Zoek in het uitgebreide archief van 1 maart 2007 tot nu

Inhoud

ik ga Bouwen van 02/03/2017
 
VOORWOORD
NR. 398
Het weer: vlagen van optimisme, voorzichtigheid geboden
ACTUA
Herbronnen onder de doucheSpoelbak en kraan als één geheelHet zachte licht van houtModern, eenvoudig en comfortabelNatuurlijke muurbekledingKurk en beton: een geslaagd huwelijk
NIEUWS
Uitstel voor digitale bouwaanvraagOok EPB-aangifte digitaalIedereen een slimme meterEén energiepact voor BelgiëWeinig transparante hypothecaire leningen36.000 HECTARE
ARCHITECTUUR
HOTELTOREN IN WAVER

Enkele weken geleden leverde de stad Waver een unieke vergunning af voor de bouw en de uitbating van een viersterrenhotel van 120 meter hoog op de site van de vroegere azijnfabriek L’Étoile in Bierges. Het hotel telt maar liefst 30 verdiepingen, 204 kamers en 24 aparthotel studio’s, een ondergrondse parking en bijkomende voorzieningen als een fitnessruimte, conferentiezalen, een restaurant, een bar… Het gebouw, ontworpen door de architecten van ARTE POLIS, wordt het hoogste gebouw in Waals-Brabant.

BENJAMIN DENEF (DMOA)

Samen met Matthias Mattelaer leidt Benjamin Denef DMOA, een jong architectenbureau uit het Leuvense met een frisse kijk op architectuur en een voorliefde voor ambacht.

OpleidingVILLA ZONNEWENDE – ROGER DE WINTERVOLOP BOBInfo
AGENDA
ACTIVITEITENARCHITECTUURFESTIVAL LUIKINFOSESSIE HERINRICHTEN EN RENOVERENLEZINGENTENTOONSTELLINGHET ARCHITECTUURKABINET – MICROKOSMOSINSIDE OUTTELLING TIMETHE BAUHAUS #ITSALLDESIGNBANADTEFAF
DESIGN
MOBALPAMISURA“WE GEVEN MATERIALEN HUN OUDE GLORIE TERUG”

Bij elke sloop van een gebouw gaan er waardevolle elementen verloren. Daarom specialiseerde Rotor Deconstruction zich in de ontmanteling van bouwmaterialen die ze recupereren uit werven als de Brusselse hoofdzetels van BNP Paribas en Axa, maar ook uit anonieme gebouwen. Na een grondige opknapbeurt brengen ze die historische stukken terug op de markt. Design Vlaanderen bekroonde hen er recent voor met een Henry van de Velde Company Award én een Ovam Ecodesign Pro Award. Wij spraken met Lionel Devlieger, een van de oprichters van Rotor Deconstruction.

SHOPPING

Hoewel de markt overspoeld wordt door lampen in allerlei maten en soorten, blijft het vaak moeilijk om net dat ene bijzondere exemplaar te vinden. Misschien kan een van deze nieuwe, minimalistische ontwerpen van jonge Belgische ontwerpers je wel bekoren.

CECI N’EST PAS UNE COPIE.

Design between innovation and imitation

BOUWEN / RENOVEREN - RUWBOUW
Ramen plaatsen doe je zo

Niets lijkt eenvoudiger dan de plaatsing van een raam: een gat in de muur, een raamkader met de juiste afmetingen, enkele bevestigingsbeugels, goede pluggen, wat schroeven en klaar is kees! Dat schijnbare installatiegemak is echter een illusie. Je zou niet de eerste zijn die een expertise moet laten uitvoeren na een onzorgvuldig geplaatst raam.

Wat met dakvensters?Wat met garagepoorten?Prefabricatie: kant-en-klaar bouwen

Snel bouwen zonder verrassingen: dat is de belangrijkste troef van prefabsystemen zoals houtskeletbouw, staalbouw, betonbouw en systeembouw. Snel, omdat alle bouwelementen op voorhand in het atelier geproduceerd en/of gemonteerd worden. Zonder verrassingen, omdat uitvoeringsfouten daardoor nagenoeg uitgesloten zijn. Zie jij zo’n kant-en-klare woning wel zitten?

Ook handig voor uitbreidingenPrefab en flexibiliteit?
BOUWEN / RENOVEREN - REPORTAGE
Groots wonen op een beperkte oppervlakte

Met wat inzicht en verbeelding kan een afgeleefde woning een functionele thuis worden. Dat bewijst interieurarchitecte Dorien Boven met de verbouwing van deze arbeiderswoning aan de stadsrand van Herentals. Ruimtelijkheid, respect voor de bestaande architectuur en oog voor detail typeren het concept.

PROJECTINFOMooier dan het ooit was

Deze woning heeft alles weg van een recent gerenoveerd art-decohuis. Maar schijn bedriegt: het gaat om een doodgewone woning met garages uit de jaren 1930. Architect Alexandre Samuel ging ermee aan de slag om ze een compleet nieuwe look aan te meten. Een aanblik die tachtig jaar geleden niet zou hebben misstaan in deze rustige straat in Watermaal-Bosvoorde.

PROJECTINFO
BOUWEN / RENOVEREN - BIO‑ECOLOGISCH BOUWEN
Cradle-to-cradle: het idee leeft verder

In 2002 herdefinieerden Michael Braungart en William McDonough de duurzame gedachte met het boek Cradle to cradle: remaking the way we make things. Vijftien jaar later is de cradle-to-cradle-filosofie uitgegroeid tot een algemeen erkende maatstaf voor de ecologische kwaliteit van producten, materialen en realisaties. Maar in hoeverre heeft deze theorie de bouwpraktijk effectief veranderd? En in welk opzicht is ze vandaag nog relevant?

Het verschil tussen C2C en recyclage
BOUWEN / RENOVEREN - ENERGIE
Elektrisch verwarmen: zin en onzin

Elektriciteit is met voorsprong de duurste energiebron. Elektrisch verwarmen lijkt dan ook niet echt realistisch. Maar is dat wel altijd zo?

Zelf elektriciteit produceren“Kleine” windmolens draaien niet

Amper vijf jaar geleden stond de particuliere windmolen schijnbaar nog een mooie toekomst te wachten. En toen verdween hij bijna helemaal van de radar. Om welke reden? Een te laag rendement? Een haperende techniek? Een markt die er niet klaar voor was? Wij gingen op zoek naar antwoorden.

AFWERKEN / INRICHTEN - INTERIEUR
De comeback van metaal

In het spoor van natuurlijke materialen als hout en glas doet ook staal opnieuw zijn intrede in onze interieurs. Bovendien is staal een zeer flexibel materiaal, dat voor de meest uiteenlopende toepassingen kan worden ingezet.

Staal is maatwerkStaal is zwaarTegeltje, tegeltje aan de wand…

De hedendaagse badkamer is ruim, licht en rustgevend, maar ook comfortabel en onderhoudsvriendelijk. Wand- en vloerbekledingen spelen daarbij een belangrijke rol. De keuze aan materialen is groot maar elk product heeft zijn specifieke eigenschappen. Wij helpen je met dit artikel het product te kiezen dat het best aan jouw eisen beantwoordt.

AFWERKEN / INRICHTEN - REPORTAGE
Architectuurwandeling

Achter de mooie gevels uit het begin van de 20e eeuw die onze hoofdstad rijk is, gaan vaak kwaliteitsvolle, eigentijdse woonprojecten schuil. Iets wat je nauwelijks vermoedt als je er voorbij wandelt op straat. Architecte Alizée Dassonville is verantwoordelijk voor zo’n juweeltje in een levendige buurt in Vorst. Ze tekende een origineel parcours uit in een typisch driekamerappartement.

PROJECTINFOOpen gevel, geborgen gevoel

Dankzij een verbouwing moesten de aanbouwsels van dit herenhuis in Schaarbeek plaatsmaken voor een opengewerkte gevel uit glas. Die ingreep bracht niet alleen het licht terug in huis, maar herstelde ook het contact met de tuin.

PROJECTINFO
AFWERKEN / INRICHTEN - APPARATUUR
Je huis bedienen met de smartphone?

Automatische rolluiken, intelligente thermostaten en voorgeprogrammeerde scenario’s voor de verlichting. Het zijn geen nieuwigheden. Maar smartphones en tablets maken de technologie wel toegankelijk, overzichtelijk en gebruiksvriendelijk. Is het dan toch tijd om eens na te denken over een “slimme” woning?

Wie maakt woonapps?
AFWERKEN / INRICHTEN - TREK JE PLAN
Een vierkante badkamerPROJECT 1: Sofie De Backer interieurarchitectJij ook…PROJECT 2: Inmove interieurarchitectenPROJECT 3: MC‑Intérieur
AFWERKEN / INRICHTEN - OUTDOOR
Een veilige tuin op kindermaat

Een tuin is vaak een heus speelparadijs voor kinderen. Met deze tips hou je die speelplek divers en vooral veilig. Een speeltoestel kan, maar moet niet.

Geen giftige planten!VeiligheidZelf monteren
GIDS - ARCHITECTENADVIES
De rol van de architect bij sleutel-op-de-deur

Ongeveer vier nieuwe woningen op de tien worden gebouwd door een projectontwikkelaar of een sleutel-op-de-deur-bedrijf. Heel wat bouwers kiezen dus voor een sleutelklare woning. Maar welke rol is in een dergelijke bouwformule weggelegd voor de architect? En wat mag je van hem of haar verwachten?

GIDS - RECHT
Prijsafspraken maken met je aannemer

Als je een beroep doet op een aannemer voor het uitvoeren van bouw- of verbouwingswerken aan je huis, kom je best op voorhand overeen wat dat je zal kosten. Er zijn een aantal prijsafspraken die je met je aannemer kunt maken. Wij zetten ze kort op een rij.

Een combinatie
GIDS - FINANCIËN
Wat met je woonkrediet bij inkomensverlies?

Je hebt een hypothecaire lening afgesloten voor de aankoop, bouw of renovatie van je woning. Je schuldsaldoverzekering garandeert de terugbetaling in geval van overlijden. Maar wat als je plots zonder inkomen komt te zitten?

Informeer naar een betaalpauze
PUBLIREPORTAGE
Aankoop op lijfrente kan uitweg bieden

Wie slechts beperkte middelen heeft, hoeft niet meteen te wanhopen. Er bestaat immers nog altijd een mogelijkheid om een woning te kopen op lijfrente. De lage stand van de rente maakt de lijfrente bovendien ook goedkoper.

DE BESTE RENTEVOET voor je hypothecaire lening