Verschijning van: 25 april 2018

Inhoud

Knack van 25/04/2018
COMMENTAAR
Hot buttons
HET GESPREK
Duco Sickinghe: ‘België moet niet zo bescheiden zijn’

Duco Sickinghe is de man die Telenet groot maakte. Hij leerde het vak van Applestichter Steve Jobs – die hem bijna ontsloeg – en geeft die kennis nu door in Vlaanderen en Nederland. ‘Mensen die in een kleine studio wonen denken anders dan de bewoners van een kast van een villa.’

Duco Sickinghe
IN BEELD
Abu Dhabi Doo!
BELGIË
De duistere kant van Ken Loach

Het ULB-eredoctoraat voor de Britse filmregisseur Ken Loach doet veel stof opwaaien. MR-senator Jacques Brotchi noemde Loach ‘een onversneden antisemiet’.

Patrick Lefevere - Triomferende manager Salah Abdeslam - Veroordeelde terrorist Didier Reynders - Minister van Buitenlandse Zaken
NETWERK TEGEN ARMOEDE WIL NAAR DE RECHTER STAPPEN
‘Met groepsvorderingen kunnen we armoede aanpakken’

Als Frederic Vanhauwaert straks afscheid neemt van Netwerk tegen Armoede, zullen er nog evenveel arme Belgen zijn als toen hij er twaalf jaar geleden aan de slag ging. ‘Onze politici durven hun nek niet uit te steken.’

INTIMITEIT NA KANKER (1)
‘Door met haar te vrijen, heb ik mijn vrouw helpen genezen’

De impact van kanker op de relatie en het seksleven van veel mensen is onmiskenbaar groot, maar seksualiteit en kanker bespreken: patiënten, hun partners en hulpverleners hebben het er moeilijk mee. Vanwaar komt dat taboe? En hoe kun je het doorbreken?

Mijn vrouw en ik
INTIMITEIT NA KANKER (2)
De ingevroren kinderwens

Na een kankerbehandeling kunnen patiënten niet alleen problemen krijgen met hun seksualiteitsbeleving: ook zwanger raken wordt vaak moeilijker. In dat geval kan technologie een oplossing bieden. Eitjes en zaadcellen kunnen vóór de behandeling worden ingevroren voor later gebruik.

DE REL-ARON BERGER
De wandelende jood en onze absolute waarden

De rel rond de chassidische jood Aron Berger als mogelijke kandidaat op de Antwerpse CD&V-lijst had dan toch één voordeel: het was een perfecte illustratie van een steekvlamdebat, en van de verschroeiende gevolgen ervan.

DE JACHT OP DE JAGERS
Wie doodde de slechtvalk van de Sint-Maartenskathedraal?

Begin april ontstond beroering nadat in Ieper een slechtvalk was doodgeschoten. Maar de strijd tegen de illegale verdelging van roofvogels ligt allesbehalve voor de hand. ‘Een individu aan een jachtmisdrijf koppelen is uitermate moeilijk.’

GEDETINEERDEN IN MERKSPLAS BEOORDELEN FESTIVALFILMS
‘Geef mij een film waarin er veel beweegt’

De 8 competitiefilms van MOOOV Filmfestival worden dezer dagen niet alleen in Vlaamse cinemazalen vertoond: ook achter de tralies wordt wereldcinema afgespeeld. Een jury van gedetineerden uit de gevangenis van Merksplas beoordeelt de films en reikt haar eigen Behind the Scenes Award uit.

AFUA HIRSCH
‘Venus en Serena hebben me méér dan een handje geholpen’

Volgens de Britse tabloid Daily Mail pookt Afua Hirsch in haar eentje de rassen-tegenstellingen in haar land op, maar de auteur van de bestseller Waarom ras ertoe doet laat zich niet intimideren. Een gesprek over opgroeien in een raciaal gemengd gezin, en over de kwaal van verborgen en zichtbaar racisme. ‘De fysieke verschillen zien we wel, de gelijkenissen niet.’

Afua Hirsch
FACTCHECKER
‘Mensen met overgewicht hebben letterlijk minder smaak’ Het Laatste Nieuws
HOOPVOL DENKEN KUN JE LEREN
Word een optimist in drie weken

Niets zo ergerlijk als mensen die de hele dag lopen te zeuren. Of die zeuren over mensen die zeuren. Maar er is hoop: volgens de Amerikaanse geluksprofessor Shawn Achor kan iedereen optimist worden. Gewoon drie weken oefenen.

U VRAAGT
‘De EU heeft geen antwoord op Catalonië’

Sociale thema’s op de Europese agenda zetten, kan het nationalisme misschien indijken, zegt professor Europese en vergelijkende politiek Steven Van Hecke (KU Leuven). ‘Maar dan moeten ook de lidstaten mee willen.’

ANALYSE
Frère & Zonen

De Nationale Bank ondergraaft haar geloofwaardigheid en daarbij gaat de regering-Michel niet vrijuit.

Eerst vuren
WERELD
‘Iran, een bedreiging? Dat is je reinste hysterie’

Zal Donald Trump de nucleaire deal met Iran opzeggen? Lawrence Wilkerson, de oud-stafchef van Colin Powell, is er niet gerust op.

Tussen Parijs en Berlijn

Komt er nog wat van de Europese plannen van Emmanuel Macron? Niet meteen erg veel, als het van Angela Merkel afhangt.

Prins Charles - Aanstormend staatshoofd Natalie Portman - Joodse actrice Manuel Valls - Voormalig Frans premier
SOCIALE MEDIA
‘Facebook kan zonder politieke reclame’

De overheid moet niet kunnen beslissen wat waar is en wat niet, vindt de Britse historicus en auteur Timothy Garton Ash. ‘Wie volledige transparantie wil over de algoritmen van Facebook, zet de deur open voor het Rusland van Poetin.’

Timothy Garton Ash
HISTORISCHE TOP TUSSEN NOORD- EN ZUID-KOREA
Hoe Donald Trump de Nobelprijs voor de Vrede kan winnen

De Noord-Koreaanse president Kim Jong-un ontmoet vrijdag zijn Zuid-Koreaanse ambtsgenoot Moo Jae-in, en dat is op zich al een historische doorbraak. In mei of juni volgt bovendien een treffen met de Amerikaanse president Donald Trump. Jonathan Holslag, professor internationale betrekkingen aan de VUB, acht verzoening tussen de aartsvijanden niet onmogelijk.

IERLAND EN DE BREXIT
‘De Ierse en de Britse belangen zijn onverenigbaar’

De Ieren willen niet dat er na de brexit grenscontroles komen op hun eiland. En de Britten willen niet dat Noord-Ierland de facto door Europa wordt ‘geannexeerd’. Wij vroegen aan de Ierse journalist Tony Connelly hoe die gordiaanse knoop kan worden ontward.

Tony Connelly
LUCHTVERVUILING
In Baoding kunnen ze weer zonder mondkapje

Met harde hand voert de Chinese overheid haar Nationaal Actieplan tegen Luchtvervuiling uit: steenkoolcentrales en vervuilende bedrijfjes gaan massaal dicht, huizen worden aangesloten op het gasnet. De ambitieuze politiek loont, maar heeft een keerzijde. Verslag uit Baoding, waar schoolkinderen de voorbije winter vrieswonden opliepen.

RECENSIE
Gangsterparadijs

In The Vory: Russia’s Super Mafia doet de Britse historicus en Ruslandkenner Mark Galeotti de wondere geschiedenis van de Russische onderwereld uit de doeken.

DE STEMMING IN ANTWERPEN
Stad onder stoom

Hoe heeft Bart De Wever Antwerpen de voorbije jaren bestuurd? Heeft zijn nadruk op crime fighting goeie resultaten opgeleverd? Werd de fietser echt benadeeld, ten voordele van koning auto? Hoe denkt de astrante havenbaas Fernand Huts over de afgelopen zes jaar? Wat is het oordeel van uitdager Wouter Van Besien? U vindt de antwoorden in dit lijvige Antwerpse dossier, het eerste in een reeks van 10 stadsdossiers in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen.

Beieren aan de Schelde

Naar het voorbeeld van Franz Josef Strauss probeert Bart De Wever het speelveld op rechts zo breed mogelijk te bezetten.

Reactie Koen Kennis: ‘95 procent van de straten zone 30’ ‘Bart De Wever komt naar al mijn personeelsfeestjes’

De burgemeester krijgt veel geregeld voor zijn stad, vindt de baas van Katoen Natie.

‘Scherpe uitspraken van De Wever doen jongeren geen goed’

Er is te weinig aandacht voor de noden van de jongeren, vindt jeugdwerker Nina Henkens.

Onder de Boerentoren‘Dit stadsbestuur respecteert niet alle inwoners’

Antwerpen toont te weinig ambitie, zegt Groen-lijsttrekker Wouter Van Besien.

‘Voor de verkiezingen komt er geen uitspraak in deze zaak’

Begin 2016 werden zes agenten van de Antwerpse politie – – ook wel bekend als de ‘Bende van Mega Toby en Sproetje’ – gearresteerd op verdenking van mishandeling van mensen zonder papieren. Of de verdachten ooit voor de rechtbank zullen verschijnen, is nog altijd onduidelijk.

KENNIS
Beestenboel: de nunvlinder

Een van de algemeenste motten in Vlaanderen is genoemd naar een letter uit het Hebreeuwse alfabet.

PLANEET DRAULANS
TrofeejachtQuoteBacteriën versus bacteriënKort & krachtigHet klopt: de oceaanstroming hapert 520 miljoen
HIGHTECH SEKSSPEELTJES
‘We blijven wezens van vlees en bloed. Daar kan geen robot aan tippen’

De Britse Stephanie Alys heeft de leukste jobtitel ter wereld: als Chief Pleasure Officer ontwerpt ze seksspeeltjes die je kunt aanpassen aan je persoonlijke wensen. Begin mei spreekt ze op het Leuvense festival and& over de rol van technologie in seksuele relaties.

De bol.com-cultuur van de seks
CULTUUR
Weverke

Valt er hier eigenlijk wel plezier te maken?

Niets On the record ‘Alsof Shakespeare meekeek’ Artroze

Jan Braet kijkt naar kunst en het leven, in bloei en verval, zoals de rozen. Deze week de expo Monet & Architecture in de National Gallery, Londen.

DAG VAN DE DANS
Drew Jacoby ‘Dansen is pure fun’

Ballet Vlaanderen sluit de Dag van de Dans op 28 april af met het stomende feestje Late Night Tales. De partyplanner is de opvallendste verschijning uit het gezelschap: de 1,83 meter grote danseres Drew Jacoby.

LIEVER LIVE
Dave MestdachRudy TambuyserEls Van Steenberghe Bart Cornand
SPORT
‘Verlies morgen de eerste set en ik betaal je 1500 euro’

De onderste regionen van het proftennis: ze zijn altijd al een wereld geweest van ‘eten of gegeten worden’. Maar sinds de doorbraak van onlinegokken wordt het leven van profspelers er wel erg zuur gemaakt. Doodsbedreigingen, verkochte wedstrijden, chanterende matchfixers: achter de baseline blijkt het vaste prik.

Gokkende Armeense grootmoeders
HET LAATSTE WOORD
Het laatste woord
DOCUMENT
De koning der koningen

Na vijf bestsellers over le petit caporal Napoleon schreef voormalig tv-journalist Johan Op de Beeck De Zonnekoning, een heerlijke vuistdikke biografie over Frankrijks legendarische vorst Louis XIV. ‘Eerst zette hij Frankrijk op de kaart, om het daarna terug te katapulteren naar de donkerste tijden uit de Europese geschiedenis.’

Johan Op de Beeck
EINDSPEL
Daniel Termont

is SP.A-burgemeester van Gent. Op het einde van dit jaar gaat hij op pensioen. Maar hoe is hij als mens? Om deze 20 vragen te beantwoorden, had Termont 13 minuten en 37 seconden nodig.

Inhoud

Knack Weekend van 25/04/2018
INTRO
Koning van kantoren
WEEKEND UPDATE
MODE – DESIGN – BEAUTY – STIJL
Lente in de lucht

Laat je verleiden door de bloemige inhoud van een van deze nude flacons. Lente in een flesje.

HondsdolWielerseizoen

Met het eerste lentezonnetje wordt ook het stalen ros opnieuw van stal gehaald. De hedendaagse wielertoerist doet zijn tochten graag in stijl.

Volgende EekFrançois Girbaud van Closed

Closed pakt uit met een capsulecollectie met de legendarische designer François Girbaud, niet toevallig de oprichter van het modemerk.

INZICHT
Nick Bril

Nick Bril (34) opende samen met Sergio Herman The Jane in Antwerpen. Zijn nieuwe boek, 33 by Nick Bril, volgt hem een jaar in de keuken, op reis en aan de draaitafel.

HET KEERPUNT
‘Het zijn messteken, elke dag opnieuw’

Lien Van Tornhout was 22 toen haar vader stierf aan kanker. Amper een jaar later verloor ze ook haar moeder. Pas afgestudeerd, een eerste job, trouwplannen: aan de start van een nieuw leven begon ook een leven zonder ouders. “Ik ben lang kwaad geweest, en soms nog. Mijn ouders zouden hier nog moeten zijn, verdomme.”

MULDERS
Fantasiefabrieken
MAATSCHAPPIJ
Opgebrand en uitgeblust

De Dag van de Arbeid is een gepast moment om stil te staan bij dé welwaartsziekte van deze tijd: burn-out. Hoe kom je erdoor en word je ooit weer dezelfde als vroeger? Specialisten geven antwoord.

MODE
4 euro voor een T-shirt

Volgende week opent de zesde Belgische vestiging van Primark, de keten die even geliefd als omstreden is. “Hoe goedkoper, hoe slechter de werkomstandigheden, denken mensen. Dat klopt niet.”

Mooier met een kleurtje

Kleuren fel als de zon varen wel bij hoge temperaturen. Ton sur ton of met een contrasterend accent.

ARCHITECTUUR
Kartonnen buizen

De Japanse architect Shigeru Ban maakte al indrukwekkende kartonnen noodgebouwen na aardbevingen of humanitaire rampen. Maar het genie bouwt ook voor privéklanten of vastgoed-ontwikkelaars, zoals op het Antwerpse Zuid.

Shigeru Ban
HET ATELIER
Christina Mignolet

°1963. Woont en werkt in Hasselt.

REIZEN
Couchsurfen in de Kaukasus

Wie goedkoop wil proeven van de mix tussen Azië en Europa, woestijnen en sneeuwtoppen, islam en christendom, moet al couchsurfend door de Kaukasus trekken. Van Teheran tot Tbilisi, van sofa naar sofa, van de ene verbazing in de andere.

Heen & terug
EROPUIT
Marseille leeft op
CULINAIR
‘De Syrische keuken wordt nooit saai’

Zina Abboud zag de dood in de ogen in haar thuisland Syrië, stapte met een reddingsvest aan op een boot en strandde uiteindelijk in Nederland. Daar werd ze aangemoedigd om te worden wat ze altijd al had willen zijn: cateraar.

Baba ganoush – Auberginesalade Moutabal – Auberginecrème met tahin Musabaha – Zina’s hummus
WEEKENDRECEPT
De koning van de falafel

De heren van Bar Stan, een bruisende buurtbar in het Nieuw Kwartier in Leuven, bundelen hun krachten met de Palestijnse chef Abd Marouf, meester in de falafelkunst.

falafel
TAFELEN
Souvenir ***
SMAAKMAKERS
Sociale saladeVergeet dat dieetWie zoet is krijgt lekkers
HOROSCOOP
27/04 - 03/04
Aap Haan Hond Zwijn Rat Buffel Tijger Kat Draak Slang Paard Geit Horoscoop
VERKOOPINFO
Verkoopinfo
JONG GEWELD
Elke week brengt Knack Weekend het verhaal van mensen die stevig uit de startblokken schieten. Deze week: Lotte Van Huyck (27).

WIE? Studeerde textielontwerp aan het KASK Gent. Legt zich sinds januari fulltime toe op haar breigoedatelier. Lanceerde vorige maand de sjaalcollectie 3 maal 6.

Inhoud

Knack Focus van 25/04/2018
ENTERTAINMENT
De tussenstand

Creatief Vlaanderen maakt de balans op van de voorbije maanden. De multidisciplinaire Antwerpse kunstenares Charlotte De Cock onderhoudt een innige band met LA en de Californische woestijn.

Zonder kopzorgen 1. Kunstenfestivaldesarts 2. Overlast 3. Dokstart 4. Cinemás De man van drie miljoen (voor een nooit gebruikt scenario)

Zijn naam doet misschien geen belletje rinkelen, maar de kassa des te meer. Zes scenario’s die David Koepp, die binnenkort naar Cinematek afzakt, naam en faam (en een volle bankrekening) bezorgden.

Buzzy LeeEd Sheeran live in Arendonk. Ongeveer.

In Arendonk of all places kunt u deze week voor amper 10 euro (2 consumpties incluis) een liveconcert van Ed Sheeran meepikken. Of toch het dichtst dat u ooit bij een liveconcert van Ed Sheeran zult komen voor die prijs. Daar zorgt ene Jack Shepherd voor.

De grappigste man van Vlaanderen in de miniemencategorie

Hij is tien jaar, brengt zijn woensdagmiddagen door bij Woestijnvis en komt met alles weg. Wij strikten De Kleine Man, de jongste chouchou van De ideale wereld, nog net voor het programma aan zijn zomervakantie begint.

25x2 tickets Elvis Presley: The Searcher5x dvd WonderstruckSlijm

Hoe lang kan een hype blijven duren?

@PBGRONDA
Stand-up

P.B. Gronda, auteur van onder meer Wanderland, Straus Park en Onder vrienden, duikt elke week in de populaire cultuur.

MUZIEK
Nee, Blanche is géén robot

Een jaar nadat ze tijdens Eurosong in Kiev de vierde plek pakte met City Lights, lanceert Blanche – née Ellie Delvaux – nieuw werk. Volgende maand verschijnt haar nieuwe single Wrong Turn, komende vrijdag bestormt ze het podium van de Botanique.

Blanche Waarom Fleetwood Mac voor jonge mensen even groot is als The Rolling Stones

The Chain is een moderne klassieker, Everywhere is een anthem en wie wil, kan op Dreams dansen. Over de merkwaardige rehabilitatie van Fleetwood Mac bij een generatie twintigers en dertigers.

Steely Dan Michael McDonald Hall & Oates Ned Doheny Rupert Holmes Christopher Cross Meer dan Shabaka en Moses: de new wave of UK jazz

De wind in de Europese jazz waait tegenwoordig nadrukkelijk van over het Kanaal. Shabaka Hutchings en Moses Boyd kende u misschien al, maar er zit nog schoon volk in de new wave of UK jazz. Deze drie bijvoorbeeld.

TELEVISIE
Waarom het tweede seizoen van Westworld eigenlijk het eerste is

Het publiek doelbewust voor de gek houden, loont dat wel? De showrunners van de ambitieuze scifireeks Westworld hebben er diep over nagedacht en lijken in seizoen twee rekening te houden met wat tv-kijkers vandaag willen en kunnen verdragen. Al is ook dat misschien slechts schijn.

Hoop doet beven

De dystopische serie The Handmaid’s Tale kreeg vleugels toen Donald Trump president werd en de iconische look van de handmaids opdook in protestmarsen tegen vrouwonvriendelijkheid in het algemeen en die van de pussy grabber-in-chief in het bijzonder. Bij ons kunt u seizoen twee vanaf zaterdag bekijken, maar raad eens wie de eerste twee afleveringen al gezien heeft?

FILM
‘We zijn toch allemaal Amerikanen’

Getroubleerde tiener met paard: dat riekt al op kilometers van de stal naar schmalz, maar Andrew Haigh, regisseur van pareltjes Weekend en 45 Years en medebedenker van HBO-reeks Looking, leidt zijn jongste volbloed met vaste hand langs alle sentimentele valkuilen. Ook al is hij bang van paarden.

Andrew Haigh ‘Ik noem dat fastfood’

Ze stellen Joaquin Phoenix, Matthew McConaughey en Steve Carell in het juiste licht. Ze prijken op de generiek van I, Tonya en Spring Breakers. En voor Deadpool heeft er zelfs eentje vriendelijk bedankt. Cameramannen uit onze contreien doen het internationaal goed. Vijf vaderlandse directors of photography over de toekomst van hun vak in tijden van foto-apps en andere digitale truken.

‘Een film draaien met een iPhone? Het zal niet de laatste keer zijn’ Robrecht Heyvaert ‘Een penseel en verf maakt je nog geen goeie schilder’ Ruben Impens ‘Amerikanen zijn gewoon niet zo ingenieus als Belgen’ Benoît Debie ‘Deadpool heb ik afgezegd’ Nicolas Karakatsanis 'Jan Verheyen of Fien Troch: maakt mij niet uit’Frank van den Eeden
REVIEWS & TV
BIOSCOOP
Crosscountry

Met Lean on Pete trekt Andrew Haigh door de marge van de Amerikaanse droom in het zog van een tiener en zijn paard.

Razzia Foxtrot
POP
Verkeerd verbonden

Het New Yorkse hipstericoon Princess Nokia laat zich op haar nieuwste mixtape van haar minst stoere, meest puberale kant zien. Toch raakt ze een snaar.

L.A. Salami Mr. Fingers Sonido Gallo Negro Urbex A Place to Bury Strangers Theo Lawrence & The Hearts
BOEKEN
Didier Eribon Bolleboos en banlieue

Hoe komt het dat de ooit zo linkse banlieues tegenwoordig extreemrechts stemmen? Met die vraag keert de Franse socioloog Didier Eribon terug naar zijn roots. Zijn scherpe zelfanalyse is verplichte kost voor elk links partijcongres.

Vier nul zeven! (Bonneville 1) MarvanoHet glas van Casanova Lijkbloem
STRIPS
De zomer van haar leven Black Paradise
10 TV-TIPS
VAN ZATERDAG 28/4 TOT VRIJDAG 4/5
Siren The Rain Bancroft The Land of the Enlightened Belpop Going Clear: Scientology & the Prison of Belief End Game X-Men: Apocalypse Der Staat gegen Fritz Bauer Mountain
TELETOBBEN
Matchmakers