Actuele Thema's »

Lees de Knack-magazines via deze bladermodule.

Inhoud: 23 april 2014

selecteer een editie:

Inhoud

Knack nr. 17 van 23/04/2014
AANLOOP

COMMENTAAR

Wensdenken over Europa

HET GESPREK

‘Racisme is volkomen normaal geworden’
Maryam H’Madoun doceert economie aan de Universiteit Antwerpen en vecht met BOEH (Baas Over Eigen Hoofd) al jaren tegen het hoofddoekenverbod. De auditeur van de Raad van State geeft haar nu gelijk. Een confronterend gesprek over de problemen in onze samenleving. ‘Zijn de media het debat over racisme beu? Ik zou zeggen: rust even uit, take a break, en luister gewoon.’

IN BEELD

Bijna-doodervaring

BELGIË

75 gemeenten verhoogden belastingen
Hoeveel gemeenten verhoogden het afgelopen jaar hun belastingen? Waren er ook die de belastingen verlaagden? En welke partijen zorgden daar dan voor? Professor Herman Matthijs, specialist openbare financiën, zocht het uit.

MARC WILMOTS - BONDSCOACH

BRIGITTE GROUWELS - MINISTER VAN ANTI-MOBILITEIT

GEORGES FORREST - GROOTOFFICIER IN DE KROONORDE

Alleen burgemeesters willen koopzondagen
Zondag voeren de vakbonden in Antwerpen actie tegen de plannen van de stad om meer koopzondagen in te lassen. Hun tegenstanders zijn voor een keer níét de werkgevers.

U VRAAGT

RAYMONDA VERDYCK, ceo van het Gemeenschapsonderwijs.

WERELD

‘China wil zijn macht tonen’
De Zuid-Chinese Zee wordt hét geopolitieke strijdperk van de komende jaren, betoogt de invloedrijke Amerikaanse journalist Robert Kaplan in Het Aziatische kruitvat.

GLENN GREENWALD - JOURNALIST

SILVIO BERLUSCONI - EX-PREMIER ITALIË

JEROEN PAUW EN PAUL WITTEMAN - NEDERLANDSE TELEVISIEPRESENTATOREN

Dankzij WO I
De Eerste Wereldoorlog bracht dood en verderf, maar volgens de BBC leverde hij ook vooruitgang op.

BELGIË

POLITIE

‘Wij pakken ze koud, op straat, in de duisternis’
Ze hebben de job die elke flik wil: een plek bij het Fugitive Active & Asset Search Team. De missie: jagen op veroordeelde maar voortvluchtige criminelen. Knack sprak met het FAST-team, de jongens die onlangs de beruchte Franse drugsbaron Benabdelhak arresteerden en in de gevangenis van Sint-Gillis stopten. ‘Wij doen het niet zoals de Amerikanen.’

VERKIEZINGSBLOG

De Belgische omweg

GEZONDHEIDSZORG

‘Voor sommige partijen zijn wij de grote hinderpaal’
De N-VA wil de functies en de financiën van de ziekenfondsen en de gezondheidszorg drastisch bijsturen. De toplui van de CM en de Socialistische Mutualiteiten bekijken de plannen met arugsogen. ‘We hebben het blijkbaar nog te goed in ons land. Een samenleving heeft solidariteit nodig, én mechanismen die de solidariteit organiseren.’

VERKIEZINGEN

11 beste parlementsleden van Vlaanderen
Het wordt in een verkiezingscampagne soms vergeten: de eerste taak van de kiezer is niet de regering samenstellen, maar wel de leden van het parlement aanwijzen. Ook de voorbije zittingsperiode hebben een aantal verkozenen zich met verve van hun taak gekweten en ervoor gezorgd dat het parlement ‘het kloppende hart’ van de democratie bleef. Knack maakte een eigenzinnige selectie van elf parlementaire hoogtepunten. Opvallend: de oppositie biedt blijkbaar meer kansen aan verkozenen om uit te blinken.

10-07-09 - JAN PEUMANS (N-VA) zet als voorzitter Vlaams Parlement op de kaart

24-02-10 - Het onzichtbare monnikenwerk van JOHAN SAUWENS (CD&V)

28-10-10 - CARINA VAN CAUTER (Open VLD) getuigt over seksueel misbruik

18-02-11 - LODE VEREECK (LDD) laat Ingrid Lieten in het stof bijten

26-05-11 - Neofiet THEO FRANCKEN (N-VA) minoriseert de PS

04-09-11 - SVEN GATZ (Open VLD) creëert nieuwe norm voor ontslagpremies

25-10-12 - MERYAME KITIR (SP.A) pinkt een traan weg voor Ford Genk

21-11-12 - GUY VERHOFSTADT (Open VLD) snoert Nigel Farage de mond

14-02-13 - PETER DEDECKER (N-VA) legt het ACW het vuur aan de schenen

13-02-14 - JEAN-JACQUES DE GUCHT (Open VLD) legt de basis voor euthanasie voor kinderen

02-04-14 - BJÖRN RZOSKA (Groen) onthult ‘bedrijfsgeheimen’ van Oosterweel

SPEAKERS’ CORNER

SPEAKERS’ CORNER
Wie beslist over wat goed is voor DE TOEKOMST VAN DE MENSHEID? Het parlement? De Verenigde Naties? Of gaan we voor het antwoord, zo vraagt Mark Eyskens zich af, het best te rade bij Immanuel Kant?

LEVENSLESSEN

‘Jo Cornu zou beter wachten met grote verklaringen tot hij twee jaar bij de NMBS zit’
Er mag dan meer dan tien jaar verstreken zijn sinds zijn gedwongen vertrek bij de NMBS, hij voelt zich nog altijd een echte spoorman. Straks neemt hij ook voorgoed afscheid van de nationale politiek. Etienne Schouppe over inconsequente collega’s, vertraagde treinen en de handicap van CD&V.

BIO

SAMENLEVING

Dwingt de vlieg in het urinoir je om in het bakje te plassen?
Hoe stuur je als overheid het gedrag van burgers bij, zonder met het vingertje te zwaaien – of erger? De Britten zijn er sterk in. Het heet nudging, een duwtje in de goeie richting, en het helpt bij het plassen en bij de belastingaangifte.

GEZONDHEID

Snijden tegen het lijden
Veertien procent van de Belgen lijdt aan obesitas. En die patiënten – want dat zijn ze – gaan steeds vaker onder het mes. Een goede zaak, blijkt uit een recente studie. Want met de kilo’s verdwijnen ook heel wat gezondheidsproblemen. ‘Sommigen werden zelfs lyrisch over hun seksleven.’

FACTCHECKER

FACTCHECKER

WERELD

KAPITALISME

‘De overdreven ongelijkheid dient de economie niet langer’
Vriend en vijand zien in hem de belangrijkste econoom van de laatste dertig jaar en zijn vuistdikke Capitalism in the 21st Century vliegt als zoete broodjes de boekhandel uit. Een prille veertiger is hij nog maar, Thomas Piketty, een vurig verdediger van meer economische gelijkheid en de invoering van een globale vermogensbelasting. En een man die de wereld een schop onder zijn kont wil geven: ‘Weet je wat het grootste probleem van vandaag is? Intellectuele luiheid.’

THOMAS PIKETTY

VLUCHTELINGENBELEID

‘Waarom leggen we geen ferry in?’
Meer dan 20.000 bootvluchtelingen zijn de voorbije vijftien jaar verdronken tijdens hun poging om over de Middellandse Zee de Europese Unie te bereiken. Hoewel het aantal vluchtelingen dit jaar spectaculair toeneemt, proberen politici angstvallig te vermijden dat het migratieprobleem een thema wordt bij de Europese verkiezingen.

CONGO

‘Ik ben me bewust van de risico’s, maar we hebben hier een missie’
Emmanuel de Merode is natuurbeheerder in een van de gevaarlijkste regio’s ter wereld. Vorige week kreeg hij twee kogels in de buik. Kort voor de aanslag sprak Knack nog met hem over de gevaren van zijn bestaan. ‘We mogen onze aandacht geen moment laten verslappen.’

KENNIS & CULTUUR

WETENSCHAP

Een virusbesmetting als misdaad
Wetenschappers bieden hulp bij de juridische vraag wie verantwoordelijk is voor een besmetting.

23 miljard

KOSMOLOGISCH WEB

Lichtgevende haaien
Lichtgevende orgaantjes kunnen aanleiding geven tot soortvorming.

NEUROLOGIE

Computers decoderen ons denken
Door onbetrouwbare resultaten ligt het hersenonderzoek onder vuur. Een grootschaliger aanpak moet soelaas brengen. Met nieuwe methodes proberen wetenschappers te voorspellen wat wij denken en dromen, in de hoop eindelijk te begrijpen hoe onze hersenen functioneren.

‘Zonder rotsen was er nooit bewustzijn geweest’
Wetenschappers proberen de evolutionaire sturing van ons denken te doorgronden.

CULTUUR

Sarah Vanhee: ‘Het publiek moet de straat op’
In Untitled laat performancekunstenaar Sarah Vanhee mensen vertellen over hun dierbaarste kunstobject.

3 redenen waarom Bezette Stad nog de moeite loont
Uitgeverij Vantilt brengt een facsimileversie van Paul van Ostaijens klassieker Bezette Stad (1921) uit, met het beroemde grafische werk van Oscar Jespers.

KLASSIEKE MUZIEK

Liefdevol portret van een zagevent
De Britse dirigent John Eliot Gardiner speurde twaalf jaar naar de menselijke kanten van Bach. Hij vond een moeilijke man. Een portret van Bach in vijf gedaanten, met luistertips.

JOHN ELIOT GARDINER

GESCHIEDENIS

‘Leve de vrijheid! Leve de slavernij!’
De geschiedenis van de Franse periode in België (1792-1814) leek definitief geschreven. Tot historicus Brecht Deseure ging snuisteren in bronnen die eigenlijk nooit hadden meegeteld: redevoeringen, proclamaties, feestverslagen en administratieve rapporten. Uit zijn onderzoek blijkt dat de Franse revolutionairen in hun vertogen meer rekening hielden met Belgische gevoeligheden dan tot nu toe werd gedacht.

KUNST

Politiek? Yeah!
De Amerikaanse Molly Crabapple maakt tekeningen in de gerechtszaal van Guantanamo en in New Yorkse pornobars. Ze betovert de culturele wereld met werken die satirisch en vol woede zijn.

KENNIS EN CULTUUR

‘Polaroids hebben iets vettigs’

UITLOOP

VOETBAL

‘Dit is een job die sporen nalaat’
Algemeen directeur Dirk Degraen spreekt voor het eerst open over de fysieke bedreigingen aan zijn persoon en over de onverwachte malaise bij zijn club Racing Genk. ‘Wie de schuldigen zijn? Ik zie er geen.’

BIO

LEZERSBRIEVEN

KAREL DE GUCHT (1)

E-SIGARET

FONS VERPLAETSE

SINKSENFOOR (1)

SINKSENFOOR (2)

PVDA

DOCUMENT

‘Wat vroeger zonde was, is nu dagelijkse praktijk’
Als vrome jongen van zeven knielde de Britse historicus John Cornwell vaak neer in de biechtstoel om zijn zonden op te biechten. Ruim 67 jaar later reconstrueert hij de verborgen geschiedenis van de katholieke biecht. ‘Pius X decreteerde in 1910 dat kinderen vanaf hun zevende moesten biechten. Daar ligt de oorsprong van de pedofilieschandalen die recent boven water zijn gekomen.’

SELECTIE UIT HET CULTUURAANBOD

expo

podium

muziek

De keuze van Friedl Lesage

film

boeken

LASTPOST

Beste Frank Deboosere

Zoek in het uitgebreide Knack-archief, alle artikels van 1995 tot nu.

Trefwoord:
sorteren op:
Zoeken vanaf:
tot: