Gerobotiseerde en geautomatiseerde productie voor iedereen

29 november 2018

Binnen de seminaries op Sign2Com stelde Wouter Derichs, marketingdirecteur grootformaat bij Canon Europe, een praktisch voorbeeld van geautomatiseerde robotica voor. Daarbij onderstreepte hij dat de automatisering en de robotica niet alleen voor grote ondernemingen nuttig zijn, maar ook voor kleine print- & signbedrijfjes.

  • Wouter Derichs, marketingdirecteur grootformaat bij Canon Europe.

  • Het Nederlandse bedrijf Van Vliet Printing is er met een gelede robotarm in geslaagd om de printproductie en de afwerking te automatiseren en te verhogen en zo haar rendement te verbeteren.

  • De robotarm aan het werk op de stand van Canon tijdens Fespa Berlijn.

In haast alle sectoren, ook de grafische sector, worden robots ingezet om repetitieve, vermoeiende en saaie operaties uit te voeren. Volgens Wouter Derichs is die aanpak niet alleen in grote ondernemingen rendabel, maar is ze ook financieel haalbaar voor kleine print- & signbedrijfjes. Om de bezoekers aan Sign2Com daarvan te overtuigen, haalde de marketingdirecteur grootformaat bij Canon het voorbeeld van ‘Van Vliet Printing’ aan. Dat Nederlandse familiebedrijf is gespecialiseerd in drukwerk op klein en groot formaat. Het bedrijf ging van start als een zetterij, maar stapte later over naar de offset- en de digitale druk. In 2017 ging de drukkerij op zoek naar een oplossing om de productie te automatiseren zodat ze tegemoet kon komen aan de groeiende vraag naar uiteenlopende materialen. “De klanten hebben heel verschillende materialen nodig en ze hebben die snel nodig,” zegt bedrijfsleider Daniël van Vliet in een presentatievideo. Dat leidde tot het idee van een robot. De bedoeling: de printproductie en de afwerking waarborgen, dag en nacht, zeven dagen op zeven, zonder controle. Maar ook de productiecapaciteit verhogen en de levertermijnen inkorten.

Om dat robotiseringsproject efficiënt te realiseren, deed Van Vliet Printing een beroep op twee partners: Rolan Robotics en Canon R&D. Rolan Robotics stelde zijn expertise ter beschikking om het roboticasysteem in de werkomgeving te integreren, terwijl Canon hielp om de robot aan de printer Arizona en de stanstafel Zünd te koppelen. Het systeem werd met succes uitgetest in de zomer van 2017. Sindsdien werden andere, vergelijkbare systemen in andere bedrijven uit de sector geïnstalleerd. Concreet komt het erop neer dat een krachtige robotarm, van de Japanse producent Fanuc, tussen de printtafel Arizona en de snijtafel Zünd geïnstalleerd wordt. De gelede robotarm laadt de grote panelen eerst in de printer en brengt ze nadien over naar de snijtafel. Daarbij wordt het materiaal altijd heel precies op de juiste plek in de machine gelegd. Met dit systeem kon Van Vliet Printing al heel snel de productie ’s nachts op een volledig automatische en autonome manier laten verlopen. Overdag kunnen de medewerkers dan rustig verpakkingen of POS-materiaal ontwerpen. Volgens Wouter Derichs liggen de visie van het bedrijf en de keuze om nauw met betrouwbare partners samen te werken, aan de basis van het succes van het project bij Van Vliet Printing. “Om zulk een project tot een goed einde te brengen, heb je betrouwbare partners nodig die werk willen maken van het project. De verschillende partijen moeten goed samenwerken en de vereisten van elke partij begrijpen om tot een goed resultaat te komen,” zegt hij. Printer, snijmachine, robot, workflow, controlesysteem, drager en inkt – alles moet efficiënt geïntegreerd worden.

Rolan Robotics, dat op basis van dit project een strategische partner van Canon geworden is, heeft dus een gerobotiseerd manipulatiesysteem ontworpen voor bedrijven die printers van Canon gebruiken. De robot kan verschillende types van materialen manipuleren, zoals metaal, hout, papier en karton. Behalve de automatisering van het printen en snijden is ook een gerobotiseerde oplossing voor lijmtoepassingen mogelijk. Van Vliet Printing had overigens al het idee om in de toekomst een tweede robot voor lijmopdrachten te installeren.

“De robotisering en automatisering hebben Van Vliet Printing heel wat voordelen opgeleverd. Het bedrijf heeft de benuttingsgraad van de productie-uitrusting en van zijn dure werknemers kunnen maximaliseren. Tegelijk slaagde het bedrijf er ook in om de tevredenheid van zijn werknemers te verhogen, om de kosten te verminderen en om het rendement te verbeteren,” vertelt Wouter Derichs. In cijfers vertaald verdient de investering zich in anderhalf jaar terug en vertegenwoordigt de uitrusting twee à drie FTE’s (full time equivalent). De integratie van de workflow heeft het overigens ook mogelijk gemaakt om de termijn vooraleer een opdracht in productie gaat, met 24 % in te korten. En dankzij de automatisering en de robotica heeft het bedrijf ook zijn energie- en afvalkosten met 31 % kunnen verminderen. De robotisering kan dus echt wel rendabel zijn voor bedrijven uit de sector print & sign. Rolan Robotics wijst er echter op dat zulk een project in een moderniseringsstrategie moet passen en een zekere openheid van geest vergt. Het advies van Wouter Derichs: starten met een duidelijk einddoel voor ogen, uittesten en simuleren, en de groeihefbomen die het project vertegenwoordigt, berekenen.

Aurelia Ricciardi