Verschijning van: 16 augustus 2017

Inhoud

Knack van 16/08/2017
COMMENTAAR
Disruptief
HET GESPREK
VIC ANCIAUX
‘De N-VA doet níéts voor Vlaanderen. Dat stoort mij zeer’

Een Vlaams-nationalistische partij die haar communautaire eisen in de koelkast steekt, een land dat met zijn migranten worstelt, de aparte Brusselse politieke cultuur: het lijkt een staalkaart van België vandaag, terwijl dat alles ooit de carrière van Vic Anciaux bepaalde. ‘Ik zie in Bart De Wever geen Vlaams-nationalist.’

Vic Anciaux
IN BEELD
De bikkelharde paus
BELGIË
‘Moeten we wachten tot de vlam in de pan slaat?’

Worldline, dat u kent als het bedrijf dat in opdracht van banken het geautomatiseerde betalingsverkeer regelt, eerbiedigt de privacyregels niet. Dat blijkt uit twee recente aanbevelingen van de Privacycommissie.

‘Nooit een veiligheidslek vastgesteld’Waarom Henegouwers minder lang leven

In de provincie Henegouwen wordt een man niet veel ouder dan een doorsnee Mexicaan of Iranees.

Hans Van Bylen - CEO Henkel John Crombez - SP.A-voorzitter Frank Philipsen - BBI-directeur Het leven van een Vlaamse legkip

Bloedluizen zijn een ramp voor leghenbedrijven, vandaar dat praatjesmakers met zogenaamde wondermiddelen makkelijk gehoor vonden. Maar hoe gaat het er verder aan toe in onze intensieve pluimveehouderij? Het korte en stresserende leven van een industriële legkip, van geboorte tot slacht.

‘We zoeken sterke persoonlijkheden, geen cowboys’

‘Wie kan schreeuwen van de pijn, die redt het nog wel even. Wie geen woord meer kan uitbrengen, is er erg aan toe.’ Knack ging een dag op stap met de immer alerte reddingsploeg van de legerbasis in Koksijde.

HET WORDT EUROPA TE WARM ONDER DE VOETEN
‘De klimaatverandering zal nog veel slachtoffers maken. Ook bij ons’

Dagen van 46 graden Celsius en meer waren niet uitzonderlijk, de afgelopen weken in Zuid-Europa. Het finale bewijs dat ons klimaat naar de knoppen is? Knack vroeg het aan klimaatexperts Jos Delbeke en Wim Thiery. ‘De toestand is ernstig, maar niet hopeloos. Nog niet.’

Dodelijk weer
VAN ZINLOOS TOT ZINVOL
‘We zijn allemaal potentiële daders geworden’

Geweld. Het begrip wordt tegenwoordig te pas en te onpas gebruikt, vindt filosoof Lode Lauwaert. ‘Een belediging volstaat al. Soms lijkt het alsof we in een samenleving vol calimero’s zijn beland. Daardoor verliezen we vormen van geweld uit het oog die wél ernstige gevolgen hebben.’

Lode Lauwaert
FACTCHECKER
FACTCHECKER
ALS DE BESTEMMING VAN UW GROND VERANDERT
‘We kunnen toch geen gezinnen deporteren?’

Om de Vlaamse ruimtelijke ordening minder chaotisch te maken, krijgen sommige gronden een nieuwe bestemming. Maar als uw grond daardoor een meerwaarde krijgt, rekent de fiscus u ‘planbaten’ aan. ‘Men slaat munt uit jarenlang gedoogbeleid!’

De harde cijfers
TECHNOLOGIE
De man die zijn volk elektrisch leerde rijden

Elon Musk wil met zijn goedkope elektrische wagens ons leven veranderen en zichzelf op dezelfde hoogte hijsen als Henry Ford. En zijn plannen om Mars te koloniseren? Geen spielerei van een fantast, zeggen Vlaamse technologie ondernemers vol bewondering. ‘Musk is Steve Jobs in het kwadraat.’ Of is hij niet meer dan een hype?

U VRAAGT
Vraag van de week ‘Waarom zou een historicus geen goede projectleider zijn?’

‘Als je door je werk een burn-out hebt gekregen, kun je niet verplicht worden om een soortelijke job aan te nemen’, zegt Willy Van Eeckhoutte, professor arbeidsrecht aan de Universiteit Gent.

ANALYSE
Ongewapend

Zijn we tien jaar na het uitbreken van de financiële crisis gewapend om een nieuwe dip op te vangen? Helpt het Zomerakkoord van de regering-Michel? Die vragen vallen allesbehalve met een volmondig ‘ja’ te beantwoorden.

China’s slimme macht
WERELD
‘De tijd is rijp voor afscheuring’

Op 25 september stemmen de Iraakse Koerden over de volledige onafhankelijkheid voor hun regio. ‘We willen geen deel uitmaken van de strijd tussen soennieten en sjiieten’, zegt Falah Moestafa Bakir van de Koerdische overheid in Erbil.

Jacob Zuma - Zuid-Afrikaans president Raila Odinga - Keniaans presidentskandidaat Lemmy Kilmister - RockicoonDe Code van Macron

Emmanuel Macron legt de Fransen in september zijn nieuwe arbeidswet voor.

GEFILEERD
Leen nooit van je oma Grondwet voor schapeneiland Waar migranten thuis zijn
HET HART VAN AFRIKA
‘De Congolezen zijn ziedend van woede’

Congo een hopeloos kluwen? Niet voor Kris Berwouts, die al dertig jaar de polsslag van Centraal-Afrika voelt. Hij spreekt met hoge piefen van het Kabila-regime, onderhoudt uitstekende contacten met de Congolese oppositie en kent als geen ander het landschap van gewapende milities. Dat heeft een boek opgeleverd dat nu al onmisbaar is voor Congo-watchers.

Kris Berwouts
ZINGEN, VECHTEN, DROMEN, VASTEN EN HUILEN
Rare jongens, die jihadi’s

Wat doen jihadstrijders wanneer ze niet de heilige oorlog bedrijven? Aan de hand van die vraag probeert de Noorse jihadexpert Thomas Hegghammer hen beter te begrijpen. In zijn boek Jihadi Culture blijken jihadi’s er de vreemdste gewoonten op na te houden.

KENNIS
BEESTENBOEL: DE BIJENWOLF

Een mooie, grote wesp die nectar eet maar bijen gijzelt om haar jongen groot te brengen: de bijenwolf is een levend anachronisme.

De huis-, tuin- en keukenfysica van de koffievlek

In Ober, er zit natuurkunde in mijn soep verkent de Britse fysicus en oceanograaf Helen Czerski de wetenschap achter het alledaagse. ‘Als je iets over het heelal wilt leren, moet je heus niet naar de ruimte. Het kan al in je keuken.’

Helen Czerski
PLANEET DRAULANS
OerbosbewonersTe veel zon en nicotine

Huidkanker kan al opduiken in piepjonge cellen.

10 procent Prekers in de liftKORT & KRACHTIG
CULTUUR
Vrouw, wees gevaarlijk

Wanneer worden vrouwen nou eens gevaarlijk? In de kunst, de literatuur, het amusement, de politiek.

Spaghetti japonaise ON THE RECORD ‘Doe iets met wat je overkomt’ ARTROZE

Jan Braet kijkt naar kunst en het leven, in bloei en verval, zoals de rozen. Deze week: de expo Sortilèges de l’eau in het Musée Félicien Rops, Namen.

EXPO: SOUL OF A NATION
Paint It Black

Martin Luther King had een droom en de Black Panthers balden hun vuisten, maar in de sixties en seventies woedde de Afro-Amerikaanse emancipatiestrijd ook volop in musea en galeries. Hoe, waar en door wie? Dat ontdek je in Tate Modern op de krachtige tentoonstelling Soul of A Nation: Art in the Age of Black Power.

LIEVER LIVE
Expo - Dave Mestdach Klassiek - Rudy Tambuyser Theater - Els Van Steenberghe Jazz - Frederik Goossens
SPORT
‘Als je met talenten als Kevin De Bruyne werkt, weet je: het geld volgt automatisch’

Neymar Jr. die zichzelf voor 222 miljoen euro vrijkoopt bij FC Barcelona. Ex-pizzabakker Mino Raiola die Romelu Lukaku naar Manchester United gidst voor 17 miljoen. Is de voetbalwereld gek geworden? Allerminst, zegt Patrick De Koster, de man die twee jaar geleden Kevin De Bruyne naar Man City transfereerde voor 75 miljoen euro.

Patrick De Koster
HET LAATSTE WOORD
Herman De Croo Natuur (1) Natuur (2) Motorcross Voedselverspilling (1) Voedselverspilling (2) Yuval Noah Harari Taxioorlog
DOCUMENT
HOE MARINE LE PEN HET HELEMAAL VERKNOEIDE

Ze had de wind in de zeilen. Nadat ze de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen had overleefd, wilde ze Emmanuel Macron het vuur aan de schenen leggen. Maar op woensdag 3 mei, tijdens het finale televisiedebat, ging Marine Le Pen ten onder. En 16 miljoen kijkers zagen het gebeuren. Een reconstructie.

Marine Le Pen
EXCLUSIEVE VOORPUBLICATIE
EXCLUSIEVE VOORPUBLICATIE: 'De zeven vloeken', het nieuwe Nero-album van de hand van Kim Duchateau (5/22)
ZOMERSPEL
Peter De Caluwe

is intendant van De Munt, die op vijf september, na een lange renovatie, heropend wordt. Om deze 15 vragen te beantwoorden had hij 15 minuten en 5 seconden nodig.

Inhoud

Knack Weekend van 16/08/2017
INTRO
Het schuifelen door straten
WEEKEND UPDATE
MODE - DESIGN - BEAUTY - STIJL
ZwartwerkJust kidding

Drie Belgische kinderlabels met variaties op het winterthema.

Pennenzak met karakterFür Elise

Elise Crombez werd op haar zeventiende, als beginnend model, meteen het gezicht van Hampton Bays. Naar aanleiding van 25 jaar Hampton Bays mocht ze nu een compacte capsulecollectie ontwerpen. Het werd een collectie strakke basics in luxueuze materialen.

Nieuw beautylabel CloseDe mooiste van de klasAvondshoppen

Op 2 en 3 september kun je in Antwerpen voor de zesde keer je innerlijke fashionista uitlaten tijdens het Antwerp Fashion Festival.

Lichtspel
WEEKENDUPDATE
R.I.P. Colette

Bijna even iconisch als de Eiffeltoren, maar helaas een minder lang leven beschoren: in Parijs sluit stijlsupermarkt Colette na twintig jaar haar deuren. Tijd voor een verweesde terugblik, en de vraag ‘Wat nu?’.

Het laatste hoofdstuk
MULDERS
Goestebrokke
INZICHT
Michael De Cock

Of hij nu acteert, schrijft of regisseert, Michael De Cock (44) wil verhalen vertellen. Zijn kinderboek ‘Rosie en Moussa’ wordt momenteel verfilmd door Dorothée Van Den Berghe. In september trapt de KVS het tweede theaterseizoen onder zijn leiding af.

SAMENLEVING
Als hij maar geen voetballer wordt

Laat jij jouw jongen genoeg jongen zijn? Deze campagneslogan van de Nederlandse Stichting Ideële Reclame veroorzaakte eind juli heel wat ophef. Het idee dat jongens zo zijn en meisjes zus versus genderbewust opvoeden.

64x29%
ONDERWIJS
School is cool

Amerikaanse high schools zien er in films en videoclips net wat kleurrijker uit dan de middel-bare scholen van bij ons. Wie scoort op het sportveld, zwaait de plak in de klas, soms wordt er als eens een nerd tegen een locker geduwd, schoolplays en prom lijken belangrijker dan wiskunde en op de schoolbus is het altijd ambiance. Maar hoe gaat het er écht aan toe? Twee Belgische tieners die school-lopen in Michigan vertellen.

Middle school en high school
UITGELEZEN
Blinde vlek
INTERVIEW
‘Ik wilde even niet meer roepen’

Walter Van Beirendonck ijvert nog steeds voor verdraagzaamheid. Via statements, of subtiele slimme keuzes. Neem nu die kindercollectie. “De typische jongen, het typische meisje, daar zijn we van afgestapt.”

Achter het masker ‘Hoe ik mijn gezin en carrière combineer? Ik ben uitgeput!’

Je zou het niet zeggen: Natalie Portman acteert ondertussen al 25 jaar de pannen van het dak. Ze had het geluk met tal van grote namen te werken – Terrence Malick, Xavier Dolan, Darren Aronofsky – of moeten we zeggen dat zij het geluk hadden háár te strikken, de perfectionistische kameleon, Miss Dior en moeder van twee? Feit is dat ze een leven leidt ‘waarin je moet kunnen rennen.’ “Weet je wát pas feministisch is? Platte schoenen ontwerpen.”

Allemaal rozengeur
MODE
De grote vriendelijke reus

Ver weg, in het rijk van de fantasie, woont een man die iedereen aan het spelen krijgt. Het mooiste aan deze ingebeelde vriend? Hij leert je dat een toets roze extra cachet geeft aan een stoere outfit.

INTERIEUR
Huis met een hoek af

Niet iedereen stapt bij een architect binnen met de vraag om een hedendaagse ruïne te bouwen. Toch is het net dat waar Patricia Vandemoortele, stylist en creatieve kracht achter de Belgische kinderkledinglijn A076, van droomde.

Waarvoor staat AO76?
REIZEN
‘Hoe zat dat weer met dat spuwen?’

Met een lama door de Zwitserse alpenweiden, langs smalle richels en via brugjes boven de bergrivieren. Het klinkt niet meteen als een vakantie waar je van opknapt, maar wie zich laat besnuffelen, keert tevreden terug.

Praktisch
EROPUIT
3 x nieuwe hotels in België Kijken kost (bijna) niks Meer beerJoepie, er is wifiKustliefhebbers
CULINAIR
Punch in je lunch

Het is bijna zover, weldra zitten onze kinderen weer op de schoolbanken en dienen er broodtrommels gevuld. In haar nieuwe boek ‘Wat lunchen we vandaag?’ geeft foodblogster Susan Aretz alternatieven voor het standaard broodbeleg en maakt ze van de middaglunch een smakelijk feestje.

GroentekoekjesWeg met saai belegSoepje van komkommer en yoghurtPannenkoekenwrapsAppel- havermoutkoeken
SMAAKMAKERS
Merenda, want je bent het waard WinterginPatsy’s plankjesSaffraan van de boerTomorrowfood
WEEKENDRECEPT
De wijnGefrituurde gamba’s Gefrituurde gamba’s

Belgische chefs delen het recept van een klassieker, maar dan wel in een eigen interpretatie. Deze week: Ying Liu van Jade.

TAFELEN
Dorp Vier ***
HOROSCOOP
19/08- 25/08
Aap Haan Hond Zwijn Rat Buffel Tijger Kat Draak Slang Paard Geit Horoscoop
COLOFON
Verkoopinfo
JONG GEWELD
Elke week brengt Knack Weekend het verhaal van mensen die stevig uit de startblokken schieten. Deze week: Wouter Nuytten (24) en Lothar De Keyne (26).

WIE? Initiatiefnemers achter Human Districts, een coöperatieve projectontwikkelaar die duurzaam wonen betaalbaar wil maken en daarvoor gelijkgestemde bouw- en energiebedrijven samenbrengt.

Inhoud

Knack Focus van 16/08/2017
ENTERTAINMENT
De tussenstand

Creatief Vlaanderen maakt de balans op van de voorbije maanden. Deze zomer, ter verfrssing van uw Radio 1-middagen, terug op het oude VRT-nest neergestreken: presentatrice Ilse Liebens.

5x dvd Lady Macbeth5x 3cd Elvis Presley: A Boy from Tupelo5x dvd-box Top of the Lake1. Free Fire 2. Mr. Nobody 3. Cassette: A Documentary Mixtape 4. Feeërieën
GENERATIE NU
‘Ik denk dat ik wel op kan tegen een paar fucking katjes op YouTube’

Met Dwars door Amerika en Dwars door Frankrijk leverde Karine Claassen [27] dit jaar portretpareltjes af van leeftijdsgenoten op een kantelpunt in de geschiedenis van hun vaderland. Niet veel later volgde de Rijzende Ster-trofee, en begin 2018 lost ze haar eerste eigen reportagereeks op Eén. ‘Laat alle politieke journalisten een maand reportages maken in een Vlaams boerengat. Voeten in het slijk!’

Identikit De getuige

Eric Goens Tv-maker, Het Nieuwshuis

STEPHEN KING
De bange jongen die een boek vond

Met The Dark Tower en It verschijnen in één maand tijd twee films in de bioscoop die gebaseerd zijn op boeken van Stephen King, die binnenkort zeventig wordt. Vier mijlpalen uit leven en werk van de master of horror, aan de hand van evenveel uitspraken van de man die zichzelf ooit omschreef als ‘het literaire equivalent van een Big Mac met frieten’.

Stephen King Needful Scenes

De operapassage in The Shawshank Redemption, de klotestreek met het varkensbloed in Carrie en de kleine op de driewieler in The Shining: het blijven iconische filmmomenten. Vijf onvergetelijke scènes uit andere King-verfilmingen.

Christine Misery Dolores Claiborne Apt Pupil The Mist
KOESTERBOEK
‘Chambers liet me zien dat mannenliefde ook een mooie mogelijkheid is’
STUFF.
‘Rare dingen die toch werken: helemaal Stuff!’

Veel hebben ze zich deze festivalzomer niet getoond, het Antwerps-Gentse elektrofunkjazzkwintet Stuff. Daar zijn redenen voor. Knack Focus trok met de groep naar Sicilië op zoek naar antwoorden. ‘Misschien zijn we wel te veel muzikanten?’

Moses Boyd Exodus
DE FILM VAN JE LEVEN
‘Ik laat mijn acteurs spelen wat ik zelf niet meer kan’

Nathalie Basteyns, regisseur van Clan en Beau Séjour, vergelijkt de film van haar leven met From Dusk Till Dawn: hartstikke vrolijk, tot de vampieren komen.

Nathalie Basteyns
FILMZOMER 1967
1967, het jaar dat de deur opende voor New Hollywood

Grensverleggende albums van The Velvet Underground, Pink Floyd, Jimi Hendrix en The Beatles maakten van 1967 een wonderjaar voor de muziek. Minder bekend is dat het ook voor Hollywood een scharnierjaar was. ‘Mrs. Robinson, you’re trying to seduce me. Aren’t you?’

REVIEWS
BIOSCOOP
Een spiegel voor Poetin

Sergei Loznitsa trekt door het duistere, corrupte hart van Rusland in de allegorische bad trip A Gentle Creature.

Film top 5The Dark Tower Elvis & Nixon Atomic Blonde
POP
Spiegel aan de wand

Vijf jaar tussen twee platen lijkt lang, maar die van Grizzly Bear hadden dan ook het een en ander van hun lijstje te schrappen: vader worden, scheiden, leren surfen, solo op tournee gaan. Alsook: weer een band worden.

Album top 5Randy Newman Caroline Says Terrace Martin Presents The Pollyseeds Art Feynman Unkle OCnotes
BOEKEN
Anthony Doerr Gaten in de wereld

De wereld is één grote begraafplaats en de mens slechts een genster in het universum. Anthony Doerr laat in zijn zachtmoedige verhalenbundel licht schijnen op dat vreemde zoogdier dat zich hardnekkig vastklampt aan de dorre grashalm die het leven heet.

Tussen ergens en nergens Edzard MikWatergraf Idaho
STRIPS
Het feest (De roofdierenclub 2)Waar de mieren heen gaan
TV-TIPS
Boogie Nights Klip Atypical The Mist Rick and Morty seizoen 3 Dr. Strangelove Disjointed Mavis! Power – Seizoen 4 The Incredible Jessica James