Verschijning van: 21 juni 2017

Inhoud

Knack van 21/06/2017
COMMENTAAR
Junk
HET GESPREK
FRÉDÉRIC VAN LEEUW
‘Ook dit jaar hebben wij al aanslagen verijdeld’

‘Ik krijg signalen dat Turkse jongeren in ons land aan het radicaliseren zijn, aangevuurd door propaganda uit Turkije. We mogen hen niet van ons wegduwen: die fout hébben we al eens gemaakt.’ Aant het woord is federaal procureur Frédéric Van Leeuw, die volgende week ridder wordt in het Légion d’Honneur, de hoogste Franse onderscheiding.

Frédéric Van Leeuw
IN BEELD
Honderd miljoen migranten?
BELGIË
Kazachgate: de witwasvilla’s

Gebruikten Patokh Chodiev en zijn kompanen 5 Brusselse gebouwen om crimineel geld wit te wassen?

‘Turkije verlamt de NAVO’

De zuivering van het Turkse leger zet ook het functioneren van de NAVO op de helling.

Luc Cortebeeck - Vakbondsleider Armand De Decker - Ex-burgemeester Ukkel Ben Weyts - Minister van Toerisme Vraag van de week ‘Reduceer de NIP-test niet tot een downtest’

De niet-invasieve prenatale test (NIPT) is veilig en het is goed dat iedereen die dat wil er gebruik van kan maken, zegt geneticus Jean-Jacques Cassiman. ‘Al is het cruciaal dat aanstaande ouders goed geïnformeerd worden. Alleen dan kunnen ze de beslissing nemen die voor hen klopt.’

‘We vrijen niet meer voor de wereldvrede’

Vijftig jaar na de Summer of Love-revolutie zoekt journaliste Emily Witt naar wat vrije liefde vandaag betekent. ‘Je kunt geen orgie meer houden zonder eerst een verzekering af te sluiten.’

Bio ‘Je kúnt Belgische mosselen kweken in de Noordzee’

Jaarlijks eten de Belgen maar liefst 24.000 ton mosselen. 99 procent daarvan zijn Zeeuwse mosselen uit Nederland. Maar er zijn nieuwe pogingen om Belgische hangmosselen te kweken. Vorige maand is een consortium bedrijven samen met de universiteit Gent en reder Willy Versluys begonnen met een Belgische mossellijn voor de Noordzeekust. Ze mikken op 2020. Groothandelaar André Bols ‘gelooft niet in mosselkweek op volle Noordzee’, maar volgens kok Piet Devriendt waren de oude Belgica’s ‘de beste ooit’.

Piet Devriendt - mosselrestaurant De oesterput in Blankenberge Reder Willy Versluys - kweekt opnieuw Belgische mosselen voor de kust André Bols - groothandelaar in Kampenhout ‘Hij is toch niet dood?’

Op 12 maart werd onze reporter aangereden door een auto. Vanaf zijn ziekenhuisbed kijkt hij terug op de voorbije maanden. ‘Ze zouden het woord gewond bij wet moeten verbieden.’ Het verhaal achter fietsongeval 1579 van 2017.

Factchecker‘Verveling is niet per se inspirerend’

‘Verveling is goed. Dat wakkert de creativiteit aan’, hoor je onder psychologen. Dat klinkt goed, maar het is baarlijke kul, vinden filosofen.

Als zelfs de leerkracht Frans geen Frans meer durft te spreken

Het gaat bergafwaarts met de kennis van het Frans bij jonge Vlamingen. ‘Een werkwoord correct vervoegen in de indicatif présent zit er voor veel studenten al niet meer in.’

‘We begrijpen gelovigen niet meer’

‘Europeanen blijven het christendom zien als een religie van daders: kolonisatoren en pedofiele bisschoppen’, zegt David Dessin. ‘Maar dat klopt niet meer. Het is een religie van slachtoffers geworden.’ In zijn nieuwe boek over christelijke migranten verklaart hij waarom.

BESPAREN IN DE GEZONDHEIDSZORG
‘Rokers straffen? Zullen we dan ook skiërs straffen?’

Onze gezondheidszorg wordt alleen maar duurder, maar econoom Erik Schokkaert weigert somber naar de toekomst te kijken. ‘Leeft u niet liever een jaar langer gezond dan dat u een tweede auto kunt kopen?’

Erik Schokkaert
CDH
Hoe het rode regime in crisis raakte

Nu CDH-voorzitter Benoît Lutgen de PS ook in Wallonië en Brussel tot de oppositie wil veroordelen, zijn de Franstalige socialisten stilaan in de grootste crisis van de laatste honderd jaar beland.

‘Samen met de PS stort ook de N-VA-strategie in’

Het confederalisme van de N-VA is verder af dan ooit, denkt Kamerlid Hendrik Vuye (ex-N-VA): ‘De Belgische problemen blijven, er is geen PS meer om uit te roken, en de partijen die de nieuwe Franstalige regeringen moeten vormen zijn stuk voor stuk zéér belgicistisch.’

‘Een mooie politieke coup’

Volgens zijn verre voorganger Gérard Deprez, vandaag Europarlementslid voor de MR, móést CDH-voorzitter Benoît Lutgen wel vluchten uit de Brusselse en Waalse regeringen. ‘Anders dreigt zijn partij samen met de PS ten onder te gaan.’

Blingbling en pingping

Na het schandaal over het gegraai bij daklozenorganisatie Samusocial beloven politici meer openheid en pleiten ze voor decumulatie. Zo gaan ze het echte debat uit de weg.

RECENSIE
Mens en machine

We zitten midden in de digitale revolutie en die zal een gigantische impact hebben op de middenklasse, schrijft Koen De Leus. Zorg dat u mee bent.

DE EXAMENVRAAG
Vincent Ginis De vraag: Leg aan een willekeurig iemand op de bus het ontstaan, de betekenis en de relevantie uit van het foto-elektrisch effect waarvoor Albert Einstein de Nobelprijs kreeg.

Vragenopsteller professor fysica (VUB). Vincent Ginis - Student tweede bachelor fysica en sterrenkunde, in het vak Inleiding tot de kwantumfysica

WERELD
Amerikanen provoceren Assad en de Russen

De Verenigde Staten waarschuwen Assad: laat de door ons gesteunde rebellen met rust in hun strijd tegen de IS.

Stilstand in Nederland

Honderd dagen na de verkiezingen schiet de vorming van een nieuwe regering in Nederland niet echt op.

Leo Varadkar - Ierse premier Raul Castro - Cubaanse president Ana Brnabic - Servische premier Tv tegen de Russen Uniefs zijn ‘ideologisch zwak’ Traangaspolitiek Een messias met een donker randje

Met een robuuste parlementaire meerderheid heeft de Franse president Emmanuel Macron alle kaarten in handen. Wordt hij de redder van Frankrijk en Europa, de man die zijn land de 21e eeuw inloodst? Of ontpopt hij zich als de liberaal die de rechtsstaat afschaft? ‘Hij kiest duidelijk voor de revolutie.’

TURKIJE
‘We vragen België om bescherming’

Negen maanden nadat ze uit het leger werden ontslagen, hopen meer dan honderd Turkse ex-NAVO-officieren op politiek asiel in België. Ze leiden een teruggetrokken leven, uit vrees verlinkt te worden aan de Turkse inlichtingendiensten.

ANALYSE
Praat met Rusland
KENNIS
Beestenboel: de muurhagedis

De bekendste hagedis van Europa is Vlaanderen aan het veroveren. Met dank aan artificiële introducties uit vooral Frankrijk.

Jef Beerten
PLANEET DRAULANS
Jupiter in infraroodQuoteDe betere boskaart

De wereldwijde bosoppervlakte wordt onderschat. Dat hebben Google en de Verenigde Naties samen ontdekt.

Kort & krachtigBitcoin: een dubbeltje op zijn kant208
WETENSCHAP
‘Europa heeft een supersnelweg voor elektriciteit nodig’

Net als de Vlaamse wegen dreigen de elektriciteitsverbindingen dicht te slibben. ‘Daarom moeten we dringend investeren in een net dat grote hoeveelheden energie kan vervoeren’, zegt burgerlijk ingenieur Jef Beerten (KU Leuven).

CULTUUR
Rowam en Kaste

Een voornaam is meer dan een verzameling lettergrepen.

Californication On the record‘Ontgoocheling is een opvoedingstruc’ Expo - Dave MestdachKlassiek - Rudy Tambuyser Podium - Els Van SteenbergheJazz - Bart CornandArtroze

Jan Braet kijkt naar kunst en het leven, in bloei en verval, zoals de rozen. Deze week de expo Les palimpsestes<bold />van Pierre Alechinsky in het Grafisch Centrum, La Louvière.

DOCUMENTA
Kennis boven kalashnikovs

De vijfjaarlijkse kunsthoogmis Documenta is deze zomer aan haar veertiende editie toe. Die focust op Griekenland: bakermat van de daverende democratie en symbool voor een wereld in crisis. Knack trok op kunstodyssee door Kassel.

Knacks eigenzinnige parcours in 8 hoogtepunten
SPORT
36 % 1 op de 3 clubs is lelieblank

Verkijk u niet op de kleurrijke Rode Duivels of een rolmodel als Nafi Thiam: in de kleine sportclubs is er minder diversiteit dan aan de top. ‘We sporten met en tegen mensen die op onszelf lijken.’

in 5 % 7 % 95 % 87 % 8 % FC Turk Sport: ‘Blanke jeugdspelers zijn welkom’
HET LAATSTE WOORD
Mededeling van de Raad voor de Journalistiek Wiskunde (1) Wiskunde (2) Wiskunde (3) Wiskunde (4) Zwerfvuil Europa Europarlementsleden
DOCUMENT
Een politiek meesterstuk, getekend Helmut Kohl

Ongetwijfeld gaat de vorige week vrijdag overleden Altkanzler Helmut Kohl (1930-2017) vooral de geschiedenisboeken in als de architect van de Duitse hereniging. Knack reconstrueert hoe hij het onmogelijk gewaande mogelijk maakte met een exceptionele mix van mensenkennis, strategisch inzicht en voluntarisme. Een stevige portie geluk – of was het toch de hand Gods? – deed de rest.

Bio
QUIZ
Titulair

U beweert mee te zijn met het nieuws? Bewijs het met de Knack-quiz. Meerdere juiste antwoorden zijn mogelijk, meerdere foute ook.

EINDSPEL
Raoul Hedebouw

is parlementslid voor de PVDA/PTB. Maar hoe is hij als mens? Om deze twintig vragen te beantwoorden, had hij 8 minuten en 41 seconden nodig.

Inhoud

Knack Weekend van 21/06/2017
INTRO
Eiland van authenticiteit
WEEKEND UPDATE
MODE - DESIGN - BEAUTY - STIJL
Tuinfeest3x dubbelspel

‘Samen sterk’, drie keer modieus ingevuld.

Anton Janssens van Komono

Het Belgische (zonne)brillen- en horlogemerk maakt de sprong naar het buitenland. Wij vroegen hen naar hun toekomstplannen.

#FitspirationDuurzame duikCoutureklikPortretpretBelgen in de badkamer

Plassen in de douche, haar uit het doucheputje weghalen en een washandje bovenhalen. Dit doen wij Belgen in de badkamer.

MULDERS
In grotten of holle bomen
INZICHT
Michiel Vos

Michiel Vos (46) werkt als VS-correspondent voor de VRT. Hij is getrouwd met Alexandra Pelosi, documentairemaakster en dochter van Nancy Pelosi, fractieleider van de Democratische Partij in het Huis van Afgevaardigden. Samen met Ellen Swandiak schreef hij de gids 500 Hidden Secrets of New York (uit bij Luster).

PSYCHOLOGIE
De pijn van het elders zijn

Bij het woord ‘heimwee’ denken we meteen aan een verlangen naar thuis. Maar de pijn kan ook verder gaan: een gemis van iets, iemand of een plek.

UITGELEZEN
Komaan Nathalie !
MODE
Linnen geeft van katoen

Duurzaam, lokaal, ecologisch. Linnen lijkt wel het ultieme materiaal voor onze tijd. Weg met het woord ‘oubollig’: de foute jurken en doorkijkbroeken werden ingehaald door designerstukken en mooie basics. Goed nieuws voor de Belgische vezel.

Bal tropical

De ideale go-to look voor zomerse dagen: wijd vallende stoffen en tropische bloemen- en palmprints. Exotic, c’est chic!

MAKING-OF
De schoen van Assepoester

Zestig jaar geleden ontwierp Gabrielle Chanel de tweekleurige slingback. In 2015 friste Karl Lagerfeld hem weer op. Knack Weekend trok naar Italië voor de making-of van de iconische schoen, van het archief tot de zool.

Wist je dat
DAKTUINEN
Hoog, kijk omhoog

Geen tuin? Geen nood. Met een royale hoeveelheid aarde, een paar goedgekozen bloembakken en een beetje gevoel voor esthetiek creëer je een dakterras waar menige passant zijn nek voor verrekt. Drie mogelijkheden voor drie types tuiniers.

CULINAIR
De chef Tafelen op een mijnterril

Een unieke locatie. Een lange tafel. Een topchef uit de regio. En misschien wel het mooiste panorama van België. ‘Vrienden van de Smaak’ trok voor deze editie naar de mijnterrils in Maasmechelen.

Tonijn met quinoa en radijsjes Kabeljauw met witte asperges, lamsoor en algenboter Rund uit Haspengouw, jonge groenten, dikke frieten Limburgse aardbeien, witte chocolademousse en citroencrème op Bretons zanddeeg
WEEKENDRECEPT
De wijnPladijsfilet met garnalen en tapijtschelpenPladijsfilet met garnalen en tapijtschelpen

Belgische chefs delen het recept van een klassieker, maar dan wel in hun eigen interpretatie. Deze week: Bert Meewis van Restaurant Slagmolen.

SMAAKMAKERS
Iedereen baktEten als een yogiBoterham met tuinbonentapenade

Ieder jaar kijk ik reikhalzend uit naar het moment waarop de zomer zijn eerste tuinbonen prijsgeeft. Om van de frisse, bittere smaak te genieten moet je je eerst aan een rondje dubbeldoppen wagen: haal de tuinbonen uit hun grote peul en bevrijd na het koken de knalgroene boontjes uit hun grauwe vliesje. Van een grote zak tuinbonenpeulen blijft slechts een pover hoopje over, maar dat vergeef je ze gauw. De lichtjes wrange smaak combineert perfect met wat goede olijfolie en citroenzeste. Zelfs de regenachtigste Belgische zomerdag voelt zwoel als je jezelf trakteert op deze boterham met tuinbonentapenade.

KoffiemomentZe zijn om op te eten
TAFELEN
Melchior ****
REIZEN
Sicilië

Sicilië inspireerde talloze cineasten, van Coppola tot Pasolini. In hun spoor ontdek je excentrieke palazzo’s, dorpen waar de tijd is blijven stilstaan en kleurrijke figuren. Zoals het bruidsmeisje uit The Godfather, dat vandaag een pizzeria openhoudt.

Praktisch
EROPUIT
De wereld van Sofie

Sofie Neven (26) gaf in september 2016 haar job in Parijs op, waar ze werkte als online marketingmanager, en reisde zes maanden lang van Japan tot Indonesië.

Droomnacht in La Posta Vecchia Slapen onder de sterren Hollen door Den Haag 30.000.000 toeristen
HOROSCOOP
24/06 - 30/06
Aap Haan Hond Zwijn Rat Buffel Tijger Kat Draak Slang Paard Geit Horoscoop
COLOFON
Verkoopinfo: Bal tropical (p. 28)
JONG GEWELD
Elke week brengt Knack Weekend het verhaal van debutanten die stevig uit de startblokken schieten. Deze week: Samira (31), Tahnee (29) en Djalil (26) Labyed

WIE? Genkse zussen en hun broer, die in 2015 samen de onlineoutletwinkel Maison Lab oprichtten. Wonnen vorige maand de BeCommerce Start-Up Award.

Inhoud

Knack Focus van 21/06/2017
ENTERTAINMENT
Van bioscoopzetel tot strandmatje

Zitten zou het nieuwe roken zijn, maar dat is buiten het comfort van de bioscoopstoel gerekend. Bij sommige van deze tien cinefiele zomertips mag u zelfs languit gaan liggen.

Cinema Canvas Zomerfilmcollege The Silent West Claudia Cardinale Film op het strand Zomerfilms Cinema Urbana Mooov wijkt af 5x cd-box Kraftwerk 3-D (The Catalogue)Zoek Magritte, win 1x duoticket Intergalactic Lovers Knack Focus’ Zomerfestivalwedstrijd: win tickets! Martin Scorsese – The Exhibition Quinzaine des Réalisateurs Paradijs te Perk

Groen, kleinschalig en elektronisch: ziedaar de troeven van Paradise City, een festival genesteld op het bekoorlijke kasteeldomein Ribaucourt in het Vlaams-Brabantse Perk.

1. Yo – Brussels Hip-Hop Generations 2. Art Is Comic 3. Whitney: Can I Be Me 4. Stadsmuzikantenfestival
@PBGRONDA
Brussel

P.B. Gronda, auteur van onder meer Wanderland, Straus Park en Onder vrienden, duikt elke week in de populaire cultuur.

THE STROKES
This was it

Is This It (2001), het debuut van The Strokes, geldt als een van de beste albums van de jaren 2000. Maar niet veel later leek de laatste echte rockband ten onder te gaan aan drugs, de druk van het succes en, eh, Ryan Adams. Zo leert Meet Me in the Bathroom: Rebirth and Rock and Roll in New York City, 2001-2011 van Lizzy Goodman. Een bloemlezing.

The Strokes
WASBORD
Is Hollywood te strak geworden?

Dit is het lichaam van Zac Efron in Baywatch. Mensen doen alsof dat normaal is. Dat is het niet.

SONGHOY BLUES
‘Natuurlijk is Iggy Pop bekend in Mali! Iederéén kent Iggy toch?’

Ze tekenden met Music in Exile voor een van de verrassende doorbraken van 2015, de jonge, Afrikaanse honden van Songhoy Blues en hun snedige, zinderende woestijnblues. Het vervolg op die plaat, Résistance, is net uit. ‘Zonder Damon Albarn stonden we nergens.’

Muzikaal Mali voor dummies

‘Muziek is ons leven’, drukt zanger Aliou Touré van Songhoy Blues ons op het hart. Een credo dat ook deze zes artiesten uit de West-Afrikaanse republiek hoog in het vaandel voeren – of voerden.

Ali Farka Touré Balleké Sissoko Oumou Sangaré Rokia Traoré Amadou & Mariam
DUNKIRK
Don’t mention the Brexit

In The Dark Knight en Interstellar deed hij het met superhelden en ruimtereizigers, in Dunkirk richt regisseur Christopher Nolan zijn imaxcamera’s op soldaten. Knack Focus hoorde met een mond vol Duinkerks zand mevrouw Nolan en de cast uit. ‘Dit krijg je alleen maar gemaakt als je Chris Nolan heet.’

ZOMERFILMS
Été phone home

Theaterzalen, cultuurtempels en sportpaleizen houden een zomerslaap, maar een echte bioscoop sluit nooit. Tien films die de lichaamstemperatuur van cinefielen zullen doen stijgen.

1 Cars 3 2 The Big Sick 3 La fille de Brest 4 The Circle 5 Atomic Blonde 6 Visages, villages 7 Howards End 8 Baby Driver 9 A Gentle Creature 10 Song to Song
NEW KIDS
Sterren van een zomer zonder sterren

Speur deze zomer niet te lang naar grote namen want ze laten het afweten. Johnny Depp en Tom Cruise komen bleekjes voor de dag en de rest geeft niet thuis. De baan is dus vrij voor nieuwe helden. Zijn Gal Gadot, Riley Keough, Dane DeHaan en Tom Holland de beroemdheden van morgen?

Riley Keough has entered the building Dane DeHaan met de borst vooruit Tom Holland ondersteboven Wachten op Gal Gadot
REVIEWS
BIOSCOOP
Het wondermiddel van DC

Wonder Woman doorbreekt de mannelijke hegemonie van de superheldenfilm maar niet altijd zijn licht ontvlambare genreformules.

Bram Fischer The Promise
POP
De Amerikaanse droom[plaat]

De muslim ban van Donald Trump een hak gezet. Zo kunt u het debuut van Bedouine beluisteren. Of als een glansrijke ode aan het beste wat muzikaal Amerika in de jaren zestig en zeventig te bieden had.

Trevor Sensor Ahmad Jamal Hidden Orchestra Cigarettes after Sex Royal Trux Kevin Morby
BOEKEN
Marcus du Sautoy Breinjeuk

U kon al niet meer volgen bij Interstellar? Welkom in de wiskundige wereld van Marcus du Sautoy, die voor de lol de duizelingwekkende grenzen van het kenbare opzoekt.

IJsheiligen Florence TonkDe diefstal van Albert Het bewijs van een lichaam
STRIPS
De stad van de wilden (Stern 2) Happy Family (Robbedoes special 1)
TV-TIPS
Et dieu... créa la femme Gringo, The Dangerous Life of John McAfee Pretty Little Liars – seizoen 7 Spring Breakers Finders Keepers Sgt. Pepper’s Musical Revolution Ukraine Is Not a Brothel Melancholia Suits – seizoen 4 El Chapo