Ziekenhuis met oog voor het onthaal van de patiënten

03 mei 2018

Voor haar nieuwe gebouw in Oudergem heeft de ziekenhuisgroep Chirec een vrolijke en levendige muurdecoratie gekozen. Die moet het klinische karakter van de site doorbreken en de witte muren met wat kleur opvrolijken. Replay Studio en 360 ° Print & Go hebben aan dit project samengewerkt.

  • Dankzij de muurdecoraties worden de patiënten in de site Delta van de ziekenhuisgroep Chirec in een prettigere omgeving onthaald.

  • Toepassing met zelfklevend herpositioneerbaar behangpapier.

Sinds begin 2018 kunnen patiënten en bezoekers van het ziekenhuis Delta (Oudergem) van de groep Chirec in een nieuw licht en kleurrijk gebouw terecht. Dat nieuwe gebouw dat sinds 11 december 2017 in gebruik is, kwam er door twee Brusselse ziekenhuizen, Edith Cavell en Leopoldpark, op de site Delta te groeperen. “De directie wilde rustgevende elementen voor de gangen van het ziekenhuis. En ze heeft gekozen om daarvoor in de verschillende afdelingen gepersonaliseerd behangselpapier aan te brengen,” legt Replay Studio uit. Om de gangen van het ziekenhuis op te vrolijken, heeft de digitale drukkerij voor een zelfklevend behangselpapier gekozen dat op maat gepersonaliseerd kan worden. Bovendien kan die zelfklevende drager op basis van een polyesterweefsel zonder PVC weer gemakkelijk verwijderd worden zonder sporen na te laten.

Om dat project te realiseren, heeft Replay Studio meteen zijn gloednieuwe printer Océ Colorado 1640 ingezet waarmee het bedrijf snel hoogwaardig beeldmateriaal op uiteenlopende materialen kan printen. Voor het ogenblik bedekken 300 m2 behangselpapier tot op een hoogte van 1,75 m de gangmuren van de afdelingen radiologie, pediatrie, nucleaire geneeskunde en raadplegingen. Afhankelijk van de budgetten die het ziekenhuis toekent, wordt de decoratie geleidelijk tot andere diensten uitgebreid.

Replay Studio heeft voor Chirec niet alleen het behangselpapier bedrukt, maar ook foto vergrotingen op plexiglas vervaardigd, in de formaten 70 x 70 cm en 70 x 140 cm. Pascale Rockaert van het agentschap 360 ° Print & Go werd als consultante bij het project betrokken voor de keuze van het beeldmateriaal.

Op het ogenblik gaat de ziekenhuiswereld door een periode van herstructureringen en hergroeperingen. En die ontwikkeling geeft heel wat ziekenhuizen de kans om ‘het menselijke aspect’ een centrale plaats te geven in hun communicatie met het publiek. Het project om de ziekenhuisgangen op te fleuren, past in de ambitie om een prettige werk- en zorgomgeving in het leven te roepen. Iets wat vroeger alleen maar in de kinderafdeling gebeurde. Ook rusthuizen beginnen het belang van een prettige decoratie in te zien. En hoewel het aantal opdrachten vandaag nog veeleer beperkt blijft, verwacht men toch veel decoratiewerk vanuit ziekenhuizen en rusthuizen.

Aurelia Ricciardi

Replay Studio heeft geïnvesteerd in de inkttechnologie Canon UVgel

Replay Studio was de eerste digitale drukkerij in België die een grootformaat rollenprinter Océ Colorado 1640 met de UVgel-inkten van Canon installeerde. Die printer wordt gebruikt om zowel binnen- als buitentoepassingen te vervaardigen.

“De bijzonder hoogwaardige druk en de grote printsnelheid zijn de belangrijkste troeven van de Océ Colorado 1640,” stelt de digitale drukkerij Replay Studio. Die nieuwe machine kwam onlangs het ruime machinepark van de onderneming aanvullen. Replay Studio had al een vlakbedprinter Océ Arizona 6170 XTS en verschillende grootformaat rollenprinters - zoals de HP Latex, de Mutoh ValueJet 1638 X en de Canon IPF4000 - in huis. “Ons productievolume neemt toe en we hadden nood aan een snellere printer dan degene waarover we beschikten. Dat stelt ons ook in staat om voor elke behoefte een oplossing aan te bieden,” legt Stephen Halasz uit, verkoopdirecteur van Replay Studio.

De Océ Colorado 1640 die sinds een jaar in Europa op de markt is, is een grootformaat rollenprinter met een breedte van 162,54 cm (64”). Het is ook de eerste printer die met de UVgel-technologie van Canon werkt. Dat nieuwe type van inkt werd ontwikkeld om tegemoet te kunnen komen aan de vraag naar hoge oplagen met korte levertermijnen. Kenmerkend voor de UVgel-inkt is dat hij onmiddellijk uithardt wanneer hij met de drager in contact komt. Het resultaat is dat elk inktdruppeltje heel precies aangebracht kan worden en de gebruikers het printoppervlak goed onder controle kunnen houden. Dat maakt het mogelijk om efficiënt en met een hoge snelheid beelden te printen. Volgens Canon: “De UVgel wordt bij lage temperaturen gebruikt, terwijl de LED-UV behandeling borg staat voor een goede hechting. Het voordeel daarvan is dat het printmateriaal minimaal vervormd wordt, terwijl het gamma bedrukbare materialen uitgebreid wordt. Zo kunnen er ook dunne en warmtegevoelige materialen bedrukt worden. De UVgel bevat bovendien geen water waardoor de dragers minder vervormd worden en waardoor ook een ruim kleurenspectrum weergegeven kan worden, net als bij inkten op basis van ecosolvents.” Ondertussen is er al een honderdtal dragers goedgekeurd voor de Océ Colorado 1640.

De nieuwe Coloradoprinter wordt sinds december 2017 bij Replay Studio voor de productie ingezet. Hij haalt een snelheid van 40 à 159 m2 per uur zodat er net voor de eindejaarsfeesten in minder dan een week nog 1800 m2 gepersonaliseerd geschenkpapier voor een Brussels agentschap op vervaardigd kon worden. “Met onze oude machine die 40 meter per dag produceert, zouden we voor die opdracht 45 dagen nodig gehad hebben,” zegt Replay Studio.“De bijzonder hoogwaardige druk en de grote printsnelheid zijn de belangrijkste troeven van de Océ Colorado 1640,” stelt de digitale drukkerij Replay Studio. Die nieuwe machine kwam onlangs het ruime machinepark van de onderneming aanvullen. Replay Studio had al een vlakbedprinter Océ Arizona 6170 XTS en verschillende grootformaat rollenprinters - zoals de HP Latex, de Mutoh ValueJet 1638 X en de Canon IPF4000 - in huis. “Ons productievolume neemt toe en we hadden nood aan een snellere printer dan degene waarover we beschikten. Dat stelt ons ook in staat om voor elke behoefte een oplossing aan te bieden,” legt Stephen Halasz uit, verkoopdirecteur van Replay Studio.