Nieuwe fabrikant van textielprinters

28 september 2017

Mouvent is het nieuw bedrijf van meerderheidsaandeelhouder Bobst (50,1 %) en de ingenieurs en kernmedewerkers van Radex (49,9 %). De firma toonde op Labelexpo twee digitale UV-labelpersen en een watergebaseerde labelpers. Een andere nieuwigheid is een digitale textielprinter met watergebaseerde reactieve inkten.

De achtkleuren multi-pass textielprinter Mouvent TX801 werd in de vestiging van fabrikant Mouvent in het Zwitserse Wetzikon gedemonstreerd met zeven kleuren (CMYK, Rood, Blauw en Oranje). De machine print met watergebaseerde reactieve inkten, een beproefde inkttechnologie. De machine haalt in theorie een lineaire snelheid van 100 m/min, maar vandaag gaat het om een multipass inkjet textielprinter. De productiesnelheid bedraagt 200 m2/uur. Later volgen nog textielmachines.

De basis van de inkjetkoppen zijn uitgeklede Samba-printkoppen van Fujifilm waarop in de fabriek van het F1-team van Sauber, de door Mouvent ontwikkelde bovenbouw in 3D wordt geprint. Mouvent ontwikkelde een inkjetkop die zal worden gebruikt voor alle markten, machines en substraten. De inkjetkop is opgebouwd volgens de Mouvent Clustertechnologie. Zo één cluster bestaat uit 4 lagen met van boven naar onder: de electronische laag, de inkttoevoerlaag, de mechanische laag en de inktkoppenlaag. De inktkoppenlaag heeft 4 inkjetkoppen, 8192 nozzles en een printbreedte van 170 mm. De resolutie bedraagt 1200 x 1200 dpi. Eén cluster is één kleur. Voor single pass printing zijn de kleuren achter elkaar in de bewegingsrichting van het substraat gerangschikt. Een cluster weegt minder dan 2 kg. Voor grotere printbreedtes worden verschillende clusters naast elkaar geplaatst: 3 clusters is dan 517 mm, 19 clusters is 3290 mm.