Verschijning van: 22 februari 2017

Inhoud

Knack van 22/02/2017
COMMENTAAR
Jungle
HET GESPREK
TOM DE MEESTER
TOM DE MEESTER: ‘Politici horen geen betaalde bijbaantjes te hebben’

De traditionele partijen gaan door zwaar weer en ter linkerzijde staat de PVDA klaar om misnoegde kiezers op te vangen. ‘Siegfried Bracke kan beter opstappen als Kamervoorzitter. Hij is alle geloofwaardigheid kwijt’, zegt Tom De Meester (PVDA), die de riante vergoedingen voor bijbeunende politici aan het licht bracht.

TOM DE MEESTER
IN BEELD
‘Het Witte Huis voor de winter’
BELGIË
‘Als je weet van wie de kritiek komt, kun je ze beter plaatsen’

Paul Lembrechts staat een jaar aan het hoofd van de VRT. Ondanks besparingen en het soms grove geschut dat de N-VA afvuurde, heeft hij de rust laten terugkeren.

‘Wij willen niemands dood’

‘Charleroi en Luik staan klaar om activiteiten van Brussels Airport over te nemen’, zegt Philippe Suinen, voorzitter van de Waalse Kamer van Koophandel en Industrie.

Louis-Philippe Loncke - Avonturier Philip Neyt - Ceo Ghelamco Maggie De Block - Minister van Volksgezondheid‘Schrap 50 federale parlementsleden’ Transparantie bij ziekenfondsenEen revolutie in de kerk?Par hasard Quote Lesgevers met voorkennis

Niet alleen politici hebben bijbaantjes. Practicali, een organisatie die cursussen over fiscaliteit organiseert, is eigendom van ambtenaren bij de FOD Financiën. En kabinetsleden van minister van Financiën Johan Van Overtveldt treden graag op als betaalde gastsprekers. Dat roept deontologische vragen op.

TROUW MET UZELF

Het feest van de liefde zit er weer op. Ofwel bent u nog helemaal warm van alle aandacht die u kreeg, ofwel helemaal koud van frustratie en verbittering. In dat laatste geval hebben we één advies: ga voor het solohuwelijk.

GLOBALISERING EN ONGELIJKHEID
‘De flexibilisering van de arbeidsmarkt is totaal doorgeschoten’

De Nederlandse econoom Robert Went neemt het op voor de verliezers van de globalisering. ‘Er zal een groep mensen ontstaan die gewoon niet meer aan het werk raakt. Die moeten we er op een andere manier bij houden.’

ROBERT WENT
FACTCHECKER
FACTCHECKER
SECURITY FOR SALE
DOSSIER VEILIGHEID
SECURITY FOR SALE De miljarden waar niemand naar omkijkt

De voorbije tien jaar heeft de Europese Commissie bijna twee miljard euro in veiligheidsonderzoek gepompt. Knack beantwoordt de vraag die niemand stelt: maakt al dat onderzoek onze samenleving wel veiliger?

Belgisch-Europese onderzoeksprojecten

Belgische bedrijven, universiteiten, onderzoekscentra en overheidsinstellingen hebben samen met Europese partners nieuwe veiligheidstechnologie ontwikkeld. Knack zet tien geslaagde voorbeelden op een rijtje.

Manna voor de veiligheidsindustrie‘Wij verkopen onze ziel niet’

Geen enkele universiteit haalde zo veel Europese projecten voor veiligheidsonderzoek binnen als de Katholieke Universiteit Leuven. Rector Rik Torfs: ‘Dit huis telt vele kamers, en onderzoekers mogen daar hun fantasie in botvieren. Binnen de regels van de ethiek welteverstaan.’

‘In Engeland zitten nu zelfs twaalfjarigen in de cel’

Terwijl criminaliteitsbestrijding vroeger focuste op het bestraffen van daders, maakt in heel Europa een nieuwe aanpak school: risicomanagement. ‘Alles is gericht op het beheersen van risico’s die zich nog moeten voordoen.’

U VRAAGT
VRAAG VAN DE WEEK ‘Onze rechtsstaat is ideaal om de principes van de Koran waar te maken’

Het salafisme voedt het wij-zijdenken en dat is een gevaarlijke trend, zegt de Gentse imam Khalid Benhaddou. ‘Maar we mogen het ook niet zien als dé voedingsbodem voor terreur.’

CAFÉ TREURENBERG
Waarom Barbertje Bracke moest hangen

Wat begon als een Gentse spin-off van het Franstalige Publifin-schandaal over exorbitante en onterechte vergoedingen in intercommunales en ‘intermediaire structuren’, is in heel Vlaanderen uitgemond in een afrekening met bijklussers en veelverdieners.

BREXIT-BELGEN
‘Ik wil dat mijn kinderen zich hier thuis blijven voelen’

Belg worden om Europeeër te blijven: dat willen veel Britse ingezetenen sinds het brexitreferendum. Maar voor EU-ambtenaren blijkt de weg naar de Belgische nationaliteit versperd. Knack volgde het spoor van (kandidaat-) Britse Belgen.

ANALYSE
Het betere lobbywerk

Politici zoals Siegfried Bracke zaten niet in de adviesraad van Telenet om het algemeen belang te dienen, wel om dat bedrijf en hun eigen portemonnee een dienst te bewijzen. Ondertussen stijgen onze telecomfactuur en de inflatie.

WERELD
‘De VS worden een soort nieuw Hongarije’

‘Zolang de publieke opinie niet wordt gemobiliseerd, kan Trump onbedreigd zijn gang gaan’, waarschuwt de Canadees-Amerikaanse neoconservatief David Frum.

Haalt de NAVO 2024?

De Veiligheidsconferentie in München zocht het antwoord op de vraag of de NAVO het presidentschap van Donald Trump overleeft.

Haider al-Abadi - Iraaks minister-president Inaki Urdangarin - Spaanse royaltyTony Blair - Voormalig premier Een onethische haarsnitChristamrirados mag niet meerLe Pen en de anderenDe bollar als wondermunt Meer camera’s dan kiezers ‘In de Oudheid hadden ze goden voor liefde, oorlog, vruchtbaarheid, genezing, welvaart, regen, zon, waarheid en wijsheid. Wij hebben daar nu apps voor.’ ‘Assad is geen deel van de oplossing’

‘De hele wereld moet blij zijn dat Trump strenger zal optreden tegen Iran.’ Dat zegt Adel al-Jubeir, de Saudische minister van Buitenlandse Zaken.

‘De jihadisten naderen hun einddoel: Jeruzalem’

Rond de jaarwisseling trok jihadexpert Montasser AlDe’emeh naar de frontlinie in Irak, waar de IS en Koerdische strijders elkaar bestoken. Volgens hem is de IS maar klein bier vergeleken bij wat het Midden-Oosten en ook Europa de komende tien à vijftien jaar te wachten staat.

‘We hebben van ons ontslag een feest gemaakt’

Sinds de mislukte coup van juli 2016 heeft de Turkse overheid al duizenden academici ontslagen. In Kocaeli, een havenstad ten zuiden van Istanbul, hebben enkelen onder hen een solidariteitsacademie opgericht. Daarmee willen ze hun sociale rol blijven vervullen.

COLUMN
Zwakke overheden, zwakke steden
KENNIS
BEESTENBOEL: DE GEWONE PAD

Hij is niet om aan te zien en werd vroeger met heksen geassocieerd, maar de pad kan best nuttig zijn in uw tuin.

Het zit soms letterlijk tussen de oren

Naar schatting één miljard mensen op onze aardbol lijden chronische pijn. De zoektocht naar efficiënte geneesmiddelen verloopt moeizaam. ‘De hersenen reageren vreemd op bepaalde prikkels.’

PLANEET DRAULANS
Vliegend lieveheersbeestjeQUOTEHet flexibele brein

Het internet is een betrouwbaardere informatiebron dan het menselijke geheugen.

192 atomenHet nut van bomen kappen KORT & KRACHTIG
CULTUUR
De lege kijkdoos

Kunnen tv-series ons iets bijleren over politiek? Een Fransman vindt van wel.

Bollen en erecties ‘Nu weet ik het zeker: ik ben goed gek’ ‘Miles Davis had maar één wens: blank zijn’

In We Free Kings tast de Nederlandse schrijver Wilfried de Jong samen met de Vlaamse acteur Wim Opbrouck de grenzen van onze vrijheid af, met zijn jazzcollectie als gids. ‘Toen Toots Thielemans vorig jaar overleed, en ik thuis nog eens door zijn repertoire ging, zat ik te janken als een kind.’

WILFRIED DE JONG EXPO Dave MestdachKLASSIEK Rudy TambuyserTHEATER Els van SteenbergheJAZZ Bart CornandARTROZE

Jan Braet kijkt naar kunst en het leven, in bloei en verval, zoals de rozen. Deze week de expo Jean-Michel Meurice in het Lieu d’Art et Action contemporaine in Duinkerke.

SPORT
Wéér de Vlaamse Ardennen?!

Weldra loopt wielerminnend Vlaanderen weer te hoop in de driehoek Kluisbergen-Oudenaarde-Geraardsbergen. Dat haast alle voorjaarswedstrijden dat hartland van de Vlaamse koers doorkruisen, wordt op almaar meer gemopper onthaald – door coureurs, kenners en zelfs de lokale politie.

DOCUMENT
JAAP BLOKKER SPRAK JE NIET TEGEN

De Nederlandse winkelketen holt achteruit. 69 van de 190 Belgische Blokker-filialen moeten sluiten. Banen verdwijnen, verliezen nemen toe. Is het nog op tijd om Blokker erbovenop te krijgen?

HET LAATSTE WOORD
PUBLIPART (1) PUBLIPART (2) PUBLIPART (3) HERMAN BRUSSELMANS GELUIDSNORMEN ENERGIE MENSENRASSEN REGERING-MICHEL VERMOGENSBELASTING ASSAD SYRIË DONALD TRUMP
QUIZ
SIEGFRIED

U beweert mee te zijn met het nieuws? Bewijs het met de Knack-quiz. Meerdere juiste antwoorden zijn mogelijk, meerdere foute ook.

EINDSPEL
MARC VAN DE LOOVERBOSCH

MARC VAN DE LOOVERBOSCH is politiek journalist bij de VRT. Momenteel loopt op Canvas zijn documentairereeks Wissel van de macht. Maar hoe is hij als mens? Om deze 20 vragen te beantwoorden, had Van de Looverbosch 13 minuten en 19 seconden nodig.

Inhoud

Knack Weekend van 22/02/2017
INTRO
THE BIG 3-0
WEEKEND UPDATE
MODE – DESIGN – BEAUTY – STIJL
Authentiek keramiekJapan - HasseltDe truc met de krukRAF SIMONS REDT AMERIKAOp de bankHaar zowaarDE VONDST VAN PIETSpreken is zilverKORTREGENSEIZOENUitgelichtOM ZEEP
COLUMN
BINNENSMONDS GILLENDE DICTATUUR VAN HET POSITIEVE
INZICHT
INE LAMMERS

Ine Lammers (56) stond als kunstenares mee aan de wieg van het vrouwencollectief She & Company. Van 4 tot 25 maart is haar werk te zien in het gerestaureerde kasteel van Beaulieu in Machelen, samen met dat van andere gereputeerde kunstenaars uit binnen- en buitenland.

MODE
30 ONDER 30

Jong en barstensvol talent. Knack Weekend selecteerde de dertig strafste ondernemers en creatievelingen, niet ouder dan dertig, in de modesector.

‘25 SILHOUETTEN, MEER HEB IK NIET NODIG’

Hij is pas veertig geworden, maar maakt al zijn halve leven mode. Na haute couture en mid-market knoopt Olivier Theyskens opnieuw aan met zijn eerste liefde : een collectie in eigen naam, in alle intimiteit voorgesteld in Parijs.

PORTRET
JENNY MEIRENS, DE VROUW ACHTER MARTIN MARGIELA

Martin Margiela heeft een ongelooflijke invloed op de mode gehad. Eén vrouw stond altijd aan zijn zijde en leverde een belangrijke bijdrage. Jenny Meirens.

DESIGN
DELVAUX REDT DE MEUBELEN

De Brusselse flagshipstore van Delvaux is opnieuw bemeubeld. Met een collectie Belgisch design van museaal niveau dan nog. Weekend Knack ging in primeur het stof afnemen, met artistiek directrice Christina Zeller.

Belgitude in het Delvauxmuseum
SHOOTING
DE BELGISCHE SCHOOL

Tal van grote labels en ontwerpers dragen een Belgische stempel. Historische referenties in de snit, een spel van laagjes en sober in kleur en opsmuk. Sterke silhouetten die ons herinneren aan de portretkunst van de Vlaamse primitieven.

DE BELGISCHE SCHOOL

Tal van grote labels en ontwerpers dragen een Belgische stempel. Historische referenties in de snit, een spel van laagjes en sober in kleur en opsmuk. Sterke silhouetten die ons herinneren aan de portretkunst van de Vlaamse primitieven.

WONEN
EXOTISCH EILAND

Palmbomen, luipaarden en vlinders : je vindt ze allemaal in het curiositeitenkabinet van modestyliste Audrey Heselmans. Dat en nog veel meer...

Audrey Heselmans
REIZEN
WAAR IDEEËN KIEMEN

Het is een van de mooiste mysteries in de mode: waar vinden ontwerpers hun inspiratie? Op reis, blijkt uit een kleine rondvraag. Zeven Belgische designers over de trip die hun huidige collectie beïnvloedde, en over hun volgende vakantiebestemming.

EROPUIT
Overnachten

Omdat het ook eens wat anders mag zijn dan een hotel of B&B.

3x hotel in huis

Gek op het bedlinnen, de geurkaars of de douchegel van je hotel ? Anno 2017 heeft haast elk trendy hotel een shop om de hotelbeleving naar je eigen woning te halen.

CULINAIR
FEESTEN IN ‘EEN SOORT VAN ECHT RESTAURANT’

Hij verbaasde ons al met een foodtruck. Daarna dook hij op met verscheidene pop-upconcepten. Nu heeft Maarten Van Essche iets wat op een echt restaurant lijkt, maar het niet helemaal is. Lekker ? Dat alleszins.

BOUCHOTMOSSELEN IN DRIE GEDAANTEN AARDPEER MET CHIPS VAN AARDPEER EN ZWARTE TRUFFEL
WIJN&CO
Planeetstand GEPROEFD EN GOEDGEKEURD PioniersHoe bewaren?
SMAAKMAKERS
Voor een sector in balans4 smakelijke podcastsPickles van wintergroentenBROODJE BRUSSEL@drakeoncake
TAFELEN
Gå Nord * Gå Nord
WEEKENDRECEPT
DE WIJN Waterzooi van scharrelkip Arenberg

Belgische chefs delen het recept van een klassieker, maar dan wel in de vorm van een eigen interpretatie. Deze week: Lieven Demeestere van restaurant Arenberg.

HOROSCOOP
25/02 - 03/03
AAP HAAN HOND ZWIJN RAT BUFFEL TIJGER KAT DRAAK SLANG PAARD GEIT HOROSCOOP
COLOFON
VERKOOPINFO: De Belgische school
JONG GEWELD
ELKE WEEK BRENGT KNACK WEEKEND HET VERHAAL VAN IEMAND DIE STEVIG UIT DE STARTBLOKKEN SCHIET. DEZE WEEK : FATINHA RAMOS (39).

Inhoud

Knack Focus van 22/02/2017
ENTERTAINMENT
REHEARSING

Op de repetitie voor een concert. Deze week: Harry Potter in Concert.

1 5X2 TICKETS ANIMEERNACHT@ ANIMA5X LEGION-PAKKET5X2 TICKETS WOLFGANG FLÜR + NIGHTSTALKER@ N9De tussenstand

CREATIEF VLAANDEREN MAAKT DE BALANS OP VAN DE VOORBIJE MAANDEN. FIKRY EL AZZOUZI, SCHRIJVER EN COLUMNIST, VERVOEGT DEZE WEEK (IN GENT) HET BEVALLIGE VOLK VAN DE SAINT AMOUR-KARAVAAN.

Gadget van de week

Een multimediaal hebbeding voor elke zelfverklaarde gadgetfreak.

1. VISUAL VINYL 2. OKO YONO 3. EL TOPO 4. KRAAKFESTIVAL
@PBGRONDA
Little Feat

P.B. GRONDA, auteur van onder meer Wanderland, Straus Park en Onder vrienden, duikt elke week in de populaire cultuur.

ELLA-JUNE HENRARD
‘WE HEBBEN GEEN EXCUUS: WE WETEN BETER DAN DE BABYBOOMERS

De tienerescort uit Bo speelt in Generatie B een werkloze wrapster in een door een generatieconflict verscheurd Brussel. ‘Paradoxaal genoeg weigeren babyboomers ons ernstig te nemen als we hun shit proberen recht te trekken.’

ELLA-JUNE HENRARD
KNACK PRESENTEERT
PLEASE release me

KaskCinema in Gent, Buda in Kortrijk, Roxy in Koersel, Cinema Zuid in Antwerpen en Cinema Zed in Leuven trakteren elke maand op een topfilm die in dit land geen release heeft gekregen. Wordt deze maand van de vergetelheid gered: Alba van het Ecuadoraanse talent Ana Cristina Barragán.

CHEZ NOUS
‘HUN OPLOSSINGEN ZIJN DEZELFDE ALS DIE VAN DE NAZI’S’

De Belgische regisseur Lucas Belvaux durft met Chez nous wat al zijn Franse collega’s nalaten: het Front National van Marine Le Pen ontmaskeren als een ordinaire postfascistische partij. ‘Het FN houdt van een Frankrijk dat twee eeuwen geleden gestorven is.’

LUCAS BELVAUX
'T IS GEBEURD
DE VIJF GESCHIFTSTE PROGRAMMA’S DIE VT4 OOIT ÉCHT HEEFT UITGEZONDEN

Week na week maakt ’t Is gebeurd één ding duidelijk: het archief van VT4 is puur, onontgonnen goud. Presentator Thomas Huyghe over de vijf geschiftste VT4-programma’s waarvan u niet wist dat ze ooit bestaan hebben. ‘Mochten alle tv-archieven verdwijnen en enkel dat van VT4 overblijven, dan gaan de mensen van de toekomst een héél raar beeld hebben van de jaren negentig.’

De honeymoonquizMan o man IvanVennebosDe bus
ROBERT MITCHUM
DE BAD BOY VAN HOLLYWOOD

Hij zou dit jaar honderd zijn geworden als hij in 1997, een maand voor zijn tachtigste verjaardag, niet het loodje had gelegd. Dat Robert Mitchum het überhaupt zo lang heeft uitgezongen, mag een mirakel heten want Hollywoods ultieme bad boy heeft geleefd. Hard geleefd.

TRAINSPOTTING 2
Choose a second life

Wat de Guldensporenslag ooit was voor Vlaanderen, is Trainspotting nu voor Schotland: in de 21 jaar sinds de release hebben de junkieavonturen van Renton, Spud, Sick Boy en Begbie zich diep in de Schotse psyche genesteld. Waarom zou je een sequel op zo’n monument maken?

Spud [Ewen Bremner] Renton [Ewan McGregor] Begbie [Robert Carlyle] Sick Boy [Jonny Lee Miller] ‘It’s fucking insane’

Na een afkickperiode van twintig jaar zijn Renton, Spud, Sick Boy en Begbie terug in de sequel T2 Trainspotting. Regisseur Danny Boyle en hoofdrolspeler Ewan McGregor over het ninetiesfenomeen dat hen in één klap wereldberoemd maakte, in Schotland en daarbuiten.

‘It’s shite being Scottish’

Wie denkt dat heroïne spuitende junks geen inspiratiebron kunnen zijn voor een natie, is nog nooit in Schotland geweest. Ruim twintig jaar na de release is er geen film die de Schotse identiteit meer bepaald heeft dan Trainspotting.

REVIEWS
BIOSCOOP
ZO ZIJN ER MAAR 23

Met de psychothriller Split bewijst M. Night Shyamalan dat hij niet alleen een geslepen, maar ook een gespleten cineast is.

SIERANEVADA FENCES ROCK ‘N ROLL LION JOHN WICK: CHAPTER 2 HARMONIUM
POP
JOIN THE JOYRIDE

Ooit als sessiemuzikant een van de best bewaarde geheimen van Los Angeles, tot Flying Lotus hem aanspoorde zélf platen te maken: Thundercat bewijst met Drunk finaal dat hij meer kan dan een aardig streepje bas spelen.

DIRTY PROJECTORS PETER SILBERMAN THOMAS DYBDAHL BRIQUEVILLE SINKANE BING & RUTH
BOEKEN
VALERIE FRITSCH PARADISE LOST

Terug van nooit echt weggeweest: de dystopische roman – doem is weer cool. De Oostenrijkse Valerie Fritsch organiseert een prachtige taalparade richting afgrond.

DE DROOGTE HET ONHANDIGE KIND
STRIPS
LES MEILLEURS ENNEMIS UNE HISTOIRE DES RELATIONS ENTRE LES ÉTATS-UNIS ET LE MOYEN-ORIENT 3: 1984-2013 DE HEMEL BOVEN HET LOUVRE
TV-TIPS
Bande de filles De zonen van Van As Die Blechtrommel The Night Manager 2Doc – The Court Girls All Good Things Op zoek naar Frankrijk Tootsie Viceland
TELETOBBEN
Hotel Römantiek