3logiQ, nieuw in de branche

28 september 2017

3logiQ is een nieuw bedrijf dat ervaring en praktijkgerichte kennis en oplossingen aanbiedt aan print & sign- en industriële bedrijven. De drie vennoten van de firma zijn bekende gezichten in de branche.

  • In de showroom van 3logiQ met van links naar rechts: Filip Jonckers, Kristof De Block en Wim Vandendriessche.

De drie stichters van 3logiQ hebben een lange staat van dienst in de sector. Wim Vandendriessche, Filip Jonckers en Kristof De Block kennen elkaar sinds 2006 van tijdens hun jaren bij Epacar. De jaren na 2008 volgde hun carrière het grillige pad van concentraties en overnames van leveranciers aan de signbranche.

Wim Vandendriessche en Filip Jonckers beëindigden hun loopbaan in loondienst bij Spandex. Bij M&C kennen we hen vooral van onze ontmoetingen in verband met swissQprint. Kristof De Block was al eerder in 2014 zelfstandig geworden. 3logiQ werd opgericht in februari van dit jaar. Wim Vandendriessche en Filip Jonckers: “Het kriebelde om een eigen zaak te beginnen terwijl Kristof vertelde dat hij steeds meer vragen kreeg waarmee hij alleen niet aan de slag kon. Van het een kwam het ander en we hebben dan de weloverwogen keuze gemaakt om te starten als een gespecialiseerde dienstenverlener aan de print & signbranche.”

De competenties van de drie partners zijn complementair met een lichte overlap. Kristof is een bekende naam in het wereldje van workflowautomatisering en alles wat met kleur te maken heeft, Filip is service engineer voor hardware en software, Wim is bekend als sales & technical engineer. Wim Vandendriessche: “Ik durf te stellen dat een van onze sterke punten altijd is geweest dat we zelf met de machines die we verkochten konden werken. Het is een aanpak die we willen aanhouden.”

Geen media

Wat doet 3logiQ, waar ligt de focus van de firma? “We gaan alvast geen media verkopen. Het businessmodel van 3logiQ is niet gebaseerd op de verkoop van substraten. We doen waarmee we altijd al bezig waren, dat wil zeggen:

-grootformaat, inkjet en software: voor zowel de print & signbranche als de industriële markten. Dus zowel de Print for Pay sector als die van het functioneel printen.

-optimalisering en automatisatie van productie-workflows (hardware en software): zowel de volledig praktische uitwerking ervan als studie en adviesverlening.

-onderaanneming voor andere fabrikanten en leveranciers: automatisatie, profilering, kleurenmanagement, service van machines, enz.

Er is een groeiende vraag naar automatisatie en optimalisatie van productieomgevingen. De oplossingen van 3logiQ hiervoor zijn vooral gebaseerd op de modulaire softwaretools van Enfocus Switch. 3logiQ is een open systeem integrator waar je terecht moet kunnen voor het opzetten en finetunen van een geautomatiseerde productieworkflow. We voeren ook Caldera, SAi en EasySign, producten die we goed onder de knie hebben. In ons hardwareaanbod zitten namen als Mutoh, Summa en Kala. We staan zelf in voor de service van de geïnstalleerde apparatuur. Daarnaast kan elk printproductiebedrijf bij 3logiQ terecht voor onafhankelijk advies over machine investeringen zoals bijvoorbeeld voor een 3,2 meter brede printer voor binnen- of buitentoepassingen.”

Verscheiden aanbod aan diensten aan diensten

Om een en ander te verduidelijken, kunnen jullie met enkele voorbeelden illustreren waarvoor je bij 3logiQ terecht kan? “Voor een buitenreclamebedrijf hebben we de nieuwste Caldera-software op nieuwe computersystemen geïnstalleerd en werd het printsysteem uitgelijnd. Dat was nodig om het nieuwe en complexe logo van een van hun bestaande klanten kleurgetrouw en met de exacte verlooptinten te kunnen printen. Dat was met de oude configuratie namelijk niet meer mogelijk. Dankzij analyse van de problemen en het aanpassen van de software en de hardwareinstellingen kon de opdracht voor het bedrijf worden gered.”

“Een printproductiebedrijf werd door de klant aangemaand om met een specifieke inkt op PVC-vrije folie te printen. 3logiQ stelde na voorafgaand onderzoek een rapport samen waarin de onuitvoerbaarheid van deze toepassing als gevolg van de incompatibiliteit tussen coatinglaag van het materiaal en de inkt werd aangetoond. De eindklant ging akkoord met het voorgestelde alternatief.”

“De begeleiding van de verhuis van een signmaker naar een andere productielocatie en de snelle up and running van zijn machines en software in de nieuwe vestiging.”

“Het automatiseren van het repetitieve werk door middel van software bij een grootformaat printbedrijf, waardoor de medewerkers de handen vrij hebben voor nuttiger zaken.”

“Een aanhaalbaarheidsstudie voor een textielconfectioneur om een gedeelte van de printproductie weer naar België te halen en om de beprinte stof chiquer en duurder te doen lijken.”

“Het opzetten van een kleurinspectiesysteem voor een fabrikant van plastiek onderdelen.”

Opendeurdagen

3logiQ ging grotendeels met inbreng van eigen kapitaal van start. Het huurt een bedrijfsruimte van ongeveer 400 m2 in een nieuw bedrijfspand in St-Denijs-Westrem nabij Gent. Daar beschikt de firma over kantoorruimte, een showroom en magazijnruimte. De actieradius van de firma isde Benelux. 3logiQ gaat in zijn vestigingopleidingen, seminaries en gebruikersdagen organiseren. Op 17 november gaan alvast de deuren voor iedereen open. Zeg maar een company warming party, vanaf de middag tot in de late uurtjes, waarop specialisten en bedrijven die actief zijn op het vlak van print, sign en communicatie van harte welkom zijn.