Verschijning van: 17 oktober 2018

Inhoud

Sport/Voetbalmagazine van 17/10/2018
INTRO
Een maat voor niets
INTERVIEW
MOHAMED SALAH
‘9 uur reizen per dag om te trainen, daar klaagde ik niet over’

Als finalist en superster van de vorige Champions League met Liverpool verblufte de Egyptische aanvaller iedereen. Hij komt terug op de lange weg die hij aflegde.

MOHAMED ALAH
Fiche Mohamed Alah
FOOT
HET BESTE UIT EEN HELE WEEK BELGISCH VOETBAL
De link tussen KV Mechelen en Waasland-Beveren

Verantwoordelijken van Waasland-Beveren en KV Mechelen hadden dit voorjaar geregeld contact. Maar er werd niks gefikst, houdt men vol in het Waasland.

Foot digest Gatenkaas ‘Met Henry vertrekt een echte winnaar’

Nadat zijn naam de hele zomer in verband werd gebracht met Aston Villa begint Thierry Henry uiteindelijk zijn trainerscarrière waar hij als profvoetballer begon: in Monaco.

Xavier Mercier

Xavier Mercier (29), Franse offensieve middenvelder van Cercle Brugge, trekt zondag met de promovendus naar Anderlecht.

Hoe Charleroi Felice Mazzu heeft kunnen houden

KAA Gent flirtte met hem, maar koos uiteindelijk voor een buitenlandse coach. Felice Mazzu zit nog altijd stevig in het zadel in het Zwarte Land.

Fake wedstrijd

Niet altijd is het manipuleren van wedstrijden meteen duidelijk te zien. Lierse-Anderlecht van februari 2005, een match uit de zaak-Ye, was er zo één.

Marc Coucke ontmoet 1B

In tempore non suspecto belegde Marc Coucke een vergadering met de vertegenwoordigers van 1B voor gisteren/dinsdag. Die kreeg vorige week plots een andere insteek.

VOETBALSCHANDAAL
De vuile was van het Belgische voetbal

De aanhoudingen van vorige woensdag hebben een schokgolf teweeggebracht in het Belgisch voetbal. Nochtans zat dat eraan te komen. Een blik achter de schermen van een gewetenloos systeem waar veel actoren van geprofiteerd hebben.

Té grote commissies?
THE SECRET FOOTBALLER
‘De maffia heeft momenteel de macht in het voetbal’

Speciaal voor Sport/Voetbalmagazine laat de Secret Footballer zijn licht schijnen over de Operatie Propere Handen die het Belgische voetbal deed ontploffen.

KV MECHELEN
De Servische boemerang van KV Mechelen

Dejan Veljkovic deed met veel profclubs zaken. Maar nu hij met zijn onfrisse praktijken tegen de lamp van het federaal parket liep, sleurt hij KV Mechelen het sterkst mee in zijn val. Een wonder is dat niet voor zij die Malinois van nabij volgden; ondanks zijn reputatie kreeg de Servische makelaar er veel speelruimte.

CLUB BRUGGE
Bluvn goan?

Club Brugge raakte vorige week op twee manieren betrokken bij het voetbalschandaal. In West-Vlaanderen willen ze zo snel mogelijk opheldering.

DE OMKOOPAFFAIRE STANDARD-WATERSCHEI
‘Als wij het niet doen, dan Anderlecht wel

In februari 1984 legde onderzoeksrechter Guy Bellemans een bom onder het Belgische voetbal: spelers van Standard hadden twee jaar eerder hun winstpremie voor de laatste match van het seizoen aan die van Waterschei gegeven, om zeker de titel te pakken. Het was het eerste grote schandaal in het Belgische voetbal. De onderzoeksrechter stuitte er via voormalige Anderlechtvedette Jef Jurion op, nadat hij een moord van de Bende van Nijvel onderzocht.

KAA GENT
Kampioenenmaker en atletisch veeleisend

KAA Gent legt zijn lot tot 2021 in handen van de Deen Jess Thorup, die FC Midtjylland naar onverwachte successen leidde en nu weer competitieleider was in de Superliga.

Fiche Jess Thorup
JAN BOSKAMP
‘Iedereen ziet Jan graag’

Zondag wordt Jan Boskamp 70. Dan staan ongetwijfeld op het menu: veel ijs, veel koffie en praten over het spelletje. ‘Bij Jan gaat het om drie dingen: voetbal, voetbal en voetbal.’

Jan Boskamp Bonje op Standard
DE WERELDBAL
Roots Fabrice Ondoa

KV Oostende

SV ZULTE WAREGEM
Alarmfase rood

De kanarie in de mijn van Zulte Waregem fluit luidop, na de slechtste competitiestart ooit in de clubgeschiedenis. Een analyse aan de hand van 10 opvallende cijfers.

SPORTVROUW
‘Ik ben geen jager’

Voetbal is passie. Dat geldt evenzeer voor vrouwen. Om de twee weken laten we een vrouw aan het woord die de sport met overgave beleeft. Deze week: Renée Goyvaerts-Vandermeersch (65), al ruim dertig jaar actief als spelersmakelaar.

HERMAN BRUSSELMANS
Herman de Hazard van Hamme

Herman Brusselmans presenteert deze herfst ‘Achter Een Struik’, zijn 77e boek. Ook toen hij als jonge gast nog op weg leek naar een profcarrière in het voetbal, was de intussen 60-jarige auteur al erg productief. Bij Vigor Wuitens Hamme schudde hij een stortvloed aan dribbels uit zijn sloffen. ‘Ik was een showspeler.’

Debuut in het gedrang door 57 wratten
FC COLIN
Regeringscommissaris
COSMOS
HET BESTE UIT EEN HELE WEEK BUITENLANDS VOETBAL
Interne oorlogen

José Mourinho kon na de zege tegen Newcastle even herademen. Hoezo, oorlog met Pogba, Martial en Sánchez? Vanaf komend weekend is het weer ernst, met duels tegen Chelsea, twee keer Juve en vlak voor de volgende interlandbreak de derby bij Manchester City.

Cosmos digest De nieuwe Romelu? Angolese primeur?

De Afrikaanse bekers voor clubs - de tegenhangers van Champions League en Europa League - naderen hun ontknoping. Volgende week staan de terugwedstrijden van de halve finales op het programma.

Uit de pers

De New York Times bericht over hoe de Portugese topclub Benfica een kleine blogger wil aanpakken.

Bayern München is geen angstgegner meer

Net als Niko Kovac boekte Louis van Gaal drie opeenvolgende duels zonder winst in het seizoen 2010/11. De Nederlander werd toen ontslagen.

Verrassingen troef in La Liga

De Spaanse eerste klasse staat op zijn kop. Een stand van zaken na acht speeldagen.

ENQUÊTE
De grote Champions League enquête

Sport/Voetbalmagazine lanceerde vorige maand een enquête over de Champions League. Bijna 3000 mensen vulden die in. Dit zijn de opvallendste resultaten.

Kippenvel van de hymne Pepsi of Coca-Cola?
REAL MADRID
Het einde van het Cristianisme

Het vertrek van Cristiano Ronaldo luidde bij Real Madrid een nieuw tijdperk in. Een terugkeer op aarde na negen jaar tussen de sterren.

SPORT
HET BESTE UIT EEN HELE WEEK SPORT
Ferrari: team van marketeers

Volgend weekend kan Lewis Hamilton in Texas zijn vijfde wereldtitel pakken. Tot grote wanhoop van viervoudig wereldkampioen Sebastian Vettel, die wéér niet in zijn missie slaagde.

Sport digest Mexicaans-Argentijns ‘Er is een gebrek aan homoseksuele rolmodellen in de sport’

Een van de beste Spaanse judoka’s ooit legde onlangs uit waarom hij van de tatami’s verdween.

OLYMPISCHE SPELEN 1968
De Vergeten Derde Man

Op 16 oktober 1968, van de week 50 jaar geleden, brachten de Amerikanen John Carlos en Tommie Smith op het olympische tweehonderdmeterpodium in Mexico City hun iconische Black Powergroet. Veel minder bekend is het tragische verhaal van De Derde Man naast hen, Peter Norman. Ook hij schreef mee geschiedenis. Maar betaalde daar een hoge tol voor.

Grensverleggend De (geslaagde) flop van Fosbury
DOCUMENT
CLUBMAGAZINES
‘Mensen verkochten ons boekje in ruil voor een reep chocola’

Laat aanrukken, die bubbels! We vieren het 70e bestaan van de Nationale Unie der Clubbladen. De wát, denkt u? Wel, er bestaat een vereniging die nog de lof zingt van de traditionele clubmagazines. Maar in een wereld vol glimmende eurotekens schrijdt de organisatie een roemloze dood tegemoet. ‘Wij zijn een uitstervend ras.’

De openstaande boete van KV Mechelen Het ordinair ‘folderke’ van Anderlecht De spreekbuis van Roger Petit
ZIJLIJN
Wa is mich da?