Verschijning van: 8 juni 2018

Inhoud

Nest van 08/06/2018
WELKOM
Out of office
MOODBOARD
De kunst van ikebana met wilder

Ikebana is een eeuwenoude Japanse manier om de natuur in een vaasje te schikken. Volgens de filosofie staat de bloemen- en takkenconstructie voor de vluchtige schoonheid van ‘levende’ (ikuru) ‘bloemen’ (hana). Velen doen het en iedereen kan het, ook jij en ik. Het Antwerpse duo achter Wilder zet je op de goede weg.

Mayken Craenen & Marijke BoesmansBuitenkeukens maxi van mini totEeuwig actueel

De bescheiden meubelzaak van de Deense timmerman Fritz Hansen, opgericht in 1872, is uitgegroeid tot een firma met een stevige reputatie. De naam ‘Republic of Fritz Hansen’ staat voor kwaliteit en degelijkheid, ook dankzij ontwerpers als Hans J. Wegner en Arne Jacobsen. De PK54 van Poul Kjærholm is lang niet het enige iconische meubel dat vandaag nog steeds geproduceerd wordt.

Blikvangers in de tuin
PRIKBORD
Operatie Desert Storm

Laten we de zomer aanvuren met een explosie van okergeel, terracottarood en koffiebruin. De tactiek van de verschroeide aarde, op pacifistische wijze.

Eerlijk ecoUitgekookte lectuurGezond, lekker en eenvoudigNiet perfect is ook lekkerSuikergoedGelukbrengerVoor altijdEindeloze variatiesRecht uit het bosBkrk nog tot 21/10Play 23/6-11/11Beaufort nog tot 30/9Carolus V festival nog tot 30/9Zomerboetiek Eden nog tot 31/8
ADRESSEN
Deel eens een werkplekRuimte om te groeienZalig thuiskomenOp en top hygge
THE ESSENTIALS
Zomer zonder vliegen

Met deze selectie vliegenmeppers sla je brommende bedreigingen in één klap stijlvol naar het hiernamaals.

DE WERELD VAN …
Veerle verschooren

De glas-in-loodramen van Veerle Verschooren zijn hip, kleurrijk en fris! Haar glasatelier bevindt zich in een voormalig fitnesscentrum dat ze samen met haar man verbouwde. Wonen doen ze achteraan, werken vooraan, samen met andere freelancers.

MET ZICHT OP LEEFDAAL-DAL
Waar het samenleven roze kleurt

In deze statige burgervilla in leefdaal doen twee creatieve gezinnen aan cohousing. De zachtroze woning wist zich wonderwel aan te passen aan de tijd.

Id-kit
ONDER DE LOEP
De boom in!

Een boomhut, dat is meestal een kinderdroom dat uitkomt. Ook in Leefdal zijn de meisjes er niet uit weg te slaan. Met hulp van een bevriende bomenverzorger, maakten de bewoners een kosteloze boomhut uit gerecycleerde materialen.

Prijskaartje
ZO WONEN INTERIEURONTWERPERS
De eigen keuken vangt het licht

In het Noord-Brabantse Aarle-Rixtel, net over de grens met België, verbouwden Perry en Marieke Hanssen het huis van Mariekes grootouders. Op deze uitnodigende plek strijden een multifunctionele leefkeuken, een riante tuin en een meanderend speelparcours om de aandacht. De leefkeuken wint. Het koppel heeft ze zelf voor SieMatic ontworpen.

FUNCTIONEEL IN ALLE BESCHEIDENHEID
Deens design in zomertenue

De ogen van Jacob Holm gaan glimmen als hij praat over zijn favoriete staycation-plek in het Deense Tisvilde. “Ons buitenverblijf is mij zo dierbaar”, vertelt de CEO van de iconische designfabrikant Fritz Hansen. Het huis ziet er bedrieglijk eenvoudig uit, maar is een uitgekiend staaltje Deense designfilosofie.

GROENTEN ALS BASIS
ErwtenTipsIn de receptenfiches
UIT DE MOESTUIN
Kweekschool voor groene vingers

Sarah Gielen en Thomas Peeters kregen samen een volkstuintje in concessie. Zonder enige ervaring maar met veel enthousiasme begonnen ze eraan. Ze zijn nu een jaar en een overvloedige oogst verder en hebben de microbe te pakken.

Pizza met pompoen en geitenkaasVier tips voor beginners van Sarah en Thomas
VUURTJE STOOK
Koken op houtvuur

Natalie Schrauwen kookt het liefst buiten op open vuur. Als bezielster van het foodcollectief Les Odettes viert ze haar experimenteerdrang bot op wildplukken en koken met onkruid, en blaast ze oude bewaar- en kooktechnieken nieuw leven in. Zo raakte ze in de ban van koken op houtvuur. In haar Antwerpse stadstuin schoolde ze zichzelf spelenderwijs om tot een volleerd vuurkok.

Fetadip met venkelzaad en roze peperKikkererwtenpannenkoeken met dille op het houtvuurSinaasappels in het vuurWaterkerssalade met frambozenvinaigretteGegrilde asperges en venkel met sinaas op de vuurplaatIn de fiches:7 Tips voor ‘vuurtje stook’
VITAMINES OP HUN LEKKERST
Nu kersvers!

Het allerlekkerst zijn kersen die je zo van de boom plukt en uit het vuistje eet. Eén ding is zeker: ze barsten van de smaak. Maak er dus lekkere dingen mee.

TipIn de fiches:
OUDE PRINCIPES, NIEUWE AANPAK
Land van melk en aardbeien

Heerlijk: door zonnig Haspengouw rijden terwijl de fruitstreek barst van de bloesems, op weg naar de boerderij van Annick en Erwin Lowet-Strauven in het Limburgse dorpje Heers. Was ik een wandelaar of fietser geweest, dan was ik sowieso gestopt aan het schuurtje voor de boerderij, hun winkeltje waar dagverse, koele aardbeien uit de automaat staan te wachten.

DE NUCHTERE ETER
Verpannenkoeking
STAYCATION
Nergens beter dan thuis

Vakantie, da’s inpakken en wegwezen. Tenzij je op staycation gaat. Dan blijf je lekker thuis, maar toch ver weg van vervelende klusjes, telefoons en verplichtingen. Je doet alleen wat je leuk vindt en wat je ontspant. Als bonus leer je je eigen buurt kennen op een andere manier. Nest verzamelde zoveel zalige holistay-tips dat zelfs overtuigde reizigers er thuis voor zouden blijven.

OPEN TUIN IN HOEVE SUYTHEM
De bloemen tonen de weg

De oprijlaan met 120 statige eikenbomen kondigt een paradijselijke rust aan. Hoeve Suythem ligt ver weg van alle drukte. Open tuinen van Landelijke Gilden geeft je op 23 en 24/6 de kans om hier in Aartrijke te komen genieten van de bloemen en het omringende groen.

Systematisch puur natuurOpen tuinen
9/6-2/9: STREEKZOEKTOCHT LANGS DE SCHELDE
Een landelijke lappendeken

Elk jaar organiseert Landelijke Gilden een Streekzoektocht die een landelijk gebied in het zonnetje zet. Dit keer is dat een lappendeken van groen en water op 13 kilometer van Antwerpen. Een heerlijk rustige omgeving om tot begin september per auto of per fiets te verkennen.

Praktisch
WAAR TRAAGHEID WORDT GEKOESTERD
Afgelegen achterhoek

Piepkleine dorpjes, kunstzinnige kastelen, kunstenaarshuizen en uitzinnige tuinen: welkom in de Achterhoek, de mooiste verloren uithoek van Nederland.

Meer weten?
MET DE CAMPER NAAR SCANDINAVIË
Vertrokken met de noorderzon

Liesje trok met haar man Karel en hun drie kinderen Korneel (9), Jeanneke (8) en Colette (6) per mobilhome richting Scandinavië. Ze wilden doen wat je met zo’n camper het best kan: dag na dag aan de hand van de omgeving en het weer beslissen welke kant ze zouden opgaan. Voor Nest hield Liesje haar reisindrukken bij.

Praktisch
EEN SCHETSBOEK, HOE BEGIN JE ERAAN? GEWOON BEGINNEN
Een schetsboek: hoe begin je eraan?

Schetsboeken kunnen echte pareltjes zijn, maar je hoeft geen kunstenaar met grote K te zijn om er iets boeiends van te maken. Wat telt is dat je met een eigen blik om je heen kijkt. En eigenlijk is er maar één regel: het proces is belangrijker dan het eindproduct.

Potjes en plantjes
HOFHINTS & TUINTIPS
Spiegel van de ziel

Een Franse kasteeltuin of een Engelse cottagetuin? In wezen zijn ze allebei even artificieel, maar toch ziet vooral de eerste er onnatuurlijk uit. Typisch mensenwerk.

Villa botanica bernagie (borago officinalis)Tuintips zomer
COLUMN
Groentecarrousels of houten bakken?
GROENE AGENDA
Brussels bloementapijtOpen tuinenPlaagdierboekEcotoerisme in de grotten van han
VERKOOPADRESSEN
Verkoopadressen
NEST NEWS
Een droomkeuken op maatKleuren voor een betere wereldRelaxen in stijlKleurrijk zomersHelemaal zen
NEST 135
Gepofte aardappel met erwtjes, rundergehakt en zure roomSamosa’s met erwtjes en zoete aardappelCouscoussalade met erwten, feta, munt en gebakken lamskroonHomemade fishsticks en erwtenpureeLenterolletjes met oost-indische kersMosselen met erwtjes, groene kruiden en witte wijnGegrilde rabarber op de vuurplaat met vermout, steranijs & vanille-hangopAardappelen in hooi op het houtvuurKersenbonbonsKersentaartToast met halloumi en kersensalsaKippenpaté met kersen en kersenchutneyGranité van kersen met kokosroomClafoutis van kersen en kirschWortelcakeEenpansgerecht met boontjes