Verschijning van: 20 april 2018

Inhoud

Datanews van 20/04/2018
EDITO
Too big to fail?
DATANEWS.BE
Nederland Huawei kijkt verderArgenta week lang onderuit na IT-updateRusland RSA Agfa-Gevaert Brexit Belfius vaart verder met IBMStaat verdiende al 1.795.000 euro aan ‘criminele’ bitcoinNederland past ‘aftapwet’ aanFacebooks dataprobleem treft ook 61.000 Belgen Plantronics Intel Uitgaven
OPINIE
De toekomst van de IT-dienstenleverancier is hybride
INTERVIEW
PASCAL KIEBOOM, VICEPRESIDENT ICT VAN IMEC
‘Technologie maakt deel uit van onze core business’

Imec staat voor een grote uitdaging. De groei van het bedrijf en de fusie met iMinds werkten als een katalysator om de ICT-organisatie en -infrastructuur grondig aan te pakken en deze klaar te maken voor de toekomst. Imec doet immers niet enkel meer onderzoek naar microchips, maar bekijkt het hele plaatje van hardware over platformen tot applicaties. De digitale transformatie van het bedrijf kadert in een driejarenstrategie en moet tegen eind 2020 klaar zijn.

Pascal KieboomImec
PIETER ABBEEL
‘Ik ben altijd gefascineerd geweest door intelligentie’

De Vlaamse toponderzoeker Pieter Abbeel is een gevestigde naam in de wereld van kunstmatige intelligentie. Data News sprak hem in zijn lab in het Californische Berkeley.

BELGIAN
ANTIVIRUS
48,6 procent McAfee blijft marktleider: concurrentie rukt maar langzaam op

McAfee blijft de markt van de zakelijke antivirusoplossingen in ons land aanvoeren. Ondanks de vele concurrentie is de top-3 al acht jaar lang onveranderd.

91 procent Veeam en HPE leiden de Belgische back-up en storagemarkt

Op acht jaar tijd groeide Veeam uit tot de Belgische marktleider in back-up software. HPE blijft de meest voorkomende storage vendor.

HYBRID IT
Supercomputing in opmars Dimension Data en HPE werken samen rond hybride IT

Dimension Data en Hewlett Packard Enterprise (HPE) halen de banden nauwer aan en gaan actiever samenwerken rond voornamelijk ‘hybrid IT’.

REKRUTERING
Blue Force AllianceHeadFirst en Source willen Belgische flexibele arbeidsmarkt openbreken

Transparante tarieven en complete ontzorging van de externe inhuur: met die stevige argumenten willen HeadFirst en Source potten breken op onze arbeidsmarkt.

DIGITALE BAROMETER
Waalse en Brusselse leerkrachten aan hun digitale lot overgelaten

Het kan ongelofelijk lijken, maar digitale uitrusting staat niet op het menu van de bestaande referentiestelsels voor vaardigheden in het onderwijs in de Federatie Wallonië-Brussel. De leerkrachten zijn de digitale buitenbeentjes: dat is de belangrijkste conclusie van de Digitale Barometer die eind februari werd voorgesteld door het Agence Du Numérique (Digital Wallonia).

Digital Wallonia Education & Numérique
CONSULTANCY
Business & Decision wil meer Vlaamse klanten

Business & Decision verbreedt zijn actieterrein. Tot nog toe lag de klemtoon van het bedrijf vooral op de financiële sector en de overheidsinstellingen in de Brusselse regio. Vanuit een nieuw kantoor in Antwerpen wil het andere sectoren aanboren, ook in Vlaanderen. De komende drie jaar mikt Business & Decision in Antwerpen op honderd aanwervingen.

FUJITSU
Brussel krijgt blockchain-innovatiecentrum

Fujitsu heeft in Brussel een blockchain-innovatiecentrum gezet. Dat werd in maart plechtig ingehuldigd door minister van werk Kris Peeters en de ambassadeur van Japan. Het bedrijf trekt daarmee volop de kaart van de nieuwe technologie.

ANALYSE
HUAWEI
Tussen ambitie en realiteit

Huawei weet goed wat het wil. Het bedrijf is Chinees, en het is daar trots op. Het wil die identiteit ook uitdragen, als een soort ambassadeur van het land. En het wil de wereld veroveren. Dat ook. Maar die Chinese roots zijn zowel een voordeel als een zware molensteen die het bedrijf moet meeslepen om zijn ambities waar te maken.

Waar komen de spionagebeschuldigingen vandaan?Investeringen van Huawei in R&D R&D Is Huawei bang van Xiaomi?
NETAPP
‘Je moet leren neen zeggen in je digitale transformatie’

Iedereen zijn eigen voorkeur of allemaal hetzelfde? De Europese topman van NetApp heeft er een duidelijke mening over. ‘Wie efficiënt wil zijn, maakt niet constant uitzonderingen.’

Hoe Anderlecht zijn spelers digitaal opmeet
ALCATEL LUCENT ENTERPRISE
Alcatel-Lucent Enterprise tekent regenboog in de cloud

Alcatel-Lucent Enterprise maakt geen deel meer uit van een gigant, maar dat belet het bedrijf niet om een duidelijk toekomstbeeld uit te tekenen. ALE houdt het op vijf verticale markten en een regenboog die de overstap naar de cloud markeert.

OUTSOURCING
België is samen met Spanje het meest tevreden over outsourcingsdiensten

Belgische bedrijven zijn het meest tevreden over de outsourcingsdiensten van Accenture, Tata Consultancy Services (TCS) en Computacenter. De tevredenheid is zelfs hoger dan in de meeste andere landen, en van een trend naar meer insourcing is bij ons nog niets te merken.

SANS INSTITUTE
Gezocht: miljoenen securityspecialisten

Naar schatting staan vandaag wereldwijd meer dan een miljoen informatiebeveiliging- en cybersecurity-gerelateerde jobs open. Geen wonder dat u een carrièrewissel overweegt!

KLANTENDIENST
Welke telecomoperator helpt u het beste?

Mensen communiceren via steeds meer verschillende kanalen met elkaar. Sociale media nemen bijvoorbeeld een groot deel van onze communicatie voor hun rekening. De Belgische operatoren moeten dat bellen, sms’en en versturen van GIF’jes allemaal mogelijk maken. Maar hoe communiceren ze zelf?

In één keer geholpen?
SOUTH BY SOUTHWEST
Is artificiële intelligentie echt wel zo intelligent?

Dit jaar stond het Texaanse technologiefestival South by Southwest integraal in het teken van artificiële intelligentie (AI). Zelfs al handelden de vele talks niet specifiek over het onderwerp - AI leek toch altijd op te duiken. Centrale vragen hier: ‘Is de technologie écht klaar om potten te breken?’ en ‘Hebben we geen ethisch kader nodig?’

STORAGE
Nieuwe dataspelers mikken op snelheid

Data zijn het nieuwe goud. Het verbaast dan ook niet dat er in Californië net als honderdvijftig jaar geleden weer sprake is van goudkoorts. In Silicon Valley zijn start-ups op zoek naar de nieuwe killer app voor de opslag, het beheer en de analyse van data. En stilletjes dromen ze daarbij van de beurs – of van een overname door Google of Facebook.

GridGain Aerospike
SALARISENQUÊTE
REKRUTERING EN RETENTIE
Belgische ICT’er blijft gegeerd

De schaarste aan ICT-profielen verplicht bedrijven op een creatieve manier met rekrutering en retentie om te gaan. In plaats van krampachtig vacatures in te vullen, gaan ze veeleer op zoek naar talent. Op het vlak van retentie blijft het salarisplan heel vaak het doorslaggevende argument.

OPLEIDING
ICT’er krijgt te weinig opleiding

Terwijl iedereen hamert op het belang van constante opleiding van ICT’ers, komt daar in de praktijk niet altijd veel van in huis. Het opleidingsbudget behoort niet altijd tot het actieterrein van HR, zo blijkt. En sommige bedrijven leggen het initiatief bij de medewerker zelf, wat de drempel mogelijk verhoogt.

Hard werk, flexibel salaris

Jazeker, jobinhoud en groeikansen zijn belangrijk. Maar hoe je het ook wendt of keert, uiteindelijk draait het bij een job in de eerste plaats om de centen. Dat is bij ICT’ers niet anders. Ook de extralegale voordelen spelen daarbij een rol van betekenis. Mocht de werkgever de bedrijfswagen afnemen, dan overwegen zes op tien ICT’ers van job te veranderen.

START-UPS
REKRUTERING
Job Noord: Start-ups bundelen krachten om talent binnen te halen

De ‘war on talent’ raast voluit, en dus halen bedrijven alles uit de kast om toch maar die begeerde werknemers over de streep te trekken. En als je je dan toch op dezelfde plek bevindt, kun je ook maar beter de krachten bundelen. Drie Gentse start-ups organiseerden eind februari zo ‘Job Noord’, één avond waarop geïnteresseerde sollicitanten al eens konden proeven van hun nieuwe werkplek.

TREEDY’S
Wie het schoentje past… Treedy’s Kleding passen zonder pashokje

Het Belgische bedrijf Treedy’s wil de online shop-ervaring drastisch veranderen. Hun oplossing: een scan die een 3D-model maakt van uw lichaam, gemeten tot op 0,2 millimeter nauwkeurig. U mag zelfs gerust een paar kilootjes aankomen.

GROEIPOTENTIEEL
Een op vier oprichters vertrekt, wat met de aandelen?

Ongeveer de helft van de Belgische start-ups met groeipotentieel hebben niet de ambitie om enorm snel te groeien. Maar minstens even belangrijk is dat er niet altijd goede afspraken zijn wanneer een van de oprichters vertrekt.

56 procent 33 procent
DOSSIER
DIGITALE TRANSFORMATIE IN HR
Komt de robot uw HR versterken?

In afwachting van machines die u overbodig maken, wordt uw job nog steeds ondersteund door een HR-afdeling. Hoe zit het daar met de robot resources voor uw human resources?

Een HR-assistent voor elke werknemerReputation-as-a-service wilt rekruteringsmarkt op zijn kop zetten

Blockchain zien we nog voornamelijk in de financiële sector, maar de technologie komt ondertussen ook aan de bak in andere departementen, zoals daar zijn: HR. En specifiek: rekrutering.

TECH TEST
NEGEN ZAKELIJKE LAPTOPS GETEST
Laptops met kantoorkracht

We testen negen zakelijke laptops van zeven fabrikanten: twee 2-in-1 systemen en zeven traditionele laptops.

Conclusie
CAREER
ONLINE CHALLENGES
Cyber Security Challenge Belgium Uw IT-kennis bewijzen loont

Online quiz’jes kent u misschien vooral van Facebook. Maar ze bestaan ook in een professionele omgeving én blijken alsmaar meer succes te hebben – zeker in een IT-context.

CAREERS
Careers