Verschijning van: 12 oktober 2018

Inhoud

Datanews van 12/10/2018
EDITO
Kopzorgen
DATANEWS.BE
Imec toont nieuwe zonnecellenSupercomputers E-commerce IT-architectuurtopprioriteit in België 1 op 140 gezinnen heeft geen toegang tot snel internet 5G Cegeka Plan om Nederlandse illegale downloadersop te sporen ligt stilVingerafdrukken vanaf 2019 op eID Philips Shazam Dell Adobe Facebook flatert
OPINIE
Een pleidooi voor meer edutainment in de klas
INTERVIEW
ALAIN COUDIJZER, ICT-VERANTWOORDELIJKE CHC
‘Het CHC wordt steeds meer computerafhankelijk’

In de komende jaren staat de ICT van het CHC drie grote projecten te wachten: het voltooien van de automatisering en digitalisering van de papieren dossiers, de inhuldiging van de site MontLégia, en de keuze voor een nieuw geautomatiseerd patiëntendossier (GPD). Ondertussen wordt de instelling verder geautomatiseerd, de dienstverlening aan de klanten verbeterd en worden de applicaties uitgebreid. Om nog maar te zwijgen van de financiële uitdaging.

Het CHC Luik in een notendop ALAIN COUDIJZER
JARON LANIER
‘Het probleem zit hem in de algoritmes die je proberen te manipuleren’

Lange tijd was hij roepende in de woestijn, maar langzaam komt men tot inzicht: Jaron Lanier had misschien wel gelijk toen hij waarschuwde dat sociale media gevaarlijk zijn, voor het individu en de maatschappij als geheel. ‘We hadden er nooit aan moeten beginnen.’

10 argumenten om je sociale media accounts meteen te verwijderen, volgens Lanier
ANALYSE
SALESFORCE
De meest opvallende klant? Metallica! Einstein krijgt een stem en die heet Siri

AI, voice en API’s moeten Salesforce naar de volgende mijlpaal loodsen: dat is de boodschap die Data News oppikte op de Dreamforce-conferentie.

D’Ieteren: ‘CRM is nooit een afgerond project’
ZELFRIJDENDE WAGENS
Zonder bestuurder, en wat daarna?

Connectiviteit, autonomie, maar ook angst voor de auto van morgen. Dat zijn de gespreksonderwerpen voor de nieuwe conferentie Shift Automotive die IFA in Berlijn organiseerde. De inburgering van voertuigen zonder bestuurder, die er in de verre toekomst aankomen, prikkelt alvast de verbeelding van BMW en Daimler.

VERKIEZINGEN
Technologie tijdens de lokale verkiezingen

Lokale verkiezingen associeert u misschien niet meteen met IT. Niettemin is technologie erg belangrijk voor lokale besturen, en ze zal ook alleen maar belangrijker worden in de komende zes jaar.

Citizenlab IoT in Knokke-Heist Smart mobility in Namen City of People in de Gentse zorg
DIGITALE GELETTERDHEID
Iedereen mediawijs!

Of we nu willen of niet, onze kinderen zitten altijd en overal online. U bent daar niet helemaal gerust in? Dat is niet geheel onterecht, en dus moeten we onze jongsten maar beter harnassen tegen alle mogelijke internetkwaad. Mediawijsheid valt al lang niet meer weg te denken uit een opvoeding, zowel in scholen als op televisie.

VIDEOGAMES
Europese videogame-bedrijven slikken een ‘power-up’

Tijdens de voorbije editie van Gamescom, een jaarlijks videogamefestival in Keulen dat inmiddels 370.000 bezoekers over de vloer krijgt, gaven Belgische gamebedrijven een behoorlijke acte de présence. Maar ook Poolse. En Nederlandse. En Franse. Een Europese videogame-industrie treedt stilaan uit de schaduw van de Amerikaanse en Aziatische.

Ook Belgische sector groeit sterk
RETAIL
En in België De winkel van morgen

Hoe ziet de winkel van morgen eruit? Een visie daarop probeert CGI in zijn expertisecentrum in Lille weer te geven. In het kort: alles geconnecteerd om de customer journey vlotter te laten verlopen.

DOSSIER
WORKING IN ICT
De ‘most wanted’ profielen Schaarste op de ICT-arbeidsmarkt hoe erg is het nu echt gesteld?

De Belgische arbeidsmarkt kampt met een nijpend tekort aan ICT’ers. Meer dan 16.000 vacatures raken maar niet ingevuld, en de nood aan digitale experts wordt elk jaar groter. Wij vroegen een aantal betrokken bedrijven naar de impact van het probleem. En keken naar mogelijke oplossingen.

Evolutie van het startersloon in de IT-sector Ontsnappen uit de gouden kooi

The sky is the limit voor wie carrière maakt in ICT, maar wat als u besluit een stap terug te nemen? Data News spreekt met twee carrièrebeesten die de knop omdraaiden. Patrick Coomans ruilde Verizon in voor een start-up, Herman Maes ontvluchtte ‘de gouden SAP-kooi’.

Belgen in het buitenland

Volgens een onderzoek van Ministerie van Buitenlandse Zaken werkten er in 2017 zo’n 442.000 Belgen in het buitenland. Dat een groot deel daarvan een job vond in ICT, staat buiten kijf.

Octotrip Besteld in België, gemaakt in Turkije

Een Belgisch outsourcingbedrijf wil het beste van twee werelden combineren. Hier projecten aannemen, maar het ontwikkelwerk in Turkije doen. Dat moet outsourcing ook voor start-ups en kmo’s betaalbaar maken.

Digitale transformatie bereikt zachte HR

Digitale processen zijn al langer de standaard in de cijfermatige kant van HR. Vandaag komt ook de zachte kant van HR in aanmerking voor digitale transformatie. Via de digitale opvolging van welzijn en preventie heeft een onderneming altijd de vinger aan de pols.

Chatbot ondersteunt vlootbeheer AI zoekt patronen in HR-data
LISTING
WORKING IN ICT
Op zoek naar werk?

Toe aan een nieuwe uitdaging? Op deze en volgende pagina's vindt u een omvangrijke lijst van bedrijven en rekruteerders die op zoek zijn naar ICT-profielen. Bij elk bedrijf krijgt u in een oogopslag de activiteiten te zien en hoeveel personeelsleden en ICT'ers er werkzaam zijn.

START-UPS
ELIMITY
Elimity Elimity is poortwachter van de bankdata

Dat uw bankier de stand van uw bankrekening kent? Dat kan niet anders. Maar het is niet omdat hij dat weet dat zijn secretaresse of de informaticus van de financiële instelling dat ook moet weten. De Mechelse start-up Elimity houdt een scherp oog op wie toegang heeft tot de privacygevoelige data van een bank.

CASE
NMC
Probleemstelling ERP in-memory draaien, in de praktijk

Driehonderd gebruikers heeft NMC op zijn SAP-omgeving. Om die op een snelle en stabiele infrastructuur te laten werken, combineert het bedrijf SAP HANA met Cisco Flexpod.

CHU DE CHARLEROI
Probleemstelling Open deuren beveiligen

Ziekenhuizen zijn waardevolle doelwitten voor hackers. Om hun volledige ziekenhuisgroep te beveiligen met een beperkt team IT’ers zocht het Intercommunale de Santé Publique du pays de Charleroi (ISPPC) daarom een waterdichte en efficiënte oplossing om spam en malware tegen te houden.

TECH TEST
VEERTIEN ANDROID-SMARTPHONES
Accuduur blijft problematisch

We testten veertien Android-smartphones uit twee marktsegmenten: hogere middenklasse en premium.

Conclusie
CAREERS
Careers
WERKPLEK
‘We moeten naar een mobile first aanpak evolueren’

Wie Getronics zegt, denkt vaak meteen aan werkplekbeheer. “Maar als we sterk willen blijven, moeten we nu al nadenken over hoe de werkplek er in de toekomst zal uitzien”, zegt Sofie De Vos, director Global Portfolio & Innovation bij Getronics.