Verschijning van: 16 juni 2017

Inhoud

Datanews van 16/06/2017
EDITO
Een verhaal van gemiste kansen
DATANEWS.BE
NET GEMIST
22/5/17 26/5/17 27/5/17 30/5/17 Valse start voor identificatieapp ItsmeDownSec-hackerscollectief blijkt rebelse bakkersknecht 5G moet regering 679 miljoen euro opleveren Loopt er binnen vijf jaar een hyperloop door België? België telt 380 gelicentieerde dronepilotenOok Apple wil uw woonkamer afluisteren Groen licht voor waarschuwingssysteem tegen cyberaanvallen31/5/17 31/5/17 1/6/17 2/6/17
IN BEELD
DATA NEWS AWARDS 2017
In beeld

Spiegeltje, spiegeltje aan de wand: wie zijn de mooiste ict-mensen van het hele land? Dat waren jullie, de 1.100 genodigden van de Data News Awards for Excellence 2017. Dank aan alle aanwezigen en aan de sponsors!

OPINIE
Voor elk probleem is er een ICT-oplossing
INTERVIEW
RONNY LION, GROUP IT DIRECTOR CFE CONTRACTING
Ronny Lion“Mijn doel: CIO-as-a-Service worden”

Het professionele parcours van Ronny Lion wordt gekenmerkt door veranderingen: van werkgever, specialisatiedomein en activiteitensector. Maar doorheen die gevarieerde carrère loopt één rode draad: de wens om zich te profileren als Cio-as-a-Service of, pragmatischer bekeken, als ‘interim-cio’. Op dit moment is hij aan de slag bij CFE Contracting.

CFE
ANALYSE
MALWARE
De sluipende cyberkiller

Bijna twintig jaar geleden braken Russische hackers door middel van een krachtige exploit in op Amerikaanse militaire servers, om er defensiegeheimen te stelen. De code die werd gebruikt keerde de afgelopen jaren nog terug in talloze criminele cyberaanvallen. Hoe kan het dat een twee decennia oud stuk malware vandaag nog brokken maakt? Het onwaarschijnlijke traject van Moonlight Maze.

GOOGLE
“Een roadmap opstellen voor binnen twee jaar is vandaag heel moeilijk”

Google wordt nog vaak geassocieerd met consumentendiensten maar ook op de zakelijke markt slijt het bedrijf een groot deel van zijn waren. “We zijn meer dan enkel een online kantoorpakket!” klinkt het.

VEEAM
Hoe Veeam volgend jaar een miljardenbedrijf wordt

Jaar na jaar groeit softwareleverancier Veeam met meer dan 30 procent. Het resultaat: volgend jaar komt de symbolische kaap van 1 miljard omzet in zicht. En het bedrijf weet duivels goed hoe het die kaap gaat ronden.

Wat kondigt Veeam aan?
DOSSIER
FUTURE TECH
Chatbots houden u aan de lijn

De klantendienst die u via Messenger contacteert wanneer er iets schort aan uw product, is lang niet altijd een mens van vlees en bloed. Geautomatiseerde systemen, gebaseerd op artificiële intelligentie, nemen het in toenemende mate over. Maar voelen klanten zich ook voldoende geholpen door zo’n chatbot?

Digitale assistent is de volgende stap Wat als... de koelkast zèlf de helpdesk belt? Dood aan customer service jobs?Hoe zit het met de droom van ruimtekolonisatie?

Hoe lang duurt het voor de mensheid de ruimte verovert? Het is alvast moeilijker dan eerst gedacht. Vijftig jaar geleden was men ervan overtuigd dat mensen de maan nu al gekoloniseerd zouden hebben. Vandaag zien we dat de kolonisatie van een andere planeet nog ver van ons ligt. Ondertussen waarschuwen wetenschappers dat het hoog tijd wordt om naar elders te verkassen. Wat is er gebeurd met die droom van ruimtekolonisatie?

En SpaceX?AI wordt zindelijk

Met Google Home en Amazon Echo landt artificiële intelligentie, volgens velen de belangrijkste nieuwe technologische innovatie voor het komende decennium, stilaan in onze huiskamer. Het is een fysieke eerste stap voor een verdere evolutie die zich vooral achter de schermen - lees: in de cloud - voltrekt, en die volgens kenners de komende jaren razendsnel zal gaan.

Menselijke onderlaag Consumentenelectronica zit in een dipje

De innovatie in de gadgetmarkt mag dan wel opnieuw op volle toeren draaien, dat wil niet zeggen dat er ook meer consumenten-electronica verkocht wordt. Marktonderzoeker GfK verwacht voor dit jaar een lichte daling. Wat is er aan de hand?

Is er nog plaats voor een televisie? Waar blijven de niet-gamingtoepassingen van VR?

Terwijl virtual reality moeizaam de huiskamer verovert via videogames, zijn fabrikanten al bezig aan de volgende stap: niet-gamingtoepassingen voor de nieuwe technologie, die op lange termijn veel belangrijker kunnen worden dan spelletjes. Ze wachten nog een beetje achter de coulissen maar ze zijn er al wel.

De vele gezichten van VR

Naarmate virtual reality vaker voor ‘ernstige’ dingen wordt ingezet, worden ook meer en meer toepassingen ervan duidelijk. Hier zijn vijf vroege applicaties die momenteel al bestaan.

DIGITALE TRANSFORMATIE
De toekomst van technologie utopie of nachtmerrie?

We leven in exponentiële tijden. Ceo’s en cio’s worden om de oren geslagen met termen als disruption en met presentaties over hoe bedrijven hen uit de markt gaan keilen op een manier die ze nooit hadden zien aankomen. Een mens zou voor minder in lichte paniek schieten. Moeten we met z’n allen bang zijn voor de toekomst?

Melk in de cloudOver ijzer en digitale transformatieInnoveren zoals AmazonDe boekhouder wordt business consultant

Bij boekhouders denken veel mensen nog aan een schoendoos met bonnetjes en een farde met afgedrukte, soms met de hand ingevulde facturen die om de drie maanden moeten worden binnengeleverd. Niet meteen het meest technologisch vooraanstaande beeld. Toch moeten ook accountants aan de digitale transformatie.

DE CIJFERS Van spaghetti naar geïntegreerd systeem

Customer centric zijn, dat betekent ook vlot en veilig nieuwe diensten kunnen uitrollen. Om zijn it-architectuur ‘future proof’ te maken, installeerde Brussels Airlines een BizTalk Server en een API layer die de communicatie tussen de verschillende diensten en applicaties moet verbeteren.

Connect: hoeksteen van de digitale transformatie bij Lombard International Assurance

De belangrijkste levensverzekeringsmaatschappij van Luxemburg gaat al zijn klanten- en partnerprocessen digitaliseren. Samen met Fujitsu en Nvision installeerde het een systeem waarmee polissen en hun prestaties in real time kunnen worden opgevolgd.

“Innoveren uit paniek is een slechte reactie op digitale transformatie”

Digitale transformatie gaat een pak verder dan de digitalisering van pakweg sales- en marketingprocessen. Door enkele serieuze shifts worden bedrijven gedwongen om ook hun businessmodellen over een andere boeg te gooien. Marion Debruyne, professor of marketing strategy & innovation aan Vlerick Business School, heeft het over maatschappelijke verschuivingen.

BELGIAN
NAM-IP
Van kleitabletten tot iPads

U hoeft geen 375 km te rijden om te vinden wat u al lang had willen bezoeken. In Namen staat een Belgisch museum gewijd aan elektronische informatiesystemen, het NAM-IP.

CASE
LINEAS GROUP
Digitale planning verhoogt productiviteit bij Lineas

Een nieuwe planningtool heeft bij Lineas niet alleen de efficiëntie van het onderhoudsteam verbeterd maar levert ook een administratieve tijdwinst van drie uur per dag.

INTERNATIONAL
F5 AGILITY 2017
Hoe zien apps er in de toekomst uit?De toekomst van IT schuilt in apps

F5 blijft inzetten op groei via cloud en beveiliging. Tijdens Agility 2017, zijn conferentie voor gebruikers en partners, ging het bedrijf vooral in op de migratie tussen clouds en de beveiliging van applicaties.

DELL EMC WORLD
“Ik doe wel vaker wat ik niet word verondersteld te doen”

Sinds het definitief samengaan van Dell en EMC in september 2016, was Dell Emc World in Las Vegas het eerste event waar het nieuwe bedrijf Dell Technologies, en in het bijzonder Michael Dell, uitgebreid in zijn kaarten liet kijken. En dat blijkt een heel spel kaarten te zijn.

Samengaan verloopt gesmeerd ‘Augmented reality’ (AR) in steeds meer sectoren
CITRIX SYNERGY 2017
“Op korte tijd veel bijgeleerd”Citrix gaat voor security en analytics

Van nu af aan moeten we Citrix beschouwen als een security- en analyticsbedrijf. Dat was – enigszins kort door de bocht – de boodschap van ceo Kirill Tatarinov op Synergy 2017. Veel meer dan een nieuw product lanceerde Citrix op de conferentie in Orlando een nieuwe manier van denken.

“Wennen aan een nieuw idee”

“Citrix vult de securitybehoefte van de cio in”, aldus Peter van Leest. Data News sprak de regional director Benelux van Citrix in de wandelgangen van Synergy 2017.

SAS GLOBAL FORUM
SAS is klaar voor het Internet of Things

Het Internet of Things is aan een onstuitbare opmars begonnen, daarover is iedereen het eens. En het genereert een tsunami aan data waaruit een massa informatie kan worden gepuurd. Op voorwaarde dan wel dat u er analytics op loslaat. En dat is precies wat SAS nu wil doen, in samenwerking met onder meer Cisco.

SAS vormt Syrische vluchtelingen om tot businessanalisten
START-UP
ROBIN FOOD
Robin Food Strijden tegen voedselverspilling

Een winkel van zijn bijna vervallen voedseloverschotten afhelpen en in één beweging de consument betaalbaar kwaliteitsvoedsel voorschotelen. De Brusselse start-up Robin Food trekt ten strijde tegen verspilling en slaat daarmee twee vliegen in één klap.

TECHTEST
VIJF MOBIELE DRAADLOZE SCHIJVEN
Mobiele opslag zonder kabel

Draagbare harde schijven met een ingebouwde wifi-chip zijn interessant als uitbreiding voor de beperkte opslagruimte van smartphones en tablets maar ze zijn ook bruikbaar als mobiele audio- en videostreamers. Wij testten er vijf.

CAREERS
CAREERS