Verschijning van: 30 maart 2018

Inhoud

Nest van 30/03/2018
WELKOM
Ademloos
PRIKBORD
PRIKBORDDRAMATISCHE ROMANTIEK BIJ VIKTOR LEESTMANS

Dramatiek en romantiek zijn helemaal terug van weggeweest. Laat je inspireren door de werken en stillevens van oude meesters, zoals Pieter Paul Rubens en Frans Hals. Vergeet strak, clean en pastel. Denk warme en donkere kleuren en een overdaad aan decoratieobjecten. Investeer in kandelaars, bustes en vazen, en combineer ze met opgezette vogels en kunstbloemen. Deze stijl is vooral een kwestie van durven.

Viktor Leestmans (°1989)

Naturalist met specialisatie in taxidermie, insecten- en skeletmontages.

ZonnemoodTERRARIUM IN STIJLNO-NONSENSEWARM DEENS100% UNIEKOOSTERS RAFFINEMENTUITGEKOOKTE LECTUURGOOD INDIAN FOODVERS GEPEKELDTHE BRUTAL PLAY 17/03 - 26/05POÈME BRUT 30/03 - 02/09VAN GOGH EN JAPAN 23/03 - 24/06GALAXY 58 VANAF 23/03De mooisten van het land 15/04 - 12/01
ADRESSEN
VAN MEUBELZAAK TOT HUISKAMERRESTAURANTEAT EASYMOOI EN VERANTWOORDELIJKFASHION, DESIGN AND FOOD
THE ESSENTIALS
Snip snip
DE WERELD VAN …
Cabinet Double Mafia

Arianna Musetta komt uit Napels, Marcin Sobolev is van Pools-Wit-Russische afkomst. Samen vormen ze een multidisciplinair duo van plastisch kunstenaars. Door de culturele kruisbestuiving ontstond een creatieve dialoog, gevoed door een waaier aan technieken. Een bezoek in Elsene aan dit talentvolle koppel.

ATELIERWONING IN MARIAKERKE
Een huis als een zelfportret

Voor beeldhouwster Klaar Cornelis bouwde ontwerpcollectief Raamwerk een atelierwoning die eruitziet als een primitieve stapeling met pure materialen, onbedekt en in hun zuivere vorm. Die weerspiegelt perfect haar leven en haar werk.

ONDER DE LOEP
Een betonnen keuken in concreto

Ontwerpcollectief RAAMWERK en Peter Van Gelder ontwierpen een keuken die perfect matcht met de brute, eerlijke materialen in de rest van de woning. Architect Gijs De Cock licht het proces toe.

BENODIGDHEDEN:Binnenluiken voor beginners

Veerle liet hout op maat van de ramen zagen en een vriend hielp haar om de panelen met linnen te overspannen. Het doek is met honderden schoenmakersnageltjes vastgespijkerd op het hout en behandeld zoals een klassiek schildersdoek. Het idee komt van de tafel van Ann Demeulemeester voor Bulo, die ook overtrokken is met een doek. “We zijn zelf niet zo’n fan van gordijnen maar hadden graag wel een nestgevoel”, zegt Veerle Van Overloop van Fou de Feu. Ze koos voor zelf ontworpen binnenluiken zonder lamellen. “Ik werk graag met vlakken en lamellen zouden te veel aandacht trekken. Nu gaat het vlak over in de omgeving en de witte muren.”

Wat je moet weten over MAATKASTEN

Het interieur van Sylvie en Peter krijgt een warm karakter door de mooie houten maatkasten in massieve eik die ze lieten maken door Kan Interieur en dat zowel boven als beneden. Hieronder enkele weetjes en prijzen.

DE KEUZE VAN DE KERAMISTE
Wit als rode draad

Keramiste Veerle Van Overloop pakte haar huis aan zoals haar andere creatieve projecten: met veel zin voor initiatief. De gordijnen verving ze door zelfgemaakte luiken, haar tuin legde ze aan na het lezen van een stapel tuinboeken. Voor haar interieur koos ze overal voor wit.

ZOT VAN VUUR
SOUVENIR UIT DE BERGEN
Op zoek naar het chaletgevoel

Sylvie, Peter en hun drie zonen verhuisden met spijt in het hart uit de Franse Haute-Savoie, waar ze tien jaar woonden. Hun nieuwbouwwoning in De Pinte is een knipoog naar de chalet van weleer. Of hoe hout het gemis verzacht.

IN KIJK, EEN BELGISCH TABOE?
Achter de gordijnen

Vraag het aan architecten: niemand in België houdt van inkijk. Gevels aan de straatkant worden dichtgebouwd en voor onze ramen hangen we vitrages of stores. In Nederland is dat helemaal anders, daar kun je overal zo binnen kijken. Is onze angst voor inkijk typisch Belgisch, of is er meer aan de hand?

ZO IS ER GEEN VUILTJE AAN DE LUCHT IN HUIS
ADEM ZONDER ZORGEN

Dag in, dag uit, adem in, adem uit, met of zonder open ramen: drie experts beantwoorden zeven pertinente vragen over de lucht die we thuis inademen.

5 TIPS voor een gezonde binnenlucht
TROPISCH PARADIJS IN BALTIMORE
Huis jungle

In het groenere deel van de stad Baltimore, nabij de wijk Hampden en aan de oevers van de Jones Falls-rivier, werd een katoenfabriek uit 1870 omgebouwd tot een luxueus appartementencomplex, nu bekend als Cotton Mill N°1. Filmmaker, producent en niet het minst interieur-en plantenspecialist Hilton Carter vond er zijn droomloft.

WONDERPLANTS 2
GROENTEN ALS BASIS
SelderijTIPSIN DE RECEPTENFICHES
UIT DE MOESTUIN
Onbekende schatten uit de groententuin

Alexander Kerbusch en Elena Rudenko vonden elkaar via hun liefde voor tuinbouw en zelfvoorziening. In hun eigen moestuin experimenteren ze volop. En om anderen te inspireren delen ze hun ervaringen, zaden en planten via hun vzw ‘Haal meer uit je tuin’.

Traag gegaarde kip met geroerbakte tatsoi en pastinaakfrieten5 MOESTUINTIPS VAN ALEXANDER EN ELENA
EITJES NA PASEN
Eitjes na Pasen

Een ei gepocheerd in een fluwelig laagje room. Elegant, fijn en zó klaar. Je kunt zo’n ‘œuf cocotte’ ook nog upgraden met allerlei lekkers: kruiden, groenterestjes, spekjes, kaas…

Œufs cocotte met aspergesoldaatjesHOE LANG IN DE OVEN?BROODSOLDAATJES MAAK JE ZOIN DE RECEPTENFICHES:Œufs cocotte met artisjokharten & spekOOK LEKKER
MINDER IS MEER
TOVEREN met ingrediënten

In de kookboekenwereld lijkt het soms een race: koken met 4, met 3, zelfs met 2 ingrediënten. Voor ons ligt het goede evenwicht bij vijf. Je hoeft je niet murw te shoppen en geen uren in de keuken te staan, maar als je goed combineert krijg je rijke en zelfs verrassende gerechten. En dan hebben we het heus niet over obscure ingrediënten uit speciaalzaken!

Zoete aardappel met tomaat en chorizoEenpanskersencakeIN DE RECEPTENFICHES
VLIERBLOESEM
VAN VOSSEN STREEK TOT VLIER SIROOP

Bart en Nele waren de eerste in België om een zelfplukbedrijf op te starten. Naast klein fruit staan er ook vlierstruiken. Een plant die door boeren soms nog onkruid wordt genoemd, maar waaruit het tweetal een stuk van zijn inkomen haalt. Een boeiend verhaal van vallen en opstaan.

DE NUCHTERE ETER
Krachtballen
NIMMO BAY IN CANADA
OVERWELDIGENDE WILDERNIS

Goed verborgen in het eindeloze regenwoud naast Vancouver Island ligt Nimmo Bay Wilderness Resort. De natuur is hier zo puur, zo dominant, dat ze elke bezoeker van dit wilde koninkrijk dwingt om terug te keren naar de basis. Laad je batterijen op, niet die van je smartphone, maar eindelijk die van jezelf.

INFONOG MEER LODGES IN HET WILD
TIME - OUT IN DAMME
De stekker eruit in de stiltehoeve

Er zijn vele soorten van stilte. Sommige wegen als lood, andere zijn ongemakkelijk, pijnlijk of gênant. Maar er is ook zalige stilte. De stilte die je zelf opzoekt, die je oplaadt en inspireert, die je doet vertragen. Om dan opnieuw vooruit te kunnen spurten. Een deugddoend adres is de Damse stiltehoeve Metanoia.

FIJN OM TE DOEN!
JE KOMT ZELF WEER IN BLOEI
Bloesems werken de winter weg

Geen krachtiger signaal om de winter definitief te verdrijven dan een boom in bloei. Vooral de fruitbloesems doen ons nu volop genieten van alle tinten van wit en roze. En ook al vind je ze misschien wat te uitbundig voor je eigen tuin, de Japanse kers blijft hét symbool van de lenteromantiek.

BOEKET VAN DELICATE KLEUREN
LEDLICHT & ROZEN
Wel rozengeur geen maneschijn

Wie rozen zegt, zegt warmte, vriendschap, liefde. Maar aan die romantiek gaat hard werk en vaak zelfs een dosis spitstechnologie vooraf. Door de zware concurrentie telt Vlaanderen vandaag nog hooguit zo’n dertig rozenkwekers. Als je rozen schenkt of krijgt, is er dus een goede kans dat ze uit de kassen van Wim Scheers en Annelies Hens in Kontich komen.

HOFHINTS & TUINTIPS
Dag vlinders!

Soms ligt er sneeuw, soms is het bloedheet: april is vaak grilliger dan de beurs en zo onvoorspelbaar als een trekking van de Nationale Loterij. Vroege vlinders malen er niet om. Die kunnen wel tegen een stootje.

VILLA BOTANICA Pinksterbloem (Cardamine pratensis)TUINTIPS MAAND APRIL
COLUMN
Vriendelijke bommen
GROENE AGENDA
FLEURS DES DAMESFLORALIA BRUSSELSBUITEN RAVOTTENCOMINGWORLDREMEMBERMEFIETSPARADIJS LIMBURGMOESTUINBOEKJETENTUINSTELLING
VERKOOPADRESSEN
VERKOOPADRESSEN
NEST NEWS
FEEL GOODVERANDERING STAAT JENATUURLIJKE KAZEN50 JAAR BELGISCHE MODEVAKANTIEGEVOEL IN JE KEUKEN
NEST 133
ONTBIJT OF BRUNCH ŒUFS COCOTTE MET FORELEITJES EN DILLEONTBIJT OF BRUNCH ŒUFS COCOTTE MET ASPERGESOLDAATJESONTBIJT OF BRUNCH ŒUFS COCOTTE MET SPINAZIE, GEITENKAAS EN KERRIEONTBIJT OF BRUNCH ŒUFS COCOTTE MET GEBAKKEN PADDENSTOELEN EN GRAANMOSTERDROOMONTBIJT OF BRUNCH ŒUFS COCOTTE MET ARTISJOKHARTEN & SPEKONTBIJT OF BRUNCH ŒUFS COCOTTE MET DRAGON & VERSE GEITENKAASLUNCH BOUILLONSOEP MET OSSENSTAART, SELDERIJ EN WITTE BONENLUNCH/VOORGERECHT TOAST MET ZALMTARTAAR EN SELDERIJ IN HET ZOETZUURBIJGERECHT SELDERIJ- EN PERENSLAATJE MET KERRIEDRESSING EN PITTIGE KAASBIJGERECHT WINTERSE SALADEHOOFDGERECHT VARKENSHAASJE MET OP ZIJN JAPANS GESTOOFDE EN GELAKTE SELDERIJHOOFDGERECHT GEKARAMELLISEERDE SELDERIJ, KERSTOMAATJES EN GEHAKTBALLETJESVOORGERECHT ERWTEN, ASPERGES EN CLOTTED CREAMBIJGERECHT RUSSISCHE RODEBIETENSALADE MET CROSNEHOOFDGERECHT ZEEBARBEEL MET TRUFFELPUREE, SUGARSNAPS EN KERSTOMAATJESVOOR- OF HOOFDGERECHT RODE BIET MET MAKREEL EN SPINAZIE