Bezoek aan boekbinderij ‘Den Afwerker’

28 juni 2018

Grafisch Nieuws heeft samen met een handvol gepassioneerde grafici die achter de schermen van de afwerking wilden kijken, ‘Den Afwerker’ bezocht, een boekbinderij in Lokeren. Een stap die ongetwijfeld tot nieuwe creatieve ideeën voor grafische ontwerpen zal leiden.

  • Vladimir Tanghe (links) en Piet Bodin met Nele De Meester (rechts).

  • Geniet boek met bijzondere snijlijn.

Piet Bodin en Vladimir Tanghe van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België wilden hun kennis van afwerkingstechnieken graag bijspijkeren en hebben een aantal collega’s uitgenodigd om samen een afwerkbedrijf te bezoeken. Katrien Daemers en Jessika L’Ecluse van de grafische studio ‘Gestalte’ en Katrien Annys van ‘Jacques Books’ gingen op de uitnodiging in om een wat ongewone stap in hun vak als graficus te zetten: in Lokeren bezochten ze ‘Den Afwerker’, een familiebedrijf dat zich gespecialiseerd heeft in het snijden, stansen, vouwen, verzamelen, nieten en boren van drukwerk. Dat ongewone initiatief gaf de grafici de kans om de productie van drukwerk vanuit een ander perspectief dan alleen maar dat van de print te bekijken, namelijk de afwerking. Om hun ontwerpen te laten uitvoeren, overleggen de grafici gewoonlijk met de drukker die dan op zijn beurt contact met de verschillende onderaannemers opneemt. Katrien en Jessika van ‘Gestalte’: “Het is voor ons vormgevers altijd interessant om een blik achter de schermen te kunnen werpen van de partners met wie we samenwerken. Veelal hebben we geen rechtstreeks contact met de mensen die een deel van het productieproces voor hun rekening nemen, en dat maakte dit initiatief dubbel interessant. Rechtstreeks contact met hen kan in een productieproces vaak efficiëntere en dus financieel voordeligere oplossingen opleveren. ‘Den Afwerker’ is ongetwijfeld een bedrijf dat we na ons bezoek gemakkelijk kunnen aanspreken.”

Het bezoek van de grafici ging meteen van start in het grote afwerkatelier waar hoofdzakelijk gestanst, gesneden, gevouwen en gehecht wordt. In het atelier staan verscheidene exemplaren van de Heidelberg Stahlfolder vouwmachine en een MBO opgesteld, alsook een snijmachine Polar 115 X en een verzamelhechtmachine Bravo Plus van Müller Martini. Op verschillende vouwmachines kunnen verschillende vouwtypes gerealiseerd worden, zoals portefeuillevouwen, rolvouwen tot 7 luiken, zigzagvouwen tot 15 luiken of – nog origineler – kikkervouwen. In het productieatelier kregen de bezoekers uiteenlopende realisaties te zien. De accordeonvouw van drukwerk in kleine of erg grote formaten en de manier waarop vellen verzameld of afgewerkt worden, konden bijvoorbeeld op flink wat aandacht rekenen.

Het parcours langs de verschillende machines zorgde voor heel wat verbazing en verwondering bij de grafici. Piet Bodin liet zich alvast enthousiast uit: “Dit is een heel specifieke activiteit en ik heb afwerkingsmogelijkheden gezien waarvan ik het bestaan zelfs niet vermoedde. We hebben de gewoonte om altijd per vel of per katern te werken, maar ik heb gezien dat je drukwerk ook op een compleet andere manier kunt snijden. Bijvoorbeeld niet alleen volgens een rechte snijlijn, maar ook volgens een diagonale lijn. En om drukwerk te nieten, kun je ook gekleurde metaaldraad gebruiken. Dat zijn zaken waar we bij het ontwerpen van drukwerk niet altijd aan denken. Daarnaast hebben we ook nog nieuwe folderformaten ontdekt. Die kunnen heel klein zijn, of net heel groot, zoals een landkaart. Na dit bezoek neem ik me voor om in de toekomst vaker direct contact met het afwerkingsbedrijf op te nemen om te bespreken wat mogelijk is en wat niet.”

Het bezoek eindigde rond een tafel die bezaaid lag met originele folders, brochures, presentatiedossiers. De dag na hun bezoek onderstrepen Jessika en Katrien nog eens: “Een afsluiter met verschillende realisaties is altijd leerrijk en inspiratievol voor ons. We zijn dus met een hoofd vol nieuwe ideeën huiswaarts gekeerd.”

‘Den Afwerker’ is een familiebedrijf dat in 1982 opgericht werd. Het bedrijf wordt geleid door Leen Van Hoye (de tweede generatie) en haar kinderen Nele en Stijn De Meester. Met een team van tien medewerkers heeft ‘Den Afwerker’ van het verzamelen en nieten van brochures zijn kernactiviteit gemaakt. “Onze specialiteit is onze kracht. We realiseren allerlei bijzondere en complexe opdrachten,” zegt Nele De Meester. Het industriële bindbedrijf kan niet alleen brochures snijden, vouwen en hechten, maar kan ze ook in film verpakken wanneer dat nodig is.

Aurelia Ricciardi