Verschijning van: 25 mei 2018

Inhoud

Datanews van 25/05/2018
EDITO
De bottleneck
DATANEWS.BE
Kwetsbaarheid maakt PGP-mails leesbaarTesla Liberty Global Nokia Orange Overheid bundelt al uw gezondheidsgegevens in één portaalVS gooit ZTE buiten, Trump wil ze weer binnenTeam4Talent Wannacry leeft nog (maar niet in België)Van Overtveldt bekijkt block-chain voor FOD Financiën29 procent Konica Minolta Efficy De Lijn Infrabel Nintendo Te koop: robothond (zindelijk)
DOSSIER
DATA NEWS AWARDS FOR EXCELLENCE 2018
Wie zetelt in de jury? ICT Personality of the Year: Hall of Fame Dit waren de Data News Awards...

Met meer dan 1.100 waren jullie op de 19de editie van de Data News Awards for Excellence, die we dit jaar als The Late Night Show opvatten. Maar wie waren ook al weer de genomineerden en de winnaars? Een overzicht.

DATA NEWS AWARDS FOR EXCELLENCE
En de winnaars zijn…

Uit een longlist van een paar honderd bedrijven selecteerde u als lezer een kleine veertig genomineerden. Met die lijst trok onze vakjury zich terug in het verborgene om al debatterend tot een consensus te geraken. De stemformulieren zijn intussen tot witte rook herleid en wat rest zijn de veertien winnaars van de Data News Awards for Excellence.

DIGITALE TRANSFORMATIE IN DE AUTOSECTOR
Op weg naar een rijdend kantoor

Lang had de autosector de reputatie dat het technologisch enkele jaren achterliep op de globale markttrends. Ondertussen zien fabrikanten de opportuniteiten die digitalisering biedt. Eén ding is zeker: autorijden zal nooit meer hetzelfde zijn.

Wagen online bestellen en betalen
ROBOTICA
Wie is er baas van de robot?

Een voorstel in het Europese Parlement om robots een rechtspersoonlijkheid te geven, opent de bredere discussie over wat wij van robots verwachten, en hoe ver we daarin willen gaan.

En de huidige wetgeving? Hello robot

Star Trek’s Data, Star Wars’ C3PO en, wel ja, West World. De mensheid is al lang gefascineerd door ‘androids’, humanoïde robots die dan misschien niet exact op ons lijken, maar toch de juiste vormen aan nemen. Hoe ver staan die menselijke robots al in de echte wereld?

Condition Robotique

Volledig als een mens functionerende androïden die ons straatbeeld bevolken: volgens de scenaristen van de videogame Detroit: Become Human is het binnen twintig jaar al een realiteit. De game speelt zich namelijk af in het Detroit van 2038, waarin slimme androïden gewoon een consumentenproduct zijn. Maar dan worden ze ineens té slim.

Ondertussen, IRL...
INTERVIEW
FRANÇOISE CHOMBAR, ICT PERSONALITY OF THE YEAR
‘Je kan maar zeer goed zijn in een paar dingen en daar moet je dan ook excellent in zijn’

De gemiddelde auto bevat vandaag tien sensoren van Melexis. Daarmee is het Belgische chipbedrijf, met hoofdzetel in Tessenderlo, een zeldzaam succesverhaal. ‘Niet toevallig’, zegt CEO Françoise Chombar en onze nieuwe ICT Personality of the Year: ‘In de meeste dingen die we doen, proberen we de nummer één positie te krijgen. Als je niet nummer één kunt worden, dan heeft het geen zin.’

Melexis
OPINIE
Wat kunnen wij van de Chinese microstijl leren?
BELGIAN
ICT TOP 1.000
38,5 miljard euro Telco’s en distributeurs boven

De omzet van de 1.000 grootste ICT-bedrijven in ons land nam in het boekjaar 2016 toe met 1,7 miljard. De top-10 wordt gedomineerd door telecombedrijven en distributeurs.

ANALYSE
DELL WORLD
Stil rond beursplannenDell ziet zijn toekomst in AI en IoT

Dell Technologies blaakt van zelfvertrouwen. Bedrijven zijn mee met digitale transformatie, de maatschappij denkt na over robotisering en AI begint in zeer specifieke domeinen aan te slaan. En als het aan Michael Dell ligt, dan draait dat allemaal op zijn hard- en software.

België: Meer omzet, dus meer mensen
CEBIT
Gaat u zelf naar CeBit? Cebit herrijst als zomers techfestival

CeBit wil zichzelf heruitvinden. De Duitse technologiebeurs blijft in Hannover, maar verhuist naar de zomer en gooit zijn concept grotendeels om. ‘Er zijn maar twee dingen die we niet wilden veranderen, de locatie en de naam.’

SAS GLOBAL FORUM
SAS gaat voluit voor AI en machine learning

‘In al onze producten bouwen we nu meer artificial intelligence en automatisering in. Daardoor wordt onze software niet alleen gebruiksvriendelijker maar ook en vooral krachtiger en efficiënter’, zegt Jim Goodnight, CEO van analytics-marktleider SAS. ‘Een absolute noodzaak om de stroom van data te kunnen verwerken die nu op ons afkomt via het Internet of Things.’

SERVICENOW
Zeg niet ‘service’, maar zeg ‘experience’

De nieuwe generatie medewerkers verwacht op het werk een uitstekende digitale gebruikerservaring. Meer nog, bedrijven die erin slagen die ervaring aan te bieden, maken in de strijd om het beste talent het verschil. ServiceNow profileert zichzelf als de motor achter de digitale gebruikerservaring.

Geen maatwerk
CITRIX
Citrix wil het eenvoudiger

Een groot deel van uw bedrijfsinfrastructuur kan perfect gevirtualiseerd worden, maar het aanbod is groot en de concurrentie aanwezig. Citrix wil dat verhelpen met een nieuwe naam voor haar producten.

Security: overhead wegnemen
AUGMENTED HUMANS
‘Niet IQ maakt het verschil, maar AQ’

Nog steeds palavert menige professional over het aantal jobs dat van de kaart wordt geveegd door technologie. Hoe we als mens toekomstbestendig blijven? Martin Wezowski, chief designer bij SAP’s Innovation Center Networks, vertelt hoe we ons kunnen ontpoppen tot een soort ‘supermensen’.

CASE
EUROCONTROL
Always-onBT levert nieuw netwerk Eurocontrol

Voor de luchtvaartsector is het einde van de groei nog niet meteen in zicht. Daarom bouwt BT een nieuwe pan-Europese netwerkdienst voor de Europese luchtvaartdienstverleners. Het contract loopt tien jaar en is vijftig miljoen euro waard.

SAMSONITE
Bagsupport Reiskoffers-as-a-Service

Vanuit zijn Europese hoofdkwartier in Oudenaarde lanceert Samsonite een nieuw verkoopkanaal. Het bedrijf bedacht een servicemodel voor luchtvaartmaatschappijen, ondersteund door een digitale oplossing.

START-UP
FAQBOT
Faqbot Faqbot ontlast het call center

En toch bellen of mailen ze. De antwoorden die ze zoeken zijn vaak te vinden in een simpele FAQ, maar het houdt veel klanten niet tegen om voor alle zekerheid toch contact te zoeken. Dat kost een call center veel tijd, die beter aan complexe vragen kan worden besteed. De Waalse start-up Faqbot biedt een oplossing door de eenvoudigste vragen te automatiseren.

TECH TEST
VIJF DESKTOP-NAS’EN GETEST
Stille opslagkracht

We testten vijf desktop-NAS’en voor professioneel en klein-zakelijk gebruik met ruimte voor minstens vier schijven.

Conclusie
CAREERS
Careers
CEO VOOR EEN DAG
Studenten voor 1 dag CEO van een start-up

Het onderwijs stoomt studenten onvoldoende klaar voor een carrière als ondernemer, hoort u vaak. Niet als het van de Student Entrepreneurs Club van ULB (Université libre de Bruxelles) afhangt. Met ‘Entrepreneur For A Day’ laat de organisatie haar studenten 1 dag meelopen met een CEO.

CitizenLab