Verschijning van: 22 maart 2017

Inhoud

Knack van 22/03/2017
COMMENTAAR
Terugduwen
HET GESPREK
HELGA STEVENS EN KATHLEEN VAN BREMPT
‘De ochtend na de brexit heb ik gehuild’

De Europese Unie maakt een existentiële crisis door: elke nationale verkiezing kan haar einde betekenen. Europarlementsleden Helga Stevens en Kathleen Van Brempt vinden dat Europa veel kordatere verdedigers verdient. ‘Merkel laat Orban het vuile werk doen.’

HELGA STEVENS KATHLEEN VAN BREMPT
IN BEELD
Chuck B.
BELGIË
We reizen weer naar Turkije

Het imagoprobleem van Turkije houdt Belgische toeristen niet bezig. De bestemming boomt opnieuw, dankzij fikse kortingen van de touroperators.

‘Burgers willen vaker hun mening geven’

Het Waals Parlement begint naar IJslands voorbeeld met burgerpanels. Voorzitter André Antoine legt uit.

Francky Dury - Voetbaltrainer Serge Muyters - Antwerps korpschef Ahmed Koç - Politicus ‘Is deze deal wel Annick De Ridder-proof?’

Niel Staes is als activist betrokken bij het Oosterweeldossier. Hij is sceptisch over het akkoord tussen de Vlaamse regering en de actiegroepen.

‘De noodwet van N-VA is al een feit’ ‘Industrie is nodig in de stad’‘Geef cash aan mensen’‘Niet bang zijn voor langere aanhoudingstermijnen’‘Vlaamse natuur grondwettelijk beschermen?’ QuoteVRAAG VAN DE WEEK ‘We proberen altijd tot verzoening te komen’

‘Om welke vorm van discriminatie het ook gaat, we brengen de partijen altijd rond de tafel. Zo proberen we een oplossing te bereiken waarbij iedereen zich goed voelt’, zegt Els Keytsman, directeur van Unia.

FACTCHECKER‘In vergelijking met Parijs is dit peanuts’

Na een jarenlange strijd tussen de Vlaamse regering en Antwerpse actiegroepen is er een akkoord over de Oosterweelverbinding. Wat vinden de truckers daarvan? Knack nam post langs de Ring.

Kafka in het zand

Aanslepende dossiers over vernietigde milieuvergunningen voor bedrijven illustreren dat rechtszekerheid geen garantie is. Maar goed georganiseerde buurtcomités én de Raad van State tornen aan het gedoogbeleid.

DATEN MET DE STAPPENTELLER

Sinds Tinder hoeft u uw luie zetel niet meer uit om de liefde van uw leven te vinden. Maar omdat 10.000 stappen per dag toch gezonder is dan te zitten swipen, koppelt de nieuwe app Lime Dating mensen op basis van hun conditie.

EEN JAAR NA 22/3
‘We moeten zélf instaan voor de Europese grenzen’

Premier Charles Michel heeft één jaar na de aanslagen geen geruststellende boodschap voor de natie. ‘Politici die de problemen niet willen zien, zijn gevaarlijk.’

CHARLES MICHEL
ONDERWIJS EN OPVANG
‘Onze kinderen bestaan niet op papier’

In principe heeft ieder kind recht op onderwijs en ondersteuning. Voor Natan, Léander en Maxx blijkt dat in de praktijk niet zo te zijn. De reden? Ze passen niet in het juiste hokje. Drie wanhopige moeders getuigen.

MOSLIMA’S, HET BOERKAVERBOD EN RACISME
‘Mijn kinderen zullen eeuwig “de anderen” blijven. Dat maakt me bang’

Voor een internationaal theaterproject over privacy maakte schrijfster Rachida Lamrabet een opmerkelijke kortfilm: in Deburkanisation verdedigt ze het recht om de boerka te dragen. ‘Door het boerkaverbod is het in België zelfs bij wet bepaald: vrouwen moeten zich laten zien.’

RACHIDA LAMRABET
GELD
Beroep: rentenier

Het lijkt een prachtig vooruitzicht: zo veel geld hebben dat je niet meer hoeft te werken. Hoeveel centen heb je daar eigenlijk voor nodig? En hoe zorg je dat je kapitaal niet wegsmelt?

5%
WERELD
‘Rusland wordt een bedreiging’

Bruno Kahl, chef van de Duitse inlichtingendienst BND, over de IS, Erdogan en de plannen van de Russen.

‘Belgische toestanden’

In Nederland mag premier Mark Rutte opnieuw op zoek naar coalitiepartners die bereid zijn zich liefdevol te laten wurgen.

Kim Jong-un - Noord-Koreaans dictatorAbdelilah Benkirane - Marokkaans premierGeorge Osborne - Brits politicusPolitici op TinderVerbod op jehova’sGeen suïcide meer dankzij Facebook?Cannabis weer strafbaar? Nationale gokverslaving Quote
DE STRIJD TEGEN DE ONGELIJKHEID
Hoe meer dood en verderf, hoe meer gelijkheid

De rijken worden rijker, terwijl de rest moet ploeteren. Hoe komt dat, was het ooit anders, en wat kunnen we eraan doen? Historicus Walter Scheidel schreef er een knoert van een boek over dat naast dat van Thomas Piketty mag liggen. Dit is een verhaal over moord en doodslag.

24/9 DUITSE BONDSDAGVERKIEZINGEN
De rode redder

Nu zondag zijn er verkiezingen in de Duitse deelstaat Saarland. Voor Martin Schulz, zopas unaniem verkozen tot voorzitter van de SPD, is het een eerste echte test. Vormt zijn links en pro-Europees verhaal echt een bedreiging voor Merkel, of bestaat de hype alleen in peilingen?

MARTIN SCHULZ
NEDERLAND
‘Rutte bouwt de rechtsstaat vrolijk verder af’

Hoe moet het verder met Nederland na 15 maart? Schrijver, rechtsfilosoof en columnist Maxim Februari toont zich hoogst ongerust over de marsrichting. ‘De elite heeft elke zin voor verantwoordelijkheid overboord gegooid.’

MAXIM FEBRUARI
ANALYSE
Geknoei op niveau

De hoerastemming in de regering-Michel ten spijt mist de Belgische begroting minstens één element: geloofwaardigheid.

Het kamertje van Raoul
KENNIS
BEESTENBOEL: DE DODEMANSDUIM

Het intrigerende dier met de mysterieuze naam is de enige koraalsoort die in ons deel van de Noordzee voorkomt.

PLANEET DRAULANS
Lengte zit in de genenQUOTE(Meerdere) kinderen krijgen is ongezond70 miljoenKORT & KRACHTIGHet belang van asymmetrie
TECHNOLOGIE
Hoe Fukushima de robotica veranderde

Robots in de landbouw, in fabrieken, in rust- en ziekenhuizen, winkels en restaurants? Terwijl de westerse mens die evolutie argwanend gadeslaat, bezocht Knack het land dat de robotisering omarmt als geen ander: Japan.

CULTUUR
Barbaren op de radio

Cultuurprogramma’s zijn zelden een aanrader.

Morgen, misschien? ON THE RECORD ‘Straks wordt Amsterdam nog jaloers’ Camille Claudel, beschadigde ziel, gekooid verlangen

Camille Claudel is een bekende onbekende. Een baanbrekende beeldhouwster, gereduceerd tot een voetnoot in de kunstgeschiedenis en overschaduwd door leermeester Auguste Rodin. Ze was zijn minnares, model en muze. In Nogent-sur-Seine opent zondag het Musée Camille Claudel. Dat is geen moment te vroeg.

RODIN STIERF HONDERD JAAR GELEDENEXPO Dave Mestdach KLASSIEK Rudy Tambuyser PODIUM Els Van Steenberghe JAZZ Bart Cornand ARTROZE

Jan Braet kijkt naar kunst en het leven, in bloei en verval, zoals de rozen. Deze week de expo Le Visage du Monde in het Institut du monde arabe, Parijs.

SPORT
Het jaar van de diknekken

Vernieuwing: dat woord vat het nieuwe formule 1-seizoen, dat zondag start in Australië, mooi samen. De sport heeft een nieuw management, er zijn nieuwe rijders (onder wie één Belg) en de auto’s moeten aan nieuwe regels voldoen. Knack vat de renouveau puntsgewijs voor u samen.

DOCUMENT
‘DE BELGISCHE NEGATIONISMEWET IS EEN VERGISSING’

De film Denial reconstrueert de geruchtmakende rechtszaak die Holocaustontkenner David Irving zeventien jaar geleden tegen Deborah Lipstadt aanspande. Irving wou de geschiedenisprofessor laten veroordelen wegens smaad, maar beet zelf in het zand. ‘Denial laat zien wat voor een racistische leugenaar en vrouwenhater Irving is.’

DEBORAH LIPSTADT
HET LAATSTE WOORD
BASISINKOMEN (1) BASISINKOMEN (2) FOREM ONDERWIJS (1) ONDERWIJS (2) ONDERWIJS (3) THEATER TURKIJE (3) TURKIJE (1) TURKIJE (2)
QUIZ
VODJE

U beweert mee te zijn met het nieuws? Bewijs het met de Knack-quiz. Meerdere juiste antwoorden zijn mogelijk, meerdere foute ook.

EINDSPEL
ANN DE PAEPE

is rector van de UGent. Aan het begin van volgend academiejaar neemt zij afscheid, maar hoe is ze als mens? Om deze twintig vragen te beantwoorden, had ze 11 minuten en 56 seconden nodig.

Inhoud

Knack Weekend Black van 22/03/2017
INTRO
GEJAAGD DOOR DE TIJD
WEEKEND UPDATE
MODE – DESIGN – BEAUTY – STIJL
Belgiës mooisteHET BIEDEN KAN BEGINNENRIP RenMiauwkesSEA & SANDALSBurberry gaat Belgisch VertrekkensklaarPlankgasDE TRUC MET DE ONTBLOTE SCHOUDER SportkampKORT
COLUMN
ZEVEN ONGELOFELIJKE TROEVEN
INZICHT
LUCIA PICA

Lucia Pica (40) werd geboren in Napels en woont sinds 1999 in Londen. Sinds december 2014 vervangt ze de belg Peter Philips bij Chanel.

INTERVIEW
ALS IK DE LOTTO WIN…

Iedereen doet het. Misschien elke week, misschien maar één keer per jaar. Op de Lotto spelen. De belofte van geld dat je zomaar in de schoot valt, is te mooi om te laten liggen. Wie wint, mag langs bij An Lammens, verantwoordelijke Winners Advice bij de Nationale Loterij.

13 miljoen euro 865.500.000 euro200.700.000 euro131.968 miljoen euro39 27
PORTRET
EEN 5 STERRENBEROEP

Elke werkdag een droomwereld binnenstappen waar diamanten schitteren, luxewagens glimmen en hotelkamers per nacht een fortuin kosten. Drie werknemers uit de luxebranche vertellen wat dat doet met een mens.

MAATSCHAPPIJ
LE NOUVEAU LUXE EST ARRIVÉ

Luxe draait allang niet meer om een dure sportwagen, een designertas of een villa aan de Côte d’Azur. Status gaat vandaag minder over wat je hebt maar meer over wie je bent dankzij exclusieve ervaringen. De nieuwe luxe is een feit.

17 % 1 %25 % 25 %
EXPO
MARGIELA, DE HERMÈS JAREN

Van 1997 tot 2003 tekende Martin Margiela silhouetten voor Hermès, op een discrete maar revolutionaire manier die hand in hand ging met de kentering in zijn eigen modehuis. Een expo in het Antwerpse MoMu zoomt in op de samenwerking.

Pierre-Alexis Dumas - Creatief directeur van Hermès WIN
SHOOTING
NONCHALANTE CHIC

Geraffineerde details geven een comfortabele outfit een elegante touch. De make-up van het seizoen maakt het plaatje compleet.

SHOPPING
In het spoor van de jetset

De Côte d’Azur, Venetië of een exotisch eiland ver van huis: met enkele goedgemikte items ben je al halfweg.

BALI CÔTE D’AZUR VENETIË
BEAUTY
NAAR SCHONE COSMETICA

Cosmeticafabrikanten kunnen niet anders dan milieubescherming opnemen in hun businessmodel. Hun imago vaart er wel bij en dus becijferen ze nauwgezet de milieu-impact van al hun activiteiten.

CEO CHRISTIAN COURTIN-CLARINS : ‘Ecodesign stimuleert creativiteit’ Zelfvoorzienende fabriek SCOREN IN SCHOONHEID

Een parfum dat je vleugels geeft, een olie die je huid verzacht of een dagcrème die niet alleen vriendelijk is voor je gelaat, maar ook voor je budget: hier zijn de winnaars van de Weekend Beauty Awards.

DESIGN
SLAPEN IN EEN KIJKKAST

Slaap op je volgende vakantie eens met de ogen open. Want hotels zijn tegenwoordig dé plek bij uitstek waar je interieurinspiratie kunt opdoen.

REIZEN
GOLFGENEUGTEN

In de Arabische Golf regeren de futuristische skylines. Een cruise langs immense wolkenkrabbers, fonkelende moskeeën, islamitische ruïnes, luxueuze shoppingmalls en musea van de toekomst.

Heen en terug
FENOMEEN
TAFELTJE VOOR VIER AUB

Je gaat al eens graag uit eten. Sommige restaurants zijn zeer moeilijk te boeken, en je duim doet soms pijn van zo vaak de redialtoets op de telefoon in te drukken. Dan kom je eraan en zie je onbezette stoelen. Een epidemie met als virus: de no-shows.

CULINAIR
SMULLEN ZONDER GÊNE

Even geen rekening houden met de hype van gezonde voeding, maar voluit gaan voor rijkelijke gerechten. Want er is niks menselijker dan af en toe zondigen. Wij vroegen Johan Segers van het Antwerpse Fornuis naar zijn vier favoriete copieuze gerechten.

TRUFFE AU CHOU GRIET MET GEPOCHEERD EI EN KAVIAAR SPEENVARKEN GEVULD MET OESTERS POULET AU BRUN EN FEUILLETÉ À LA FINANCIÈRE
HOROSCOOP
25/03 - 31/03
AAP HAAN HOND ZWIJN RAT BUFFEL TIJGER KAT DRAAK SLANG PAARD GEIT HOROSCOOP
COLOFON
VERKOOPINFO: Nonchalante chic
JONG GEWELD
ELKE WEEK BRENGT KNACK WEEKEND HET VERHAAL VAN IEMAND DIE STEVIG UIT DE STARTBLOKKEN SCHIET. DEZE WEEK : ELLEN DE SCHEPPER (33).

WIE ? Kunsthistorica die met haar bureau Fine Art Consult zowel gevestigde als startende kunstverzamelaars begeleidt.

Inhoud

Knack Focus van 22/03/2017
ENTERTAINMENT
2X2 TICKETS JIMI TENOR@LISTEN!5X DVD FUOCOAMMARE5X BLU-RAY TONI ERDMANN5X DVD FRANTZDe tussenstand

CREATIEF VLAANDEREN MAAKT DE BALANS OP VAN DE VOORBIJE MAANDEN. MET JENNY KEERT REGISSEUR, SCENARIST EN TV-ACTEUR DRIES HEYNEMAN DEZER DAGEN TERUG NAAR DE ROCK-’N-ROLL VAN ZIJN VAKGEBIED: DE SOLOSHOW.

Gadget van de week

Een multimediaal hebbeding voor elke zelfverklaarde gadgetfreak.

1. REWIRE 2. ZIMMERMAN 3. ODDISEE 4. AVOIDING DELIFEATH
KURT & SVEN DE LEIJER
‘WE ZIJN NIET DE HERMAN VAN MOLLE EN FRANK GALAN VAN TERVUREN, HÈ’

De oudste begint deze week op Canvas met Lefto – In Transit, zijn docureeks over dj-cultuur en grootsteden. De jongste ziet deze week Hotel Römantiek eindigen, een feelgoodreeks over vrijgezellen op leeftijd, liefde en de geneugten van Zwitserland. De verschillende werelden van de gebroeders Kurt en Sven de Leijer.

DE OUDSTE: KURT DE LEIJER DE JONGSTE: SVEN DE LEIJER
KNACK PRESENTEERT
PLEASE release me

KaskCinema in Gent, Cinema Zuid in Antwerpen, Roxy in Koersel, Buda in Kortrijk en Cinema Zed in Leuven trakteren elke maand op een topfilm die in dit land geen release heeft gekregen. Wordt deze maand van de vergetelheid gered: Under Electric Clouds van Aleksej Aleksejvitsj German.

GHOST IN THE SHELL
Ghost in the Shell

Iedereen cyborg! Iedereen feminist! Of wat we kunnen leren van Scarlett Johanssons borsten in de liveactionremake van de animeklassieker Ghost in the Shell.

DROIDS VOOR DRUMMIES

Je hebt bijna artificiële intelligentie nodig om te begrijpen waarin een humanoïde robot verschilt van een bionische, en of een replicant een gynoid of eerder een biobot is. Eén ding is duidelijk: zeg nooit zomaar cyborg tegen een androïde, of robot tegen een cyborg.

Robot Androïde Cyborg
VUURWERK
‘DAT IS HIER PRECIES ONE FLEW OVER THE CUCKOO’S NEST’

Ze lieten zich opmerken met ep’s waarop onder meer Max Colombie van Oscar and the Wolf zong. Ze speelden in de door David Lynch ontworpen club Silencio in Parijs, op South by Southwest in Texas en op Pukkelpop. En sinds kort vertoeven ze in Londen, waar ze wonen, werken én de laatste hand leggen aan hun debuutalbum. Een dag en een nacht in het spoor van de Belgische beatbakkers Vuurwerk.

THIEU SEYNAEVE JERGAN CALLEBAUT
STUDIO DEEWEE
Soulwax HQ

De nieuwe Soulwax-plaat From Deewee is genoemd naar hun hypermoderne en vooral heel multifunctionele studio in thuisstad Gent. Een blik achter de schermen van Studio Deewee.

TECHNISCHE FICHE
VICELAND
‘JE VERGEET DAT JE MET FUCKING NEONAZI’S AAN HET KLETSEN BENT’

Voor de nieuwe zender Viceland ging de jonge Britse comedian Jamali Maddix op de koffie bij de posterjongens en -meisjes van extreemrechts. Klinkt een beetje als Louis Theroux, maar Maddix is grappiger – en zwarter.

JAMALI MADDIX
AKI KAURISMÄKI
‘ALS IK MEZELF WAS – EN DAT BEN IK NIET – VERHUISDE IK VANDAAG NOG NAAR MEXICO’

Droogkomisch, romantisch, melancholisch en met het hart op de juiste plaats: De Finse filmmaker Aki Kaurismäki (59) kaart in The Other Side of Hope het vluchtelingenthema aan op de manier die we van hem kennen. Ook een beetje uitleg aan hem ontfutselen blijft een hele onderneming.

AKI KAURISMÄKI
JIMI TENOR
‘ELK DORP HEEFT TEGENWOORDIG ZIJN EIGEN AFROBEATBAND’

Jimi Tenor, de excentrieke Fin en Andy Warhol-kloon die midden jaren negentig een bescheiden hitje scoorde met Take Me Baby, strijkt op 1 april in Brussel neer. En dat is geen grap. ‘Frietjes met mayonaise? Heerlijk!’

SAXY THING
REVIEWS
BIOSCOOP
FEESTEN MET ELTON JOHN

Disney parfumeert de liveactionversie van Beauty and the Beast met een vleugje feminisme en gay content dat al snel vervliegt.

AFTERIMAGE ON THE OTHER SIDE SAGE FEMME
POP
DE REMIXERS GEREMIXT

Dertien jaar hebben ze gewacht om nog eens een ‘echte’ groepsplaat te maken, maar toen was het hele ding wel in minder dan een uur in kannen en kruiken, en een maand later is het album klaar voor gebruik. Half werk kennen ze (nog steeds) niet bij Soulwax, versie punt zoveel.

THE GURU GURU THE SHINS THE LAETITIA SADIER SOURCE ENSEMBLE TENNIS JEF NEVE KELLY LEE OWENS
BOEKEN
YASMINA REZA BURENGEKRAKEEL

Beter een goede buur dan een verre vriend: dat is het credo van een ouder wordende vrouw. Tot haar buur midden in de nacht voor de deur staat en haar om hulp vraagt. De Franse schrijfster Yasmina Reza brouwt er een tragische deurenkomedie van.

EN HET SNEEUWDE IN ROME STEFAN VAN DIERENDONCKKRACHTENSPEL EEN KLEINE MOEITE
STRIPS
KAKKERLAK HAPPY CLEM (GUS 4)
TV-TIPS
Goed volk You Can’t Take It with You Bugs Tom Boonen: My Ride, My Fight, My Life Topservice Suspects – seizoen 2 Mildred Pierce Five Came Back The Remains of the Day Dheepan
TELETOBBEN
La vie en rose

Inhoud

Knack Weekend Regionaal van 22/03/2017
MIJN STAD
Een dame van taal

Er was eens een jonge vrouw die van boeken en mensen hield. En die bracht ze graag samen, om te lezen en een kom soep te delen. Ze toverde zich om tot artistiek directeur van een literair collectief in een land hier ver vandaan: De Dagen in Borgerhout. In het sprookje van Silvie Moors delen letters de lakens uit.

LEZEN

Tekstfragmenten die voor Silvie een bijzondere betekenis blijven hebben.

STAPPEN

Haar favoriete plekken.

SHOPPEN
In een nieuw jasje

Een nieuwe inrichting kiezen of een nieuwe richting uitgaan : deze winkels doen er alles aan om hun klanten te verrassen met een flinke dosis beleving en entertainment.

TALK OF THE TOWN
Ontroerend erfgoed

Katherine en Greet hebben een missie : onbeschermde Antwerpse winkelinterieurs redden van de sloophamer via hun vzw Arsène. Na een intense inventarisatie organiseren ze tot juni 2017 wandelingen langs deze authentieke winkels met erfgoedwaarde én een verhaal.

ETEN EN DRINKEN
Seefbier schuimt weer

Johan Van Dyck blaast het ooit zo populaire, volkse Seefbier nieuw leven in. Binnenkort opent hij, samen met zijn vrouw Karen en meer dan 700 crowdfunders, een eigen brouwerij in het voormalige Noorderpershuis op het Eilandje.

Nieuwbakken foodies

In Antwerpen mijden heel wat jonge horecaondernemers de dure straten om neer te strijken in opkomende buurten. Knack Weekend selecteerde nieuwe en gezonde hotspots.

COULEUR LOCALE
Sint-Jorispoort

Een bloemist en een drogist, een hip café en een veganistische ontbijt- en lunchbar, koffie en kunst, ijzerwaren en sieraden, mode en design : deze straat heeft het allemaal.