een fermettewoning compleet vernieuwd en uitgebreid met een volume in glas en beton – een ruimte waar het goed toeven is, ideaal om vrienden en familie te ontvangen. Jean-Marc Douhard van bureau Quattro Concept Architectes tekende het ontwerp.

PROJECTinfo
AFWERKEN INRICHTEN - TREK JE PLAN
Herlocatie van de badkamerontwerp 1ontwerp 2ontwerp 3
AFWERKEN INRICHTEN - OUTDOOR
WATER OP JE TERRAS

Je terras of balkon te klein voor een waterelement? Niets van! Meer dan de ruimte voor een bloembak heb je niet nodig. Kan je toch geen vloeroppervlakte missen? Een waterelement kan ook verticaal; een echte watermuur. Mogelijkheden te over!

GESTAMPTE SCHAALGEZOND WATERTIP
GIDS - RECHT
OPGELET VOOR FRAUDE

Je hoort het wel eens, bouwheren die door hun aannemer werden bedrogen. De schade die ze daarbij lijden kan aanzienlijk zijn. Maar hoe kan je vermijden dat je zelf het slachtoffer wordt van een malafide aannemer? We geven alvast een aantal tips.

GIDS - FINANCIËN
Ouders die BORG STAAN bij je lening: een goed idee?

Banken vragen doorgaans bijkomende waarborgen bij het afsluiten van een woonkrediet. Je zou dus kunnen overwegen om je ouders mee borg te laten stellen. Maar is dat wel verstandig?

GIDS - ARCHITECTENADVIES
Een afwijking aanvragen op de bouwvoorschriften

Een goede raad: hoe beter je je vooraf informeert, hoe kleiner de kans dat je een afwijking moet vragen. Als een afwijking toch noodzakelijk blijkt voor de bouw of renovatie die je in gedachten hebt, hou je best rekening met een aantal spelregels.

GIDS - EVENEMENT
PRAKTISCHBIS 2017 7 - 15 oktober

Tijdens de voorbije zomermaanden plannen gemaakt om je woning eens onder handen te nemen? Om eindelijk werk te maken van die nieuwe badkamer of de vervanging van de ketel? Of plan je een grotere renovatie? Of zit je met bouwplannen? Voor al deze zaken, één adres: bis 2017. Negen dagen lang vind je er alles en iedereen om je op weg te helpen met jouw (ver)bouwproject.

VAN INDUSTRIËLE SITE NAAR DUURZAME WIJKEervolle vermelding:
PUBLIREPORTAGE
Energieleningen werden bijgespijkerd

Wie in zijn woning energiebesparende werken wil laten uitvoeren, kan hiervoor bij de overheid een energielening afsluiten. Inwoners van het Vlaamse en het Brusselse Gewest moeten daarbij rekening houden met enkele wijzigingen in de reglementering.

DE BESTE RENTEVOET voor je hypothecaire lening

De rentevoeten die de banken etaleren, zijn hun officiële rentevoeten, maar een goede onderhandelaar kan altijd wel beter krijgen. Elke maand stellen we hier de Top 5 (de best verkregen rentevoeten) en de Flop 5 (de slechtst onderhandelde rentevoeten) van rentevoeten voor die particulieren hebben verkregen bij hun bank en die informatie hebben doorgegeven aan Spaargids.be. Als je zelf vindt dat je een goede zaak gedaan hebt, laat het dan weten op Spaargids.be en ontvang twee gratis bioscooptickets voor Kinepolis.