Nieuws

03 mei 2018

  • 3Motion investeert in een Jeti Tauro H2500 LED

  • © Foto: Belga

  • © Bron: Belga

Fespa Berlijn

Maakt de eerste vlakbedprinter van Mutoh zijn debuut in Europa op Fespa (15-18 mei)? Het betreft de Mutoh LED-UV vlakbedprinter PerformanceJet 2508UF met tot 8 kanalen; een max. resolutie van 600 x 1200 dpi; uit te rusten met de kleuren CMYK, Wit en Vernis; 4 x 8 voet (formaat: 121,92 cm x 243,84 cm). Nog een nieuwigheid van Mutoh is de LED UV rol-naarrol printer 1638UR.

Agfa heeft een nieuw LED UV instapmodel in zijn assortiment. Het gaat om de 165 cm brede Anapurna H1650i LED.

We verwachten de lancering van de DGSHAPE LD-80 Laser Decorator van Roland DG. Geschikt om tekst, logo’s en afbeeldingen aan te brengen op o.a. kunststof voorwerpen door middel van een scala aan metallic en holografische folies. Deze technologie biedt een premium en gepersonaliseerde afwerking op pennen, smartphone-covers, schrijfbenodigdheden, accessoires, cosmeticaproducten, enz. Hot-stamp-achtige folies worden snel via de laserstraal aangebracht.

HP heeft latexinkt voor printen op harde materialen aangekondigd. Tegelijkertijd werd de HP Latex White Ink geïntroduceerd. Van de erbij horende vlakbedprinters wordt niet gesproken. We verwachten een aankondiging daarover op Fespa Berlijn. HP houdt al jaren de lippen stijf op elkaar wanneer gevraagd wordt of het vlakbedprinters voor latexinkten aan het ontwikkelen is. HP ontwijkt de vraag door te stellen dat de droging van latexinkt op vlakbedprinters een serieuze horde om nemen is. Heel veel water moet namelijk snel uit de inkt kunnen worden verdampt. Watergebaseerde inkt zou wel een serieuze opstap richting vouwkarton en verpakkingen betekenen.

Efi Reggiani Colors is een nieuwe textielprinter die met inkten van verschillende chemische samenstelling kan werken. Verkrijgbaar in de breedtes van 180, 240 en 340 mm en tot 560 m2 per uur.

Fujifilm lanceert de Acuity Ultra UV rollenprinter in de breedtes 3,2 en 5 m. Werkt met nieuwe inkt voor een dunne inkfilm, 3pcl inktdruppeltjes, productie tot 236 m2/uur, kan gelijktijdig 3 rollen beprinten. Samen met Inca Digital wordt het Onset X-platform voor het bedrukken van golfkarton in de schijnwerpers geplaatst. Beschikbaar met een robotsysteem van Inca Digital. Er wordt ook een lage migratie UV-inkt gelanceerd.

De Italiaanse textielprinterfabrikant Aleph toont ondermeer de LaForte Studio Paper 340 sublimatie tranferprinter voor een productie tot 600 m2/uur.

Investeringen

Quickletter uit Roeselare heeft via Nautasign geïnvesteerd in een volledig gerenoveerde recente 3,2 meter brede HP Latex 820.

Publi-FDM uit Sint-Lievens-Houtem investeerde in een Zünd G3 3XL snijtafel met camera en de nieuwste 3.0 software. De machine is full option met tools voor frezen, rillen, textielsnijden, snijden van honingraatkarton.

Probo gaat dan weer vier Durst P5-systemen installeren. Deze hybride printers met een breedte van 2,5 meter hebben 8 kanalen aan boord en produceren 240 m2 of 70 vel/uur in 2-pass modus. Verder inktdruppeltjes van 5 pcl en een max. resolutie van 1200 dpi.

Op het Red Carpet evenement van Agfa in Mortsel op 20 april, werd de investering van 3Motion in een Tauro-printer extra in de schijnwerpers gezet. De 2,5 meter brede Jeti Tauro voor 3Motion is een zeskleurensysteem (CMYKLcLm) + Wit. Samen 32 Ricoh NH5420 printkoppen waarvan er 8 zijn gereserveerd voor wit. 3Motion installeert het systeem zonder ABF (automatic board feeder) en stacker aan de uitleg. De printer produceert 275 m2 in de Express Mode, in productiemodus bedraagt de output 138 m2/uur. In de witte print modus kan een productie van 68 m2/uur worden gehaald. Met de Jeti Tauro heeft 3Motion nu 5 printsystemen in huis, de oudste printer is ongeveer drie jaar oud. De Jeti Tauro wordt begin juli geïnstalleerd wanneer 3Motion van Lokeren naar het nieuwe industriepark in Zele verhuist. 3Motion gaat er met zijn 32 medewerkers een pand van 3000 m2 betrekken. Op de foto v.l.n.r. Nico Dheedene (Agfa), Gerd Mouton (3Motion), Wouter Mouton (3Motion) en Kris Vangeel (Agfa).

Volgens marktonderzoeksbureau Infosource uit Genève was de swissQprint Nyala vorig jaar het beste verkochte model in zijn klasse in Europa – uv-flatbed/hybride printers met een breedte van meer dan 60” (152,4 cm) in het prijssegment van € 130.000 tot €–500.000 – in vergelijking met alle merken die in 2017 werden onderzocht. Dit betekent dat Nyala voor de derde achtereenvolgende keer de eerste plaats inneemt.

De ‘swipe’ naar rechts van Manchester City

Manchester City, de leider in de Engelse voetbalcompetitie, heeft een akkoord met Tinder gesloten. Het akkoord ter waarde van verschillende miljoenen pond loopt over meerdere jaren. De internationale leider op het vlak van de dating-apps gaat met de mannen- en vrouwenploegen van Manchester City en New York FC (een Amerikaanse franchise die ook eigendom is van de City Football Group) werken. Het is de bedoeling om Tinder-gebruikers en voetballiefhebbers unieke ervaringen te bieden door ze een ruime toegang tot de wedstrijden te geven, en uiteraard ook om banden tussen de fans zelf te doen ontluiken. Om dit partnership luister bij te zetten, heeft Tinder tijdelijk zijn kleur veranderd van rood in blauw en liet het een gigantische zeppelin boven het stadion van Manchester City vliegen tijdens de stadsderby tegen United.

Belgisch bedrijf ontwerpt grootste mobiele scherm ter wereld

In Denderleeuw werd het grootste mobiele scherm ter wereld gelanceerd, met een oppervlakte van 144 vierkante meter. Deze zomer wordt het ingeschakeld in Antwerpen voor het WK voetbal in Rusland.

Het scherm dat het huidige record van 100 vierkante meter overtreft, werd ontworpen en ontwikkeld door Jans Creacar NV in Hoeselt. Zaakvoerder Tony Winters van HD Ledshine, dat het scherm aankocht om te verhuren, stelde het gevaarte onlangs voor in Denderleeuw.

De standaard-beeldverhouding 16:9 wordt op het scherm ingevuld door meer dan 6,2 miljoen LED-pixels, waardoor een beeldkwaliteit van bijna 4K benaderd wordt. Zo moeten ook ondertitels en details bij uiteenlopende omstandigheden goed zichtbaar zijn voor het publiek. Het scherm kan bovendien 360 graden draaien voor een optimale kijkhoek.

Het scherm wordt met een vrachtwagen ter plaatse getrokken en kan bij aankomst op één uur tijd klaar zijn. De opstelling is volgens de zaakvoerder ook bestand tegen uitdagende weersomstandigheden zoals wind. Zo zou het scherm overeind blijven bij een windkracht van 7 beaufort, zonder spankabels. In uiterste omstandigheden wordt de gebruikte oppervlakte teruggebracht. In dat geval worden enkele modules wel ingeplooid en het gebruikte oppervlakte verkleind.

HD Ledshine verhuurt het scherm voor bijna 20.000 euro voor de eerste dag, maar de daaropvolgende dagen zijn een flink pak goedkoper.

Durst installeert eerste single-pass digitaal printsysteem bij verpakkingsdrukker

Durst heeft de eerste installatie gemeld van de Delta SPC 130 printer bij Rondo Ganahl AG in Oostenrijk.

Rondo Ganahl, fabrikant van golfkarton voor verpakkingen, bedrukt verpakkingen in offset en flexo op 6 locaties. De onderneming heeft een digitaal centrum opricht in zijn vestiging van St. Ruprecht/Raab. Daar zal worden geproduceerd op de Delta SPC 130, het vlaggenschip van Durst voor het beprinten van golfkarton. De machine haalt snelheden tot 9.350 m² per uur. Het gaat om single-pass inkjet in combinatie met de Durst Water technologie inkten.