Verschijning van: 3 februari 2017

Inhoud

Nest van 03/02/2017
WELKOM
Zielenroerselen
PRIKBORD
Moody blues

Elke maand capteert Studio Woot Woot voor Nest de mood van de maand. Nog meer kleur vind je op www.wootay.com.

ICOON UIT 1958PURE EENVOUDALS EEN SCHILDERIJSweet as PinkComeback van de jaren 70UNIEKE ONVOLMAAKTHEIDBLOODY MARYBOTANISCHE GASTRONOMIEONWEERSTAANBARE DRANG Nog tot 27/08/2017TIJDVERDRIJF Nog tot 30/04/2017BAD BOOMT 16-19/02/2017
DE WERELD VAN …
Mimi

Op haar website staan meer dan honderd verschillende kussens, gemaakt met stoffen van Alaska tot Zuid-Afrika. Lieve Wouters – de vrouw achter ‘made by mimi’ – naait ze allemaal eigenhandig in haar Antwerpse loft. Daarin is een hoofdrol weggelegd voor dierlijke en natuurlijke materialen.

ANNA VALENTINE CREËERT RUST VOOR HET OOG
Dorpsgevoel in de stad

Ze dankt haar bekendheid aan de jurk die ze ontwierp voor Camilla Parker Bowles, toen die in 2005 trouwde met prins Charles. Al bijna dertig jaar maakt Anna Valentine luxueuze mode met simpele lijnen. Haar appartement in Londen ademt dezelfde stijl.

MOODBOARD
KREUKVRIJ GEGARANDEERDTROPISCHE TOETS
NOORSE RUST
Gedraaid naar het daglicht

De belezen architecte Lisbeth Funck woont in een appartement in een kalme buurt in hartje Oslo. Die sfeer zit ook binnen. Ze gaf de kamers een nieuwe bestemming, om meer daglicht te vangen. Alleen boeken, kunst en avocadoplanten kleuren het interieur.

RIJHUIS MET LOFTALLURES
Wie niet zoekt die vindt

Een mooi palmares heeft James van der Velden bij elkaar ontworpen, met loft- en hotelinterieurs in Amsterdam, Londen, Parijs en hartje New York. Waar leeft hij zelf met zijn gezin? Zijn liefde voor intieme ruimten speelde James helemaal uit in een lang, smal pand in Amsterdam, in een oude wijk in volle ontwikkeling.

DE WANDTEGEL HERUITGEVONDEN
Verhaaltjes van steen

In een oude Amsterdamse koffiefabriek maakt een jonge ontwerpster afbeeldingen, vaak collages, voor wandtegels. Het kleine atelier doet niet zo artisanaal aan – de computer staat er centraal – en laat niet vermoeden dat de tegels die hier worden bedacht, muren in alle uithoeken van de wereld sieren.

THE ESSENTIALS
Samen op stok
DOSSIER - TEGELS VOOR ALLE KAMERMUREN
Verticaal patchwork

Tegeltje, tegeltje aan de wand, wat is het mooiste van het land? Keuze te over. Van traditioneel tot helemaal wild, van kurk tot keramiek: Nest geeft je een zicht op de markt, met de focus op nieuw.

ZELFGEMAAKT FOSSIEL
Dierbaar voor altijd

Een tegel met je lievelingsbloemen, een herinnering aan je trouwboeket of gewoon een kadertje vol sfeer: met gips geef je voorwerpen een touch van onsterfelijkheid. Ook leuk om te maken met kinderen.

TIP
GROENTEN ALS BASIS
PREITIPSIN DE RECEPTENFICHES
MASSIMO SPIGAROLI’S CULIDYNASTIE
Varkens voor Verdi

Al is hij bekroond door Michelin, sterrenchef Massimo Spigaroli noemt zich in de eerste plaats een boer. Dat komt door zijn band met de vochtige, vruchtbare streek aan de oevers van de Po. In het historische familie-eigendom in Polesine Parmense laat hij je proeven van de eeuwenoude culinaire knowhow van zijn voorouders.

In de fiches
PADDENSTOELEN VAN HET SCHAP
Zalige zwammen

De Parijse champignon is wereldwijd nog altijd de meest gegeten paddenstoel, maar nieuwkomers zoals de oesterzwam en de shiitake hebben intussen ruim hun sporen verdiend in de keuken. Nest bezocht een kweker en zag ze bijna groeien.

CHIRURG AAN HET FORNUIS
Door dik en dun

Obesitaschirurg en gedreven hobbykok Eric Meir wil voorgoed afrekenen met hardnekkige vooroordelen over diëten. Samen met topchef Wout Bru bundelde hij meer dan veertig smakelijke recepten in het kookboek ‘Geniet!’. De boodschap: ook na een maagoperatie kan je lekker en gezond eten.

IN DE FICHES:
MARKTEN TUSSEN MUREN
Paraplu overbodig

Overdekte markten kennen een enorm succes in ons land. We houden van ambachtelijkheid en van echtheid, en daar spelen deze mercado’s perfect op in. Twee experts zien nog meer verklaringen en winkelden met ons mee.

DE NUCHTERE ETER
Een kniesoor zonder wilskracht
HET PLEKJE VAN…
Dimitri Leue

Dimitri Leue groeide op in de buurt van Fort IV in Mortsel. “Mijn bompa kwam hier vissen en wij kwamen mee, om te luisteren naar zijn verhalen. Hij kon enorm goed vertellen.”

IN DE BRES VOOR HET MILIEU
Hoe wordt het beter leven op aarde?“Het onvermogen van de mens om de juiste beslissingen te nemen, bedreigt onze planeet.” BARBARA JANSSENS“We kennen de fysica van de broeikasgassen al 150 jaar. Het is een race tegen de klok.” JEAN-PASCAL VAN YPERSELE“Iedereen moet verantwoordelijk worden voor zijn eigen voeding.” PIERRE RABHI
VOLLE NATUUR OP EEN UUR VAN LONDEN
Digitale detox

Wat als … je in hartje winter in een Engels natuurreservaat zou gaan kamperen? Enkel voor ijsberen? Au contraire! In de herdershutten van Georgina en Gareth staat de thee heet en de kachel roodgloeiend. Nest dook er onder voor één nacht.

BOEIEND IN DE BUURT
WINTERUITSTAP NAAR DE VOGEZEN
Disney on ice

Ook als er bij ons nog geen wintersfeer te bespeuren valt, zien we in de Vogezen sneeuwtaferelen met Disneyallures. En dat op amper vijf uur rijden van Brussel. De streek heeft troeven die je elders niet vindt, naast de driehonderd kilometer skipistes die zestien uur per dag open zijn.

Daarom kies je voor La Bresse:
VERF UIT LOKALE AARDE
Verwondering over zand en klei

“Als wij een strand zien, dan zien we een goudmijn.” Het Nederlandse ontwerpersduo achter Atelier NL onderzoekt al jaren hoe het simpele aarde kan omzetten in verf en in gebruiksvoorwerpen. Hun credo? “Think global, dig local.” Nest ging met hen op stap in Hasselt. Op zoek naar goud.

GROENE AGENDA
GRENZELOOS TUINEN KIJKENBEURZEN VOOR BUITENLUI

In februari en begin maart staan er boeiende beurzen op de agenda:

DOE DE DODOENSTRUFFELJACHT
HOFHINTS & TUINTIPS
Late winterpret of lentekriebels?

Of het in februari nu vriest dat het kraakt, regent dat het giet, waait dat het stormt of zo zonnig is dat het wel lente lijkt: de dagen worden langer, de tuin ontwaakt uit zijn winterslaap, en ik moet gewoon naar buiten.

TUINTOPPER VAN DE MAAND DE VUURWANTS
COLUMN
Wintertros
RECEPTENFICHES
LENTEROLLETJES MET GEMARINEERDE PREI, WORTEL EN NOORDZEEGARNALENCOCKTAIL VAN WODKA EN VEENBESSENSAP MET KROKETJES VAN EENDENCONFIT EN VEENBESSENCOMPOTEGEPOFTE KAMUT MET GEROOSTERDE PREI, CRÈME VAN AARDPEER, CANTHARELLEN EN JUS VAN SALIEPREISOEP MET KRAB, AARDAPPELTONNETJES EN GEFRITUURDE PREIREEPJESTERRINE VAN AUBERGINE, TOMAAT EN COURGETTEPREIBROOD MET PITTIGE KAZEN, WITLOOF- EN PRUIMENCONFITUURPOMPOENRAVIOLIGEPUREERDE POMPOENSOEPZWART PARMABIGGETJE, PUREE VAN GEROOSTERDE AUBERGINE EN PERZIKSICILIAANSE CRACKERSDRUIVENSIROOPAMANDELCRUMBLECAKE (TORTA SBRISOLONA)GERECHT QUINOA MET PUREE VAN ZOETE AARDAPPELCOQUILLES MET CITRUSVINAIGRETTEFRUITSALADE MET MERINGUEZALM MET GAZPACHO EN SAFFRAANMAYONAISE