Verschijning van: 26 april 2017

Inhoud

Knack van 26/04/2017
COMMENTAAR
40 procent is extreem
HET GESPREK
NDIAYE MOUHAMETH GALAYE
Ndiaye Mouhameth Galaye: ‘We hebben een Belgische islam nodig’

Ndiaye Mouhameth Galaye, de man achter de Grote Moskee in Brussel, is wellicht de belangrijkste imam van het land. Toch is hij voor de meesten van ons een volstrekt onbekende. ‘Ik heb niets te verbergen.’

Ndiaye Mouhameth Galaye
IN BEELD
Een van de groten
BELGIË
Justitie: gezakt voor statistiek

Hoe efficiënt werkt de strijd tegen fraude en belastingontwijking in ons land? Niemand die het weet, om één simpele reden: justitie heeft de cijfers niet.

‘Ook de MR wil een fiscale hervorming’

Een meerwaardebelasting? Onbespreekbaar voor Open VLD en N-VA. Bij de Franstalige liberalen is er veel minder tegenstand, zegt politicoloog Jean Faniel (CRISP).

Nozizwe Dube - Voorzitster Vlaamse Jeugdraad Pieter De Crem - Staatssecretaris Raf Simons - Modeontwerper Bent u ouder dan de klimaatverstoring? ‘Bestraf klanten prostituees’ ‘Belg vrijgeviger dan ooit’ ‘Lever Belfius niet over aan de grillen van de beurs’ Quote‘De meeste jongeren willen het zelf niet’

Vlaams Parlementslid Lorin Parys (N-VA) vindt het idee om 16-jarigen stemrecht te geven niet rechtlijnig.

‘In 2019 leggen we ons communautaire programma weer op tafel’

Ze worden zeldzaam, zinnen die tegelijk de woorden ‘voorkomend’, ‘vriendelijk’ en ‘N-VA’er’ bevatten. Behalve dan om minister-president Geert Bourgeois voor te stellen, een heer van stand maar ook van principes. ‘Ik weet dat mijn lijn niet meer die is van de N-VA vandaag. Maar ik blijf bij mijn principes.’

Geert Bourgeois Vraag van de week ‘De vrijmetselarij wordt te veel macht toegeschreven’

Sociale partners hebben veel meer macht dan de loges, zegt historicus Jimmy Koppen (VUB). ‘Toch vermoeden veel mensen dat er in de loge grote complotten worden gesmeed, terwijl ze in werkelijkheid maar een voetnoot in de politieke geschiedenis is.’

‘Zelfs met mijn twee nationaliteiten voel ik me landloos’

Wat vinden landgenoten met Turkse roots van de heisa over het Erdogan-referendum, de dubbele nationaliteit en het toenemende aantal mensen dat terugkeert naar Turkije? Knack ging naar de Turkse kapper.

Tuncay Liman Nil Köker Zuhre Demirel FactcheckerPeter Adriaenssens Van uitpakken word je rijk

Van de nieuwste iPhone tot een Kinder Surprise: op YouTube ziet u kleine en grote mensen ze gretig uitpakken. Unboxing heet de hype. De filmpjes zijn razend populair en maken sommigen stinkend rijk.

OPVOEDING
‘Wij moeten jongeren de mond durven te snoeren’
WALLONIË
‘Elio Di Rupo heeft de verarming van Wallonië aanvaard’

De PS is er beroerd aan toe. Velen binnen de partij schrijven dat toe aan ‘de stommiteiten’ van de Luikse kameraden in de Publifin-affaire. Volgens oud-strijder Jean-Maurice Dehousse is voorzitter Elio Di Rupo de hoofdschuldige van de malaise. ‘Hij klampt zich tegen beter weten in vast aan de macht.’

Jean-Maurice Dehousse
DOSSIER
DE GROTE GELDENQUÊTE
De Grote Geldenquête

‘Ik haat geld, maar geldgebrek nog meer’, schreef de Britse auteur Katherine Mansfield over onze haat-liefdeverhouding met geld. Hoe gaat het er bij u toe? Houdt u op het einde van de maand geld over? Vertrouwt u uw bankier? Moet er een meerwaardebelasting komen? Knack ging, in samenwerking met Beobank en het onderzoeksbureau KantarTNS, op zoek naar het antwoord op die prangende vragen.

Basisinkomen krijgt een njet

De discussie over het basisinkomen laaide de laatste weken weer op. Een leven lang elke maand zomaar een som geld krijgen: wie wil dat nu niet? Knack vroeg het aan meer dan 1000 Belgen. (*)

De Belg over zijn en uw geld

De Grote Geldenquête van Knack ging ook na hoe de Belg omgaat met zijn eigen geld en hoe hij kijkt naar de portemonnee van anderen. Houdt hij op het einde van de maand geld over? Hoe is zijn relatie met de bank? Vreest hij een nieuwe financiële crisis? Zijn de rijken te rijk?

CAFÉ TREURENBERG
Het licht staat op rood

Sociaaldemocratische partijen verliezen hun dominante positie ter linkerzijde. Die Europese trend zet zich ook in Vlaanderen door.

WERELD
‘Dit wordt stilaan slecht theater’

Ook dood blijft Étienne Tshisekedi een woelwater. De aangekondigde repatriëring van zijn lijk zorgt voor hoogspanning in Kinshasa.

Uit het dal

Emmanuel Macron vond het gat in de markt in het politieke centrum. Is dat een geschikte plek om Frankrijk weer met de politiek te verzoenen?

Silvio Berlusconi - Italiaans ex-premier Frauke Petry - Duits partijleidster Julia Roberts - Knapste vrouw ter wereld Theresa May maakt schoon schip Pepperspray tegen hondenOverheid kweekt te slappe drugsKoppels klussen meerBegraven na een eeuw Quote‘Noord-Korea voelt zich bedreigd’

‘Pas als ze een kernraket hebben, zullen de Noord-Koreanen met Amerika onderhandelen ’, zegt professor Koen De Ceuster.

‘Le Pen tegen Macron, dat is hetzelfde als Trump tegen Clinton’

Marine Le Pen zal geen president worden, maar de traditionele politiek is ten dode opgeschreven. Daarvan is Christophe Guilluy, de meest invloedrijke politieke analist van Frankrijk, overtuigd.

DE STRIJD TEGEN DE IS
‘Mosul is de smerigste oorlog die ik heb gezien’

In West-Mosul heroveren Iraakse troepen straat per straat op de IS. Fotograaf Teun Voeten was ter plaatse. ‘Dit is erger dan Sarajevo.’

VERENIGDE STATEN
‘Jij hoort als eerste te gaan, niet je kind’

Ondanks de 30.000 Amerikanen die jaarlijks sterven door wapengeweld en zelfmoord met een vuurwapen, lijkt Donald Trump niet van plan de wapenwet te verstrengen. En dat is olie op het vuur voor de veelal zwarte moeders die een kind verloren in een gewelddadig incident en verbeten strijd voeren tegen de ‘gun-totin’ society’.

Mattie Scott (64)

Moeder van George Scott (24) die in 1996 werd doodgeschoten op een feestje. Hoofd van Mothers in Charge (afdeling San Francisco), een actiegroep tegen geweld.

Shonna Earls (60)

Moeder van Donte Glenn (38), die in 2015 tijdens een vuurgevecht op straat in San Francisco om het leven kwam.

Sheila Burton (53)

Moeder van Rashad Williams (21) die in 2005 door een drugsdealer op straat werd doodgeschoten.

ANALYSE
Geen reden tot euforie

De kans is groot dat Emmanuel Macron begin mei de nieuwe Franse president wordt. Hij komt dan aan het hoofd van een economisch ziek land, dat veel slechter presteert dan bijvoorbeeld België. En beterschap is niet meteen in zicht.

Gemiste kans
KENNIS
Beestenboel: de Groenlandse walvis

De eerste Groenlandse walvis die ooit in onze wateren geregistreerd werd, had een probleem: zijn staart zat verward in een visnet.

Bloedvaten in duivenkopQuoteMysterie van Darwin ontraadseld

Planten hebben er wél lang over gedaan om bloemen te maken.

Kort & krachtigBacteriën doen stinken 9 miljoen jaar‘Een zwangere vrouw mag niet roken, maar de vader moet óók gezond leven’

Onderzoekster Adelheid Soubry publiceert een wereldprimeur: de blootstelling van toekomstige vaders aan brandvertragers kan groeiproblemen uitlokken bij embryo’s. Een gesprek over pyjama’s, radioactiviteit en vissen die van geslacht veranderen.

Adelheid Soubry
CULTUUR
Waargebeurd

Sommige verhaalwendingen verzin je niet.

Kunst uit de kast On the record ‘Een TED Talk met decor’Expo - Dave MestdachKlassiek - Rudy TambuyserPodium - Els Van SteenbergheJazz - Bart CornandArtroze

Jan Braet kijkt naar kunst en het leven, in bloei en verval, zoals de rozen. Deze week het boek en de expo Watteau in Teylers Museum, Haarlem.

29/4: DAG VAN DE DANS
‘Straks kunnen we alleen nog solovoorstellingen maken’

Ze leerden het vak van de allergrootsten – Alain Platel en Anne Teresa De Keersmaeker – maar op de Dag van de Dans schitteren Lisi Estaras en Claire Croizé vooral met eigen werk. Een dubbelgesprek over de Belgische dansfaam en hoe die dreigt te verbleken.

Claire Croizé Lisi Estaras
SPORT
‘We mikken op de derde plaats’

Volgend weekend ontvangt AA Gent koploper Anderlecht. Hoe spannend wordt de titelstrijd nog? Voorzitter Ivan De Witte denkt niet dat zijn Gent kampioen speelt, al houdt hij wel een slag om de arm. ‘Onze vorige titel heeft mij ook overvallen.’

Ivan De Witte
HET LAATSTE WOORD
Depressie Democratie (2) Zelfdoding (1) Zelfdoding (2) Ruimtelijke ordening Fruitteelt Jonas Slaats Dubbele nationaliteit Franse presidentsverkiezingen Democratie (1) Dubben Godsdienstvrijheid Koran
DOCUMENT
Requiem voor een weerbarstige snor

Wat rest nog van de politieke erfenis van Vaclav Havel? De Belgische regisseur Pieter De Buysser maakte er een voorstelling over, en veroorzaakte bijna een politieke rel. Knack ging in Praag op zoek naar de nalatenschap van een ongrijpbare man.

Vaclav Havel
QUIZ
Gwendo

U beweert mee te zijn met het nieuws? Bewijs het met de Knack-quiz. Meerdere juiste antwoorden zijn mogelijk, meerdere foute ook.

EINDSPEL
Bruno Tobback

zit in het Vlaams parlement voor de SP.A. Om deze twintig vragen te beantwoorden had hij 14 minuten en 23 seconden nodig.

Inhoud

Knack Weekend van 26/04/2017
INTRO
LIEFDE MET WEERHAAKJES
WEEKEND UPDATE
MODE – DESIGN – BEAUTY – STIJL
Chambre BotaniqueEDEL KOPERBijpassende tasDE VONDST VAN PIETVAN AMSTERDAM EN VAN DE WERELDFrisse neusSchoen van ‘t StadSomething blueKORT5 X OP ZWIERDigitaal afkicken
MULDERS
HINDERLAGEN
INZICHT
JUAN JORION

Juan Jorion (79) is geboren in Menen en startte in 1963 met de productie van eigentijdse zitmeubelen. Ondertussen telt Jori ongeveer 170 werknemers en exporteert het Wervikse bedrijf naar bijna dertig landen.

MOEDERDAG
REBELSE RUIKERS

Je moeder letterlijk in de bloemetjes zetten, klassiek? Deze vier floristen bewijzen het tegendeel.

RELATIES
MOEDERS & DOCHTERS

Geen liefde zo groot als die tussen moeder en dochter, en toch kan het zelfs in de meest harmonieuze van die relaties al eens schuren. Wat maakt die band zo ingewikkeld?

Ben ik een goede moeder?
UITGELEZEN
FRUNNIKEN

Nathalie Le Blanc staat stil bij de frappante feiten die ze al lezend opmerkte.

MAATSCHAPPIJ
DE DWAZE MOEDERS, 40 JAAR LATER

Met veertien waren de eerste Moeders van de Plaza de Mayo, die veertig jaar geleden een stille mars hielden om van de Argentijnse junta het antwoord te krijgen op die ene vraag: waar is mijn kind? De groep ‘Dwaze Moeders’ groeide elke week aan, net als het aantal arrestaties. Het regime van generaal Videla liet dertigduizend vermoede opposanten verdwijnen.

INTERVIEW
‘Theater blijft mijn eerste liefde’

Cate Blanchett, gezicht van parfum Sì van Giorgio Armani, staat op haar 47ste voor het eerst op de planken in Broadway. De Oscarwinnende actrice is ook actief in het Hoge Commissariaat voor de Vluchtelingen van de VN. Een gesprek.

Dol op dualiteit
MODE
PUUR NATUUR

Er waait een frisse bries door de zomermode. Lichte, natuurlijke stoffen als linnen, katoen en riet zijn de ingrediënten voor een pure, uitgebalanceerde look.

TOEKOMST
VASTGOED LEEGGOED

Leegstand in Vlaanderen is een probleem, maar ook een opportuniteit. Voor het eerst werden de mogelijkheden in kaart gebracht. Halfleeg of halfvol, het is een kwestie van perspectief.

Fotostudio in een artdecomonument Ontsnappen onder de sporen
WIJN
WIJN VOOR DE GROOTHERTOG

Het Groothertogdom Luxemburg is bekend om zijn kleine wijnen. Maar één domein toont aan dat het kleinste wijnland ter wereld wél in staat is topwijn af te leveren: Alice Hartmann. Vernoemd naar de vrouw die er haar levenswerk van maakte. Het groothertogelijk paleis is er klant.

Luxemburg Alice Hartmann
CULINAIR
BATAAFSE TROTS

Jacob Jan Boerma is een van dé promotoren van de nieuwe Nederlandse eetcultuur. Zijn met drie Michelinsterren bekroonde restaurant, waar kruiden en zuurte de nobele producten tot hun recht laten komen, verdient een trip naar het Gelderlandse Vaassen.

ZALM MET HOLLANDAISE, ASPERGES EN APPEL ZUIDVRUCHTENBROOD
TAFELEN
Popelier *

Landelijke lusten

WEEKENDRECEPT
DE WIJN PIJLINKTVIS CARBONARA Le Coq aux Champs

Belgische chefs delen het recept van een klassieker, maar dan wel in de vorm van een eigen interpretatie. Deze week: Christophe Pauly van restaurant Le Coq aux Champs.

SMAAKMAKERS
JamuSCHOON GERIEF

Drie webshops met keukengerei, waar wij graag onze ogen uitkijken en onze portemonnee leegmaken:

Eethaven Het beste uit de restTO ANA, WITH LOVE
REIZEN
ONGEPOLIJSTE DIAMANT

Dampende nevelwouden, lommerrijke koffieplantages, rokende vulkanen, verlaten stranden en brullende apen. Journalist Teake Zuidema bezoekt Nicaragua, een land dat hij ruim dertig jaar geleden leerde kennen toen er nog een burgeroorlog woedde.

Heen en terug
EROPUIT
78 duizend Wijze uilen5 x Dromen tussen de bomen De geheime tuinRUZAFA IN VALENCIA
HOROSCOOP
29/04 -05/05
AAP HAAN HOND ZWIJN RAT BUFFEL TIJGER KAT DRAAK SLANG PAARD GEIT HOROSCOOP
COLOFON
VERKOOPINFO Puur natuur
JONG GEWELD
ELKE WEEK BRENGT KNACK WEEKEND HET VERHAAL VAN IEMAND DIE STEVIG UIT DE STARTBLOKKEN SCHIET. DEZE WEEK : EDUARD BOTH (23)

WIE ? Laatstejaarsstudent mode aan de Academie van Antwerpen. Hij lanceerde dit seizoen een collectie sokken onder de naam Creative Anonymous Projects (CAP).

Inhoud

Knack Focus van 26/04/2017
ENTERTAINMENT
Recording

In de studio met een Belgische band. Deze week: Douglas Firs

10x2 tickets The Tip of the Tongue @ Planetarium3x2 viptickets Fire Is GoldDe tussenstand

CREATIEF VLAANDEREN MAAKT DE BALANS OP VAN DE VOORBIJE MAANDEN. ACTRICE EN IDEALE WERELD-SIDEKICK LIESA NAERT VINDT HAAR KICKS IN DE EERSTE PLAATS IN DE HUISELIJKE COCON.

Gadget van de week

Een multimediaal hebbeding voor elke zelfverklaarde gadgetfreak.

1. Electric Guest2. The Japanese House3. Cinémas4. Chantal Acda
@PBGRONDA
Spullenhulp

P.B. GRONDA, auteur van onder meer Wanderland, Straus Park en Onder vrienden, duikt elke week in de populaire cultuur.

LIEFDE VOOR MUZIEK
De man die u liefde voor muziek bijbracht

Hij is de missing link tussen Danny Mommens, Daan en Christoff. Geen enkele muzikant komt met zo’n cv weg, Jeroen Swinnen wel. De man achter Liefde voor muziek in zeven platen.

GORILLAZ
Dansen tot aan het delirium

Over een tekort aan Damon Albarn heeft de jongste tijd geen kat geklaagd. Maar een levensteken van Gorillaz, dat was toch al meer dan zes jaar geleden. Nieuwe plaat Humanz klinkt navenant: gretig en wat overladen, met een vage spirituele bijrol voor – wie anders – Donald T.

GET OUT
Get Out

Al wie zichzelf graag wijsmaakt dat racisme relatief is, moet hoognodig naar Get Out, de post-Obama-horrorfilm van Jordan Peele gaan kijken. Miljoenen Amerikanen gingen u al voor.

PERFUME GENIUS
‘Mijn lief noemt mij een zieke mens’

No Shape, de nieuwe Perfume Genius, toont een gulzige, spirituele, hoopvolle en bijwijlen swingende Mike Hadreas. Waar is dat kwetsbare vogeltje gebleven dat zeven jaar geleden zijn muzikale vleugels uitsloeg? ‘Voor mij is het ook vreemd, hoor.’

DENNIS TYFUS & THURSTON MOORE
‘Ik ga liever op tour met Dennis dan met Pearl Jam’

Al meer dan vijftien jaar vindt ex-Sonic Youth-voorman Thurston Moore een gelijkgezinde en partner in crime in de Antwerpse artiest Dennis Tyfus. ‘Die nummers die Thurston destijds op MTV draaide. Ik dacht: what the hell is dees?’

Dennis TyfusThurston MooreMore Moore

Van de toestand van de wereld wordt Thurston Moore bepaald niet vrolijk. Zijn nieuwe plaat Rock ’n’ Roll Consciousness moet deze lente toch voor een iets ander geluid zorgen.

HIROKAZU KORE-EDA
‘Ik speel niet op de Lotto, ik gok op films’

Aan de dood is de grote Japanse cineast Hirokazu Kore-eda (54) hopelijk nog lang niet toe, maar zijn testament heeft hij bij deze al klaar. ‘Als God op de dag des oordeels polst naar wat ik op aarde uitgestoken heb, dan laat ik After the Storm zien.’

Hirokazu Kore-eda
FARGO
Ewan McGregor brengt leven in de negorij

Sneeuw, overvriendelijke Minnesotans, absurde dialogen en nogal wat bloed, drama en misdaad in the middle of nowhere. En tweemaal Ewan McGregor voor de prijs van één. ‘Er zitten echte Trumpmomenten in Fargo.’

2x McGregor

Het lastigste aan Ewan McGregors dubbelrol in Fargo? Weten wanneer hij zijn pens moest intrekken en wanneer hij ze mocht laten hangen.

REVIEWS
BIOSCOOP
De fun, de hits, het oedipuscomplex

Een Eddy Wally-wijsheid is actueler dan ooit nu Guardians of the Galaxy Vol. 2 in de bioscopen is beland: in het heelal is ’t alle dagen carnaval.

El Ciudadano Ilustre DenialThe Fury of a Patient Man
BOEKEN
Liane MoriartyEverybody needs good neighbours

Niets is leuker dan over het buxushaagje te gluren om te kijken hoe het er bij de buren toegaat. Maar wie zit er op een papieren versie van Ramsey Street te wachten?

Ode aan de E-nummers Rosanne Hertzberger
POP
De keerzijde van de kroon

‘Is it wickedness? Is it weakness?’ – met die vraag trapt Kendrick Lamar Damn af. Dat dilemma loopt als een rode draad doorheen<italic />veertien als songs verpakte statements waarin Lamar zichzelf en de wereld om zich heen binnenstebuiten keert.

Mark Lanegan BandAimee MannRay DaviesIntergalactic planeetspul

Het veelvuldig bekroonde en bejubelde Gents-Antwerpse Stuff heeft zijn tweede langspeler klaar, en hun symbiose van funk, jazz, electronica en instrumentale hiphop is er zowaar op vooruitgegaan. Bevestiging? Bevestiging.

TV-TIPS
The Imitation Game Night Will Fall Sense8 – Seizoen 2 Las chicas del cable Prins War & Peace Casting JonBenét The Americans – Seizoen 4 Wim 24: Legacy
TELETOBBEN
De sollicitatie

Inhoud

Knack Extra van 26/04/2017
ID-KIT
DEFINITIE EN INTERPRETATIES
Veel onder één noemer

SUV. Het Groot Woordenboek der Nederlandse Taal heeft er geen passend woord voor en Wikipedia geeft evenmin uitsluitsel. Een Sports Utility Vehicle, zo staat er te lezen, is een wagen met een hoog laadvermogen die passagiers kan vervoeren, al dan niet gecombineerd met offroadtechniek in de vorm van vierwielaandrijving. Met zo’n uitleg kun je alle kanten op en kunnen automerken een eigen invulling geven aan het begrip.

INLEIDING
KRONIEK VAN EEN SUCCES
De SUV wint terrein

In een stagnerende automarkt blijft de verkoop van (lichte) terreinwagens in Europa fors vooruitgaan. Tegen alle logica in. Een SUV is immers duur in aankoop en onderhoud, hij verbruikt meer en is minder gebruiksvriendelijk dan een monovolume of een break. Toch heeft het fenomeen SUV een marktaandeel van 25% veroverd en het verzadigingspunt is nog niet bereikt.

Land Rover Experience: lesje geleerd
LAND ROVER
DEFENDER
Unieke lezerswedstrijd Ziehier de pionier

Waar oorlogen goed voor zijn. Zij leveren legendarische generaals op en in het geval van de Tweede Wereldoorlog, de onverwoestbare Willy. De Amerikaanse legerjeep inspireerde de broers Spencer en Maurice Wilks tot een Engelse versie. Die rolde in 1948 als Defender van de band in de gloednieuwe fabriek van Solihull.

NEW DISCOVERY
Werkpaard wordt renpaard

De vijfde generatie Land Rover New Discovery zet een enorm grote stap vooruit. Maar straks krijgt hij met de Range Rover Velar concurrentie uit eigen huis.

VEILIGHEID
EURONCAP-CRASHTEST
Ook getest op zwakke weggebruikers

Voor de zwakke weggebruiker ziet een SUV er stoer en bedreigend uit, een gevaarte dat hij liever uit de weg gaat. Maar levert een SUV effectief meer gevaar op voor fietsers en voetgangers? Welke score halen ze op dat punt in de EuroNCAP-crashtest?

FIAT CHRYSLER AUTOMOBILES
ALFA ROMEO STELVIO
Bella macchina

Maakt de Stelvio van Alfa Romeo opnieuw een vooraanstaande autoconstructeur?

FORD
KUGA
Met groeten uit Lommel

Na enkele mindere jaren boekt Ford opnieuw fors winst, mede door een attractief SUV-aanbod in verschillende prijsklassen. De Kuga is daar een sprekend voorbeeld van.

DOSSIER
AUDIBENTLEYBMWDACIAFIATHONDAHYUNDAIINFINITYJAGUARJEEPKIALEXUSMASERATIMAZDAMERCEDESMITSUBISHINISSANOPELPORSCHERENAULTSEATSKODASUBARUSUZUKIVOLVO
BRITISH MOTOR CORPORATION
MINI COUNTRYMAN
De grootste kleine

De Mini is goed op weg om hét iconische model uit de autogeschiedenis te worden. Wat in 1959 als een schoenendoos op vier wielen de wereld met stomheid sloeg, maakt generaties later nog altijd furore. Mini is ondertussen Maxi geworden, in alle opzichten.

PEUGEOT
3008
Primus en primeur

De Peugeot 3008 is onlangs door een internationale jury van onafhankelijke autojournalisten uit 22 Europese landen verkozen tot Auto van het Jaar. Voor het eerst valt die eer te beurt aan een SUV, wat het belang en de impact van dit marktsegment onderstreept.

MAHINDRA
SSANGYONG
Selectief present

Van constructeur van jeeps voor het Amerikaanse leger tot publiekslieveling in het SUV-segment. Het Zuid-Koreaanse SsangYong heeft een bewogen geschiedenis. Het merk wisselde enkele keren van eigenaar, voor het laatst in 2010. Onder de vleugels van de Indiase autogroep Mahindra onderging het gamma een geslaagde metamorfose.

TOYOTA
RAV4
Twee tegenpolen

Toyota wint en bindt klanten door te focussen op duurzaamheid en de implementatie van hybride- en waterstoftechnologie in seriemodellen. Met de RAV4 heeft Toyota bovendien de weg geëffend voor het fenomeen SUV én zijn kleine broer, de C-HR.

VW
TIGUAN
Allemansvriend

VW is geen trendsetter. Maar eens andere merken een trend hebben gezet, neemt VW al snel de lead. Zo ook de Tiguan. De eerste generatie dateert van 2007 en groeide uit tot een bestseller. De tweede generatie gaat op de ingeslagen weg verder.

JAGUAR LAND ROVER
JAGUAR I-PACE
The future is now

Jaguar-designchef Ian Callum was zichtbaar ontroerd toen hij eind vorig jaar in Los Angeles de Jaguar I-Pace onthulde. Het betreft een futuristisch ogende 100 % elektrisch aangedreven SUV die begin 2018 in productie gaat.

‘De elektrische auto komt sneller dan men denkt’

Na tussenstops bij BMW en Ford is Ralf Speth sinds 2010 succesvol aan de slag als topman van Jaguar Land Rover. Hoe ziet hij de toekomst van JLR en de gevolgen van de brexit voor zijn autogroep?

POPULAIR
HYUNDAI & RENAULT
Veel verkocht in België

De Hyundai Tucson is de meest verkochte SUV op de Belgische markt. Renault komt met de Captur en de Kadjar op de tweede plaats en is daarmee marktleider tout court in België.

WERKGELEGENHEID
VOLVO
Goed nieuws voor Gent

2017 wordt een belangrijk omslagjaar in de geschiedenis van Volvo Gent. De productie van de nieuwe XC60 verhuist deze zomer naar Zweden, in de plaats rolt bij ons vanaf dit najaar de nieuwe XC40 van de band. De voorbereidende werkzaamheden zitten op schema, het aftellen is begonnen.

Authentiek Scandinavisch
EYECATCHERS
BENTLEY / DS / MASERATI
Niet gewoon

Opvallende verschijningen. De Bentley Bentayga, DS Crossback, Maserati Levante, Mitsubishi Eclipse en Porsche Cayenne Hybrid zijn ofwel wereldpremières ofwel ferme eyecatchers. En als een soort van outsider passeert ook Subaru de revue.

PREMIUM
AUDI, BMW, MERCEDES-BENZ
De beste onder de beste

Positie: premium. Audi, BMW en Mercedes-Benz hebben de meeste SUV-modellen op de markt, en het zijn de premiummerken bij uitstek. De betere SUV’s, een tour d’horizon in alfabetische volgorde.