Vink stelt 24V LED-platform van GE voor

30 november 2017

Distributeur Vink heeft het 24V Tetra LED-platform van fabrikant GE Lighting voorgesteld. Dat gebeurde in de kantoren van de distributeur in Heist-op-den-Berg. De leden van de Belgian Sign Organization (BSO) waren een aandachtig en kritisch gastpubliek.

Vink is in de branche exclusief verdeler van het LED-platform van GE Lighting. Specialisten van de Amerikaanse fabrikant stelden bij Vink op een aanschouwelijke manier de voordelen van het 24V LED-platform voor. In een notendop biedt bij wijze van voorbeeld de meest performante productlijn van het 24V LED-platform, Tetra 24V powerMax, volgende voordelen ten opzichte van het 12V-platform: 50 % minder drivers (die zorgen voor een constante stroomvoorziening) waardoor op de totale kost van de materialen wordt bespaard; 52 % efficiënter en dus ook energiezuiniger, t.t.z. minder energie voor meer lumen; 24 % kleinere modulebreedte wat zorgt voor een grotere flexibiliteit bij installatie. Een rekenvoorbeeld waarin het gebruik van een 24V LED-platform wordt vergeleken met dat van een 12V LED-platform voor het verlichten van de letters van de lichtreclame “JO-ANN”, leert dat hiervoor 55 % minder LED-modules (130 i.p.v. 291) en 66 % minder drivers (1 i.p.v. 3) werden gebruikt. Dat leidt volgens Cees Steenkuyl van GE Lighting tot volgend resultaat: 38 % minder energieverbruik, een snellere installatie want minder modules en dus een besparing op de materiaal- en arbeidskost. Steenkuyl vertelt dat GE Lighting voor de signmaker een rekenblad heeft ontwikkeld waarmee die voor zijn toepassingen een 24V- met een 12V-installatie kan vergelijken en afhankelijk van de uitkomst ervan kan kiezen voor het meest geschikte platform. Cees Steenkuyl zegt dat Tetra 24V powerMax interessant is vanaf 70 cm hoge letters en het volledige 24V LED-programma geschikt is voor 95 % van alle toepassingen. Een LED-module bevat 4 LED-lampjes (4 x 6 V = 24 V). Een LED-module zoals die van powerMax is verkrijgbaar in 8 verschillende lichttemperaturen waaronder 7100k, 5000K, 4100K en 3200K. Opbrengst ervan: tot 160 Lm/watt. De stralingshoek bedraagt 175 °. Door middel van de gepatenteerde OptiLens-technologie komt het licht ook daadwerkelijk en uniform op het te belichten oppervlak terecht. Levensduur van de leds: 50.000 uur.

24V LED’s op torengebouw in Madrid

Om de mogelijkheden met de 24V LED-technologie te illustreren wordt een filmpje over de installatie van een logo op het Cepsa-torengebouw in Madrid vertoond. Het arty filmpje is echt de moeite van het bekijken waard. Een aanrader waarvoor u best googelt naar: Instalación del logo en la Torre Cepsa

Het logo op de toren meet 3 m x 17 m en bevat 1296 24V leds van GE Lighting. Het duurde twee jaar om alle licenties voor de plaatsing van het logo rond te krijgen en er waren in totaal 7 bedrijven bij betrokken. Het logo werd na nog geen 3 jaar weer van de toren gehaald omdat de Inditex-groep (het moederbedrijf van ondermeer Zara) eigenaar werd van het torengebouw.

Vragenrondje

“Aan welke temperaturen kunnen de leds weerstaan?” vraagt een van de leden van het BSO. Cees Steenkuyl: “Tussen -40 en +60 °, maar eigenlijk meer want het logo op de Cespa-toren in Madrid kreeg bij volle zon hogere temperaturen te verwerken. Bovendien was er voor het Cespa-logo geen ventilatie voorzien. Temperatuur is inderdaad een belangrijk punt maar we kunnen hieromtrent extra garanties geven.” Cees Steenkuyl vervolgt: “We krijgen nu ook meer vragen voor retrofit-toepassingen waarbij TL-verlichting op locatie wordt vervangen door LED-verlichting.” Als voorbeeld worden de totem/navigatietorens van diverse winkelcentra vermeld.

Daarna volgt een rondje raden: hoeveel LED-modules en hoeveel LED-rijen werden gebruikt om de verschillende signs (met verschillende breedtes, lengtes en dieptes) in deze kamer op te lichten? Zoals de ‘K’ die u op de afgebeelde foto ziet? Die heeft 18 powerMax LED-modules.

Het GE 24V Tetra LED-platform heeft vier productlijnen met elk een verschillend aantal lumen per module. Ze luisteren naar de namen MS, miniMax, Max en powerMax. Afhankelijk van de grootte en diepte van de doosletter of een specifieke toepassing wordt gekozen voor ene of gene oplossing. Vink levert de modulerijen per lopende meter. De distributeur heeft het de installateur of het productiebedrijf gemakkelijk willen maken. Wie een project heeft kan zijn ontwerp naar Vink sturen die er in zijn tekenprogramma mee aan de slag gaat. De klant ontvangt een duidelijke layout met informatie over: plaatsing en aansluiting van de LED-modules, aantal lumen, verbruik, enz. Wie over het 24V LED-programma en de praktische uitvoering ervan meer informatie wil, kan hiervoor bij Vink terecht: vragen naar Rabia El Mouhaddab.

Alain Vermeire