Schmitz Digital Printing installeert de eerste HP Latex R2000 in de Benelux

29 november 2018

30 jaar, dat mag je al eens met een cadeau vieren. Voor Schmitz Digital Printing, de digitale grootformaatdrukkerij uit Ciney, reden genoeg om zich meteen met twee Latex-printers te verwennen. Een daarvan is de als revolutionair aangekondigde HP Latex R2000. De verjaardag en de investering werden onlangs tijdens een opendeurdag in september, gevierd.

  • Bruno Schmitz voor de nieuwe hybride printer HP Latex R2000.

  • Drukwerk op aluminium en houten dragers met de HP Latex R2000.

Schmitz Digital Printing, een familiebedrijf uit Ciney

Schmitz Digital Printing ligt centraal in Wallonië, meer bepaald in Ciney, en was een van de eerste grootformaatdrukkers uit België die de digitale technologie in huis haalde. Dat betekent dat het bedrijf dat nu 30 jaar bestaat, al 20 jaar ervaring op digitaal gebied heeft. Bruno Schmitz, de oprichter van het bedrijf dat zijn naam draagt, heeft overigens altijd al een vooruitstrevende bedrijfsvisie gehad. Meer bepaald door al heel vroeg in de digitale druk te investeren, waarna hij de ontwikkeling van die technologie op de voet volgde: van de UV-druk naar de UV LED, en van de solventinkten naar de latexinkten. Bovendien zette hij ook al de stap naar de web-to-print. Sinds twee jaar heeft de drukkerij een website waarop eindgebruikers en professionele klanten gedrukte basisproducten kunnen bestellen. Schmitz Digital Printing is niet alleen op technologisch vlak een voorloper, maar ook op dat van de milieuzorg. Sinds 2010 heeft het bedrijf de EMAS-certificatie (als de eerste digitale drukkerij in Europa) en sinds 2013 het ISO14001-certificaat. Het familiebedrijf telt nu ongeveer 23 medewerkers.

Bruno Schmitz kijkt terug op het parcours dat hij afgelegd heeft, en op zijn visie: “Tien jaar geleden zijn we in de latextechnologie gestapt, toen de eerste machine met een breedte van 2,60 m op de markt kwam. Het jaar nadien ruilden we die machine al voor een exemplaar met een breedte van 3,20 m. We zijn ervan overtuigd dat de latextechnologie mee de toekomst van het digitale printen zal bepalen. We hebben veel oog voor het milieu en daarom kijken we voortdurend uit naar technologieën die ons in staat stellen om in die richting verder te gaan. Het milieubeheer beperkt zich echter niet tot de machines, maar omvat ook het grondstoffen-en energiebeheer, de organisatie, de recyclagestromen, enz.”

De voorbije zomer heeft Schmitz Digital Printing in twee HP Latex-printers geïnvesteerd die bij de milieuaanpak van het printbedrijf aansluiten en waarmee het bedrijf aan de vereisten van de klanten kan tegemoet komen. Het gaat om de rollen-printer HP Latex 1500 met een breedte van 3,20 m en om de gloednieuwe hybride HP Latex R2000. Die laatste printer die sinds de Fespa in Berlijn (mei 2018) op de markt is, kan net zo goed stijve dragers, tot 2,50 m breed, beprinten als soepele dragers (max. 2,49 m). Volgens de distributeur PantoonBenes is een van de voordelen van de hybride grootformaatprinter dat hij het uiterlijk en de glans van de drager behoudt doordat hij één enkele, dunne inktlaag aanbrengt. De HP Latex R2000 is uitgerust met 9 inktcartouches, waaronder 6 kleuren + wit. Volgens de fabrikant heeft de witte inkt dankzij zijn hoge opaciteit een glanzend karakter op transparante en gekleurde dragers. En met twee uittrektafels kan de printer zelfs stijve dragers tot 2500 x 3050 mm ondersteunen in plaats van 2500 x 1200 mm. Het gebruik van inkten op waterbasis garandeert ook drukwerk zonder een geurtje.

Bruno Schmitz: “Technisch gezien biedt de Latex-printer een printkwaliteit die door geen andere recente druktechnologie geëvenaard wordt. Met die machine kunnen we een ruimer gamma dragers bewerken. We waren op zoek naar een systeem dat niet alleen milieuvriendelijk was, maar tegelijk ook kwalitatief erg hoog scoorde en veel flexibiliteit bood. En dat is precies wat de printer HP Latex R2000 in huis heeft. Met die machine kunnen we immers zowel vlakke dragers als rollen bedrukken. Ook het kleurenspectrum is uitzonderlijk met heldere kleuren. Bovendien is de Latex-inktlaag op de drager zo dun dat er geen of nauwelijks reliëf op de drager te zien is. Dat maakt het mogelijk om de kenmerken van het oppervlak van de drager te behouden wat voor bepaalde producten een nieuwe, interessante aanpak biedt. Uiteindelijk vult de HP Latex R2000 ons machinepark aan. De HP Latex 1500 van zijn kant vervangt twee oude printers die met solventinkten werkten.”

Die investeringen betekenen echter niet dat Schmitz Digital Printing andere druktechnieken van de hand wijst. Zo blijft de UV LED Vutek printer van 3,20 m (8 kleuren + wit) in gebruik voor volumeproducties.

De toepassingen

Met de nieuwe hybride Latex-printer wil Schmitz Digital Printing een deel van de opdrachten afwerken die voordien in UV LED gerealiseerd werden en die een hoog kwaliteitsniveau vergen. De nieuwe printer maakt echter ook nieuwe toepassingen mogelijk. “Dankzij de flexibiliteit van het systeem en de haast fotografische drukkwaliteit kunnen we nieuwe specifieke producten creëren. En daar kan de sector van de interieurdecoratie waarin we actief zijn, zijn voordeel mee doen – meer bepaald omdat de latexinkten geen geurtjes afgeven. Bovendien werken we ook veel voor de culturele sector. Zo vervaardigen we geregeld decoraties voor musea en tentoonstellingen, maar vaak moeten we onze producten daar op het laatste nippertje installeren, wanneer die nog een storend geurtje afgeven,” vertrouwt Bruno Schmitz ons toe. Het mag dan geen verwondering wekken dat de eerste opdracht die op de Latex R2000 vervaardigd werd, fotoreproducties voor het ‘Festival International Nature Namur’ waren (dat festival liep van 12 tot 21 oktober). Voor dat evenement bedrukte de HP Latex R2000 zeilen, panelen, plexiglas en beeldmateriaal met achtergrondverlichting. “Voor ons was dat een belangrijke kwaliteitstest omdat natuurfotografen bijzonder veeleisend zijn wanneer hun werk gedrukt wordt,” zegt Bruno Schmitz. Signs, POS-materiaal, stands, (niet-poreus) textiel en bekledingen voor voertuigen zijn nog andere mogelijke toepassingen.

Aurelia Ricciardi