Verschijning van: 18 oktober 2017

Inhoud

Knack van 18/10/2017
COMMENTAAR
Turkoois
HET GESPREK
FOUAD LAROUI
‘De agnostische moslim: dat is een redelijk alternatief voor Bin Laden’

De Nederlands-Marokkaanse schrijver Fouad Laroui is een kosmopoliet die zowel in Nederland, Frankrijk als de Maghreb het islamdebat aanjaagt. In zijn nieuwe roman, die hier bij ons onderbelicht is gebleven, kruipt hij in de huid van een jonge Molenbeekse moslima. L’insoumise de la porte de Flandre is een politieke fabel over feminisme en terrorisme, gesitueerd op beide oevers van de Brusselse vaart.

Fouad Laroui
IN BEELD
Bommengeweld in Mogadishu
BELGIË
Jinnih Beels - Politica Charel Verheyen - Directeur Olmense Zoo Koen Daniëls - Parlementslid N-VA ‘We leven niet langer in de jaren 70’

Bij de vervanging van het F-16-gevechtsvliegtuig spelen in Franstalig België vooral economische argumenten.

Requiem voor een ‘carnavalsführer’

Ligt er aan de oevers van de Semois een gedenkplaat ter ere van de ter dood veroordeelde collaborateur Léon Degrelle? Ja, schrijft biograaf Bruno Cheyns. ‘Een verhaal van Loch Ness‘, denkt Louis Tobback.

Vraag van de week‘Een rijbewijs met punten zou een zeer goede zaak zijn’

‘We proberen het draagvlak voor een kilometerheffing te vergroten’, zegt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA). ‘Het zou een manier zijn om de belastingen te verlagen én mensen te belonen die buiten de spits rijden.’

Yolo ? Dat is het probleem

We zijn stilaan omsingeld door wereldverbeteraars en hun werkboeken die ons de weg naar het geluk willen wijzen: ‘Vink de lijstjes gewoon af. En je bent er.’ Zo makkelijk is het niet, schrijft professor kerkelijk recht Rik Torfs (KU Leuven) in dit essay ter grootte van 100 tweets.

FactcheckerEva Meijer De staatssecretaris die keizer werd

#Opgekuist, Artsen zonder Grenzen als hulpje van mensensmokkelaars en de rel rond de imam van de Grote Moskee in Brussel: over de soms brutale stijl van staatssecretaris Theo Francken (N-VA) is al veel gezegd. Maar hoe zit het met de inhoud? Klopt de vaak herhaalde stelling dat zijn asiel- en migratiebeleid inhoudelijk niet wezenlijk verschilt van dat van zijn voorgangers? Een doorlichting.

Hoe streng is Theo Francken?‘Menselijk beleid is ook: zeggen waar het op staat’

Staatssecretaris Theo Francken (N-VA) reageert op 7 stellingen over zijn asiel- en migratiebeleid.

Overtuigen is geen kunst

Of u nu een stomerij, een multinational of een groot gezin leidt, één ding moet u zeker kunnen: anderen overtuigen. En daar zijn heel wat lepe trucjes voor.

Tom Vandenkendelaere Louis Michel
GEZONDHEIDSZORG
Betaalt u te veel voor een bloedtest?

Veel medische laboratoria rekenen systematisch ereloonsupplementen aan voor bloed- en andere tests. Omdat het om relatief kleine bedragen gaat, merken de meeste mensen dat niet eens. ‘Dat is onaanvaardbaar’, klinkt het bij de ziekenfondsen.

DIERENRECHTEN
Een hond is ook maar een mens

Dieren doden is moreel precies hetzelfde als mensen doden, vindt dierfilosofe Eva Meijer: dat doe je niet. Zij ijvert voor een samenleving waarin ‘de andere dieren’, zoals zij ze altijd noemt, net zo goed politieke rechten (én plichten) hebben als iedereen.

VENNOOTSCHAPSBELASTING
Altijd maar lager

De verlaging van de tarieven van de vennootschapsbelasting komt in heel Europa in een stroomversnelling.

HET EUROPEES PARLEMENT EN DE PANAMA PAPERS
‘28 verschillende lijsten van belastingparadijzen. Dat is toch om te janken?’

Als het gaat over belastingontwijking en -ontduiking, hebben bankiers en advocaten een verpletterende verantwoordelijkheid: dat besluiten Europarlementsleden Louis Michel en Tom Vandenkendelaere na één jaar onderzoek naar de Panama Papers. ‘Zonder die tussenpersonen waren we niet in zo’n schandalige situatie beland.’

BELGÏE
GEZONDHEIDSZORG
‘Zorg is geen product dat je in de supermarkt kunt kopen’

‘Het is het een of het ander’, zegt Peter Degadt, topman van de grootste koepel van Vlaamse zorginstellingen. ‘Ofwel dragen we allemaal meer bij, ofwel aanvaarden we dat ouderen in onze samenleving worden verwaarloosd.’

Peter Degadt
ANALYSE
Schaamlapjes

De effectentaks wordt de zoveelste mislukte poging om de rijken meer belastingen te laten betalen. De middenklasse betaalt het gelag wel.

En dan nu: investeren

‘Ik vind nog altijd dat het de juiste beslissing was om de samenwerking tussen Eandis en State Grid te verbreken’, vindt professor Jonathan Holslag. ‘We moeten goed nadenken over hoe we grote nutsbedrijven kunnen ondersteunen om slimme infrastructuur te ontwikkelen.’

RECENSIE
Een nieuwe politiek, voor wie het wil zien

Er zit orde in de politieke chaos waardoor Europa nog altijd is bevangen. Luuk van Middelaar, speechschrijver van Herman Van Rompuy tussen 2010 en 2015, maakt de Europese Unie leesbaar.

WERELD
Herboren Al-Qaeda lokt Europese jihadi’s

Vergeet IS: het huidige gevaar voor Syrië heet Hayat Tahrir al-Sham, de nieuwe naam voor Al-Qaeda.

Ongezond Hongarije

Een vrije pers is een fundament van een gezonde samenleving. Die boodschap is zelfs in Europa niet overal goed begrepen.

Martin Schulz - Partijvoorzitter SPD Harvey Weinstein - Filmproducent Carles Puigdemont - Catalaans minister-president Jihad in de slaapkamer Voorlezen als werelderfgoed Erdogan heerst op Twitter Communistische kitsch Transgenders belaagd Quote Hoe machtig is Xi Jinping? ‘De Koerden hebben Bagdad geprovoceerd’Het rot zit in Oekraïne

Wat blijft er over van het ideaal van ‘een veilig Europa in een betere wereld’, zoals dat in 2003 werd geformuleerd in de eerste Europese Veiligheidsstrategie? Om die vraag te beantwoorden, reist Jonathan Holslag langs de frontlijnen van Europa. Deze week bezoekt hij Oekraïne. - Niet zozeer de oorlog in het oosten, maar wel de economische aftakeling en de corruptie bedreigen de graanschuur van Europa in zijn voortbestaan.

Oekraïne
DE PALESTIJNSE KWESTIE
‘Het wordt hier stilaan onleefbaar’

Knack reisde embedded met de Europese Vertegenwoordiging bij de Palestijnse Autoriteit door de Westelijke Jordaanoever. Veel hoop op een tweestatenoplossing vonden we er niet, voldongen feiten des te meer. ‘Zonder Europa had Israël de Westoever al lang geannexeerd.’

KENNIS
Beestenboel: de regenworm

Als ‘bodemingenieurs’ leveren regenwormen ecosysteemdiensten: het zijn uitermate nuttige dieren.

PLANEET DRAULANS
Rietgors vs. koekoekQuoteEen kerkhof van fossielen

De oudste flamingo ter wereld en een stokoude vleermuis: ze zijn allebei gevonden in Vlaamse grond.

4,5 procentKort & krachtig De ideale schuimkraag
DE BIOLOGISCHE KLOK
Ga kamperen!

Mensen, dieren en planten: bijna allemaal hebben ze een dag-nachtritme. Maar de biologische klok van de mens komt onder druk door zijn moderne levensstijl en dat heeft nefaste gevolgen voor zijn gezondheid. Zo weet u meteen ook waarom er op 29 oktober meer verkeersongevallen zullen zijn.

Biologische klok in organen en weefsels
CULTUUR
Uitverkoop

De literatuur kan het ook zonder onafhankelijke boekverkoper.

Het kruis van Picasso On the record‘Je vader is een trap’ In het hart van Egypte

Magnum-fotografe Bieke Depoorter fotografeerde zeven jaar lang haar Egypte. Daarna vroeg ze de Egyptenaren wat zij vonden van haar beelden. ‘Ik leerde hoe complex hun land in elkaar zit.’

Expo - Dave MestdachKlassiek - Rudy TambuyserTheater - Els Van SteenbergheJazz - Bart CornandArtroze

Jan Braet kijkt naar kunst en het leven, in bloei en verval, zoals de rozen. Deze week de expo Geta Bratescu in het Museum voor Schone Kunsten (MSK), Gent.

SPORT
‘Elke dag denk ik: wat als ik niet op het vliegtuig naar België was gezet?’

Haar moeder stapte half Rwanda door om haar op de wereld te brengen, vlak voor de genocide losbarstte. In België bracht veldloopster Imana Truyers eerst haar nieuwe familie in beweging, en nu doet ze hetzelfde met revaliderende kinderen in het UZ Leuven. ‘Blijkbaar heb ik die invloed op mensen.’

Imana Truyers Duizend heuvels van hoop
HET LAATSTE WOORD
Jef Vermassen Onderwijs (1) Onderwijs (2) Onderwijs (3) Jean-Claude Van Cauwenberghe Seksisme (1) Seksisme (2) Oppositie Stefaan Degand Homeopathie (1) Homeopathie (2) Voetbalsupporters
DOCUMENT
De thuiskomst van de Führer van Bouillon

Toen rexistenleider Léon Degrelle in 1994 overleed, verhinderde toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Louis Tobback dat zijn as uitgestrooid zou worden aan de oevers van de Semois. Of toch niet? Volgens een nieuwe biografie door Bruno Cheyns, specialist van de Waalse collaboratie, werd Degrelles laatste wens in 2006 alsnog werkelijkheid. Een selectie.

Léon Degrelle
EINDSPEL
Veerle Wouters

zit samen met Hendrik Vuye als onafhankelijke in de Kamer. Een jaar geleden stapten ze op bij de N-VA. Maar hoe is Wouters als mens? Om deze twintig vragen te beantwoorden, had ze 17 minuten en 52 seconden nodig.

Inhoud

Knack Weekend van 18/10/2017
INTRO
Met iedereen is iets mis
WEEKEND UPDATE
MODE – DESIGN – BEAUTY – STIJL
GeluidsmuurWelgevormdMijn jasje

An Vandevorst en Filip Arickx hebben dan wel aangekondigd alleen nog schoenen en capsule-collecties te ontwerpen, tegen interessante projecten, zoals deze met Levi’s, zeggen ze geen nee.

Rock in de rekken

Het Franse IRO heeft boetieks over de hele wereld, en sinds kort ook – twee ineens – in België.

Mode op de fotoVinger aan de pols

“Ik ga het niet laat maken vanavond, ik heb amper 38 minuten diepe slaap gehaald de afgelopen nacht”

Naamgenoten

Personaliseren en customizen is intussen helemaal ingeburgerd.

Kort
INZICHT
Paul Wauters

Paul Wauters (52) is medeoprichter en creatief directeur van het reclamebureau Babel in Parijs en auteur van de geestige luisterverhalen van Het Geluidshuis. Het nieuwe audioboek De Rattenvanger ligt nu in de winkel.

MULDERS
Varkenswangen
PSYCHOLOGIE
Hoe hoogsensitief zijn we écht?

Heel Vlaanderen is hoogsensitief. Of zo lijkt het wel, aan het tempo te zien waarin de boeken over het thema over de toonbank vliegen. Auteurs Fleur van Groningen en professor Elke Van Hoof, beide hoogsensitief, houden de hype tegen het licht. “De vraag is: wat levert zo’n label op?”

SAMENLEVING
Oud is out

Vijftig is niet meer wat het geweest is. Ooit begon je op die leeftijd te dromen van je pensioen, vandaag lijken vijftigers verdacht veel op veulens van 35. Wij peilden naar hoe fiftysomethings in hun vel zitten. Het antwoord: goed.

70,7 4677,7 % 75 % 67 %
KATRIJN
Zomaar een dag
BEAUTY
Een mooie toekomst

Aan je DNA aangepaste skincare en een crème met levende bacteriën staan binnen-kort misschien standaard in je badkamer. De cosmetica slaat mooie nieuwe wegen in.

1 Allemaal beestjes 2 Op maat 3 Groen, natuurlijk! 4 Weet wat je smeert
MODE
Garçonne pour toujours

Niets zo verleidelijk als een vrouw in mannenkleren. Blazers met brede schouders, oversized mantels, grofgebreide truien, draag ze net zo zelfverzekerd als het eeuwig mooie model Kristina De Coninck.

Het gezicht van de Belgische mode

Ze liep mee in de eerste show van Dries Van Noten, en mocht enkele maanden geleden ook zijn honderdste openen. Op haar 56 beleeft de Belgische Kristina De Coninck, die ook model stond voor onze modeshoot (p. 38), haar tweede jeugd in de mode.

DESIGN
Stenen tijdperk

Mengen, mixen, zeven, laten opstijven en uit de vorm halen. Werken met beton is als een cake bakken. Portret van drie betonboetseerders.

Sment – Ruwe bolster, verzachte pit

Wie? Architect Frederik Bogaerts (29) en digitale marketeer Jochen Sablon (29) experimenteren naast hun dagjob met beton, kleur en zilverpapier.

Dils & Mander – Meer kracht en minder vlekken

Wie? Burgerlijk ingenieurs Jeroen Dils (31) en Jonas Vermander (30) werken aan een superbeton.

Bultin – Van de garage naar de etalage

Wie? Zus en broer Sylvie (31) en Glenn (28) Buydaert zagen in de garage van hun ouders het licht.

REIZEN
Varen naar de tsaren

Geen idyllischer manier om het immense Rusland te verkennen dan van op het water. Van de Wolga tot de Neva, via de immense meren van Karelië, schuift een vredig, groen landschap aan ons cruiseschip voorbij, in schril contrast met de woeste taferelen die zich ooit op de oevers afspeelden.

Het mirakel Rusland op doek
CULINAIR
Geef ons ons dagelijks brood

Zevenentwintig jaar geleden bakte Alain Coumont zijn eerste brood, eind dit jaar zullen er in België 34 vestigingen zijn van Le Pain Quotidien en het merk is present in achttien landen. Maar dit is geen verhaal van groot en veel, wel van een man met een visie.

Home is where the food is

Hoelang zal het duren voor Nederlands meest geliefde tv-kokkin onze Naessens en Meus van hun troon komt stoten? Yvette van Boven blijft maar kookboeken maken die gesmaakt worden. In haar zevende, Home Sweet Home, laat ze ons proeven van de Ierse keuken.

BoxtyGuinnessbroodIerse appeltaart
WEEKENDRECEPT
Kiptajine met citroen, ras el hanout en harissa

Belgische chefs delen het recept van een klassieker, maar dan wel in een eigen interpretatie. Deze week: Nordine Bekkour van het romantische restaurant O’Tagine.

De wijnKiptajine met citroen, ras el hanout en harissa
TAFELEN
Table D’Ho ***

Koreaanse subtiliteit

SMAAKMAKERS
Opgediend staat netjesLokale limonadeVakantieplan voor veganisten
WIJN&CO
Een slokje Bulgarije Schenken zonder ontkurken Biobier van hier Sterrengin Hoezo oranje?
EROPUIT
5x uniek in Alaska

Waarom zou je Alaska als bestemming kiezen? Brent D’Hooge van Wild Alaska somt 5 redenen op.

Met berggezicht Gratis overnachten
HOROSCOOP
21/10-27/10
Aap Haan Hond Zwijn Rat Buffel Tijger Kat Draak Slang Paard Geit Horoscoop
COLOFON
Verkoopinfo
JONG GEWELD
Elke week brengt Knack Weekend het verhaal van mensen die stevig uit de startblokken schieten. Deze week: Pascale Van Os (30).

WIE? Dirigente. Voltooide in 2014 haar opleiding aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen. Treedt dit najaar op met onder meer het Vocaal Ensemble Caloroso, Kamerorkest Stringendo en het Kempens Symfonisch Orkest.

Inhoud

Knack Focus van 18/10/2017
ENTERTAINMENT
5x2 tickets Fresku & MocroManiac10x2 tickets IsoldeDe tussenstand

Creatief Vlaanderen maakt de balans op van de voorbije maanden. Johannes Genard, frontman van School Is Cool, steekt van wal met een voorstelling die een belletje doet rinkelen.

Snes!

Een multimediaal hebbeding voor elke zelfverklaarde gadgetfreak.

1. My Name Is Prince 2. Strictly KPop Belgium #1 3. Ever Meulen & Friends 4. Razor Reel We Stood Like Kings maakt een nieuwe soundtrack voor Koyaanisqatsi

Philip Glass achterna: de Brusselse postrockers We Stood Like Kings begeleiden cultklassieker Koyaanisqatsi (1982) live met een nieuwe soundtrack. Zónder het origineel echt te kennen.

Xander houdt het voor bekeken

Stand-up comedian Xander De Rycke sakkert en zapt.

JO RÖPCKE AWARD
En de Jo Röpcke Award gaat naar... Gilles Coulier

Met de Jo Röpcke Award bekroont dit blad een persoon die een bijzondere bijdrage leverde aan de Vlaamse film. Dit jaar geen tromgeroffel voor de winnaar maar het dof geloei van een scheepshoorn: Gilles Coulier dankt de overwinning aan zijn in zeemansverdriet gedrenkt debuut Cargo.

GOOD TIME
Het lijden van de jonge R-Patz

Toen Robert Pattinson nog gewoon een bloedzuiger in Twilight was, moest hij zich de tienermeisjes van het lijf slaan. In Josh en Benny Safdies misdaadthriller Good Time bepotelt hij zelf een meisje van zeventien. Of waar R-Patz allemaal toe bereid is om zijn geloofwaardigheid te herwinnen.

Robert Pattinson‘Wij gaan altijd te werk als criminelen’

Van New Yorkse ritselaars, over filmende doe-het-zelvers tot de erfgenamen van de jonge Scorsese: de weg die Josh en Benny Safdie al hebben afgelegd, was lang en wild, maar met hun energieke heistthriller Good Time hebben ze de mainstream eindelijk in zicht.

ST. VINCENT
‘Gelieve te noteren dat ik nu een rukbeweging maak en met de ogen rol’

Véél zelfdestructie, angststoornissen, liefdessores, drugsmisbruik en introspectie op Masseduction, plaat van artpopprinses St. Vincent. Miserie, kortom, maar wel beklijvende, en zelfs dansbare miserie. En het is veruit haar meest toegankelijke plaat ooit. In het zog van St. Vincent bij Later… with Jools Holland. ‘Look out, motherfuckers. Look the fuck out!’

Annie Erin Clark
MINDHUNTER
Vier paren personages waarvan u niet doorhad dat ze een en dezelfde persoon zijn

De opzet van Mindhunter – nieuw op Netflix – klinkt als elke andere FBI-reeks. En daar is een goede reden voor. Vier personageparen waarvan u niet wist dat ze dezelfde persoon zijn.

De flik uit Mindhunter is de flik uit The Silence of the Lambs

Gebaseerd op FBI-profiler John Douglas

De psycho uit The Silence of the Lambs is de psycho uit Psycho

Gebaseerd op moordenaar-lijkenrover Ed Gein

De killers uit Badlands zijn de killers uit Natural Born Killers

Gebaseerd op de moorddadige tieners Charles Starkweather en Caril Ann Fugate

Kate Winslet in The Reader is Ilsa uit Ilsa, wolvin van de SS

Gebaseerd op concentratiekampbewaakster Ilse Koch

ANGÈLE
‘De enige manier om zelfverzekerd te zijn over wat ik maak, is het zelf te doen’

Ze is de zus van Roméo Elvis. Maar dat is lang niet het interessantste aan Angèle.

Angèle Van Laeken
BENJAMIN CLEMENTINE
‘Ik heb borsten gekregen’

Van metromuzikant tot Mercury Prizewinnaar: Benjamin Clementine, Ghanese Brit en ‘mannelijke Nina Simone’, beleefde in 2015 een droom. Maar op de knieën gaan voor de commercie doet hij ook op zijn nieuwe album I Tell a Fly niet. Of hoe ‘een alien met buitengewone capaciteiten’ de raarste politiek getinte plaat van het jaar heeft gemaakt.

Benjamin Clementine
THIERRY FRÉMAUX
‘Je kunt niet met een typemachine blijven schrijven als er ook computers zijn’

Tussen droom en Gouden Palm staat Thierry Frémaux. Hij beslist welke films te zien zijn op het festival van Cannes. Dezer dagen is hij even geen selectieheer, wel de promotor van een compilatie van de films van zij die cinema hebben uitgevonden: de broers Lumière. ‘Ik háát het idee dat alles alsmaar móét veranderen.’

Thierry FrémauxDe festivaldirecteurs

Veel opties heeft een cineast niet om naam te maken. De snelste manier is opvallen op een van de grote festivals. Dat kan alleen maar als je geselecteerd wordt. Wie niet voorbij Thierry Frémaux geraakt, kan een van deze vijf sluiswachters proberen om te kopen.

Alberto Barbera Dieter Kosslick John Cooper Édouard Waintrop Piers Handling
REVIEWS
BIOSCOOP
Let the Good Times Roll

Josh en Benny Safdie mengen het pompende ritme van Lola rennt met het sociale bewustzijn van Dog Day Afternoon in hun energieke overvallersdrama Good Time.

Victoria & Abdul Petit paysan The Lego Ninjago Movie The Square
POP
De knepen van het middenvak

Drie jaar na zijn onverwachte Grammy voor album van het jaar doet Beck een krampachtige poging om vooral niet uit de band te springen. De FM-band, welteverstaan.

Amenra Absynthe Minded Isolde Destroyer Hong Kong Dong VRWRK
BOEKEN
Eva Meijer Animal Farm

Onze premier een varken? Zo ver drijft filosofe Eva Meijer het niet, maar met haar prikkelende essay over politieke dierenrechten, roept ze wel boeiende vragen op over onze omgang met dieren én medemensen.

Hoe alles moest beginnen Thomas VerbogtSchone slaapsters Lijken in de kast
STRIPS
De vuurdoop (Frnk 2) Kruistocht in lederhose (De ridder 1)
TV-TIPS
George Michael: Freedom Halloween Exprmntl Killing Them Softly Project Axel La forêt The Salesman Jackie The Walking Dead – seizoen 8 Love Is Strange
TELETOBBEN
De dokter Bea show

Inhoud

Knack Boekenbeurs van 18/10/2017
EDITO
Bingelezen
INTERVIEW
‘Zelfs kinderboeken hebben vandaag een donker toekomstbeeld’

Salman Rushdie, de man die voor altijd herinnerd zal worden door de fatwa die in 1989 over hem werd uitgeroepen, duikt weer op. Onder de arm: De familie Golden, een boek dat zo actueel is dat het lijkt alsof het gisteren pas geschreven is. ‘Telkens als er iets gebeurde, moest de roman opnieuw worden afgesteld.’

WIE IS? WELKOM OP DE BOEKENBEURS 4x beurstitanen ‘Ik vrees dat we te veel van het leven verwachten’

Sarah Pinborough schreef met Wat jij niet ziet de thrillerhit van het jaar. Een boek over een beklemmende driehoeksrelatie, bizarre dromen en een falend geheugen. ‘Ik ben gefascineerd door dromen. Zelfs nachtmerries vind ik fantastisch.’

WIE IS? 4x zinderende spanning WIE IS? ‘Ik heb nog nooit de binnenkant van een stemhokje gezien’

Het juiste boek op het juiste moment? Zoek niet verder. Valeria Luiselli schreef met Vertel me het einde een van de urgentste boeken van dit jaar. Een gesprek met de Mexicaanse auteur over ‘fucking’ puriteins Amerika, trage Italianen, en – jammer genoeg onvermijdelijk – Donald Trump.

3x essentiële essaybundels ‘1200 bladzijden? Da’s maar een fractie van wat ik geschreven heb’

Van de oorlog in Vietnam tot 9/11, van flowerpower tot grunge: Max, Mischa & het Tet-offensief, de meer dan twaalfhonderd bladzijden tellende zomerklepper van Johan Harstad, overspant een halve eeuw Amerikaanse geschiedenis. En dat voor een Noor uit een vissersstadje.

WIE IS? Things to do in Stavanger while you’re still alive ‘Het is simpel: ik vind grote borsten mooi, dus teken ik grote borsten’

Sinds het eclatante succes van zijn graphic novel Polina, in 2011, is hij een van Europa’s hipste jonge stripmakers. Het subtiele Een zus, over het seksuele ontwaken van een puberjongen, bevestigt die status. Maar een bestaan als Serieus Auteur? Daarvoor bedankt de Fransman Bastien Vivès. ‘Misschien waag ik me hierna wel weer aan porno.’

WIE IS? 4x striptoppers ‘De meeste mensen zijn aardig, hoor’

Optimism is a moral duty. Mohsin Hamid weigert in zijn roman Exit West pessimistisch te doen over de vluchtelingencrisis. ‘Op een dag wandelen we allemaal vrij over deze aarde’, weet hij. Zijn verfrissende literaire toekomstvisie leverde hem alvast een nominatie voor de Man Booker Prize op.

WIE IS? 3x nieuw wereldtalent ‘Hoeveel zelfhaat bevat een term als on-Nederlands goed?’

Een afgelegen dorp, een teruggetrokken schrijfster en haar verpleegster, en een journalist die de rust komt verstoren. Meer heeft talent Alma Mathijsen niet nodig om de spanning op te drijven in Vergeet de meisjes, een roman over het kernwoord ‘vriendschap’.

3x Nederlands toptalent ‘Frieten zouden onbetaalbaar worden zonder pesticiden’

Het strookt niet met het romantische beeld dat we van voedsel hebben, maar ons bord ligt vol chemische producten. In haar felbesproken boek Ode aan de E-nummers legt Rosanne Hertzberger uit waarom dat een goede zaak is. ‘Er wordt vaak op een religieuze manier aan biolandbouw gedaan.’

WELKOM OP DE BOEKENBEURS WIE IS? 3x non-fictie
KOESTERBOEK
WELKOM OP DE BOEKENBEURS ‘Zelfs kattenmensen zullen hiervan genieten’

Chris Dusauchoit, tv-presentator met een groot hart voor dieren, vertelt over dat ene boek dat ze hem nooit mogen afnemen.

WELKOM OP DE BOEKENBEURS ‘Ook mijn vader was zwaar getekend door de oorlog’

Fleur van Groningen schreef een boek over haar hoogsensitiviteit, en blijkt ook gevoelig voor dat ene boek over een gruwelijke oorlog.

WELKOM OP DE BOEKENBEURS ‘Marianne is geen trutje. Ze neemt de touwtjes in handen’

Naar haar nieuwste boek te oordelen zit Saartje Vandendriessche continu vol energie. Zelfs praten over haar favoriete boek geeft haar extra jus.

WELKOM OP DE BOEKENBEURS ‘Brouwers heeft van mij een literaire voyeur gemaakt’

De radde radiotong van Q-music- coryfee Wim Oosterlinck slaat bijna dubbel van enthousiasme wanneer hij over zijn lievelingsroman mag ratelen.

WELKOM OP DE BOEKENBEURS ‘Een fabel vol wijsheden voor volwassenen’

Actrice Bieke Ilegems gaat elke dag op zoek naar het grotere geluk. Het oudere meisje in haar kiest voor een verrassend boek.

ESSAY
Marc Didden De frisco was beter dan de film, die al beter was dan het boek

Is het boek beter dan de film? Filmmaker en voormalig scenariodocent Marc Didden (°1949) probeert een antwoord te verzinnen op de veelgestelde vraag. ‘Als een film nog naar papier ruikt, is hij per definitie doodgeboren.’

JONGE LEEUWEN OVER HUN FAVORIETE SCHRIJVERS
Vianney Adriaens (aka Saki) - Bisi Owa (aka BizzyBlaza)

‘Net zoals ik vroeger lijken ze totaal geen ambitie te hebben om boeken te schrijven. Ze hebben wel meer talent dan ik op die leeftijd.’

Marieke Lucas Rijneveld

‘Ze verzint geen verhaal omdat ze een bepaalde schrijver wil zijn of worden, maar om zichzelf een houvast te bieden, omdat taal de plaats is waar ze het meest thuis is.’

WELKOM OP DE BOEKENBEURS Joris van Casteren

‘Van Casteren trekt laarzen aan en marcheert door de bagger heen. Hem drijf je niet zomaar in de hoek. En maar goed ook.’

Dominique De Groen

‘In plaats van droogweg haar tekst voor te lezen, maakt ze van haar optreden een multimediale voorstelling waarbij woord overvloeit in beeld en omgekeerd.’

NOTEER IN UW AGENDA
5 /11=Knackdag

Naar jaarlijkse gewoonte neemt Knack weer een dag lang het Rood Podium in. Op zondag 5 november praten Knackredacteurs er met academici, opiniemakers en politici over hun boeken, overtuigingen en bedenkingen.

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen, stemt u in met ons cookie-beleid. Meer info