Verschijning van: 19 oktober 2018

Inhoud

Nest van 19/10/2018
WELKOM
Groene genoegens
PRIKBORD
Crazy kleuren en kunstige kitsch

Tussen 1980 en 1987 zorgde de Memphis Group, ontstaan in Italië, voor een omwenteling in de interieursector. Het idee was om te kappen met de goede smaak, die sommige ontwerpers veel te gelikt vonden. De laatste designstroming van de twintigste eeuw staat nu weer helemaal in de spots.

Memphis stijl 1980 - 1987Wat een hondenlevenHet vel van de beerKrabkunstVederlichtDesigndemocratieDaar komt de ruitGoed gebektGroeischeutenGezond onderwegPure toverdrankUitgekookte lectuurKrachtvoer
AGENDA
Miat wordt industriemuseumArenberg-festivalAntica NamurIIDE
THE ESSENTIALS
Let’s go nuts
DE WERELD VAN …
Atelier Turquoise

Voor strak en minimalistisch keramiek ben je bij Kristien aan het foute adres. In haar verrassende herenhuis in Gent maakt ze het meest kleurrijke en intuïtieve aardewerk, met als naam Atelier Turquoise. Haar keramiek is weinig Vlaams, ze laat zich liever inspireren door het zuiden: “Die warme sfeer, de open mensen en vooral dat spontane!”

WAAR DESIGN RIJMT OP NATUUR
Terug naar Twickel

Vlak bij Ambt Delden in Twente ligt landgoed Twickel, bijna zeven eeuwen oud en 4300 hectare groot. Jeroen Worst groeide hier op maar woonde lange tijd in Gent, waar hij samen met Ann Vereecken Studio Simple oprichtte. Via Stichting Twickel kregen Ann en Jeroen de unieke kans om een boerderij uit 1895 in erfpacht te huren. Ze leiden er nu een consequent duurzaam leven.

ONDER DE LOEP
Who is who?Poëzie van de eenvoudHet aanbodVuur & klei
JAPANSE INVLOED AAN DE FRANSE WESTKUST
Zwart hout in het groen

Acht jaar geleden besloten fotografe en styliste Aurélie Lécuyer en haar man Jean Christophe weg te trekken uit Parijs, richting zee en natuur. Met al enkele succesvolle renovaties achter de rug voelden ze zich klaar om dit keer van nul af aan te beginnen. Samen met architect Thomas Walter van Atelier Ordinaire lieten ze hun creativiteit de vrije loop, halfweg tussen Nantes en de Atlantische kust.

MOODBOARD
Voor de draad ermee!
LOGEREN IN LE BARN
Groen paradijs vlak bij Parijs

Verscholen in de uitgestrekte bossen van Rambouillet, op een uurtje rijden van Parijs, ligt Le Barn. Een weekend in dit boetiekhotel voelt als een logeerpartijtje in het stijlvolle landhuis van Franse vrienden, te midden van de paarden.

PRAKTISCH
SHOPPING TAFELS EN STOELEN
Round, round, round you go

Intieme etentjes, geanimeerde gesprekken, samen spellen spelen of in je eentje zitten puzzelen: altijd is de tafel het middelpunt. Rond of ovaal heeft ze nog een streepje voor: niemand zit dan immers op het hoekje. Nest zocht in het aanbod van dit najaar de mooiste tafels en stoelen bij elkaar.

GROENTE ALS BASIS
KnolvenkelTipsIn de receptenfiches
DE NUCHTERE ETER
Drooglegging
UIT DE MOESTUIN
Jong geleerd smaakt altijd beter

Amélie Lelangue zag het allemaal met eigen ogen: papa bewerkte de moestuin en mama verwerkte de oogst in de keuken, seizoen na seizoen. Die traditie zet ze voort, want volgens haar is er geen betere manier om haar zoontje de smaak van groenten te leren waarderen.

3 TIPS VAN AMÉLIEHoofdgerecht: Vis met prei
VAN MANNENONDERONSJE TOT LEKKER DRAAIEND BEDRIJF
Chic & copieus comfort food

Zijn liefde voor de betere worst leverde de Gentse Jeroen Tavernier het pseudoniem Monsieur Boudin op. Onder die naam draait hij ambachtelijke witte pensen, gevuld met kwaliteitsvlees van het Brasvar-varken en gedurfde kruidencombinaties. Jeroen werd pensenkoning in bijberoep, naast zijn job als communicatiemedewerker in kunstencentrum Vooruit.

In de receptenfiches :
RUIM TIJD VOOR HIGH TEA
Beter dan Brits

Poederroze muren, fluwelen zetels en beschilderd servies van porselein. Welkom in het feeërieke decor van de high-teasalons van de Antwerpse bakkerij Domestic. Sit back, relax, en geniet van de totaalervaring van verrukkelijk fingerfood, een geurig kopje thee of – why not – een afternoon cocktail.

Sandwich met rolmops, knolselderij en haringeitjesTartelette met rozencrème en ruby chocoladeDe perfecte thee zet je zo
CHRYSANTEN VAN JUNI TOT OKTOBER
Hoe de Belgian mum de wereld verovert

Liefst tachtig miljoen chrysantenstekjes stuurt Gediflora jaarlijks naar kwekers in drie continenten. Het bedrijf heeft veertig vaste werknemers en tussen mei en oktober bovendien zo’n zeventig seizoenarbeiders, maar Elien Pieters is er trots op dat dit nog altijd een familiebedrijf is, met, zoals ze zegt, “een één op één relatie met de klanten.” Of hoe je een wereldspeler kunt worden in een klein segmentje van de bloemenmarkt.

DE MAGIE VAN DE JACHT
Voor de natuurkick en voor de kost

Met flink wat scepticisme ging ik op pad met Jeroen, die een jachtgrond pacht in het Duitse Niederkrüchten. En wat bleek? Er sneuvelden meer vooroordelen in mijn hoofd dan dieren op het veld.

JagersjargonWaar of niet waar?
ZIN EN ONZIN VAN DE JACHT
De jager, loslopend wild?

Ooit was wild levensbelangrijk voedsel en moesten roofdieren liefst worden uitgeroeid. Vandaag ligt dat anders. De jacht is een moeilijke evenwichtsoefening geworden tussen de vele aanspraken van de mens, en een kwetsbaar wildbestand in een krimpend leefgebied. Bij de opening van het nieuwe jachtseizoen neemt Nest het fenomeen even in het vizier.

Verschillende vormen van jachtVergunningen en verlovenAfrikaanse pest uit Polen?
TEST ZELF DÉ NATUURTREND VAN 2018
Baden in het bos

Tenzij u op een onbewoond eiland leeft, hebt u er al van gehoord: shinrin-yoku of bosbaden, het Japanse concept van mindful van de natuur genieten. Dat goed is voor lichaam en geest. Wij gingen het uittesten in Zuid-Tirol.

Intense ervaringenWandelen als therapie

Een wandelcoach helpt je levensknopen te ontwarren terwijl je samen door de natuur loopt. Hoe gaat dat in z’n werk?

STOP DE KLOK IN EEN SLOW CABIN
#woke uplikethis

De Deense term hygge (uitspreken met een uu) mag dan ondertussen ingeburgerd zijn, op de vernieuwde lifestylebeurs Inside weten ze dat sommige plekken zich gemakkelijker lenen tot gezelligheid, ontspanning en verbondenheid dan andere. Nest deed de test in een Slow Cabin, op een geheime locatie ergens in Vlaanderen.

Inspiratie op inside
NEST NEWS
Klaar voor de herfstVoor dames met stijlZoals in de jungle9 smaken op een rijKleurrijke dromen
GROENE AGENDA
Water-FietsenWereldfotografieGazon is niet allesAlle dieren groot (niet klein)De afdaling van Mont VentouxDeel een eens een stepGriezelen aan zee
HOFHINTS & TUINTIPS
Droogtevrees

Het kwik steeg soms tot bijna veertig graden en er viel maandenlang nagenoeg geen druppel hemelwater. De zomer van 2018 was nog heter en vooral veel droger dan die van vorig jaar. Met mijn hoogtevrees heb ik leren leven. Maar droogtevrees? Dat is andere koek.

Villa botanica - Bieslook (Allium schoenoprasum)Tuintips maand november
COLUMN
Meer natuur in de tuin
VERKOOPADRESSEN
Verkoopadressen
NEST 138
Voorgerecht/Lunch Salade met gegrilde inktvis, venkel, appel en verse tartaarVoorgerecht/Lunch Broodjes met venkel en scampiHoofdgerecht Venkel-tomatenstoofpot met kippenboutenBijgerecht Gebraiseerde venkel met sinaasappel en saffraanHigh tea Sandwich met rolmops, knolselderij en haringeitjesHoofdgerecht Vissoep met venkelHigh tea Soesjes met rozen, rode biet en frambozenHigh tea Hibiscusgranité met plattekaascrèmeHigh tea Baguette met bloemkool en holsteincarpaccioHoofdgerecht Poke bowl met gemarineerde witte pens en bloemkoolrijstOntbijt/ Bijgerecht Avocado gevuld met eitjes en witte pensHigh tea Croque met bruine champignons, comté en hamHoofdgerecht Griekse pastasalade met courgette en witte pensHoofdgerecht Taco's met witte pens, witloof en dragonBijgerecht PastinaakfrietjesBijgerecht Confituur van kastanjepompoen