Verschijning van: 26 april 2018

Inhoud

ik ga Bouwen van 26/04/2018
VOORWOORD NR. 410
Zijn sociale premies eigenlijk wel sociaal?
ACTUEEL NIEUW
Steeds hogerDoor een blauwe brilMuren in een klikHeilige verbintenisBack to the future
ACTUEEL PRIKBORD
En de winnaar is…Vlaanderen krijgt zonnespiegels910.000 tonHuis (ver)kopen via e-mail binnenkort wel wettelijk
ACTUEEL ARCHITECTUUR
Leonardo Da Vinci inspireert architecten voor nieuw schoolpaviljoen in Brasschaat

Triolo, een school voor buitengewoon onderwijs in Brasschaat, is onlangs uitgebreid met een nieuw paviljoen. De ontwerpers van cuypers & Q architecten lieten zich voor het zeshoekige grondplan inspireren door de Man van Vitruvius van Leonardo Da Vinci. “Een bijzondere school vraagt een bijzondere aanpak. We wilden hiermee vooral een leesbare structuur realiseren”, aldus architecte Ilze Quaeyhaegens.

NG-Architectes

Twee levensgenieters, Nicolas Verraver en Gauthier Desplanque, legden dertien jaar geleden de basis van bureau NG-Architectes. Aurélie Lefebure kwam er twee jaar geleden bij als derde vennoot. Het bureau beperkt zich niet tot een bepaalde stijl, maar gaat in de eerste plaats uit van de levenswijze en smaak van zijn klanten.

Penthouse de luxeStoned: Architects, designers & artists on the rocks
AGENDA
Triënnale BruggeThe Moment before the moment: Wim Goes over eigen werkEagles of ArchitectureArchitect Léon Stynen en zijn tijdgenotenSecond Home ExpoGalaxy 58. Graphic 58Maarten Baas. Hide & SeekArt Nouveau in NederlandTrompe l’oeilLoewe Craft Prize
ACTUEEL DESIGN
AprilPierre-Emmanuel Vandeputte Speelse oerkracht

De Brusselse ontwerper Pierre-Emmanuel Vandeputte (°1991) stelde in Milaan zijn nieuwe ontwerp Isola voor. Daarmee spoort hij ons als gebruiker aan om actief deel uit te maken van het ontwerp.

Valerie ObjectsStefan SchöningTable HulotExtremis Compacter, betaalbaarder en gezelliger

Al meer dan twintig jaar specialiseert ontwerper Dirk Wynants zich met zijn bedrijf Extremis in zogenaamde tools for togetherness. Met zijn buitenmeubilair wil hij mensen samenbrengen.

Nicolas BovesseStudio PlastiqueAlain GillesStudio Segers Minimalistisch radiatorenspel

Voor Vasco tekenden Wim en Bob van Studio Segers drie nieuwe designradiatoren, die inspelen op grotere tendensen zoals de hang naar minimalisme, architecturale creativiteit en slimme oplossingen voor kleinere ruimtes.

TuinBrut

Deze zes aanstormende talenten traden tijdens de Milanese designweek voor het eerst als collectief naar buiten. Dat doopten ze Brut, een referentie naar de tactiele kwaliteiten van hun ontwerpen. Een korte voorstelling.

BOUWEN RENOVEREN RUWBOUW
De verschillende bedekkingen voor platte daken

Platte daken zitten al een tijdje in de lift. Waar vroeger de waterdichting al eens te wensen overliet, biedt de huidige lichting afdichtingsmaterialen veel duurzamere oplossingen. Een overzicht.

Waarheen met bouw- en sloopafval?

Hoe groot of hoe klein het ook is, nieuwbouw of renovatie, elk bouwproject geeft afval. En dat wil je zo gauw mogelijk kwijt. Maar wat zijn nu juist je verplichtingen? En wat mag je verwachten van je aannemer?

ASBEST, DE STILLE DODER
BOUWEN RENOVEREN REPORTAGE
DE KRACHT VAN EENHEID

Een bouwstijl implementeren die sterk verschilt van die van de buren maar deze toch respecteert - dat vergt knowhow, temeer wanneer zowel het terrein als de directe omgeving de zaken bemoeilijken. Dit project van bureau Open Architectes bewijst dat het kan.

PROJECTinfoEen project ver vooruit op zijn tijd

Een depot dat een nieuwe bestemming kreeg in de vorm van lofts, appartementen en een kantoor. Op zich is het geen uitzondering. De manier waarop het hier gebeurde, is dat wel. Vanop straat zie je nauwelijks dat een ware gedaantewisseling heeft plaatsgevonden.

PROJECTinfo
BOUWEN RENOVEREN ENERGIE
Haal meer uit je zwembad

Zon en water, het is de ideale combinatie voor een vakantiegevoel. Maar met zon alleen krijg je het zwembadwater niet warm. Gelukkig kan je het op een aangename temperatuur brengen en houden zonder dat je energierekening gigantisch de hoogte in schiet.

VERSCHIL WONING-ZWEMBADNOG ZUINIGER MET EEN INVERTERENKELE RICHTPRIJZENVERLAAG JE WARMWATERFACTUUR

De factuur voor je verwarming mag dan seizoensgebonden zijn, die voor het warm water loopt over een heel jaar. De kost voor dat warm water neemt dan ook een grote hap uit je totale energierekening. Een kost die je snel kan verlagen door tegelijk op de productie en op het verbruik te letten. En door komaf te maken met een aantal slechte gewoontes.

KOPEN VERKOPEN VASTGOEDPROJECTEN WEST-VLAANDEREN
Projecten in ontwikkeling Veelzijdig aanbod

De provincie West-Vlaanderen heeft veel te bieden, ook op de residentiële nieuwbouwmarkt. We doorkruisten de provincie van Knokke-Heist tot in de Westhoek en van De Panne tot Waregem en selecteerden enkele referentieprojecten. De vermelde prijzen zijn exclusief btw en kosten.

Verbonden met dorp en stad

Op de plek waar de familie Bekaert haar staaldraadimperium opstartte, verrijst de nieuwe woonwijk Leanderhof. Het project paalt aan de dorpskern van Zwevegem en de stad Kortrijk ligt op fietsafstand.

KOPEN VERKOPEN RECHT
Je woning verhuren via Airbnb?

Vorig jaar verbleven zowat 800.000 toeristen in België in een Airbnb-woning. Door een kamer in hun woning te verhuren of zelfs hun volledige appartement in periodes dat ze er zelf niet zijn, verdienen heel wat mensen een extra centje bij. Wil ook jij op deze manier wat bijverdienen, weet dan dat je met een aantal spelregels rekening moet houden.

DE BESTE RENTEVOET voor je hypothecaire lening
KOPEN VERKOPEN FINANCIËN
Schuldsaldoverzekering op je belastingbrief vermelden?

Een woonkrediet wordt doorgaans gecombineerd met een schuldsaldoverzekering. De premies die je hiervoor betaalt, kan je vermelden op je belastingaangifte. Maar is dat wel een goed idee?

AFWERKEN INRICHTEN INTERIEUR
FIJNER DAN FIJN

Dunne, (quasi) naadloze vloeren van slechts enkele millimeters dik zijn populair in zowel nieuwbouw- als renovatieprojecten. Comfort, weerstand, prijs, onderhoud, originaliteit… Ziedaar onze vergelijkende criteria om je te helpen een bewuste keuze te maken.

HOE ZIT HET MET GRANITO?EN GEPOLIERD BETON?TUSSEN TEXTIEL EN PVCELKE VLOER ZIJN EIGEN ‘KLASSE’KOKEN als een echte chef

Nu de kookhype blijft duren, vinden steeds meer toepassingen uit de professionele gastronomie hun weg naar de particuliere keuken. Bovendien doet connectiviteit haar intrede in de keuken.

STRAK OF NET NIET?JE KOELKAST VANOP AFSTAND BEDIENENKOOPGIDS
AFWERKEN INRICHTEN REPORTAGE
IN HARMONIE

Wat doe je als je een noordoost gericht perceel in de buurt van een autosnelweg kan kopen? Velen zouden zich er niet aan wagen, maar architect Gert De Leersnyder raadde zijn klanten aan er toch voor te gaan. De L-vormige woning die hij ontwierp, vormt niet alleen een buffer tegen lawaai maar garandeert ook een maximaal gebruik van de tuin.

PROJECTinfoKleurrijke blikvanger in de straat

Waar vroeger een vervallen loods stond, ontwierp architect Lucas Gillard een hedendaags complex dat het sombere steegje in het centrum van Brussel nieuwe impulsen geeft. Een kleurrijke erker springt letterlijk uit de gevel en brengt leven en kleur in de straat. Aan de achterkant verleent een koperen dakbedekking de twee volumes een bijzondere uitstraling. Opvallend onopvallend.

PROJECTinfo
AFWERKEN INRICHTEN TREK JE PLAN
Badkamer met trapontwerp 1ontwerp 2ontwerp 3
AFWERKEN INRICHTEN OUTDOOR
Tuinen met een eigen waterkringloop

Willen of niet, we moeten rekening houden met steeds meer stortbuien tussen periodes van extreme droogte. Voorkom overstromingen en wateroverlast en breng de neerslag – met meerwaarde voor de eigen tuin en wonen – terug in de waterkringloop.

SUBSIDIES VOOR GROENDAKENMAKKELIJKE PLANTEN VOOR EEN INFILTRATIEBORDER
GIDS EVENEMENT
SAMENHUIZENDAG PRAKTISCHCohousingprojecten houden opendeurdag Samenhuizen verrijkt je leven

Op zaterdag 19 en zondag 20 mei is het Samenhuizendag: verschillende cohousingprojecten openen dan de deuren voor geïnteresseerden. Samenhuizen zit in de lift, zo bewijzen drie bijzonder diverse projecten in Vlaanderen en Brussel. Al zijn er nog altijd misvattingen die uit de wereld geholpen kunnen worden.

WAT DOET VIBE?PRAKTISCHSteek je licht op

Zit je met renovatieplannen maar ontbreekt het je voorlopig nog aan ideeën, antwoorden, een masterplan of een architect? Omcirkel zondag 27 mei dan alvast in je agenda, voor de Vlaamse Renovatiedag.

Rijwoning met pitFlexibiliteit troefExpO at home. collectief bouwen en wonen

"We moeten allemaal kleiner gaan wonen", het is waarschijnlijk een van de meest geuite stellingen als we het hebben over ons toekomstig woonlandschap. Veel mensen denken dan onmiddellijk aan appartementen en studio’s in de stad. Er zijn echter heel wat andere alternatieven. Kleiner gaan wonen kan bijvoorbeeld perfect samengaan met het delen van bepaalde ruimtes om de woonkwaliteit te verhogen. Net daarop ligt de focus van de tentoonstelling at home, die nog tot 16 september loopt in de abdijkerk van het STAM in Gent.

PRAKTISCH
GIDS PREMIES
PREMIEDOOLHOF

Voor wie bouwt of verbouwt voorzien de verschillende instanties in ons land – en dan vooral de gewesten – ondersteunende maatregelen onder de vorm van subsidies, premies of fiscale voordelen. Vooral voor wie investeert in energiebesparende maatregelen, zijn er heel wat kortingen.