Verschijning van: 17 november 2017

Inhoud

Datanews van 17/11/2017
EDITO
Never a dull job
DATANEWS.BE
NET GEMIST
eBox Telenet koopt Vlaamse ICT-integrator NextelEstland Proximus Nucleus Cipal verkoopt Ciblis aan… Cipal Broadcom aast op Qualcomm Op zoek naar de efficiëntste zonnecelBelgische zonnewagen haalt brons KU Leuven lanceert eigen IoT-netwerk Ontwikkeling Windows Phone stopgezet Bancontact NMBS Cisco Hololens
INTERVIEW
Mathy Vanhoef de man achter het WPA2-lek

Het was crisis bij netwerkbeheerders nadat een onderzoeker van de KU Leuven ontdekte dat de populaire wifi-beveiliging WPA2 te kraken is. Mathy Vanhoef vertelt aan Data News hoe dat verliep, en in welke mate uw netwerk gevaar loopt.

OPINIE
Waarom digitalisering bij grote bedrijven zo moeilijk verloopt
CIO OF THE YEAR
And the winners are...

Bjorn Van Reet (Kinepolis Group) is gekroond tot CIO of the Year. Ook biobakkerij De Trog en het chemiebedrijf Prayon vielen in de prijzen: zij gingen met de felbegeerde Digital Project of the Year award aan de haal.

De juryleden “Ik word niet warm van het aantal IT’ers dat ik in huis heb. Wel van de meerwaarde die ze betekenen.”

Bjorn Van Reet is CIO of the Year 2017. Sinds een jaar versterkt hij het digitale traject van Kinepolis, maar hij vertoefde voor zijn ICT-studies al even in Hollywood. Ambitie? U de beste digitale bioscoopervaring geven, en intussen genieten van de rit. “Ik ben vooral heel dankbaar om wat ik mag doen.”

Bjorn Van Reet
DIGITAL PROJECT OF THE YEAR (LARGE PROJECTS)
Genomineerden Prayon: digitale alchemie is de toekomst van het bedrijf

De toekomst van Prayon ligt in data: met digitale alchemie wil het internationale chemiebedrijf met hoofdzetel in België het verschil maken.

DIGITAL PROJECT OF THE YEAR (SMALL PROJECTS)
Genomineerden De Trog: minimaal budget, maximale impact

Het winnende Digital Project of the Year in de categorie kleine projecten bewijst dat u met een minimaal ICT-budget toch een maximale impact op de business kan bereiken.

HALL OF FAME
10 jaar CIO of the Year: ex-winnaars blikken terug én vooruit

Naar aanleiding van de tiende verkiezing van CIO of the Year blikt Data News terug op de voorbije winnaars. Wat betekende de award voor hun loopbaan en hoe zagen ze de functie van CIO de voorbije jaren veranderen?

TECHNOLOGIETRENDS
Tien strategische technologietrends voor 2018

Op Gartner Symposium/ITxpo in Barcelona presenteerde Gartner traditiegetrouw de tien belangrijkste strategische technologietrends. De tien voorspellingen kunnen een leidraad zijn voor CIO’s die een nieuw framework voor hun bedrijf willen bouwen.

DOSSIER
DATA ANALYTICS
Data analytics voor een betere wereld

U dacht dat Big Data er vooral was om bedrijven meer geld te doen verdienen en marketeers te helpen u beter in het vizier te krijgen? Volgens data-analyticsbedrijf SAS kan u er ook de wereld mee verbeteren.

AI en de economieKan je een annulering zien aankomen?

Volle wagons zorgen voor rendabel goederenvervoer via het spoor. Het komt er dus op aan zo flexibel mogelijk om te gaan met geannuleerde boekingen en die vlot te vervangen door andere vracht. Belgisch onderzoek ging in de Big Data van het treinverkeer op zoek naar nieuwe inzichten.

Data-analyse helpt om defecten te voorkomen

België is, tussen onze buurlanden dan toch, een van de koplopers in ‘predictive maintenance’ ofte ‘voorspellend onderhoud’. Dat heeft vooral voordelen voor bedrijven met een grote infrastructuur, of veel van dezelfde machines. Geen grote verrassing dan, dat Infrabel hier al een tijdje mee bezig is.

In de praktijk België koploper in voorspellend onderhoud 23% BELGISCHE BEDRIJVEN
UNIFIED COMMUNICATIONS
Microsoft vergroot voorsprong in unified communications

43 procent van alle gebruikte unified communications- en videoconferencingoplossingen op de Belgische zakelijke markt is van de hand van Microsoft. Dat blijkt uit een analyse van Computer Profile.

Unified communications, made in Belgium

De marktcijfers mogen dan wel richting verzadiging wijzen: dat belet nieuwe spelers niet om de markt te betreden. Foneo - mét Belgische roots - wil een compleet Unified-Communications-as-a-Service platform uitrollen.

BELGIAN
CAPGEMINI
50 jaar Capgemini, en wat nu?

Capgemini startte in 1967. Het eerste Belgische contract, met de Regie van de Post, dateert van 1970. De post had mensen nodig om de eerste elektronische toestellen te bedienen en klopte daarvoor aan bij de Fransen. Maar hoe ziet IT-servicing er anno 2017 uit?

BRAILLETECH
Tech voor blinden: langzaam maar zeker

Moderne technologie lijkt toch vooral een visuele aangelegenheid. Het internet staat vol met tekst en beelden, bijvoorbeeld. U zou bijna vergeten dat tech ook kan helpen om slechtzienden te helpen, of hen vlotter door de wereld te loodsen.

iOS voor slechtzienden
MARKETING
‘België loopt achter in marketing automation software’

Te weinig budget, niet de juiste skills in huis, te hoge workload: redenen genoeg waarom de Belg geen werk maakt van marketing automation. “Maar dé hoofdreden is dat de échte voordelen onvoldoende bekend zijn”, weet Koen De Witte van Leadfabric.

ANALYSE
NETEVENTS
Kan de zelflerende machine u beter beschermen?

Algoritmes die zichzelf verbeteren worden vaak genoemd om ziektebeelden te herkennen, of zelfrijdende wagens te sturen. Maar ook in het razendsnel evoluerende securitylandschap brengt machine learning de extra versnelling om cybercriminelen te snel af te zijn.

ORACLE
Welkom op de volautomatische Larry Ellison-show!

Zelden zet een bedrijf een duidelijkere trend neer dan Oracle op zijn Openworld-conferentie. Uw database en beveiliging zullen op automatische piloot draaien. Dat geeft IT meer ruimte, maar vooral: het elimineert de menselijke factor. Maar hoe luider Ellison orakelt, hoe steviger de concurrentie reageert.

Gehoord op Oracle Openworld Oracle maakt geen vrienden
ESET BITS
De diplomatie als oplossing voor cyberaanvallen?

Naast cybermisdadigers vormen cyberaanvallen en de productie van malware vandaag de snelst groeiende dreiging voor de internationale digitale leefwereld en economie. Wellicht is het tijd voor internationale verdragen en conventies naar analogie met andere wapenverdragen.

TECH TEST
DRIE CLOUD BACK-UPOPLOSSINGEN
Clients back-uppen in de cloud

We testen drie oplossingen voor het back-uppen van pc’s, laptops en mobiele apparaten in een beveiligde cloud.

CAREERS
CAREERS
LEREN PROGRAMMEREN
Europese Codeweek deelt de programmeerliefde

Omdat programmeur een knelpuntberoep is, en informatica en technieken nog altijd wat schrik inboezemen. Daarom was er ook dit jaar weer een Europese Codeweek, die de liefde voor alles wat met computers te maken heeft, moet verspreiden. Dat gebeurde vooral in de klaslokalen, maar ook daarbuiten. Want leren programmeren, dat blijft u doen.