Verschijning van: 20 oktober 2017

Inhoud

Nest van 20/10/2017
WELKOM
Rozen zonder doornen
PRIKBORD
Raw

Elke maand capteert Studio Woot Woot voor Nest de mood van de maand. Nog meer kleur vind je op www.wootay.com

DE SPEAKER LUISTERTKLEIN MAAR STOEROVERAL MUZIEKKRUIDENDRANK/PLANTFLUITJE VAN EEN CENTCHOCOLATHEEKUITGEKOOKTE LECTUUR50 tinten grijs

STUDIO COFFEEKLATCH ZET MAANDELIJKS EEN NIEUWE GROEN- EN INTERIEURTREND IN DE KIJKER. WWW.COFFEEKLATCH.BE

CHRISTO & JEANNE-CLAUDE ‘URBAN PROJECTS’HELLO, ROBOT. DESIGN TUSSEN MENS EN MACHINEANTICA NAMURCOUNTRYSIDEEUROPALIA INDONESIAIn de houtgreep
DE TAFEL VAN VEERLE
Herauten van de herfst

ACTRICE VEERLE DOBBELAERE HOUDT VAN GASTEN ONTVANGEN EN GEZELLIG SAMEN ETEN. VOOR NEST DEKT ZE ELKE MAAND DE TAFEL.

DE WERELD VAN …
Eveline Thijs & Arne Deruyter

Zij is afwisselend illustratrice en grafisch vormgeefster en heeft iets met boeken, kralenkettingen en mintgroen, hij is een gepassioneerde tuinarchitect die de platgetreden paden met plezier verlaat. Hun habitat? Een kleurrijk huis met een natuurlijke tuin in het lieflijke dorpje Machelen-aan-de-Leie.

LICHT EN SIMPEL BUITENHUIS
Glooiend met de heuvel mee

Deze modernistische sixtieswoning werd ontworpen door de Britse architect David Levitt. Later voegden collega’s Alison en Peter Smithson, aanhangers van het brutalisme, een studio toe. Maar er is helemaal niets bruuts of ruws aan Ansty Plum. Organisch sluit het aan bij de landelijke omgeving van Wiltshire.

ONDER DE LOEP
XL TEGELS

Sandra Coppin koos voor grote tegels als vloerbekleding. Zij is niet de enige die de voordelen ziet van dergelijke formaten op de vloer. “Ze zorgen voor een ruimer gevoel en bovendien heb je minder voegen”, zegt Fabienne Royaux van Vilvordit. Lange tijd waren grote formaten haast uitsluitend beschikbaar in natuursteen, maar vandaag vind je ook keramische tegels in grote afmetingen. Fabienne Royaux: “Dat het technisch mogelijk is om keramische tegels te maken met een beton- of marmerstructuur, vergroot de aantrekkingskracht van die xl-vloerstenen. Mensen houden wel van de look van gietbeton, maar willen ook het gebruiksgemak van keramische tegels. Grote tegels met marmerlook ogen chic en zijn betaalbaarder dan echt marmer.”

Wit, witter, witst

Micha en Magnus kozen helder wit voor de meeste muren en plafonds in hun huis. Wit vergroot en verlicht een ruimte, het past in elke kamer en bij elke woonstijl. “Wit is prima als je er bewust voor kiest, nadat je alle kleurmogelijkheden hebt bekeken”, meent Heleen Van Gent, hoofd van het Global Aesthetic Center van AkzoNobel, moederbedrijf van verfmerk Levis. “Te vaak kiezen mensen voor wit uit een soort angst om iets met kleur te doen.”

OP EEN FLINKE STEENWORP VAN MALMÖ
Van de stad naar de stilte

Het verhaal van Micha en Magnus begon op een zomerdag in de vakantiewoning van Magnus’ ouders in Frankrijk. ’s Ochtend met een kop koffie op blote voeten door het bedauwde gras lopen, vergezichten op een groen landschap. Dit was het! Het leven zoals het hoort te zijn.

KALMTHOUTSE VILLA VOL SCHATTEN
Verzamelen tot in het oerwoud

Elke week trekken Eva en Olivier met hun twee jongste kinderen naar een rommelmarkt. “Het verzamelen zat er van kleins af in, en we geven onze passie door aan onze kroost”, zegt Eva. Nog elke dag is ze dolblij als ze thuiskomt in haar villa van 112 jaar oud, die ze met Olivier langzaam renoveert.

DOSSIER VERLICHTING
SPOTS uit, LICHT aan“GOEDE VERLICHTING is belangrijker dan EEN MOOIE STOEL”“BIJ MIJ is alles DIMBAAR”“MOOI LICHT levert STERKERE BEELDEN OP”“CRUCIAAL voor DE SFEER IN HUIS”
GROENTEN ALS BASIS
RodekoolTIPSIN DE RECEPTENFICHES
BAKGEHEIMEN
Zo bak je ze bruin

Huisgemaakt gebak smaakt gewoon lekkerder. En niet alleen omdat je het zelf hebt gebakken, weten ze bij Dille & Kamille, maar omdat je “een beetje liefde, aandacht en geluk hebt meegebakken.” Nest selecteerde vier recepten uit het boek ‘Bakgeheimen’, waarin veertig zoete favorieten werden gebundeld.

12 BAKTIPS UIT DE KEUKEN VAN DILLE & KAMILLEIN DE RECEPTENFICHES
DE ALLERZIELENKEUKEN
WIE KOOKT vergeet nietDe wafels van moeder AgnesKalfsfricasseeDe kalfsfricassee van Bomma BaanDe Fabiolasoep van oma KortrijkDe ‘toet’ van Pieke
PARELS VAN EIGEN BODEM
De kracht van kruiden

In Verviers vinden Anne en Jean-Vincent Veriter met hun verwerking van kruiden en specerijen uit alle windstreken een ambacht opnieuw uit. Het is de voltooiing van een avontuur dat begon in 2002. Verre reizen, ontmoetingen, nieuwe smaken… en creaties die de dagelijkse keuken een hemelse dimensie geven.

DE NUCHTERE ETER
Jeneverbessenstress
HET PLEKJE VAN…
Wim Distelmans

Oncoloog en hoogleraar Wim Distelmans woonde lang in het groen, maar hij verhuisde zeven jaar geleden naar een appartement hartje Brussel. Daar deelt hij een binnentuin met de andere gezinnen die in het pand wonen.

EVOLUTIE IN DE UITVAART
Van kiezelpad naar malse grassen

Niet eens lang geleden bestond een kerkhof in België bijna uitsluitend uit verharde paden en tombes van blauwe steen of marmer. Vaak waren er alleen rond Allerheiligen kleurrijke bloemen te zien, en dan nog maar even. Maar de natuur speelt een steeds grotere rol bij de uitvaart en op begraafplaatsen. Ook om praktische redenen.

LEEN (45): “MIJN VADER GAF ONS DE LIEFDE MEE VOOR DE ONGEORDENDE NATUUR. DAT HIJ HIER LIGT, IS EEN MOOI SYMBOOL.”ARLETTE (77): “MIJN MAN WAS DOL OP TUINIEREN. DEZE PLEK PAST DUS BIJ HEM.”ANNE (57): “OOIT HIELPEN MIJN MAN EN IK BIJ DE AANPLANT. HET IS EEN VERTROUWDE PLEK.”
CHRYSANTEN NOCH KRANSEN
Bruisende boeketten voor bijzondere geliefdenELS DE RYCK OVER HAAR MAMA, VERONIKA ‘NIKA’ DAEMS:EXCENTRIEK, AVONTUURLIJK BOEKETGEEL EN LIEFLIJK VELDBOEKETGLORIA MARTELEUR OVER HAAR ENIGE ZOON BART ‘HARPO’ VAN DE VEL:DIRK GOOSSENS OVER ZIJN ZOON CAMILLE GOOSSENS:TEDER ROCK-’N-ROLLBOEKET
VAN POLAROID TOT AVATAR
Elke mens is een roman

Duizenden foto’s bewaren we in de cloud, en de smartphone fungeert meer en meer als een extern geheugen. Tegelijkertijd overwegen steeds meer mensen om hun levensverhaal in een boek te (laten) gieten. Herinneringen, we willen ze koesteren en tastbaar houden. Maar waarom eigenlijk? Wat is het nut? En hoe bewaar je herinneringen in digitale tijden?

5 TIPS OM JE (DIGITALE) FOTO’S TE BEWAREN.EEUWIG (VIRTUEEL) LEVEN
MOODBOARD
SCHOON SCHRIFT
EEN BOS VOL KUNST
Slapen in een nestkast

In een bos in Frans Lotharingen groeit al twintig jaar langzaam een collectie hedendaagse kunstwerken. Ondertussen staan er een stuk of honderd. Je kan ze te voet bereiken, of met de fiets of de mountainbike. In eentje kan je zelfs slapen.

PRAKTISCHCOUNTRYSIDE GEEFT JE ZIN IN NOG MEER OUTDOORBELEVENISSEN
COUNTRYSIDE: HET BUITENLEVEN WAS NOOIT ZO HIP
Landelijke warmte in huis

Een huis in het groen, het blijft aantrekken. Nooit eerder vond je zoveel countrysfeer in de woonwinkels. Tijdloos maar helemaal niet saai. Een handleiding om landelijk te wonen anno 2017.

PLANTEN ZONDER PLOEGEN
Niets gaat hier verloren

Op het Vrijselhof in Kontich is het een hele tijd erg stil geweest, maar sinds april is dat anders. Het meest opvallend zijn de dertig scharrelvarkens en een tuin met een heleboel ongewone groenten. Een klein begin, maar de ambitie - een afvalvrije boerderij volgens de principes van de permacultuur - is groot.

PERMACULTUUR KORT
GROENE AGENDA
ZWITSERLAND FIETSPARADIJSSTREKENMONUMENTENHONDERDEN HONDEN
HOFHINTS & TUINTIPS
Reuzen in de moestuin

Ze komen in alle maten, vormen, kleuren en smaken. Van tennisbal tot strandbal. Van bolrond tot peervormig. Van knalgeel tot grijsblauw. Van heerlijk zoet tot walgelijk bitter. Eetbaar of niet: pompoenen zijn hot.

HET GROOT KOOLWITJETuintips
COLUMN
Redding mislukt?
RECEPTENFICHES
TABOULEH VAN RODEKOOL, APPEL, WALNOOT, RODE UI, ROZIJNEN EN PETERSELIERODEKOOLSMOOTHIESALADE VAN RODEKOOL MET MISO EN GEMBERREUBEN SANDWICH MET INGELEGDE RODEKOOL VAN RODE BIET EN GEMBERFABIOLASOEPKORTGEBAKKEN RODEKOOL MET MANGO, KORIANDER EN KIPTOETWAFELSONTBIJTKOEKPOFFERT (FRUITCAKE) IN EEN WATERBADVORMSHORTBREADSPECULAAS
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen, stemt u in met ons cookie-beleid. Meer info