Verschijning van: 30 november 2017

Inhoud

ik ga Bouwen van 30/11/2017
VOORWOORD - NR. 406
Een nieuwe formule om goedkoop te wonen?
ACTUEEL - NIEUW
Klaar voor de toekomstUitgebreid gammaEen premie om van kachel te veranderen
ACTUEEL - PRIKBORD
Wat verandert er op 1 januari?

De start van het nieuwe jaar is vaak een ideale gelegenheid om een aantal nieuwe eisen en maatregelen in gang te laten treden. 2018 is daar geen uitzondering op. Een overzicht.

Van K naar SVerwarmen op stookolie?Vastgoedprijzen stijgen trager40 procent
ACTUEEL - ARCHITECTUUR
HÅVN: Scandinavië aan de Schelde

In Zweden scheert hij al jaren hoge toppen. Nu ontwerpt hij voor het eerst buiten de grenzen van eigen land. De lokroep van de Schelde en het groene, duurzame opzet van Nieuw Zuid, overtuigden Johannes Norlander om een gebouw te ontwerpen voor de nieuwe Antwerpse stadsontwikkeling. HÅVN staat voor eenvoud, kwaliteit en tijdloosheid.

Brice Polomé

In 2011 richtten Damien Goffart en Brice Polomé het atelier Goffart Polomé Architectes op. Hun projecten getuigen van een bijzondere relatie met de omgeving, waarbij duurzaamheid telkens centraal staat. Ze omringen zich dan ook met specialisten om een integrale aanpak mogelijk te maken waarin ecologie en efficiëntie primeren. Het atelier heeft trouwens al in belangrijke mate bijgedragen tot de heropleving van Charleroi.

Woning Georges EngelsBuilt UnbuiltINFO
AGENDA
ACTIVITEITENTENTOONSTELLINGENDrawing AmbienceBEL:EST: een laboratorium voor Europa in BrusselBEURZENFrom Belgium with lightVeilingen Belgisch en internationaal designActio!
ACTUEEL - DESIGN
JoiasMarie’s CornerrietChristmas shopping

Op zoek naar originele geschenken voor de feesten? Op deze plekken kan je terecht voor unieke kerstcadeaus.

Unfold

Ze maken geen stoelen of tafels, maar focussen op experiment, onderzoek en proces. Daarbij combineren ze state-of-the-arttechnologie en ambachtelijke kennis, zonder het menselijke aspect uit het oog te verliezen. Een gesprek met Claire Warnier en Dries Verbruggen van Unfold, verkozen tot de ietwat atypische Designers van het Jaar.

Spectrum
BOUWEN RENOVEREN - RUWBOUW
WONEN IN CONTAINERS

Prefabricatie en industrialisatie worden steeds belangrijker bij de bouw van de huizen van morgen. Een bijzonder voorbeeld hiervan ontsproot aan het brein van een Frans bedrijf, dat de mosterd ging halen bij de bouw van auto’s: de transformatie van zeecontainers tot woningen. Het resultaat: een eigentijdse en gevarieerde architectuur.

VOOR- EN NADELENINERTIE OF NIET?KOSTPRIJSWEG MET MUURISOLATIE?

Bouwen zonder isolatie, het gaat bijna in tegen onze natuur. Toch is het mogelijk. Het biedt zelfs enkele voordelen ten opzichte van de traditionele aanpak. In tijden van isolatieschaarste kan het een betrouwbaar en gunstig alternatief zijn.

BOUWEN RENOVEREN - REPORTAGE
LOFT tegen LOFT

Er was heel wat verbeelding nodig om een project van deze omvang aan te vatten. Twee bevriende koppels gingen de uitdaging aan en maakten van een vervallen magazijn in Schaarbeek twee aangrenzende lofts waar ze zelf gingen wonen. In de “omgekeerde” configuratie bleven enkele sporen van het oorspronkelijke gebouw bewaard.

PROJECT infoOUDE MUREN IN DE HOOFDROL

Van oud bakhuis naar hedendaags vakantiehuisje - het gebouw bij Saint-Hubert in de Ardennen, een mix van natuursteen en baksteen, gaat al generaties lang mee. De zuivere lijnen en wisselende kleuren laten het helemaal opgaan in de natuur.

PROJECTinfo
BOUWEN RENOVEREN - BIO-ECOLOGISCH BOUWEN
Isoleren met hernieuwbare materialen

Door onze gebouwen in te pakken met een dikke laag isolatie stijgt niet alleen het wooncomfort, maar daalt tegelijk onze energiefactuur en dus ook onze impact op het milieu. Je kan de milieu-impact echter nog verder terugdringen door bijvoorbeeld gebruik te maken van hernieuwbare materialen. Geïnteresseerd? Met dit artikel helpen we je alvast op weg!

BOUWEN RENOVEREN - ENERGIE
Verdeel de warmte

Je volledige woning met enkel een bijverwarming tot een aanvaardbaar comfortniveau verwarmen? Dat lukt slechts in een enkel geval. Toch is het niet onmogelijk. Vandaag zijn er namelijk verschillende oplossingen op de markt om de geproduceerde warmte optimaal te verdelen naar de andere ruimtes in huis.

Sierlijke verwarming

In zijn basisversie mag de radiator dan niet moeders mooiste zijn, voor je comfort is hij gewoon niet weg te denken. In een eerste fase probeerden we hem met alle middelen weg te moffelen: achter een paneel of een rooster, in de vloer of in de muur. Tot de fabrikanten het lumineuze idee kregen er een decoratief element van te maken.

ELEKTRISCHE RADIATOR MET STRALINGSPANEELKoopgids*

Alle prijzen zijn inclusief btw

AFWERKEN INRICHTEN - INTERIEUR
JE KELDER INRICHTEN? Negen punten om op te letten

Een speelkamer, een gastenverblijf, een thuisbioscoop… Aan mogelijkheden geen gebrek om een oude kelder een nieuwe functie te geven. Of die kelder ook geschikt is voor die functie, hangt onder meer af van de vochtigheid, de ventilatie en de plafondhoogte.

WAT MAAK JE VAN JE KELDER?ENERGIEZUINIGE binnenverlichting

Omdat je woning aan een grondige renovatie toe is en/of omdat je verlichting dringend een energie-efficiënte upgrade nodig heeft, wil je de bestaande toestand verbeteren. Maar hoe pak je dat precies aan? Probeer je alles op eigen houtje te klaren of win je maar beter professioneel advies in? Wij vroegen het aan enkele specialisten. Want bij hen brandt immers de lamp.

GEVOLGEN VAN DIMMEN OP KLEURENTIPS EN TRICKSEEN HUIS VOOR HET LEVEN

Iedereen droomt van een veilige, comfortabele en aangename woning, waar je liefst je hele leven lang kan blijven wonen. Met het ouder worden is dat echter niet altijd evident. Een beperkte mobiliteit strooit vaak roet in het eten. Als je al van bij het ontwerp keuzes maakt die de toegankelijkheid van je woning verzekeren, ongeacht je leeftijd of fysieke conditie, maak je een duurzame keuze die je van je thuis laat genieten, wat er ook gebeurt. En dat hoeft niet altijd veel geld te kosten.

ENKELE DEFINITIESFACTOREN DIE AANPASSINGEN BEMOEILIJKENDE 10 PRINCIPES VAN DE AANPASBARE WONING
AFWERKEN INRICHTEN - REPORTAGE
Compact, duurzaam én eigenzinnig

Ondanks de beperkte oppervlakte functioneert deze vrijstaande woning niet alleen als “leefruimte", maar kunnen beide eigenaars er ook hun beroep uitoefenen. Letterlijk elke centimeter is benut. Bovendien komen de kleurrijke meubels en kunstwerken er ten volle tot hun recht.

VERLICHTINGPROJECTinfo
AFWERKEN INRICHTEN - TREK JE PLAN
EXTRA BERGRUIMTEontwerp 1ontwerp 2ontwerp 3
AFWERKEN INRICHTEN - OUTDOOR
MOESTUINIEREN zonder tuin

Een tuin heb je niet nodig om groenten te kweken, enkel grond. Je kan dus zonder problemen aan de slag op je balkon en terras. Schik potten en bakken en vul ze met je favoriete groenten. Of laat ze tegen de muur opklimmen.

GROND VAN DE ZAAKVARIATIE IN POTTENBEGINNEN KAN ALTIJDEETBARE TERRASTAFEL
GIDS - ARCHITECTENADVIES
Wonen in onroerend erfgoed: een goed idee?

Een woning heeft erfgoedwaarde als die woning op de vastgestelde inventaris van bouwkundig erfgoed staat, als ze beschermd is als monument of als ze deel uitmaakt van een beschermd stads- of dorpsgezicht. Koop je zo’n woning met erfgoedwaarde, dan moet je in bepaalde gevallen rekening houden met een aantal specifieke spelregels.

ENKELE TIPS
GIDS - RECHT
Wettelijk samenwonend: samen een huis kopen

Je woont wettelijk met iemand samen en beslist om een huis te kopen. Of jullie willen het huis dat van één van jullie beiden is renoveren. Wat zijn in dat geval je rechten en plichten? En wat als je besluit om uit elkaar te gaan? Zes vragen en antwoorden.

GIDS - FINANCIËN
Wanneer betaal je minder onroerende voorheffing?

Als eigenaar van een woning moet je elk jaar onroerende voorheffing betalen. Deze gewestelijke belasting is gebaseerd op je kadastraal inkomen. In bepaalde gevallen kom je echter in aanmerking voor een korting.

GIDS - EVENEMENT
bouw & reno

Wordt 2018 het jaar waarin je bouw- of renovatieplannen eindelijk concrete vorm gaan krijgen, maar weet je nog niet helemaal hoe of wat? Laat je dan meteen inspireren en adviseren op de allereerste bouwbeurs van het jaar: bouw & reno.

PRAKTISCH
PUBLIREPORTAGE
Een Belgische lening voor een buitenlands huis

Overweegt u om, al dan niet tijdelijk, te verhuizen naar een van de Spaanse costa’s omdat het Belgische weer u op de zenuwen werkt? Of verkiest u de rust van een Zuid-Frans dorpje of de gezonde Alpenlucht? Ongeacht de bestemming, hoe financiert u die woning in het buitenland? Wie voldoende eigen middelen heeft, zal weinig problemen kennen. Voor wie een lening nodig heeft, is het iets complexer.

DE BESTE RENTEVOET voor je hypothecaire lening