Actuele Thema's »

Lees de Knack-magazines via deze bladermodule.

Inhoud: 16 april 2014

selecteer een editie:

Inhoud

Knack nr. 16 van 16/04/2014
AANLOOP

COMMENTAAR

Het zal pijn doen

HET GESPREK

‘Wij zijn allebei vruchten van de welvaartsstaat’
Hij is eerste minister. Zij de kabinetschef. Ze werken intensief samen, ze hebben veel gemeen, maar ze gaven nog nooit een dubbelinterview. Elio Di Rupo (PS) en Yasmine Kherbache (SP.A) over opgroeien in kansarmoede, het Belgische recept tegen de crisis, en waarom ze niet in God geloven.

IN BEELD

Handen te kort

BELGIË

Mails, etentjes, perslekken en pesterijen
Het voorbije weekend kreeg hij de steun van het voltallige Open VLD-congres en maandag wees een intern onderzoek uit dat BBI-topman Frank Philipsen hem geen verboden info heeft gegeven. Rest de vraag: is Karel De Gucht niet te ver gegaan in zijn oorlogje met Karel Anthonissen? Hij schakelde daarbij ook zijn advocaat en bevriende pers in, blijkt uit het dossier.

TWITTER FEUILLETON
Gedachten in 140 tekens.

KARIN GENOE - BOODSCHAPPER

YVES VANMAELE - OUD-ONDERZOEKSRECHTER

RACHID ABOURIG - OPINIEMAKER

‘Impact media op politiek is beperkt’
De media maken en kraken politici niet. Dat doen ze zelf. ‘Als een politicus beweert dat de media te machtig zijn, dan is dat vaak omdat hij vindt dat hij te weinig aan bod komt’, zegt politicoloog Peter Van Aelst.

U VRAAGT

‘Een staking moet het ultieme middel zijn’
Voormalig professor Roger Blanpain kent geen genade, niet voor wilde stakingen en niet voor de foorkramers die Antwerpen lamlegden.

WERELD

Barsten in de droom van tsaar Poetin
Het drieste Russische optreden in Oost-Oekraïne lijkt Vladimir Poetins droom van een Euraziatische Unie in de wielen te rijden.

ALEXANDER DOBRINDT - DUITS MINISTER VAN VERKEER

KATHLEEN SEBELIUS - AMERIKAANS MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID

JEB BUSH - EX-GOUVERNEUR FLORIDA

Hongercatastrofe dreigt in Zuid-Sudan
Geweld en corruptie teisteren de jonge staat Zuid-Sudan. VN-coördinator Toby Lanzer waarschuwt voor een hongersnood in januari.

BELGIË

VERKIEZINGEN 2552014

De paradoxen van de hoofdstad
Lappendeken van gemeentelijke baronieën, smeltkroes van culturen, internationale hoofdstad aan de bedelstaf: Brussel roept bij de gemiddelde landgenoot zeker niet de meest positieve gedachten op. Maar hoe staat het jongste gewest van het land er nu werkelijk voor? Knack onderzoekt: de gezondheidstoestand van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

VERKIEZINGSBLOG

Waarom de N-VA nog meer aandacht had moeten krijgen

MEDIA

‘Ik ben een loftsocialist en daar ben ik fier op’
Twintig jaar geleden werd Yves Desmet hoofdredacteur van De Morgen. Onlangs gaf hij die functie op – voor de derde keer al. Als ‘opiniërend hoofdredacteur’ zal hij minder hoeven te vergaderen en meer kunnen schrijven. Met de hem eigen branie kan Desmet dan weer van leer trekken tegen alles wat hem niet zint. ‘Ik voel mij op mijn 55e weer een stuk linkser worden.’

VROUWENRECHTEN

‘Noem mij geen schatje’
De feministische beweging Hollaback gaat nu ook in ons land de strijd aan tegen intimidatie op straat, met krijtjes en slogans als ‘My dress is not a yes’.

SAMENLEVING

Afkicken van je smartphone
Volgende week eindigt de vasten. Ook voor de jongeren die gedurende veertig dagen hun smartphone aan de kant hebben gelegd. Welkom in de wereld van het social notworken.

LEVENSLESSEN

‘Wat is abortus anders dan euthanasie op een wilsonbekwame?’
Om uit te leggen waarom hij zich zo hardnekkig tegen euthanasie verzet, schreef broeder René Stockman een boek. ‘Ik blijf nu eenmaal verbeten als het gaat over thema’s die in mijn ogen heilig zijn’, zegt hij. Een paasgesprek met de generaal-overste van de Broeders van Liefde: over milde gelovigen, het imago van de paus en de zin van het leven.

BIO

FACTCHECKER

FACTCHECKER

ECONOMIE

‘Ik dacht dat ik alles had gezien, maar hier is een crazy<italic />strategie gevoerd’
Dexia is een van de grootste financiële debacles die België ooit heeft gekend. Ceo Karel De Boeck moet het verlies tot een minimum proberen te beperken. Al zit daar wat marge op: het zal ‘tussen de nul en de 40 miljard’ bedragen. Een gesprek met een opvallend wereldse bankier.

KAREL DE BOECK

WERELD

SYRIË

‘Ik vecht voor Allah, niet om de Syriërs te helpen’
Sinds de radicale rebellenbeweging Isis er is verjaagd door ándere rebellen, is de situatie in Aleppo en Idlib iets overzichtelijker geworden. Dit is een verhaal over vatbommen en spookwijken, over de creatieve shariawetgeving van de Molenbeekse sjeik Bassam Ayachi, en over een bekeerde Belgische strijder met een eigen agenda.

VERENIGDE STATEN

‘Aan de top is er niet veel plaats’
Ze kreeg te horen dat ze voorbestemd was om een moeder aan de haard te worden, maar ze werd rechter bij het Federaal Hooggerechtshof in Washington. Sonia Sotomayor over haar kinderjaren in de New Yorkse Bronx, vrouwenquota, en haar geldingsdrang in mannenwerelden.

EUROPA

‘De euro heeft de crisis nog verscherpt’
Griekenland mag dan wel niet meer dagelijks vooraan in het nieuws zitten, van de eurocrisis zijn we nog niet af. Financieel expert David Marsh waarschuwt in Europa’s impasse zelfs<italic />voor een langdurige patstelling.<italic />‘Iedere mogelijke uitweg wordt geblokkeerd door de incompetentie van onze politieke leiders.’

KENNIS & CULTUUR

CULTUUR

Roman Helinski: <italic /><italic />‘Ik hoef niets te verwerken’
Het knappe debuut van de jonge Roman Helinski, Bloemkool uit Tsjernobyl, is een vraagstuk over afkomst en identiteit, verpakt in een kromme vader-zoonrelatie.

DANS

‘Wij dansen de gevoelens waarvoor geen woorden zijn’
Met Tauberbach creëert Gentenaar Alain Platel samen met actrice Elsie de Brauw danstheater over overleven, tegen wil en dank – niet toevallig in een periode waarin hij zijn twee leermeesters verloor.

BIO

LITERATUUR

‘Al is het zo moeilijk, we moeten doorgaan’
Pam Emmerik kwam tijdens het slaapwandelen ten val en liep een zware hersenbloeding op. Willem Melchior zag zijn heesheid uitgroeien tot een keelkanker die hem uiteindelijk zijn strottenhoofd zou kosten. Beide schrijvers keken de dood in de ogen en vreesden voor hun literaire carrière, maar hun nieuwe boeken liggen er. Een openhartig en soms sarcastisch gesprek: ‘Opknopen kan niet meer met zo’n tracheostoma.’

PAM EMMERIK

WILLEM MELCHIOR

GENEESKUNDE

‘Wetenschap is mijn roeping: ik wil mensen genezen’
Komt er een doorbraak in de strijd tegen slagaderverkalking? Cellen uit de afweer van patiënten kunnen misschien worden gebruikt om hun slagaderverkalking aan te pakken. Dat nieuwe onderzoekspoor wordt verkend door de jonge wetenschapster Ilse Van Brussel van de Universiteit Antwerpen. ‘Ik droom minder van een artikel in Nature dan van het vinden van een therapie.’

WETENSCHAP

Genen maken dik (of dun)
Genetische vermenigvuldiging bepaalt mee wie vatbaar wordt voor overgewicht.

VECHTENDE VLIEGENDE HERTEN

Kleine waterdragers
Hoe groter een organisme, hoe minder water het op zich kan dragen.

UITLOOP

SPORT

‘Eigenlijk zit er weinig agressie in mij’
Zondag vindt in de sporthal van Zwevezele een internationale titelkamp plaats. In de linkerhoek: de Argentijnse Erica Anabella Farias, de ongeslagen WBC-wereldkampioene bij de lichtgewichten. In de rechterhoek: de Lichterveldse Delfine Persoon, drievoudig wereldkampioene en voltijdse spoorwegagente.

BIO

LEZERSBRIEVEN

MILIEU

MAATSCHAPPIJ (1)

MAATSCHAPPIJ (2)

GRONDWET

VERKEER (1)

VERKEER (2)

LERAREN

REGINE BEER

GERARD MORTIER

DOCUMENT

Adolf Hitlers jongste helden
Vlak na WO II zetten jonge Duitse politici hun schouders onder de opbouw van het nieuwe West-Duitsland. Journalist Malte Herwig verzamelde bewijzen dat velen onder hen lid zijn geweest van de nazipartij NSDAP. ‘Meer dan zestig jaar lang hielden ze hun verleden angstvallig verborgen.’

SELECTIE UIT HET CULTUURAANBOD

expo

podium

muziek

De keuze van Joke Schauvliege

film

boeken

LASTPOST

Beste Karel De Gucht

Zoek in het uitgebreide Knack-archief, alle artikels van 1995 tot nu.

Trefwoord:
sorteren op:
Zoeken vanaf:
tot: