Meer Fespa

28 september 2017

  • De kunst van het snijden

  • Samenwerken loont

  • Wim Maes

  • De mooiste

  • Print en 3D

  • Eigen plectrum bedrukken

De kunst van het snijden

Fotoba, bekend fabrikant van automatische snijsystemen voor grootformaatprinten, is op en top Italiaans. Een Italiaanse charcutier (‘salumiere’) sneed op de stand Italiaanse fijne vleeswaren in hele dunne sneetjes. Het snijden en versnijden zit blijkbaar diep geworteld in het DNA van deze Italiaanse fabrikant.

Samenwerken loont

Epson werkte met ontwerper Richard Quinn samen om de kwaliteit en veelzijdigheid van de SureColor dye sublimation printer te tonen en digitaal textielprinten bij de creatieve gemeenschap en de eindgebruiker te promoten. Er werd eveneens samengewerkt met de School of Fashion and Textiles uit Birmingham (www.bcu.ac.uk/fashion-and-textiles). Overigens is Epson niet de enige fabrikant die met modeontwerpers of interieurarchitecten samenwerkt om de markten van het digitaal beprinte textiel of de interieurdecoratie open te breken.

Summa wil sterk groeien in Noord-Amerika

Summa heeft ambitieuze plannen. Nu de Gimv de controlerende aandeelhouder is, wil het sterk gaan groeien in Noord-Amerika. Om dat te doen slagen, werd Wim Maes aangetrokken.

Wim Maes stond jarenlang aan het hoofd van de Belgische digitale persenbouwer Xeikon. Xeikon werd op 20 november 2015 overgenomen door de Flint Group. De groep is vooral bekend als inktfabrikant. De Gimv en Bencis verkochten die dag aan Flint hun indirect controlebelang in Xeikon dat dateerde van eind september 2013. Wim Maes gaf sinds de inlijving door de Flint Group eind 2015, leiding aan Flint’s nieuwe Digital Printing Solutions-divisie. Hij vertrok er op 1 mei van dit jaar om het Belgische Summa, specialist in snijplotters, te ondersteunen bij de internationale expansie.

Wim Maes maakt deel uit van de raad van bestuur van Summa. We ontmoetten hem tijdens Fespa in Hamburg. Hij vertelt dat de vroegere eigenaars Erwin Vandousselaere en de Amerikaan John Lash die destijds het bedrijf kochten van Lockheed Martin, met de onderneming een mooie groei realiseerden. Vooral in Europa waar met rollensnijsystemen een marktaandeel van 60 à 70 % wordt gehaald. Het marktaandeel buiten Europa is met 5 à 10 % veel lager, in Azië is het zelfs zeer laag. Toen John Lash aangaf dat hij zich financieel uit Summa wilde terugtrekken, bleek de Gimv geïnteresseerd in een participatie. N.v.d.r.: de Gimv (Gewestelijke Investeringsmaatschappij voor Vlaanderen) is een Europese investeringsmaatschappij met meer dan drie decennia ervaring in private equity en venture capital. De Gimv is genoteerd op Euronext Brussel en heeft momenteel ongeveer 1,6 miljard euro (inclusief coinvesteringspartnerships) aan investeringen in circa 50 portefeuillebedrijven. De Gimv investeert in innovatieve bedrijven met een sterk groeipotentieel en begeleidt ze in hun transformatie tot marktleiders.

Wim Maes: “Summa wil met de rollensnijsystemen groeien op de Noord-Amerikaanse markt. Er wordt een vennootschap in Boston opgericht, er komt een magazijn met voorraden en dealers zullen aangestuurd worden door lokale mensen. We mikken er op een marktaandeel van 20 tot 30 %. Met de vlakbedsnijsystemen wil Summa wereldwijd groeien. We zijn er 5 à 6 jaar geleden mee gestart. Het zijn gemakkelijk te installeren en onderhouden machines die aan een faire prijs worden verkocht. Ze zijn bestemd voor bedrijven in het middensegment die voldoende hebben aan 80 tot 90 procent van de functionaliteiten van de gesofisticeerde vlakbedsnijsystemen. Eerder kondigden Summa en HP al een strategische alliantie aan voor het ontwikkelen van snijoplossingen voor de HP Latex-serie. De Gimv is bereid te investeren in Summa omdat het potentieel ziet in de wereldwijde groei van het bedrijf.”

De mooiste

Fabrikant Katz Display Board slaagt er elke Fespa in om met zijn aanwezigheid op de beurs creatief, anders en verrassend uit de hoek te komen. Ook nu weer had de Duitse kartonfabrikant één van de allermooiste stands. “The medium is the message.”

Print en 3D

Veel fabrikanten toonden toepassingen waardoor de expo in Hamburg uitgroeide tot de Fespa van de applicaties. Op de stand van Canon waren ondermeer deze met print gepersonaliseerde lampenkappen te zien. Ze zijn van de designstudio Lift5 in Maastricht. Er werd geprint op een Canon Océ Arizona op een 3 mm dik PETG-substraat dat een matte vernislaag kreeg. De connectieringen werden met een 3D-printer gefabriceerd.

Eigen plectrum bedrukken

Het bestaat en het kan via www.eigenplectrum.nl. We zagen de toepassing op de stand van Mutoh.