Zoek in het uitgebreide archief van 4 januari 1995 tot nu

Inhoud

Knack van 18/01/2017
 
COMMENTAAR
Luchtwegen
HET GESPREK
MARC DESCHEEMAECKER:
‘Ceo worden voor 290.000 euro per jaar? Nee’

Marc Descheemaecker (N-VA) verbreekt het zwijgen. Deze week maakt hij zijn comeback als bestuurder bij de NMBS. Die rentree is omstreden, maar de ex-spoorbaas toont zich combattief. En hij brengt ook wat ideeën mee. Wat dacht u van een fusie tussen De Lijn en een geregionaliseerde spoorwegmaatschappij?

MARC DESCHEEMAECKER
IN BEELD
Robotchinees
BELGIË
Een studentenkamer voor vluchtelingen

Het OCMW van Oudenaarde heeft een creatieve oplossing bedacht om vluchtelingen onderdak te geven: de doorgangswoning.

Bart De Wever - Voorzitter N-VA Maggie De Block - Minister VolksgezondRonnie Leten - Ceo Atlas Copco ‘De kleine Waalse Trump’

Ex-minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) rekent in haar boekje Galant, je vous dis merde! af met de politiek. ‘Plat populisme’, vindt Martin Buxant van L’Echo.

Belgen willen scheiden zoals Brangelina

Steeds meer Belgen willen hun geschillen door een privérechter laten beslechten. Toch ziet het er niet naar uit dat arbitrageprocedures de gerechtelijke achterstand kunnen oplossen.

‘Een symbolische maatregel tegen migranten’‘We konden Dewinter buiten houden, we gaan nu toch Mertens niet binnen helpen?’ Much Abou about nothingBetaal mee voor extremisme-onderzoek HERVORMING ONDERWIJS FACTCHECKER‘ Uit angst voor de aanslagen hebben duizenden Belgen de hoofdstad verlaten en zich in Mechelen gevestigd’ (Italiaans kwaliteitsweekblad L’Espresso)De leegstand regeert het land

Leegstand. Onze steden voor die woekerende kanker behoeden: in theorie is het een prioriteit voor alle overheden in ons land. In de praktijk blijven de ‘baanwinkels’ en shoppingcentra buiten de steden terrein winnen. ‘De moderne consument is verwend, lui en uitstekend geïnformeerd. Dat is de doodsteek voor de handelskernen.’

‘BRUSSEL IS DE BESTE LOCATIE VOOR EEN WINKEL’

2016 was een moeilijk jaar voor de detailhandel. Dat blijkt uit de jaarlijkse enquête van vastgoedmakelaar CBRE. 118 belangrijke internationale en Belgische ketenwinkels namen eraan deel.

DE WETENSCHAP VAN HET ORGASME
Geloof nooit pornoacteurs

Volgens recente studies zou een coïtus tussen mensen doorgaans niet langer dan een paar minuten duren. Het plezier van seks moet ’m dus, zeker voor de vrouw, in andere aspecten van de seksualiteitsbeleving zitten.

MOBILITEIT
U stond nog nooit zó lang in de file

Het filerecord werd vorig jaar alweer scherper gesteld. Hoe kunnen we voorkomen dat Vlaanderen tot stilstand komt? Knack trotseerde de winterfiles en trok op onderzoek.

‘AUTOMATISME DOORBREKEN’

Met het persoonlijk mobiliteitsbudget wil de regering-Michel een alternatief bieden voor de fiscaal begunstigde bedrijfswagens.

LEZERS REAGEREN
‘ Ze zouden hun naam beter veranderen in De Pijn’

Vorige week schreef Knack-reporter Stijn Tormans een pamflet van de boze bus-gebruiker, over de slechte werking van De Lijn. Veel lezers reageerden. Een kleine selectie.

TERREUR
‘Van elke 100 terroristen zul je er 10 à 20 deradicaliseren’

Voor Christophe Busch, directeur van Kazerne Dossin en radicaliseringsexpert, was 2016 het jaar van de radicalisering. ‘We moeten mensen met elkaar verbinden. Met een contract dat je asielzoekers laat ondertekenen, zal dat niet lukken.’ Hoe dan wel? Dat legde hij uit aan Knack.

CHRISTOPHE BUSCH
ARMOEDE
Camping Anspach
POSITIEF DENKEN
STOP MET KLAGEN!

Vergeet Blue Monday, de meest deprimerende dag van het jaar. De Nederlandse Sandra Brandt roept 23 januari uit tot ‘klaagvrije maandag’. En ja, volgens experts wordt u daar echt vrolijker van.

AANLOOP
VRAAG VAN DE WEEK ‘Onze privacy baart ons te weinig zorgen’

Er is maar één manier om te verhinderen dat Facebook misbruik maakt van uw gegevens, zegt Rob Heyman, socialemediaexpert aan de Vrije Universiteit Brussel, en dat is: ‘Facebook niet gebruiken.’

ANALYSE
Trakteren met andermans geld

Vakbonden en werkgevers sloten voor het eerst sinds jaren nog eens een loonakkoord. De regering is daar blij mee, maar de factuur is een zorg voor later en onze overlegdemocratie gaat verder teloor.

WERELD
‘Trump is een voorzichtig man’

Voormalig Congreslid Newt Gingrich (73) is een spreekbuis van rechts Amerika. Hij steunde Donald Trump vanaf het eerste uur.

Einde van het Westen

Donald Trump moet zijn bondgenoten duidelijk maken aan welke kant hij staat.

Mahmoud Abbas - Palestijns president George Soros - FilantroopPhilip Hammond - Brits minister van Financiën Er bloeit iets tussen Trump en Erdogan Xenofobie in emigratielandenHET NUT VAN TV-SERIES Het einde van de shakers San Escobar, waar Polen thuis zijn Rechten voor robots ‘De democratie functioneert als een tierelier’

Is het vertrouwen in de democratie tanende? ‘Helemaal niet’, zegt de Nederlandse politicoloog Tom van der Meer in zijn pamflet Niet de kiezer is gek.

De opmars van de ‘fachosphère’

De ‘fachosphère’, een Frans neologisme voor extreemrechts op het internet, beïnvloedt de politieke agenda in Parijs. De digitale onderaannemers van het Front National kloppen overuren tijdens de presidentscampagne.

LEOLUCA ORLANDO, BURGEMEESTER VAN PALERMO
‘Europa pleegt een genocide op de Middellandse Zee’

Jarenlang bestreed Leoluca Orlando de maffia, nu vecht de flamboyante burgemeester van Palermo voor een genereus vluchtelingenbeleid. ‘De verblijfsvergunning is de nieuwe doodstraf.’

WIE IS LEOLUCA ORLANDO
COLUMN
De oorlog tegen Europa

Europa wordt aangevallen. Niet met bommen, maar met doelgerichte campagnes om de Unie en haar lidstaten van binnenuit te vermurwen. Wie voert die campagnes, en hoe kunnen we ons ertegen verzetten?

KENNIS
BEESTENBOEL: DE MAISBOORDER

Er is niets opvallends aan de maisboorder, maar de rupsen van deze banale mot kunnen een ramp zijn voor de maisoogst.

Meneer doktoor weet het nog altijd beter

Om mee te beslissen over je gezondheid kun je als patiënt maar beter mondig zijn én beslagen ten ijs komen. Websites kunnen helpen om de beste behandeling te kiezen. Maar er wordt niet in geïnvesteerd, en artsen zitten er niet op te wachten.

Stijn Meuris, conferencier

De eerste conference van Stijn Meuris is uitstekend. Echt waar.

Zoetzure eend
PLANEET DRAULANS
Rode reus Van alfa- naar bètacellen 4,6 miljardRoken muteert het DNAKORT & KRACHTIG
CULTUUR
ON THE RECORD ‘Het doet goed om even geen frontvrouw te zijn’‘Trump is het uur van de wraak’

In zijn meesterlijke nieuwe roman brengt Colson Whitehead een ongemakkelijke waarheid in herinnering: Amerika is gebouwd op slavernij, en ‘blank versus zwart’ is er nog lang geen verleden tijd. ‘Als puntje bij paaltje komt, wíllen we racisme niet aanpakken.’

WIE IS COLSON WHITEHEAD ARTROZE

Jan Braet kijkt naar kunst en het leven, in bloei en verval, zoals de rozen. Deze week de expo Draken in het Gentse STAM.

KENNIS EN CULTUUR
LIEVER LIVE
Dave MestdachEls van SteenbergheRudy TambuyserBart Cornand
SPORT
‘Witsel blijft maar één jaar in China. Dan wordt hij vervangen door ander en beter’

Als het op grof geld verdienen aankomt, is China het nieuwe voetbalwalhalla. Rode Duivel Axel Witsel liet zich verleiden. Wat hij daarmee wil bereiken, is duidelijk. Maar wat willen de Chinezen eigenlijk?

DOCUMENT
DE ATOOMBOM, MET DANK AAN BELGIE

Hoe gaan Amerika en Japan om met hun atoomverleden? Regisseur Manu Riche trok door drie continenten, op zoek naar het echte verhaal van de Bom.

HET LAATSTE WOORD
POL VAN DEN DRIESSCHE MANNENMISHANDELING (1) MANNENMISHANDELING (2) OOSTERWEEL KANKER (1) KANKER (2) STUDENTEN GENEESKUNDE CHINA CORRECTIE ISRAËL
UITLOOP
JOHN! ►

U beweert mee te zijn met het nieuws? Bewijs het met de Knack-quiz. Meerdere juiste antwoorden zijn mogelijk, meerdere foute ook.

EINDSPEL
PIETER DE CREM ►

is staatssecretaris voor Buitenlandse Handel in de regering-Michel. Maar hoe is hij als mens? Om deze twintig vragen te beantwoorden, had hij 18 minuten en 31 seconden nodig.

Inhoud

Knack Weekend van 18/01/2017
 
INTRO
BARLEVEN
WEEKEND UPDATE
MODE I DESIGN I BEAUTY I STIJL
Bib aan het water Eighties now

De jaren tachtig zijn terug, met alle latex, dierenprints, blote schouders en jeansoutfits van dien. De manier waarop we de eighties-geïnspireerde items dragen is (gelukkig) hedendaags.

Tijd breienTELEXEYE OPENERMannen kijkenInstagram proof

Drie hebbedingen voor de fotogeek.

Shoppen met souvenirDE SCHOENEN VAN RAFWordt gevolgd

JE ZULT ER NIET NAAST KUNNEN KIJKEN : OP 20 JANUARI LEGT DONALD TRUMP DE EED AF ALS PRESIDENT VAN DE VS. VOOR EEN ANDERE KIJK OP DAT GEBEUREN :

LeestafelSchrijvers als ontbijtBiodutjeLast minute

Wil je Villa Empain graag eens bezoeken, doe het dan nu...

INZICHT
XANDER DE RYCKE

Xander De Rycke (29) laat sinds 2006 zalen vollopen met zijn scherpe observatie-comedy. Op 20 januari gaat hij de boer op met Quarter Life Crisis.

SAMENLEVING
DE MAGIE VAN ROMMEL

Een opgeruimd leven is een gelukkig leven, zo wordt ons verteld. Maar is zo’n omgeving zonder nutteloze spullen wel voor iedereen? Wordt 2017 het jaar dat rommel weer mag?

PSYCHOLOGIE
PEK en VEREN voor ALLEN

Het overkomt ons allemaal weleens: een gênante ervaring of zelfs ronduitvernederd worden. Maar is er ook iets goeds aan ? En hoe wapen je jezelf tegen dé vernedering van deze tijd : ‘public shaming’ op sociale media ?

PUBLIEKSPROOIEN
REPORTAGE
TROUW AAN JEZELF

Trouwfeesten hebben een kleine metamorfose ondergaan. Voorbij is de tijd van vlakke kerkdiensten gevolgd door een klassiek diner in een feestzaal. Vandaag mag het allemaal een pak persoonlijker en uitdagender. Vier experts over het nieuwe trouwen.

SHOPPING
PUT A RING ON IT

De trouwring heeft zijn standaarduitvoering al even achter zich gelaten. Koppels kiezen steeds vaker exemplaren die zowel op elkaar als op hun persoonlijkheid afgestemd zijn.

MULDERS
VIERHOOG IN DE WOLKEN
BEAUTY
MOOIE DAGEN

Van haartrends en make-uplooks tot de nieuwste schoonheidsproducten: het laatste nieuws uit beautyland.

DESIGN
TOPNIVEAU IN DE ALPEN

Haardvuur aan, schapenvel op de grond, sneeuwschop aan de deur. Drie plekken in de bergen waar design en architectuur hoge toppen scheren.

REIZEN
Het verloren land

De Faeröereilanden zijn afgelegen, wild en winderig. De Gentse fotograaf Kevin Faingnaert verbleef er een maand en portretteerde het dagelijkse leven in de meest afgelegen dorpen, waar soms niet meer dan zeven mensen wonen.

10 alternatieve wijken in populaire steden

Hotels in stadscentra zijn vaak prijzig en snel volgeboekt. Logeren buiten het centrum is goedkoper en je kunt er proeven van de lokale cultuur.

FENOMEEN
Van mijn erf

De boer, die ploegt voort ? Niets van. Die verenigt zich met collega’s, vult groentepakketten, plaatst automaten en nodigt consumenten uit om zelf te ploegen en - vooral - te oogsten. Soms met zoveel succes dat wachtlijsten nodig zijn.

Snoepjes plukken Aandelenmarkt Blokjes worden bladeren De kern van een voedselteam De patatomat Nood aan lokaal recept Oogsten op golfterrein
TAFELEN
Nathan**** Nathan****
HOE MAAKT U HET?
Favoriete tv-kok Favoriet restaurant Evelien Van Renterghem

Ze kiest voor een gezonde, verse keuken met veel groentegerechten.

WIJN AUBERGINEROLLETJE AUBERGINE MET RUCOLA, PAPRIKA EN MOZARELLA MELANZANA A LA PARMIGIANA
RIJDEN
Audi A5 Coupé Audi A5 Coupé 2.0 TDI Sports S tronic
OVERNACHTEN
Druum TIPSDruum
HOROSCOOP
21/01 - 27/01
AAP HAAN HOND ZWIJN RAT BUFFEL TIJGER KAT DRAAK SLANG PAARD GEIT HOROSCOOP
JONG GEWELD
ELKE WEEK BRENGT KNACK WEEKEND HET VERHAAL VAN IEMAND DIE STEVIG UIT DE STARTBLOKKEN SCHIET. DEZE WEEK : ROMAN VAN HOUTVEN (24).

WIE ? Jonge Antwerpse danser en acteur. Haalt met het kindertheater Us / Them vijfsterrenrecensies. The Guardian zette de Bronksvoorstelling in de top tien van het beste theater van 2016. Deze maand speelt Us / Them in het National Theatre in Londen.

Inhoud

Knack Focus van 18/01/2017
 
ENTERTAINMENT
RECORDING 1. 5X2 TICKETS SIOEN@COSTA5X2 TICKETS STEVEN MAHIEU @CC DE LEEST
@PBGRONDA
Van de wansmaak en de troost

P.B. GRONDA, auteur van onder meer Wanderland, Straus Park en Onder vrienden, duikt elke week in de populaire cultuur.

LA LA LAND
DANCING WITH THE STARS

Poets uw dansschoenen op en smeer uw stembanden: de old-school Hollywoodmusical is helemaal terug. Of hoe La La Land, bekroond met een recordaantal Golden Globes en straks allicht ook een pak Oscars, het genre al zingend en dansend doet herrijzen.

THE OA
DE NIET ZO GOEDE REEKS DIE U GEZIEN MOET HEBBEN

The OA vinkt de volledige checklist af van wat tv in 2017 kan zijn. Alleen jammer dat de reeks niet goed is. Een fascinerende, maar mislukte poging tot auteurstelevisie.

BRIHANG
‘ÉÉN KEER UITGLIJDEN EN HET IS VOORBIJ’

Hij balanceert tussen muziek, poëzie en beeldhouwkunst. Wannes Cappelle, Jeroen Perceval en Flip Kowlier zijn fan, maar voor de West-Vlaamse hiphopscene is Boudy Verleye een dikkejanette. ‘Ik wil laten zien dat ik het eindelijk kan, luidop teksten voordragen.’

BOUDY VERLEYE
HERMANN
‘SOMS MOET IK KOTSEN VAN MIJN EIGEN TEKENINGEN’

De laatste nog actieve Belgische stripreus is nooit een vrolijke klaas geweest. Zelfs nu hij zich président van het stripfestival van Angoulême mag noemen, de grootste eer die een striptekenaar in Europa te beurt kan vallen, ziet Jeremiah-tekenaar Hermann het somber in: ‘Ik hoop dat ik op tijd een ongeluk krijg.’

NABIL BEN YADIR
‘IN MOLENBEEK HEBBEN AGENTEN ME AL MEERMAALS TEGEN DE GROND GESMAKT’

Hier had een fijn gesprek moeten staan met de regisseur van Dode hoek, over een Antwerpse politiecommissaris die overstapt naar een extreemrechtse partij. Maar tijdens de opnames troffen bomaanslagen de stad van Nabil Ben Yadir en werd de meest gezochte terrorist gearresteerd in zijn Molenbeek. En dat laat littekens na.

THE MECHANIC
TOEKOMSTMUZIEK
YOUNG GIFTED AND BLACK
NOEM HEM GEEN ZANGERTUSSEN NAS EN PINK FLOYDGEEN BUBBLY BANGERSFURIE FRASQUERI
REVIEWS
BIOSCOOP
WORKS IN PROGRESS

In Grands travaux stoomt een Brusselse school jongeren klaar voor het echte werk.

BRIMSTONE UNDERWORLD: BLOOD WARS LIVE BY NIGHT THE GREAT WALL SOUVENIR
POP
BESTEMMING: WAAR DAN OOK

Het jonge Amerikaanse countryfolkding Courtney Marie Andrews kwam in België toeren, verzilverde haar heimwee in prachtsongs en stuurt die liedjes drie jaar later terug, met een fameuze strik errond.

FOXYGEN SOHN CHERRY GLAZERR AUSTRA VITALIC A WINGED VICTORY FOR THE SULLEN ALBUM TOP 5
BOEKEN
KATIE ROIPHE LAATSTE DAGEN

De Amerikaanse schrijfster Katie Roiphe stelt zich verdekt op aan de sterfbedden van grote schrijvers en denkers in de hoop iets te leren over de dood. Ze faalt onvermijdelijk, maar op grootse wijze.

BILLIE & SEB **** IVO VICTORIADE STAD VAN SPIEGELS WEDERZIJDS
STRIPS
DE NACHT VAN DE VALLENDE STERREN (PARIJS ZIEN... 2) WOL
10 TV-TIPS
VAN ZATERDAG 21/01 TOT VRIJDAG 27/01
The Drop Via Genua The Dark Horse Gilda You Me Her Transparent Degrassi: Next Class Battle Creek Heart of a Dog Dwars door Amerika
TELETOBBEN
Kroonprinsen