Verschijning van: 6 december 2017

Inhoud

Knack van 06/12/2017
COMMENTAAR
Playboy
HET GESPREK
Leo Van Broeck: ‘Nu nog vrijstaand bouwen is crimineel'

‘Een file van elektrische, zelfrijdende auto’s blijft een file.’ Vlaams Bouwmeester Leo Van Broeck over de bloeddruk van de aarde, het geheim van Toscane en hoe de paus Vlaanderen verkavelde.

Leo Van Broeck
IN BEELD
Zandlopers
BELGIË
Karen Van Godtsenhoven - Curator Malika El Aroud - Terroristenvrouw Prins Laurent - Rebelse royalty ‘Vlaams netwerk heeft Mathot beschermd’

Waarom houdt de N-VA de omstreden PS’er Alain Mathot, burgemeester van Seraing, de hand boven het hoofd?

‘In 2017 zijn bijna 200 nieuwe terrorismedossiers opgestart’

Hoe staat het met de strijd tegen terrorisme? Op een studiedag van het Belgian Intelligence Studies Centre gaf Jaak Raes van de Staatsveiligheid cijfers en duiding.

Vraag van de week ‘Radicalisme is geen probleem, geweld gebruiken wel’

Veel salafisten accepteren de gelijkheid tussen mannen en vrouwen niet, zegt arabist Jan Jaap de Ruiter (Universiteit Tilburg). ‘Maar dat is niet verboden. Het alternatief is een gedachtepolitie.’

HET KOSTENPLAATJE VAN DE ZESDE STAATSHERVORMING
‘Het Vlaamse geld vloeit in stilte weg’

De zesde staatshervorming zadelt Vlaanderen op met budgettaire katers, zegt Koen Algoed, de secretaris-generaal van het Departement Financiën en Begroting van de Vlaamse overheid. ‘Als er niet wordt ingegrepen, kijken we binnenkort aan tegen een grote schuldenberg.’

NA DE HOOLIGANMARS OP GENT
‘Wij komen op voor ons land en onze belangen’

Wat begon als protest tegen de Voetbalwet eindigde in Gent met Hitlergroeten en racistische leuzen aan de daklozenopvang. ‘Ze hebben onze actie gekaapt, maar wat doe je eraan?

POLITIEK
De familie Van der Paal

Het was Antwaarps Theater in de gemeenteraad, vorige week. Uitgerekend Filip Dewinter eiste dat de zitting met op de agenda het bezoek van het halve schepencollege aan het verjaardagsfeest van Erik Van der Paal achter gesloten deuren plaatsvond. Het Vlaams Belang-kopstuk dat Bart De Wever uit de wind zet? Het is alleen maar te begrijpen voor wie de Vlaams-nationalistische familiegeschiedenis kent.

KNELPUNTBEROEPEN
‘Toen ik zélf in het ziekenhuis lag, wist ik: ik wil helpen’

‘Wil je werk? Kies dan een knelpuntberoep’, hoor je vaak. Alleen zijn er natuurlijk rédenen waarom ze niemand voor die jobs vinden. Zwaar werk, lastige uren, heel technisch of gespecialiseerd, kies maar uit. Knack vroeg drie Vlamingen waarom ze zich lieten omscholen voor een beroep met meer vacatures dan kandidaten.

Katrijn Buysse Hanne Vanbrabant (31) Tim Vermeersch (36)
NIEUWE TECHNOLOGIE
‘De toekomst is verzekerd voor wie blockchain in de vingers heeft’

Blockchain, tot zeer onlangs uitsluitend bekend bij bitcoin-nerds, is hot. Moeten we ons schrap zetten voor de grootste revolutie sinds de ontwikkeling van het internet? ‘Het zal sneller gaan dan het internet’, voorspellen Vlaamse blockchain-pioniers.

Diploma’s met blockchainDiamant en blockchainNepnieuws en blockchain
HET GEHEIM VAN DE PERFECTE PROFIELFOTO
Liefde op het eerste kiekje

Wie de wereld van datingsites een beetje kent, weet dat een geslaagde profielfoto cruciaal kan zijn. Volgens experts houdt u het beter eenvoudig: weg met die duckface, ga voor een glimlach!

50 JAAR NA HET VLAAMSE AVONTUUR VAN GODFRIED BOMANS
‘Vlamingen zijn ook mensen’

Vijftig jaar geleden bracht Godfried Bomans het boek Denkend aan Vlaanderen uit. Daarna maakte hij een memorabele ontdekkingstocht door het land waar hij uiteindelijk ‘moe van werd’. Zoveel jaar later spoken zijn woorden nog altijd door Vlaanderen.

Godfried Jan Arnold Bomans
VROUW VAN HET JAAR
KNACKS VROUW VAN HET JAAR
‘Ik kon niet anders dan reageren op Bart De Pauw’

2017 was een bewogen jaar. In de VS startte Donald Trump als president. In Frankrijk Emmanuel Macron. In Duitsland wankelde Angela Merkel. Maar geen enkel debat deed zoveel stof opwaaien als de #MeToo-beweging. Het Vlaamse gezicht daarvan werd actrice-regisseur Hilde Van Mieghem, die opkwam voor de slachtoffers van grensoverschrijdend gedrag. Knack noemt haar met trots de ‘Vrouw van het Jaar’.

Hilde Van Mieghem
FACTCHECKER
FACTCHECKER
ANALYSE
Honger het beest uit

Halen de regering-Michel en president Trump dezelfde truc uit? Beiden verlagen de belastingen en slaan daarmee een gat in de begroting. Het einddoel is een minimale overheid, denken sommigen. Werkelijk?

Verkeersinfarct
WERELD
Wanneer clasht Trump met Mueller?

Nu zijn voormalige veiligheidsadviseur Michael Flynn schuldig pleit, dreigt het ook voor president Trump warm te worden.

Theresa en de Ieren

Voor Theresa May nadert het uur van de waarheid: kan de tweede fase van de brexit-onderhandelingen beginnen of niet?

Keizer Akihito - Japans staatshoofd Silvio Berlusconi - Voormalig Italiaans premier Slobodan Praljak - Oorlogsmisdadiger
GEFILEERD
Leer een vak (of word politicus) Meer tijd met de kinderen Scrabble-kampioen Boer, blijf op je erf! Sharia wordt afgeschaft Jemen ‘Maak de vrouwen knapper!’ Mislukte coups Dwaze rechtszaken Berlijn kost geld
WAAR ZIJN DE EUROPESE IS-STRIJDERS EN HUN VROUWEN NAARTOE?
‘Ik mis de kaas, de stroopwafels en de centrale verwarming’

Nu de Islamitische Staat nauwelijks grondgebied over heeft in Syrië rijst de vraag waar al die jihadisten gebleven zijn. Een verhaal van burenverraad en omkoopgeld.

DUITSLAND
‘Het roofdier-kapitalisme temmen: wij hebben dat te weinig geprobeerd’

‘We hebben een Europees minimumbelastingtarief en een Europese minister van Financiën nodig’, vindt Martin Schulz, de leider van de Duitse sociaaldemocratische SPD en de voormalige voorzitter van het Europees Parlement.

VERENIGDE STATEN
‘We zijn van betogers kiezers aan het maken’

Symone Sanders is nog geen 28 en ze is al een ancien in de Amerikaanse politiek. Vorig jaar was ze woordvoerster van presidentskandidaat Bernie Sanders, vandaag is ze partijstrateeg. ‘De veranderingen die Democratisch Amerika wil, zullen niet van de partij komen.’

Symone Sanders
KENNIS
BEESTENBOEL: DE (WILDE) OESTER

De culinair geroemde Europese platte oester gaat ten onder. Maar er wordt gewerkt aan het herstel van natuurlijke oesterbanken.

PLANEET DRAULANS
MoederkoekQUOTEHoop voor crohnpatiënten

Wetenschappers ontwikkelden een methode om darmbacteriën te tellen.

KORT & KRACHTIG80 landenPeptiden tegen griep
MILIEU
Een boswandeling doet u voortaan op eigen risico

De schaarse natuur in Vlaanderen dreigt nog meer onder druk te komen door nieuwe plannen van de regering.

CULTUUR
Zaza redt de wereld ON THE RECORD Steracteur Sterregisseur Artroze

Jan Braet kijkt naar kunst en het leven, in bloei en verval, zoals de rozen. Deze week de expo Pieter Pourbus en de vergeten meesters in het Brugse Groeningemuseum.

COLUMN
Niets bijzonders

Het is gebeurd. Héél even heb ik gedacht dat er literatuur in mijn leven zat.

CECILIA BARTOLI EN SOL GABETTA
Tussen duet en duel

Samenspelen met je idolen: het kan een verwoestende ervaring zijn. Celliste Sol Gabetta waagde het er toch op. Met mezzosopraan Cecilia Bartoli speelt ze onontgonnen barokmuziek. ‘Waarom zou alles altijd krachtig en luid moeten zijn?’

Sol Gabetta Cecilia Bartoli
LIEVER LIVE
Dave Mestdach Rudy Tambuyser Els Van Steenberghe Bart Cornand
SPORT
‘In de piste is het ieder voor zich’

Tegenstand krijgen Olivier en Nicola Philippaerts niet alleen van andere ruiters. Ook de nakomelingen van Darco, het legendarische springpaard van hun vader, moeten ze verslaan.

Olivier en Nicola Philippaerts ‘Als we naar jumping op tv kijken, springen we altijd een beetje mee’
HET LAATSTE WOORD
Onderwijs (1) Onderwijs (2) Bart De Wever #MeToo Ouderenzorg Migrantenrellen (1) Migrantenrellen (2) Alain Mouton
DOCUMENT
‘PAPA JEAN WERKTE MEE AAN DE HOLOCAUST’

Een vader en zijn dochter ontrafelden het schokkende oorlogsverleden van hun familie. ‘Meer dan 60 jaar werd een ‘vervloekt verleden’ achter slot en grendel gehouden. Dat slot breken we nu open’, schrijven Francis en Babette Weyns in een exclusief verhaal voor Knack.

‘VAN GROOT HISTORISCH BELANG’
NERO
EXCLUSIEVE VOORPUBLICATIE: ‘DE ZEVEN VLOEKEN’, HET NIEUWE NERO-ALBUM VAN DE HAND VAN KIM DUCHATEAU (21/22)
EINDSPEL
Lize Spit

is schrijfster. In december treedt ze ook op met Avondrood. Maar hoe is zij als mens? Om deze twintig vragen te beantwoorden, had ze 23 minuten en 9 seconden nodig.

Inhoud

Knack Weekend van 06/12/2017
INTRO
Unusual suspects
WEEKENDUPDATE
MODE·DESIGN·BEAUTY·STIJL
Suits youMade in LimburgMooi met Riri, Gigi & co

Meer dan een pretty face: deze vier bekende gezichten lanceerden elk een eigen make-uplijn die niet moet onderdoen voor de gevestigde waarden.

KORTClustrbommetjeMantelzorgFotoroute#fitspiration

Voor wie een sportieve winter plant of nu al goede voornemens heeft.

Groene flesBoodschap-tas
INZICHT
Paloma Picasso

Paloma Picasso (68) was al bekend als muze van Yves Saint Laurent en ‘dochter van’ voor ze opviel met haar eigen creaties. Zo sieren haar juwelen sinds 1980 de collecties van Tiffany & Co. en lanceerde ze een parfumlijn in samenwerking met L’Oréal.

MENS VAN HET JAAR
Hanne Gaby Odiele

Dertig jaar lang was Hanne Gaby Odiele Termote niet helemaal wie de buitenwereld dacht dat ze was. Maar sinds 23 januari 2017 wil ze niet langer zwijgen: ja, ze is interseks. Net als bijna twee procent van de bevolking werd het Kortrijkse topmodel geboren met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtskenmerken, iets wat ze op haar zeventiende zelf ontdekte en vervolgens uit schaamte jaren verzweeg. Tot ze dit jaar zichzelf en de wereld besloot te bevrijden van het laatste taboe en zich ontpopte tot activiste. Onze redactie heeft daar vier woorden voor: Vrouw van het Jaar.

MULDERS
Friend zone
MAATSCHAPPIJ
Kinderwens in het vriesvak

Het is niet het juiste moment, of niet de juiste man. Niet de juiste job of nog niet het juiste huis. Redenen genoeg om die kinderwens uit te stellen. Steeds meer jonge vrouwen kiezen ervoor om eicellen in te vriezen: “Het idee dat ik tijd kan kopen, geeft me gemoedsrust.”

KATRIJN
HOE KERST SMAAKT
MODE
Voortborduren op het verleden

In het borduurwerk van vandaag zijn heden en verleden vervlochten. Het erfgoed uit de archieven van het beroemde Maison Lesage wordt in de ateliers van het bedrijf met nieuwe technologieën gekruid en dat levert pure pracht op. En ook de toekomst oogt mooi, want al die deskundigheid wordt doorgegeven.

Murielle Lemoine, directrice van Maison Lesage, en Vanessa Schindler, ontwerpster Hubert Barrère, artistiek directeur van Maison Lesage Caroline Le Borgne, algemeen directrice van Lesage, en Laura Arguelle, hoofd van de weefafdeling van Lesage Anne-Marie, borduurster (productieafdeling) en Flette, borduurster (ontwerpafdeling) Wintervacht

Van langharig tot kort krullend, in alle kleuren van de regenboog: trotseer de kou in een zachte vacht.

MAKING-OF
Het oog van de panter - Het Orcella-halssnoer van Cartier

In een goed bewaakt atelier in Parijs beoefenen Philippe Nicolas en zijn team nauwgezet de kunst van het (edel)steen graveren. Dit panterhalssnoer komt uit de collectie Résonances van Cartier.

BEAUTY
Apart geurtje (1)

Op zoek naar een geur die écht bij je past? Misschien ontdek je hem wel bij een van deze acht nichehuizen, die elk op hun eigen manier originele geuren creëren die je neus iets meer uitdagen dan de vijfde versie van een klassieker.

Apart geurtje (2)
HET ATELIER
Koen VanMechelen

Elke week kijken we binnen in de werkplek van een kunstenaar.

INTERIEUR
Dringend in bad

Het warm water heruitvinden? Een badkamer die eruit springt? Deze zes voorbeelden tonen dat het kan.

CITYTRIP
48 uur in MARRAKECH

Het is de stad waar ontwerper Yves Saint Laurent zijn kleurenpalet ontdekte, waar achter elke deur een oase van groen kan schuilen en afdingen een gretig beoefende sport is. Een verslag van 48 uur in Marrakech. Zo weinig tijd, zoveel ogen tekort.

EROPUIT
Verse visGod ziet uDriemaal roadtrippen in Wales

Visit Wales heeft drie nieuwe routes samengesteld die je meenemen naar het hart van het échte Wales. De routes zijn gemakkelijk onderling of met bestaande wandel-, fiets- en paardrijroutes te combineren.

Aan de Congorivier Het zusje van Machu PicchuDe fijnste steden voor expats
CULINAIR
De chef Vijf gangen voor slutingstijd

Ze deden het weer! Vrienden van de Smaak brengt mensen bijeen én aan de praat rond een met lekkers gevulde tafel op een buitengewone plek. Het eerste herfstdiner werd opgediend in de enige overgebleven emaillerie van de Benelux die deze week haar oude deuren sluit.

MET CITRUS GEKONFIJTE ZALM, GUACAMOLE EN CITRUSCRèME POMPOENVELOUTÉ, SCHUIM VAN PARMEZAAN, BROODPOEDER BRESSEKIP, FOIE GRAS, SPINAZIE, PADDENSTOELEN, CHOCOLADE ESPUMA VAN CHOCOLADE, KARAMEL, NOUGATIJS
TAFELEN
Sõma ***

Van de wereld

WEEKENDRECEPT
DE WIJN Kabeljauw dugléré

Belgische chefs delen het recept van een klassieker, maar dan wel in een eigen interpretatie. Deze week: Henk Van Oudenhove van Gastrobar Hubert.

Kabeljauw dugléré
SMAAKMAKERS
DE THAISE BIEFSTUK-FRIETKONIJN IN DE OVEN Kerstmarkt 2.0

Voor wie onwel wordt door alleen nog maar te denken aan plastic bekers met dampende glühwein, kerstmutsen en Mariah Carey door de speakers: gezellige alternatieven voor de reguliere kerstmarkt.

SAVOOISUSHI
HOROSCOOP
9/12 - 15/12
Aap Haan Hond Zwijn Rat Buffel Tijger Kat Draak Slang Paard Geit HOROSCOOP
VERKOOPINFO
VERKOOPINFO: Wintervacht (p. 44)
JONG GEWELD
ELKE WEEK BRENGT KNACK WEEKEND HET VERHAAL VAN MENSEN DIE STEVIG UIT DE STARTBLOKKEN SCHIETEN. DEZE WEEK: RIHAB HAJJAJI (26).

WIE? : Antwerpse van Marokkaanse afkomst. Projectmanager bij IBM. Lanceerde onlangs PEP, een vzw die de onderwijsgelijkheid van kansarme jongeren wil bevorderen.

Inhoud

Knack Focus van 06/12/2017
FOCUSTRAKTEERT
5x2 tickets Stuff. 15x3cd tickets Belpop Bonanza
ENTERTAINMENT
De tussenstand

Creatief Vlaanderen maakt de balans op van de voorbije maanden. Collagekunstenaar Sammy Slabbinck à gogo: de komende weken kunt u zijn werk zowel in Londen als in zijn thuisstad Brugge gaan waarderen.

Xander houdt het voor bekeken

Stand-upcomedian Xander De Rycke sakkert en zapt.

Instant Dreams Die bittere Tränen der Petra von Kant Le mystère Clouzot Double trouble

In Suburbicon, een misdaadsatire van George Clooney naar een scenario van de broertjes Coen, krijgt u twee Julianne Moores – ze speelt rivaliserende tweelingzussen – voor de prijs van één. Deze acteurs waagden zich eveneens aan een eeneiige performance.

Tom Hardy Nicolas Cage Jackie Chan Jean-Claude Van Damme Jeremy Irons Bette Davis Danny Kaye
GRONDA
Gratis

P.B. Gronda, auteur van onder meer Wanderland, Straus Park en Onder vrienden, duikt elke week in de populaire cultuur.

MAN VAN HET JAAR
‘Ik heb één groot probleem: mijn ego’

Vlaanderen viel massaal voor hem, alle belangrijke Red Bull Elektropedia Awards belandden op zijn schouw en eigenlijk moest de WK-hymne van de Rode Duivels niet van Damso maar van hém komen. Roméo Elvis, onze mens van het jaar 2017, is klaar om nu ook bij onze zuiderburen potten te breken. ‘Frankrijk is ons Amerika.’

BIO
FILM
‘Ik heb Nathalie gedrogeerd op de set’ ‘Ooit zit er Dulcolax in je koffie en weet ik van niks’

Clan, Beau Séjour en een hand in Tabula rasa: Nathalie Basteyns en Kaat Beels mogen zich zo stilaan een keurmerk noemen. Als kers op de toch al fameuze taart van 2017 is er nu Façades, hun eerste gezamenlijke langspeler. ‘Onlangs hebben we een project voor Amazon geweigerd. Ik denk dat ze kwaad waren.’

Nathalie BasteynsKaat BeelsEindelijk nieuwe hoop voor Star Wars

Wordt het na vier decennia niet eens tijd voor iets nieuws in dat galaxy far, far away? Dit jaar moet u het nog maar eens stellen met Luke Skywalker, maar Rian Johnson, regisseur van Episode VIII – The Last Jedi, is wel de man die een volledig nieuwe saga mag uitdenken.

RIAN JOHNSON Sterren komen, sterren gaan

Lucasfilm-baas Kathleen Kennedy heeft de voorbije jaren Star Wars-regisseurs ontslagen aan een tempo dat meestal voorbehouden is voor Belgische voetbaltrainers.

CONFERENCE
‘Mij hoor je niet klagen’

Of we een stuk uit zijn tweede Tirade-theatershow mochten voorpubliceren? Dat lag een tikje moeilijk, zei hij: ‘Er staat geen letter van op papier.’ Wél wilde Stijn Meuris uitleggen waaróm hij nog lang niet uitgeraasd is.

MUZIEK
‘KAFKA HEEFT MIJN BREIN GEVOED’

‘Ik ben klaar om de beste dichter van deze generatie te worden’, liet King Krule enkele maanden geleden optekenen. Een open invitatie om te praten over zijn teksten en de auteurs die hem gevormd hebben. ‘Als kind heb ik gelezen onder dwang.’

Bio
REVIEWS
BIOSCOOP
COEN BETER

George Clooney neemt de term ‘zwarte misdaadkomedie’ iets te letterlijk in het op meerdere gedachten hinkende Suburbicon, naar een scenario van de broers Coen.

Les gardiennes Murder on the Orient Express Bad Trip Paddington 2 FILM TOP 5
POP
Met de dood in het hart

In opspraak geraakt door de Paradise Papers, Bono? Dan breng je, bij wijze van bliksemafleider, toch gewoon een nieuwe elpee uit?

Jim James Robert Finley Van Morrison Hypnotic Brass Ensemble Dijf Sanders The Mechanics ALBUM TOP 5
BOEKEN
Chiara Valerio Leven met pi

Op vernuftige wijze huppelt Chiara Valerio over de raaklijn tussen wiskunde en literatuur. Soms onnavolgbaar briljant, soms aandoenlijk grappig. Cijfers en letters, maar dan zonder Zaki.

Noord Sien VoldersHeather, volmaakt Verwachting De zeven vloeken (Een nieuw avontuur van Nero) Bovenal bemin één god
10TV-TIPS
VAN ZATERDAG 9/12 TOT VRIJDAG 15/12
Psycho Animal Kingdom
10 TV-TIPS
VAN ZATERDAG 9/12 TOT VRIJDAG 15/12
Black Swan Burning Out Crazy Ex-Girlfriend – seizoen 2 Art and Craft The Punisher Easy – seizoen 2 Faithfull Alex
TELETOBBEN
Gek en geniaal

‘Gek en geniaal is een liefdevol, rauw programma. Soms zijn de gekken zo schattig dat ze de genieën overrompelen met hun gedrevenheid.’

Inhoud

Knack Extra van 06/12/2017
EDITO
Goochelen met procenten
GEZONDHEID
INJECTIE
Om de 10 jaar een nieuwe matras?
ACTUA
Stap voor stap Geknapte brugkabels Bewegen doet sterfterisico FORS dalenVan dier naar mens De griepvoorspelling voor morgen is …
LAWAAIHINDER
Een stille moordenaar

Een verstoorde slaap hangt samen met tal van gezondheidsrisico’s. De Wereldgezondheidsorganisatie roept de beleidsmakers dan ook op het gevaar van lawaai te erkennen en te bestrijden. Volkomen terecht.

RODE KRUIS
Buikpijn als kerstcadeau?
LONGFIBROSE
Longen met littekens

De beste garantie om longschade door longfibrose te kunnen beperken, is een vroege diagnose. Laat kortademigheid zonder duidelijke oorzaak daarom altijd onderzoeken.

PSEUDO-WETENSCHAP
Koldertherapie voor burn-out
DIABETES
Bloedwaarden op de smartphone

Vingers als een speldenkussen zijn binnenkort misschien verleden tijd voor mensen met diabetes. Nieuwe, piepkleine toestelletjes kunnen hun leven aanzienlijk aangenamer maken. Jammer wel van het prijskaartje.

Diabetes type 3c: onbekend en fout behandeld
BEWEGEN
CHRONISCHE RUGPIJN
Rust roest

1 op de 5 Belgen klaagt over rugpijn. Van alle mogelijke therapieën die de pijn kunnen verlichten, blinkt er eentje uit: bewegen – vooral actief, maar ook passief.

Dedramatiseren en niet medicaliserenMassage Wat ‘kraakt’ er
PEPTALK
Fietsend naar het werk Het onnut van kijk- en kuisoperaties bij meniscusscheurenMentale vermoeidheid werkt door
WINTERZWEMMEN
Het is weer ijsbeertijd

Het ijsbeerseizoen is weer aangebroken. Winterse zwemmers dichten het koude water allerlei gezondheidsbaten toe of genieten intens van de unieke ervaring. De vraag is: hoe begin je eraan?

Clubs in België
FITNESSTRACKERS
Cijfers zeggen niet alles

Ze stellen allemaal een gezonder en actiever leven in het vooruitzicht, de websites die wearables en fitnessapps aanprijzen. En ze beloven gegarandeerd succes. Maar zo eenvoudig is het niet.

Commercieel succes
PSYCHOLOGIE
EETSTOORNISSEN
Volwassenen met een ‘puberziekte’

Volwassenen met een eetstoornis blijven vaak langer onder de radar dan hun jonge lotgenoten. Waarom is dat zo? En wat betekent het voor hun kans op herstel?

Anonieme getuigenissen
PEPTALK
Ongewenste intimiteiten maken depressief Muziek stimuleert revalidatie 1 op de 3
ZELFDODING
Zorgvuldige berichtgeving redt levens

De mediaberichtgeving over zelfdoding is nooit onschuldig. Hoopvolle, genuanceerde boodschappen kunnen nieuwe zelfdodingen vermijden. Sensationele, expliciete berichten werken copycats in de hand.

Alarmsignalen
ETEN
VLEESVERVANGERS
Minder vlees? Help!

Minder vlees is een van de kernboodschappen in de nieuwe voedingsdriehoek. Maar hoe doe je dat op een gezonde manier?

WATER
Drinken om niet te vergeten

Om goed te kunnen presteren, moeten onze hersenen vooral in goede gezondheid zijn. Net als de rest van ons lichaam heeft ons brein voldoende hydratatie nodig, anders functioneert het minder goed.

Water tegen een kater
INTERVIEW PETER HOLLMAN
“We weten nog weinig over plastics in de voedselketen”

Sinds de jaren 60 worden veel producten geproduceerd om tijdelijk gebruikt te worden en dan weg te gooien. Onze wegwerpmaatschappij eist haar tol. De oceanen zitten vol met drijvende plasticdeeltjes.

Plastic op je bord

Het dringt stilaan door dat kleine plasticdeeltjes, de zogenaamde micro- en nanoplastics, die worden doorgegeven via de voedselketen, op ons bord terechtkomen.

Cosmetica en verzorgingsproducten
PEPTALK
Bothormonen maken hongerig Bakpoeder verdrijft pesticiden Pikant tegen hoge bloeddruk
RECEPT
Spinazierisotto met geroosterde tomaten, geitenkaas en spekINGREDIËNT Van DE MAAND
KOEMELK
Melk met bubbels

Een Brits bedrijf doet opnieuw een poging om de consument te verleiden met sprankelende melk. Waarom zou het deze keer wel lukken?

MEDIA
Geruggensteund door mildheid Waardig levenseinde Tool voor mantelzorgers

Inhoud

MO* van 06/12/2017
VOORWOORD
Écht nieuws
ECHT NIEUWS
10 X KORT
Het belangrijkste nieuws van 2017
ANALYSE
De macht ment de media

Naarmate het autoritarisme veld wint, komt de persvrijheid in het gedrang. Maar wat betekent persvrijheid als het internet beheerst wordt door een beperkt aantal technologiebedrijven? Een verkenning van het informatie-ecosysteem anno 2017.

REPORTAGE
De leugen rendeert

‘Nepnieuws is problematische inhoud die we niet willen in onze gemeenschap’, vertelde Mark Zuckerberg begin november aan aandeelhouders en investeerders. De vraag is of je nepnieuws wel grondig kunt aanpakken zonder aan het businessmodel van Facebook te tornen. ‘Het is moeilijk om te weten wat het effect is van je werk als je geen zicht hebt op het algoritme achter de newsfeed’, zeggen de mensen die dagelijks de informatiestroom op Facebook afdreggen naar nepnieuws.

RECENSIE
KAN DE JOURNALISTIEK EEN NIEUWE ADEM VINDEN?

Met The Power and the Story schreef de Britse auteur en journalist John Lloyd een schitterend mondiaal overzicht van de situatie van de journalistiek en de media, en hun verhouding tot de macht, tot de politieke leiders van hun land.

IN BEELD
De beweringen en de waarheid

Een pleidooi voor écht nieuws gaat niet alleen over het weerleggen van vals nieuws, maar vooral over de kerntaak van journalistiek: vanuit een kritische houding tegenover propaganda - van overheden, politici, bedrijven, lobby’s, ngo’s, of de professionele producenten van leugens en halve waarheden - op zoek gaan naar wat we wél weten, te weten kunnen komen, of zouden moeten weten.

Onder de radar, maar wel écht

Kritische journalistiek gaat niet alleen over het blootleggen van leugens of halve waarheden, maar ook over het tonen van wat onder de radar blijft – om welke reden dan ook. Bewuste burgers hebben informatie nodig om zich op een op feiten gebaseerde manier te kunnen inzetten in de samenleving.

Beelden, verbeelding, verbazing

Wij geloven niet dat “één beeld meer zegt dan duizend woorden”, maar weten anderzijds wel dat beelden en verbeelding informatieve mogelijkheden hebben die soms een stuk verder reiken dan de geschreven reportage of analyse. Echt nieuws is dan ook niet beperkt tot harde feiten en cijfers, maar vraagt ook om verhalen en verbeelding.

FACTCHECK
ANALYSE
Een rapport zonder cijfers

Ons land presenteerde bij de Verenigde Naties een evaluatierapport over de duurzame ontwikkelingsdoelen. Daarin wordt een brede waaier aan initiatieven doorgelicht, maar een score geeft België zichzelf niet. Daarvoor moeten we naar andere studies kijken.

Atlas versus de rode golf

Sinds de verhulde staatsgreep tegen Dilma Rousseff in Brazilië is het politieke klimaat in Latijns-Amerika van links naar rechts gekanteld. Zowel interne zwakheden van het politieke systeem als externe belangen hebben de rode golf weggespoeld. Het nieuwe landschap kleurt diepblauw en wordt vormgegeven door denktanks die zelden op de voorgrond treden.

BRAZILIË IS NIET ALLEENOPERATIE CARWASH EN DE SMEERGELDDEMOCRATIESponsor van de contrarevolutie

Een oorlog tegen een buurland ontketenen, oorlogen bij volmacht laten uitvechten, blokkades afkondigen en een president van een soeverein land zover brengen dat hij zijn ontslag vanuit Riad in plaats vanuit zijn eigen hoofdstad aankondigt - Saoedi-Arabië spaart vijand noch vriend. Zelfs bondgenoot Qatar deelt in de klappen. In ruil krijgt de wereld zogenaamd een “gematigde islam” en mogen Saoedische vrouwen met de auto rijden.

IRAN ALS ZONDEBOK
REPORTAGE
Spionnen van het Westen, of echte patriotten?

Talloze Russische mensenrechtenorganisaties zijn het slachtoffer van de informatieoorlog tussen Rusland en het Westen. MO* zocht hen op. ‘Tijdens een chic diner zei ik tegen Poetin dat de regering een verschrikkelijke nationaliteitswet had aangenomen. Zijn antwoord: “Dat vond ik ook toen ik ze ondertekende.” Dat is het nihilisme van onze regering.’

RECENSIE
DE WAARDE VAN PAPIER

De Amerikaanse auteur en journalist Franklin Foer schreef een interessant en toegankelijk boek over Facebook, Google en Amazon, de technologiereuzen van Silicon Valley. Het verscheen juist op het moment dat de kijk op die bedrijven in de Verenigde Staten sterk aan het verschuiven is.

FACTCHECK ANALYSE
DE GEMATIGDE ISLAM VAN MOHAMED BIN SALMAN
ONDER DE RADAR
REPORTAGE
Als je voordeur een tak is

Onze reporter twijfelde, vroeg zich af of het verhaal van Zeebrugge en zijn ongenode havenmigranten wel nieuw genoeg was. Maar ze ging toch terug, want de verhalen van echte mensen blijven soms diep onder de radar. En, zoals een van onze online MO*columnisten recent schreef: als je het eenmaal hebt gezien, kun je niet meer wegkijken.

PORTRET
‘Her en der lagen mensenhoofden op de vloer’

Ahmed Hadji raakte zwaargewond tijdens de aanslagen van 2010 in Oeganda. Toen werden in de hoofdstad Kampala 79 voetbalfans vermoord toen ze in een openbare gelegenheid de finale van de wereldbeker voetbal in Zuid-Afrika aan het bekijken waren. Meer dan 70 mensen raakten gewond. De aanslagen werden later opgeëist door Al-Shabaab.

‘De helft van de terroristen snapt de islam niet’

Mohamed Yahya, regionaal programmacoördinator van het VN-ontwikkelings-programma (UNDP), presenteerde in Brussel het nieuwe rapport Journey to Extremism in Africa, het resultaat van twee jaar veldwerk. Het is het omvangrijkste onderzoek naar gewelddadig extremisme in Afrika tot nu toe.

ONDERZOEK
‘Waarom schaffen we dit niet gewoon af?’

Deze zomer raakten we zonder het te weten allemaal betrokken bij een internationaal arbitragegeschil. Het Dubaise staatsbedrijf DP World, een van de grootste containeroverslagbedrijven ter wereld, maakte een investeringsdispuut met België aanhangig bij het internationaal arbitragehof van de Wereldbank. ‘Ooit was investeerder-staatsarbitrage of ISDS misschien noodzakelijk, nu is het een bijna schurkachtig systeem.’

PROFIEL
Drie Afrikanen die u moet kennen

De hoofdaanklager van het Internationaal Strafhof, een eenmans-ngo en een zelfgeschoolde ingenieur. MO* presenteert drie Afrikanen die de hemel bestormen.

ACHTERGROND
Doe normaal

Het lijkt op het eerste gezicht verbazingwekkend dat in Iran, waar volgens voormalig president Ahmadinejad geen homo’s bestaan, transseksualiteit wel toegestaan is en van geslacht veranderen zelfs gedeeltelijk gesubsidieerd wordt door de overheid.

RECENSIE
ALLES WILLEN BEHOUDEN IS ALLES VERLIEZEN

Wat op het spel staat? In de laatste zin van zijn gelijknamige boek geeft de Duitse historicus Philipp Blom kort en bondig het antwoord: alles. Het voortbestaan van de democratische liberale samenleving staat onder druk. Niet alleen dreigt het klimaat zozeer te veranderen dat de menselijke beschaving kopje onder gaat, ook de digitalisering knaagt aan wat het betekent mens te zijn.

VERBEELDING
ESSAY
De waarheid liegen

Hoe verhouden feiten en fictie zich tot elkaar? Het antwoord op die vraag bepaalt de geloofwaardigheid van journalistiek, omdat die geacht wordt de werkelijkheid te tonen. Maar hoe ligt dat bij fictie? Hoe zien romanschrijvers de rol van hun literatuur in de zoektocht naar waarheid? En hoe belangrijk is precieze feitenkennis voor hun verbeelding? ‘Een schrijver liegt de waarheid’, zei Simon Carmiggelt al.

FOTOREPORTAGE
Dromen van lithium

Volgens Goldman Sachs zal de mondiale vraag naar lithium tegen 2025 verdriedubbelen tot 470.000 ton per jaar. Als de verkoop van elektrische auto’s stijgt, groeit de vraag naar lithium meteen met veertig procent. Voor één batterij van een Tesla S is namelijk al 63 kilo lithiumcarbonaat nodig. En niet alleen elektrische voertuigen, ook gsm’s, laptops, spelconsoles, zonnepanelen en robots gebruiken lithium. Het alkalimetaal is de nieuwe olie, zou je kunnen zeggen.

REPORTAGE
Werkelijkheid en verwoesting in Syrië

Theo de Feyter leerde Syrië kennen in de jaren 1980, als archeoloog. Hij schilderde en tekende de steden, landschappen en burgers. Met een journalistenvisum kon hij dit voorjaar terug naar Damascus, Homs en Aleppo. Zijn beelden dwingen om stil te staan bij een werkelijkheid en bij levens die bedolven zijn geraakt onder het stof en het puin van een verwoestende oorlog.

RECENSIE
‘ZE VERTROEBELEN HET WATER OM HET DIEP TE LATEN LIJKEN

Dit citaat van Nietzsche vat de visie van Susan Neiman op het fenomeen nepnieuws samen: het is een gevaarlijke uiting van een diepgeworteld wantrouwen tegen waarheid en idealen. Ze wijst als aanstichters de postmodernisten met de vinger na.

COLUMN
De dichter, de macht en de storende feitenNepdebat in het Wilde Westen

Inhoud

Extra van 29/11/2017