EFI lanceert nieuw hybride printerplatform

29 november 2018

Het 3,2 meter brede hybride en volledig nieuw inkjetplatform werd in mei op Fespa in Berlijn gelanceerd. Op 9 oktober konden nationale en internationale gasten uitgebreid kennis maken met de eerste telg van deze printerfamilie in de Europese showroom van EFI in Zaventem.

Aan de nieuwe mid-volume hserie ging een ontwikkeling van 18 maanden vooraf. De printer vervoegt een ruimere familie van 3,2 meter brede hybride printers die in het programma blijven, maar de eerste telg van de nieuwe reeks, de h3, heeft een veel hipper design meegekregen dan de al bestaande modellen.

Een nieuwe generatie printers

De h-serie is een grondige ontwikkeling geworden: “We wilden met een nieuwe 3,2 meter brede hybride printer meteen een grote stap voorwaarts zetten. Het moest een betrouwbaar industrieel en upgradable machineplatform worden met een hogere productiviteit en kwaliteit en meer gebruiksgemak. De printers hebben - in de traditie van EFI-LED UV-droging aan boord. Die technologie kennen we want we zijn er wereldwijd marktleider mee. EFI heeft inmiddels 8 jaar ervaring met drie generaties van LED-droging en heeft meer dan 1100 GSLX LED-installaties op de markt.”

Vier competentieteams met verschillende invalshoeken en inzichten (constructie, service, bediening, etc.) werkten samen aan de ontwikkeling van de nieuwe printerserie. Het resultaat is de Vutek h-reeks die bestaat uit de h3 met drie rijen van 7 picoliter 1200 dpi greyscale Ricoh Gen 5 printkoppen en de h5 die vijf rijen met koppen heeft. De h3 kan opgewaardeerd worden naar een h5. De h3 haalt een topsnelheid van 288 m2/uur of 74 borden van 1,2 x 2,4 m per uur, de h5 klokt af op 362 m2/uur of 109 borden per uur. De printer spuit tweemaal CMYK of CMYK + lc, lm, ly, lk plus wit. In een single pass kunnen tot 9 layers worden geprint. Efi’s Ultra-Drop technologie levert 3-punt scherpe tekstkwaliteit in zowel de standaard- als de hoge kwaliteitsmodus.

De eerste h3 ging eind augustus naar de firma Beflex in Boedapest, Hongarije. Eind oktober waren er 16 h3-printers geïnstalleerd waarvan 5 exemplaren in Europa. De h5 komt er eind van het jaar aan. De printers kunnen optioneel worden uitgerust met ¾-automatisatie. Volledige automatisatie zal eerst op de h5 worden geïntroduceerd, daarna op de h3. Volgens EFI was de mogelijkheid om te kunnen upgraden naar een snellere h5, een belangrijk argument bij de keuze van de klanten voor een h3.

Een bijna geluidloze printer met een mooi design

Het valt meteen op tijdens de demonstratie: de printer werkt opvallend stil. Dat komt door de nieuw ontwikkelde transportband die minder kracht vergt van de 5 vacuümpompen eronder en de lineaire motor van de printshuttle. De printer is ook mooi met een aanraakscherm met geavanceerde gebruikersinterface, zowel vooraan als achteraan de machine. De ruimte binnenin het chassis onder het printgedeelte is opvallend leeg en bevat de programmeerbare PLC’s.

Er is voor de machine veel aandacht besteed aan nauwkeurigheid, gebruiksgemak en service-vriendelijkheid met automatische uitlijning van de tafel en printshuttle, een cameragebaseerd optisch controlesysteem voor subpixel-uitlijning, densiteitsbalans van de printkoppen, een nieuwe aanraakgevoelige fysieke sensorrol voor het meten van de hoogte van de printmedia, een bijkomende precisiehoogtemeting vanop de printshuttle, crash- en mediarimpeldetectie, aanraakschermen aan de input- en outputzijde van de machine, een nieuw inktsysteem met 5 liter containers dat inktverspilling elimineert, snel en gemakkelijk vervangen van printkoppen (minder dan 1 uur), diagnostische servicefuncties ter plaatse en van op afstand. De printer wordt voorgesteld in combinatie met de Efi Fiery proServer Premium digitale front end.

Intuïtieve gebruikersinterface

Het aanraakscherm beschikt over een geavanceerde gebruikersinterface, inclusief swipe-functies. Een gebruiker kan het nodig vinden om via het scherm aan de printer zelf jobs te manipuleren die wachten in een job queue, bijvoorbeeld wanneer de printprioriteiten zijn veranderd. Dat kan zeer eenvoudig. Op één en hetzelfde scherm kunnen in een handomdraai tot 5 job queues worden gemaakt waarin dan opdrachten die bij elkaar horen worden gesleept en gegroepeerd zoals op basis van resolutie, materiaalkeuze, prioriteit, etc. Het is maar één voorbeeld van de vele handige softwarefeatures aan de machine.

Andere nieuwe printers

Voor de volledigheid: Efi introduceerde zeer recent nog een aantal andere nieuwe printers waaronder:

De Efi Pro 32r: een 3,2 meter brede LED R2R-printer, 4 kleuren + optioneel wit, tot 207 m2/uur

de EFI Vutek 340i, een 3,4 meter brede single pass dye-sublimatie printer met inline fixatie/sublimatie, resolutie tot 2400 dpi, tot 250 m2 per uur. De eerste klant is Cover Up uit Dublin. Het bedrijf was op zoek naar een machine voor het verhogen van zijn soft signage capaciteit.

Alain Vermeire